Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mode

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 2047 woorden
  • 9 november 2010
  • 140 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
140 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

INLEIDING



Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik nog niet zo veel van mode weet, en ik ook altijd naar modeprogramma’s zoals: Project Catwalk en Benelux- Americans next topmodel kijk, en ik er graag meer over te weten zou willen komen. Ik vind mode wel leuk, maar doe niet overal aan mee. En ook al heb je het niet door, je bent toch altijd met mode bezig, want mode is niet alleen kleren, maar daarover meer in het werkstuk!

INHOUD


1. Wat is mode?
2. De geschiedenis van mode.
3. De mode van nu
4. Modellen & ontwerpers
5. Weetjes over mode
6. The End!


WAT IS MODE?


Een ander woord voor mode is ook wel: trend. Mode wordt ook in meer woorden verwerkt die ook ongeveer hetzelfde betekenen: bijv. modern, dat betekent: in de tijd van nu, wat nu in de mode is. De betekenis van mode is: in elke tijd (dat kan een jaar zijn maar ook korter of langer) is er een bepaald soort kleding of taal, uiterlijk ( bijv. make-up & accessoires), eten, de dingen in je huis (bijv. gordijnen, kasten, muren, meubels etc.)of juist bouwstijlen die heel veel worden gebruikt. Mode is dus iets dat door iedereen gebruikt wordt . Iedereen denkt dat vooral kleren mode is maar dat is dus helemaal niet zo. Maar al weet je dat, toch moet je altijd nog aan kleding en modellen denken. En daarom gaat mijn werkstuk over mode van kleding.


DE GESCHIEDENIS VAN MODE



Er bestaat al heel lang mode, zelfs al bij de holbewoners. In de tijd van de Romeinen bouwden ze alle huize en tempels met veel pilaren en heel mooi met kringels en krullen, maar tegenwoordig is het meer allemaal strak en recht, want dat is nu modern(in de mode).Bijvoorbeeld als iemand van (hoog)adel (koning/koningin) iets droeg gingen veel andere (van adel) het ook dragen alleen meestal dan in een net wat andere versie: goedkopere(of duurdere) stof of net een streepje meer of minder, om maar een voorbeeld te noemen. De burgerlijke stand had dan ook weer zijn eigen mode.

PREHISTORIE


In de prehistorie was kleding om mensen te beschermen tegen de kou. De kleding werd gemaakt van dierenhuiden, en om de kleding te maken gebruikten ze als naald graten en voor de garen gebruikten ze de pezen van de geslachte dieren. In de brons- en ijzertijd droegen alle mensen geweven kleding(gemaakt met een weefgetouw natuurlijk).

Zo’n weefgetouw zag er simpel uit, dat kan je zien op het plaatje.

ik had plaatjes erbij(je kan dan zelf bijpassend plaatje zoeken).

Je moest er de hele tijd bij staan(je kon niet zitten). Vrouwen maakten vroeger altijd de kleding(de mannen werkten vrouwen huishouden)dus zij stonden heel lang achter zo’n weefgetouw kleren te maken. Het staan was echt een nadeel, want je kon het niet zo lang volhouden.


DE GRIEKEN EN ROMEINEN

De Grieken droegen eigenlijk maar twee soorten kleding: een soort kleed en een mantel.

Het kleed was een rechte lap die om het lichaam werd gedraaid en met een veiligheidsspeld op de schouder werd vastgezet. Soms lieten mannen het over één schouder hangen en soms over twee. Een koord hield het kleed op zijn plaats. De mantel was ongeveer hetzelfde, alleen werd die over het hoofd geslagen zodat het op een cape leek. Meestal gingen de Grieken niet zonder de mantel over straat. Ze hadden ook maar een soort schoenen, dat waren sandalen en die had dus ook echt iedereen aan, ze wisten niet anders.

De Romeinen droegen ongeveer dezelfde kleding als de Grieken, alleen hadden ze een andere naam. En aan de kleding van de Romeinen kon je ook zien wie er arm en wie er rijk was, want bij de rijken zaten er allemaal borduursels op terwijl de Grieken de kleding gewoon egaal had, ook bij de rijken.


MIDDELEEUWEN

In het begin was de kleding van grof en eenvoudig materiaal, maar later veranderde de kleding in een sierlijkere vorm met versiering. De kleding leek in de 11e en 12e eeuw nog een beetje op de Romeinse kleding, maar er ontstond wel een duidelijker verschil tussen mannen- en vrouwenkleding. Vrouwen droegen verschillende kledingstukken over elkaar, die bestonden uit verschillende materialen. Het kleed was het fijnste en werd als laatste over alles heengetrokken. De verschillende lagen waren: een lang linnen onderhemd, een zijden of wollen onderkleed met lange mouwen en een overkleed waarop mooie borduursels zaten.

Bij de mannen was de kleding korter en anders van model; onder de kleding droegen zij ook nog een broek.


DE RENAISSANCE

In de Renaissance maakten de mensen wijdere kleding, omdat ze beter wouden kunnen bewegen en omdat ze zich er vrijer in voelden. In deze tijd was in andere landen de kleding veel ingewikkelder dan in Nederland. Ze gebruikten namelijk veel zijde en fluweel, terwijl in Nederland veel goedkopere en eenvoudigere stof werd gebruikt. Dit is de kleding van een vrouw. Zoals je ziet is ze heel dun, dat komt omdat alle vrouwen in die tijd een ijzeren korset droegen. Aan de onderkant waren de jurken heel wijd en zat er een hoepel in. De mannen hadden kleding die heel wijd was daardoor zagen ze er dik en vierkant uit. Dat kwam ook door het wambuis, dat is een soort vest dat uit lagen linnen bestaat.


TIJD VAN NAPOLEON

Door de Franse revolutie stopten ze met het maken van overdreven versiersels. Iedereen had slordige kleding aan totdat ze belangstelling kregen voor de Romeinen; de kleding ging weer op de Romeinse stijl lijken. De vrouwen gingen kleding dragen in de empire kledingstijl. De jurken waren gemaakt van dunne stoffen en zoals je ziet is het een best eenvoudig model jurk. De taille bij de jurk is hoog(een taille is dat strakke stuk waarna de rok komt, zo’n jurk heeft ook een lage hals. Doordat het korset recht was werden de borsten van de vrouw een beetje omhoog geduwd en leken ze best lang. Om het niet koud te krijgen droegen vrouwen een soort sjaals of een overjas. Mannen droegen vooral kostuums die eigenlijk maar weinig veranderden aan de mode. Aan de voorkant was de jas kort en aan de achterkant lang. De kleur bleef hetzelfde (donker) en er waren weinig versieringen.


Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens


MODE VAN NU


VROUWEN

Je kan het al zien aan de titel: een van de dingen die nu in de mode is, is… streepjes! Je ziet heel veel vrouwen/meisjes in streepjes T-shirts rondlopen. Je ziet ook veel bloemetjes printjes. Als schoenen zijn slippertjes, gympen, strandhakken en ballerina’s in de mode. Ook een vestje met knoopjes, skinny jeans, een Adidas vest, colbertje/blazer - dat is zo’n net jasje, die ziet er zo uit: verder zijn voor de dames/meisjes van die lange strandjurken.


MANNEN

Bij mannen zijn streepjes minder in, maar er zijn veel mannen die een Adidas vest dragen, alleen heeft die van de mannen een ander model. Bij mannen zijn ook blazers en gilets in de mode, en dit soort jackjes: ook normale T-shirts met een printje erop, overhemd, en ook singlets, als schoenen gympen en nette (zie hieronder)


MODELLEN EN ONTWERPERS


ontwerpers



DIOR

Christian Dior is geboren in 1905. Hij komt uit een arme familie en probeert wat geld te verdienen met het ontwerpen van hoeden. Dan gaat hij over op kleding en gaat in dienst bij Robert Piguet. In de oorlog maakt hij mode-illustraties voor Figaro. Na de oorlog gaat Dior in dienst bij Lucien Lelong. Dan heeft Marcel Boussac interesse, maar Dior wil alleen voor hem werken als hij een eigen modehuis krijgt. Dior had het niet verwacht maar Boussac doet het. In 1946 wordt het huis Dior geopend en op 12 februari 1947 komt zijn eerste collectie NEW LOOK uit. Deze naam komt van het modeblad Harper’s Bazaar. Eigenlijk is de look niet nieuw want er zitten allerlei aspecten in uit vorige modes; het enige nieuwe is het totale ontwerp. Behalve de kleding worden er accessoires zoals hoeden, lange handschoenen, schoenen met dunne zolen, tassen en parfum ontworpen. Deze collectie was een groot succes. In de jaren 50 blijft Dior de wereld verrassen met nieuwe lijnen en looks; hij is de inspiratiebron voor alle andere ontwerpers. In 1951 wordt de nieuwe lijn de Ligne Chinoise gepresenteerd door Dior. Alles is groot behalve de rokken, die zijn namelijk nauw. In 1954 wordt de beroemde H-lijn gelanceerd en in datzelfde jaar de Ballonlijn. De rok staat wijd uit en het wordt een echt mode item als andere ontwerpers deze ronde rokvorm ook in hun collecties opnemen. In 1955 wordt de A-lijn een groot succes, de schouders zijn strak en het loopt met een strakke lijn wijd uit. In 1956 volgt de Y-lijn die een diepe V hals heeft. De laatste creatie van Dior is de zakjurk, deze ziet er van alle lijnen het eenvoudigst uit. Dior gaat ook als een van de eersten gedessineerde stoffen ontwerpen, veelal gebloemd. In 1957 overlijdt Christian Dior; Saint-Laurent neemt het huis dan over.


CHANEL


Chanel is een van de bekendste en belangrijkste ontwerpers uit de jaren 20. Ze ontwerpt kleding die eenvoudig is en makkelijk zit maar wel heel chique is. In de oorlog werkte ze in een ziekenhuis en wordt geïnspireerde door de kleding van matrozen. Ze ontwerpt de kledinglijn: Mariniere (had ze van het matrozenpak). Ze is creatief met de stof jersey en opent een fabriek waar het in allerlei tinten wordt gemaakt. Chanel ontwerpt de eerste trui voor vrouwen, de jumper. In 1921 ontwerpt ze haar eigen parfum Chanel No. 5.

In 1926 komt ze met haar nieuwe vrouwenkleding‘petite robe noir’; het is een heel eenvoudige zwarte jurk van crepe de chine (een stof) met gladde lange mouwen, op het hoofd wordt een pothoed gedragen (zie plaatjes hieronder). Het was waarschijnlijk zo’n succes omdat je het met alles kan combineren en bij elke gelegenheid gedragen kan worden. Door Chanel komen ook imitatiejuwelen in. Glazen en houten kralen en imitatieparels zijn vanaf dat moment in de mode. Als Chanel gebruind van een vakantie terugkomt wordt een gebronsde huidskleur mode, zelfs vrouwen van stand gaan in de zon liggen. Ook in de jaren 30 blijft Chanel tot de beste ontwerpers behoren. Het pakje waarbij het jackje het midden houdt tussen vest en jasje is heel populair en gaat de geschiedenis in als Chanel-pakje. In 1939 sluit het Chanel Huis. Na 15 jaar wordt het huis weer op 5 februari 1954 heropent. En in 1971 sterft Chanel.



modellen


LARA STONE

Lara Stone werd in 1983 geboren in Geldrop, Nederland. Ze heeft een Nederlandse moeder en een Britse vader. Lara stopte met de middelbare school om een carrière als model waar te maken. Lara werd op 12-jarige leeftijd al eens door een scout in de Parijse Metro aangesproken. Uiteindelijk deed ze als 15-jarige mee aan de Elite Model Look wedstrijd in 1999. Ze won niet, maar maakte grote indruk op de bazen van modellenbureau Elite. In hetzelfde jaar tekende ze nog een contract bij Elite Models. Maar haar modellencarrière verloopt niet zo gesmeerd, Lara kan moeilijk werk vinden. In 2006 besluit ze dan ook om Elite te verlaten en ze tekent bij IMG Models. Dit blijkt een goed besluit te zijn geweest. In hetzelfde jaar verschijnt ze op de catwalk in Parijs. Ook staat ze op de cover van Franse Elle Girl. In 2007 vervangt ze Kate Moss, als ze tot het nieuwe gezicht van Calvin Klein Jeans wordt benoemd. Lara is het lievelingetje van Carine Roitveld, hoofdredactrice van de Franse Vogue. In februari 2009 staat zelfs een hele Franse Vogue in het teken van Lara Stone. Lara Stone staat vooral bekend door de spleet tussen haar tanden en haar grote borsten.



WEETJES OVER MODE


wist je dat...


-Mode ook levend is?: in de ene tijd of cultuur is een paard bijvoorbeeld erg geliefd en in de andere een olifant.

-Ontwerpers en stylisten eigenlijk de mode bepalen: zij maken de mode!

-Mode bij architectuur ‘stijl’ wordt genoemd?

-Het woord ‘mode’ Frans is? (Latijn:modus)

-De letterlijke betekenis van het woord ‘mode’ manier of wijze is?

-Elk jaar een nieuw model de titel krijgt: Model van het jaar?

-Belangrijke modecentra vooral in Parijs, Milaan en New York zijn?

-Van de meeste beroemde kledingontwerpers ook parfum en zulk soort dingen worden gemaakt?

-Tegenwoordig ook China met modeshows enzo meedoet


-Mode ook levend is?: in de ene tijd of cultuur is een paard bijvoorbeeld erg geliefd en in de andere een olifant.

-Ontwerpers en stylisten eigenlijk de mode bepalen: zij maken de mode!

-Mode bij architectuur ‘stijl’ wordt genoemd?

-Het woord ‘mode’ Frans is? (Latijn:modus)

-De letterlijke betekenis van het woord ‘mode’ manier of wijze is?

-Elk jaar een nieuw model de titel krijgt: Model van het jaar?

-Belangrijke modecentra vooral in Parijs, Milaan en New York zijn?

-Van de meeste beroemde kledingontwerpers ook parfum en zulk soort dingen worden gemaakt?

-Tegenwoordig ook China met modeshows enzo meedoet



BRONNEN


www.wikipedia.nl

www.fashion.informat.com

Willem Wever

Google afbeeldingen

www.shop.h&m.com

REACTIES

G.

G.

heel leuk werkstuk maar het mocht wel wat meer over wat is mode!

maar verder goed gedaan!

je hebt een 8.3 cijfer

13 jaar geleden

A.

A.

leuk maar please wat meer over wat is mode

13 jaar geleden

L.

L.

leuk werkstuk!!!!!!!!!
je kreeg van mij een 8.6

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.