Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Miljoenennota

Economie

Werkstuk

Miljoenennota

7.1 / 10
  • mansoor
  • Nederlands
  • 537 woorden
  • 749 keer
    6 deze maand
  • 26 november 2009
Samenvatting Miljoenennota 2009

Binnenlandse zaken
In het binnenland wordt totaal €16,5miljoen geïnvesteerd. Dit geld wordt aan verschillende zaken besteed bijvoorbeeld:’Aan de politie, gemeentes, expertisecentra, rampenbestrijding en crisisbeheersing’.

Begroting ministerie van Defensie
De Defensie mag een totaal bedrag van €8,47miljard besteden. Dat is iets minder dan in 2008. In de militaire operaties wordt totaal een bedrag van €326miljoen ingestoken, dat is €9miljoen minder dan in 2008. De ISAF-missie in Afghanistan neemt een groot bedrag van het budget, namelijk €270miljoen. Dit is precies hetzelfde bedrag dat ook in 2008 werd besteedt. Voor de vervanging van materieel en het aanvullen van voorraden(wapens), heeft de Defensiebudget €80miljoen extra gekregen. Voor volgend jaar wordt €50miljoen besteedt voor het stimulans aan personeelsbeleid. En voor het publiekelijk eren van veteranen, geeft Defensie €2,26miljoen uit.

Begroting ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid
Het ministerie mag een totaal bedrag van €25,2miljard besteden. Dat is ongeveer €2miljard meer dan in 2008. Werkgevers die werkloze 50-plussers aannemen krijgen een loonkostensubsidie(LKS). Dit is bedoeld om zeer moeilijk plaatsbare werkzoekende toch aan een baan te kunnen helpen. Werkgevers kunnen op zo een manier aan LKS komen. Werkgevers die werkloze 55-plussers aannemen, worden met een no-riskpolis vrijgesteld. Een no-riskpolis is een loondoorbetalingverplichting die een werkgever moet betalen, als zijn/haar werknemer ziek is. Werkgevers die werknemers van 62 jaar oud aannemen krijgen €2750, - premiekorting. Werknemers die 62 jaar of ouder zijn die krijgen een bonus van €4591 per jaar. Werklozen moeten na een jaar Werkloosheid Wet(WW) elk werkaanbod accepteren. Werklozen tot 27 jaar krijgen geen uitkering als ze een baan weigeren. De Wajong-uitkering moet mensen die vanaf jongs af aan gehandicapt zijn, helpen een baan te krijgen.

Begroting ministerie van Buitenlandse zaken
Buitenlandse zaken mag in totaal €9,9miljard uitgeven. Nederland profiteert van de toegezegde korting op de afdracht aan de Europese Unie(EU). Het ministerie krijgt €84miljoen van Brussel voor de leen van €705miljoen. Ruim €350miljoen gaat naar ontwikkelingsgeld. Het ministerie wilt de ambassades versterken. Het kabinet neemt €12miljoen uit voor het imago van Nederlands design, architectuur en mode in het buitenland. Het ministerie gaat aandacht besteden aan de relatie met de nieuwe regering van de Verenigde Staten. De Nederlandse ambassades krijgen een nieuwe informatiesysteem, over gegevens van visumaanvragen.Begroting ministerie van Justitie
Justitie mag een bedrag van €5,7miljard uitgeven. Hier van geven ze ruim €24miljoen om jeugdcriminaliteit te bestrijden. De verkeersboetes neemt toe, hierdoor krijgt Justitie €40miljoen. Er wordt €7miljoen beschikbaargesteld om identiteitsfraude te bestrijden. Er komt hulp en andere criminaliteit aan te pakken. Het ongebruikelijke transacties neemt toe met 214.000 tot 403.000. Ruim €112miljoen wordt uitgetrokken om de instroom van asielzoekers op te vangen. Er komt een regeling voor hooggekwalificeerde migranten. Als ze van een topuniversiteit zijn afgestudeerd kunnen ze hier een baan vinden.

Debat
Na de miljoenennota werden er debatten gehouden. Hier mochten de oppositieleiders vragen stellen aan minister president Balkenende. De minister president kon op deze vragen antwoorden, als hij dat niet kon zei hij tweede termijn. De tweede termijn was de volgende dag . De minister president gaf nu antwoorden op alle vragen. De oppositieleiders konden er op in gaan, als ze er niet mee eens waren. Verder konden de oppositieleiders met voorstellen komen en die werden besproken.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5630

reacties

goede samenvatting, heb er veel aan gehad!!
door Johan (reageren) op 27 januari 2013 om 16:50

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer