Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Zonne-energie

ANW

Werkstuk

Zonne-energie

7.0 / 10
1e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 479 woorden
  • 13377 keer
    12 deze maand
  • 29 november 2001
De geschiedenis van zonne-energie.

In ontwikkelingslanden is langgeleden ontdekt dat je de met de zon dingen op kunt warmen, dat doen die mensen daar met folie:
Ze leggen vlees onder een stukje zwartfolie. Het zwarte folie wordt warm door de zon. En doordat het zwarte folie warm wordt , begint het vlees te braden. Die methode gebruiken ze in de derdewereld - landen al heel lang, ook om bijvoorbeeld water op te warmen.


Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is de energie die van de zon bij kernreacties vrijkomt en waarvan een klein gedeelte de aarde bereikt. De term zonne-energie wordt meestal gebruikt voor de energie die wordt gewonnen uit de straling van de zon. We onderscheiden
deze energie in elektrische zonne-energie en thermische zonne-energie. De elektrische zonneenergie wordt gewonnen met behulp van zonnecellen en de thermische zonne-energie wordt gewon-
nen met behulp van zonnecollectoren.

Elektrische zonne-energie.

Je kunt het licht van de zon rechtstreeks omzetten in
elektrische energie. Dit kan met behulp van de zonnecel. Deze zonnecellen worden geplaatst op grote oppervlakken die gericht staan op de zon zoals bijvoorbeeld in de ruimtevaart bij satellieten.
De zonnecellen zijn verbonden aan accu’s en laden deze op. Ook in het dagelijks gebruik hebben we de zakrekenmachines of horloges. Men is op dit moment bezig de zonnecellen ook te gebruiken in elektrische aangedreven auto’s en ook ektriciteitsmaatschappijen proberen de zonnecel te gebruiken voor de opwekking van elektriciteit voor ons dagelijks gebruik. Een voorbeeld hiervan is te zien op de geluidswal langs de A 27 ter hoogte van Voordorp in de gemeente Utrecht, waar panelen met zonnecellen gemonteerd zitten op de geluidswal en stroom leveren voor de achter de geluidswal liggende wijk.

Thermische zonne-energie

Bij thermische zonne-energie wordt er gebruik gemaakt van de warmte van het zonlicht. Hierbij gebruikt men een zonnecollector. Dit is een platte bak waar water of lucht doorheen stroomt. De bodem is zwart, want zwart absorbeert het licht en dus de warmte.
De bovenkant bestaat uit een glasplaat die het zonlicht doorlaat en de (infrarode ) warmte- straling zoveel mogelijk vasthoudt. Het verwarmde water is bruikbaar in de huishouding, de warme lucht als verwarming. De toepassing van de zonne-
collectoren is onder andere te zien in de wijk Nieuwland in Amersfoort.
Een probleem met de zonnecollectoren is dat er in sommige gemeentes geen toestemming voor gegeven wordt om de collectoren te plaatsen, omdat ze lelijk zijn in het stadsbeeld.
Ik vind dat heel stom , het kan er misschien wel raar uitzien maar zonne-energie is milieuvriendelijk. En dat het milieuvriendelijk is, is veel belangrijker voor de toekomst dan dat het er lelijk uitziet.

De toekomst.

In de toekomst zal waarschijnlijk meer gebruik worden gemaakt van zonne-energie, want op ten duur zullen de fossiele brandstoffen opraken en moeten de mensen met een andere oplossing komen.
De regering zal daar geld in moeten stoppen .Ten eerste voor onderzoek en ten tweede moeten zij de burgers stimuleren over te stappen op milieuvriendelijke energie bronnen, zoals zonne- en windenergie.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7979

reacties

wooooow wat mooi ik moest een werkstuk schrijven voor aardrijkskunde en hier kan ik wel wat mee super echt super echt super echt super bedankt !!!!!!!!!!!!!!!!!
door jelle (reageren) op 15 november 2014 om 8:43
poep site en dom
door kippoep (reageren) op 15 december 2017 om 16:36

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer