Piramides en het mummificeren

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 1729 woorden
  • 5 februari 2009
  • 335 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
335 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat zijn mummies?
Een mummie is een lichaam van een mens dat bewaard is gebleven. Ze werden altijd helemaal ingewikkeld met repenlinnen. Op de afbeelding zie je een animatie van een mummie. Het woord werd voor het eerst gebruikt om de omzwachtelde lijken van de oude Egyptenaren te beschrijven. De meeste lijken worden gemaakt bij de uitdroging.

Hoe komen ze aan het woord mummie?
Egyptische mummies werden bedekt met donkere harsen. De arabieren Die Egypte in de 7e eeuw na Christus binnenvielen, dachten dat het asfalt was en noemden de lijken moemmiya. Dit is het Arabische woord voor asfalt.

Soorten mummies.
De meest bekende mummies zijn de lichamen van oude Egyptische farao ‘s. Een farao is een koning van de Egyptenaren. Als de koningsfarao doodging, gaven de mensen van de Egypte, het lichaam een speciale behandeling zodat het lichaam niet vergaat. Een mummie is dus gemaakt door de mens. Een mummie dat door de mens is gemaakt noemen we een kunstmatige mummie. Maar toch zijn alle mummies niet zo. Elk dood lichaam dat bewaard is gebleven, maakt niet uit waar en wanneer, is en blijft een mummie. Maar er zijn nog meer soorten mummies. In droge zandwoestijnen is het zo droog dat het lichaam uitdroogt. Op andere plaatsen is het zo koud, dat de lijken helemaal bevroren zijn en het niet tot ontbinding over kan gaan. Op andere gebieden is de oorzaak weer de combinatie van kou en droge wind. Het lijk bevriest dan niet, maar wordt dan gevriesdroogd. Mummies die op een natuurlijke manier zijn ontstaan, noemen we natuurlijke mummies.


Het mummificeren.
Men geloofde als je dood zou gaan dat hun ziel zou verder leven in het hiernamaals. Hiernamaals betekend: Leven na de dood. Maar daar voor moest je lichaam goed bewaard blijven. De rijke mensen die lieten hun lichaam mummificeren, dat is dus om hun lichaam goed te laten bewaren. Om te mummificeren werd het lichaam op een soort van “operatie tafel” gelegd. Het mummificeren ging als volgt:

Als eerste wasten/reinigden ze het lichaam. Door een snee in de linkerzij te snijden werden de organen eruit gehaald. En die werden in canopen gedaan. Dat zijn potten waar de Egyptenaren de organen van de overledene in stopten. De canopen zagen er als volgt uit: De deksel waren uitgesneden in de vormen van hoofden van vier zonen van Horus (Horus is een god). De organen werden vervolgens apart in lange repen linnen en werd dan in de canoop gedaan. In elk canoop werd een bepaald orgaan beschermd:
Duamutef. Met de jakhalskop. Hier in werd de maag gedaan.
Imseti. Met een menselijk hoofd. Hier in werd de lever gedaan.
Deze heet Qebehsenuef. Met de valkenkop. Hier in werden de
ingewanden gedaan.
Hapi. Met de bavianenkop. Hierin werden de longen gedaan.

Nadat de organen uit het lichaam uigehaald waren, werd het lichaam gevuld met natron. Daarna werd er met een soort haakje van een tandarts de hersens eruit gehaald. Dat deden ze via de neus, want er zitten allemaal holle ruimtes in je hoofd. De hersenen via de neus is dus het makkelijkste manier om ze eruit te halen zonder je lichaam niet al te veel te beschadigen. De Egyptenaren vonden de hersens niet belangrijk, dus werden ze weggegooit.
Maar de andere organen werden wel bewaard omdat de Egyptenaren geloofden dat de organen werden terug geplaatst in het lichaam van de overledene om zo weer een nieuw mens te worden.

Nadat alles uit het lichaam gehaald was werd het lichaam op de balsemtafel gelegt. Het lichaam werd helemaal bedekt met natron. Natron is een lich ontsmettend middel, dat bestaat uit: Natrium bicarbonaat en zuiveringzout. Daardoor konden vloeistoffen opgenomen worden dat het lichaam meer en meer uitdroogde. Dit duurde tot zo’n 80 dagen. Het natron werd verwijderd tot het lichaam helemaal was verschrompeld en was uigedroogd. Het lichaam werd weer helemaal schoongemaakt. Daarna werd het hele lichaam ingesmeerd met middeltjes die de huid goed houden. Dat noemen we balsemen. En vervolgens werd ook het hele lichaam gevuld met bijvoorbeeld stro.

De mummie was klaar om ingewikkeld te worden. De snee in de linkerzij van het lichaam werd weer dichtgenaait en werd bedekt met een lap. Ze versierden het lichaam met goud, beschermde amuletten en juwelen. De vingers en de tenen werden beschermd met gouden kapjes en werden één voor één appart ingewikkeld met lange, smalle repen linnen. De armen en benen werden ook apart ingewikkeld. En vervolgens werd het hele lichaam ingewikkeld met wel ongeveer 150m linnen. De Egyptenaren bedekten het hele lichaam met wel 20 lagen repen linnen.
De mensen die het lichaam had gebalsemd gebruikten hars om de lagen linnen aan elkaar te lijmen. Het ingewikkelde hoofd werd vervolgens in een mummiemasker gedaan(zoals je hiernaast ziet).
Het masker toont het perfecte beeld van de overledene zonder verwijzingen naar leeftijd persoonlijkheid of niet mooie dingen aan het gezicht. En werd vervolgens in een dodenkist gedaan, dat de Egyptenaren een sarcofaag noemden.

Grafgeschenken:
Muilen, make-up, brood, een mooie stoel, een paar favoriete oorringen. De mummie moest goed uitgerust zijn om van het leven in het hiernamaals te genieten. De meeste bewerkte spullen die van het oude Egypte bewaard gebleven zijn, zijn in graven gevonden waar ze met de dode begraven waren. Het warme droge klimaat van Egypte heeft veel voorwerpen goed bewaard. Sommige mummies namen de gereedschappen van hun ambacht of de symbolen van hun stand mee in het graf.
Vlak naast de sarcofaag stonden canopen die meestal werden bewaard in een canopenkast. Eromheen stonden grafgeschenken geordend. Deze waren speciaal gemaakt of kwamen uit de persoonlijke bezittingen van de overledene en waren er om de persoon in het hiernamaals door te helpen.
Toetanchamon werd gevonden met het speelgoed van zijn kindertijd. Aantrekkelijke vrouwen werden begraven met hun pruiken, kammen, waaiers en spiegels. Musici namen hun instrumenten mee en sommige mensen werden zelfs bijgezet met een bordspel, om de tijd in het hiernamaals met een spelletje te verdrijven.

Het wegen van het hart.
Het belangrijkste ogenblik in het “leven” van een mummie was het wegen van het hart. In deze ceremonie besloot een jury van goden of de mummie zich op aarde goed genoeg gedragen had om het eeuwige leven te verdienen. Dit werd berekend door het gewicht van het hart van de mummie te vergelijken met dat van.

De piramides.

Wanneer bouwden ze de piramides?
De piramides werden ongeveer 4500 jaar geleden gebouwd. Daarom zijn ze één van de oudste bouwwerken op de planeet. is natuurlijk ongelofelijk dat ze toen al zulke bouwwerken konden maken. De piramides werden met de hand en eenvoudige gereedschappen gemaakt, ze hadden toen nog geen machines. De piramide torende 146,5 meter boven het zand uit


Waar en waarom werden er piramides gebouwd?
Hier naast zie je waar de meeste piramides zijn gebouwd met een zwarte kruis. De oude Egyptenaren bouwden hun piramiden aan de westkant van de Nijl. Dat deden ze omdat de zon in het Westen onder gaat. Ze dachten dat de zon daar dood ging en ze vonden dat daar de doden ook maar begraven moesten worden. Het graf van koning Toetanchamon is als enige geheel bewaard gebleven. Het graf van Toetanchamon is gevonden in het dal der koningen.

De piramides werden gebouwd om hun koningen te begraven. Hun koning noemden ze hun farao. Ze geloofden dat de farao een god was, die naar de aarde was afgedaald. Na zijn dood zou de farao terugkeren naar de hemel. Maar de farao zou alleen in de hemel kunnen leven als zijn lichaam op aarde bleef bestaan.

Hoe maakten ze een piramide?
Het maken van een piramide kon wel 30 jaar duren. Soms werkten er wel 100.000 mensen aan mee. De piramides werden met de hand en eenvoudige gereedschappen gemaakt, ze hadden toen nog geen machines. Men dacht dat de slaven de piramides bouwden, maar de arbeiders maakten de piramides. Arbeiders vonden het een grote eer om dit werk te doen.
De piramiden werden gebouwd van 2 verschillende soorten steen: kalksteen en graniet. Die werden uit de grond gehakt. De Egyptenaren haalden hun steen dichtbij de plek van de piramide zodat ze de stenen niet honderden kilometers hoefden de sjouwen. Ze gebruikten de Nijl om met schepen de grote steenblokken over te brengen waar de piramide gebouwd moest worden. Op de oever bij de piramide stond een opzichter met een groep arbeiders te wachten om het schip met de stenen te lossen. Ze konden de piramide pas bouwen als alles was opgelost. Dus dat de stenen met de sleeën naar de piramide was gebracht. Het werken van de piramide was soms zwaar, dat sommige arbeiders zich na 35 jaar letterlijk dood werkten. De mensen noemden een piramide een “wereldwonder” omdat:
• De piramide werd gebouwd zonder gereedschap
• De piramide bestaat uit miljoenen ton steen
• De piramide staat precies op de 30 e breedtegraad
• De piramide staat precies op de Noord-Zuid-lijn en de Oost-West-lijn.

De 4 soorten piramides.

1 = Mastabagraf (2920 v. Chr. - 2323 v. Chr.)
2 = Trappiramide (2649 v. Chr. - 2575 v. Chr.)
3 = Knikpiramide (2575 v. Chr. - 2465 v. Chr.)
4 = Echte piramide (2575 v. Chr. - 1640 v. Chr.)

Beroemde monumenten in Egypte.

De Sfinx.
De Sfinx is waarschijnlijk 4500 jaar oud, maar dat weten we niet zeker. Met een lengte van 73,5 m en een hoogte van ruim 20 m en 14 meter breed is ’t het grootste beeld dat de mens heeft gemaakt.

Zijn lichaam is de lichaam van een mens en het hoofd van een leeuw. Maar zie je dat het hoofd veel te klein is voor een leeuw en dat de kleur van het kop anders is van het lichaam? Volgens veel mensen hebben de Egyptenaren de kop er later opgezet. Sommige mensen denken dat de Sfinx helemaal niet door de Egyptenaren zijn gemaakt, daar hebben ze vier redenen voor:
• De Sfinx bestaat uit één rotsblok die niet te slepen is.
• Op de Sfinx in horizontale erosie aanwezig. Dit afslijten is waarschijnlijk geweest in een tijd van hevige regenval, zo'n 10.500 v. Chr.
• Het hoofd van de Sfinx is een andere steensoort en heeft een te klein hoofd van een farao.
• De Sfinx keek precies met zijn gezicht naar de opkomende zon rond het jaar 10.500 v. Chr.

De piramides van Gizeh.
Vlakbij bij de hoofdstad van Egypte(Cairo),liggen 3 hele beroemde piramides. Die worden de 3 piramides van Gizeh genoemd. De grootste piramide die je ziet wordt Cheops genoemd. Daar is ruim 2,5 miljoen gebruikt aan kalksteenblokken. De piramide weeg wel 6,3 miljard kilo. De middelste piramide heet de piramide van Chefren, en de andere Mycerinus.

REACTIES

P.

P.

Welke groep was erg goed in mummificeren ?
Als u mij het antwoord terug mailt dat zou ik erg blij zijn.
Alvast bedankt !!!

13 jaar geleden

A.

A.

leuk en intresant werkstuk!!!!!!!!!!! heb er veel aan gehad

12 jaar geleden

M.

M.

goed werk stuk

11 jaar geleden

A.

A.

de egyptenaren waren het best in mummieficeren

7 jaar geleden

S.

S.

er staat veel gebruikelijke informatie in

7 jaar geleden

L.

L.

hallo, ik vind het een prachtg stuk om te lezen ik word gelijk geinspiereed door deze mooie tekst i love it

7 jaar geleden

M.

M.

8ik vind dit de leukste tekst ooit ik hou van dit soort teksten ik hou ook heel veel van haary potter

7 jaar geleden

M.

M.

ik hou van harry potter sorry medemens ik maakte een spelfout mijn excuses

7 jaar geleden

M.

M.

Goed werkstuk, Alleen zit het het vol met spelling en typ fouten! Wel heel goede content.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.