Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Water-energie

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 777 woorden
  • 30 september 2009
  • 135 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
135 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Inhoudsopgave:
Inleiding
De vragen
De voor- en nadelen
De conclusie en discussie 

Het doel van dit project:
Het doel van dit project is dat we mensen proberen te overtuigen om steeds meer waterenergie te gebruiken. Waterenergie is een duurzame energie het raakt nooit op. En het is een schone energie dat betekent dat het niet milieubelastend is.

Theorie waterenergie:
Wanneer water stroomt of valt, kan er energie opgewekt worden. De opwekking van energie met water vindt meestal plaats in grote waterkrachtcentrales, waarbij een aantal processen doorlopen worden en men gebruik maakt van verschillende apparaten, zoals turbines en generatoren. Men kan de energie van watergebruiken om elektriciteit op te wekken. Een waterkrachtcentrale bestaat uit een grote dam die in een grote rivier wordt geplaatst, zodat er een reservoir ontstaat, en een station, waar het proces plaatsvindt waarbij energie omgezet wordt in elektriciteit. Waterkrachtcentrales leveren ongeveer 20% van de totale hoeveelheid elektriciteit en 6% van de totale hoeveelheid gebruikte energie.
Hier is een indicatie van de totale bevoorrading van energie door waterkracht in verschillende landen:

- 99% in Noorwegen
- 75% in Nieuw Zeeland
- 50% in ontwikkelingslanden
- 25% in China
- 13% in de Verenigde Staten

Hypothese:

We verwachten dat als steeds meer mensen dit soort energie gaan gebruiken dat er steeds beter gaat met het milieu op een schone manier.

Vragen:
1. Waarom zoekt men naar andere energiebronnen? Noem een aantal redenen.
2. Welke nadelen zitten er aan fossiele energiebronnen?
3. Wat betekent: schone energie?
4. Welke omzettingen komen bij ‘jou’ energiebron voor?
5a. Noem een aantal plaatsen (zo mogelijk in Nederland) waar de energiebron van jouw keuze wordt gebruikt.
b. Probeer na te gaan waarom juist op die plaatsen?
6. Welke voor- en nadelen heeft jouw energiebron?
7. Wat is er duur en wat goedkoop aan die energiebron?

Antwoorden:
1. -Men probeert steeds betere energiebronnen te vinden.
2. –Ze raken eens op.
-Wanneer fossiele brandstoffen worden verbrand, ontstaan stoffen die invloed hebben op het milieu (milieuvervuiling, versterking van broeikasteffect, zure regen enz.)
3. Energie die milieuvriendelijk is.
4. Stromend water ->bewegingsenergie-> wieken draaien-> bewegingsenergie ->
dynamo ->elektrische energie
5a. - 99% in Noorwegen
- 75% in Nieuw Zeeland
- 50% in ontwikkelingslanden
- 25% in China
- 13% in de Verenigde Staten
Maar waterenergie wordt in sommige plaatsen in Nederland niet gebruikt want die zitten onder de zeespiegel.(behalve bijv. Nederrijn bij Maurik daar is een energiecentrale gebouwd.)
b. Noorwegen omdat het boven de zeespiegel ligt én een berg in de buurt heeft waardoor ze gelijk ook een stroming hebben.
Verenigde Staten veel waterstroming van bergen en het is daar goedkoper.

China, omdat er daar veel rivieren zijn.
In ontwikkelingslanden wekken ze energie op uit stromende rivieren en of bergen in de buurt.
6.Zie volgende bladzijde.
7. Duur: Het bouwen van zo´n centrale
Goedkoop: de stroming is natuurlijk en het is gratis. Het wekt veel elektrische energie op voor weinig.

De voor- en nadelen
Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van waterkracht. Waterkracht levert gemiddeld tot veel energie, terwijl de operationele en onderhoudskosten tamelijk laag zijn. Waterkrachtcentrales stoten heel weinig warmtevasthoudende koolstofdioxide of andere vervuilers uit tijdens het proces. Ze hebben een levensduur die twee tot tien keer zo lang is als die van kool- en kernenergie centrales.
De dammen die gebruikt worden in waterkrachtcentrales helpen overstromingen tegen te gaan en zorgen voor een regelmatige stroom van irrigatiewater naar de gebieden beneden de dam.
Er zijn echter ook een aantal nadelen aan het gebruik van waterkrachtenergie. Een waterkrachtcentrale heeft veel ruimte nodig, waardoor er bijvoorbeeld veel natuur verloren gaat. Vanwege de aanwezigheid van dammen en reservoirs, kan het gebeuren dat vissen niet meer de mogelijkheid hebben om naar de zee te zwemmen en kan het aquatisch leven in de buurt van een waterkrachtcentrale verslechteren.

De conclusie en discussie
Water energie heeft veel voordelen maar ook nadelen.

Het goede ervan is dat waterenergie niet milieubelastend is en langer leeft dan die van kool- en kernenergiecentrales, maar het nadeel is dat er ook weer ruimte moet zijn voor zo’n waterkrachtcentrale maar dat maakt niet zo veel uit want overal is er wel een plekje vrij voor zo’n centrale i.p.v. steeds meer huizen te bouwen kunnen ze beter zo’n waterkrachtcentrale zetten. Nog een nadeel is dat er vissen sterven in de buurt van de centrale omdat ze de zee door de dammen en reservoirs niet kunnen bereiken daarvoor heb ik ook een oplossing wat vast niet erg gemakkelijk is maar 100% kans dat het werkt! Nou omdat de vissen de zee niet kunnen bereiken, omdat ze er niet door kunnen hebben ze een andere weg nodig om toch bij de zee te komen. Dus stel ik voor om nog een weg voor de vissen langs de waterkrachtcentrale te maken waardoor ze langs de centrale zo de zee in kunnen zwemmen!




REACTIES

H.

H.

MOOIMAN

13 jaar geleden

S.

S.

wow weet je hoe handig ik heb de opdracht gekregen en dat zijn precies de zelfde vragen!!! heb jij de vragen uit een of ander dom boekje?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.