Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Columbus

Geschiedenis

Werkstuk

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
4.9 / 10
3e klas vmbo
  • Nikki
  • Nederlands
  • 1617 woorden
  • 5928 keer
    44 deze maand
  • 4 oktober 2008
Inhoudsopgave.

01 Kaft
02 Inhoudsopgave
03 Inleiding
04 Hoofdstuk 1 - Christoffel Columbus.
05 Hoofdstuk 2 – De missie.
06 Hoofdstuk 3 – Amerigo Vespucci.
07 Hoofdstuk 4 – Handel en nieuwe volken.
08 Hoofdstuk 5 – Laatste fase van het leven van Columbus.
09 Hoofdstuk 6 – Feiten over Columbus.
10 Hoofdstuk 7 – Wist je dat?
11 Begrippenlijst.
12 Hoe te werk.
13 Mijn mening.
14 Bronvermelding.

Inleiding.

Ik heb voor Columbus gekozen omdat hij heel belangrijk voor de geschiedenis is. Hij heeft Amerika ontdekt. En omdat ik wist dat er veel over hem was te vinden. Ik wou het eerst over Anne Frank doen, maar dat deden al heel veel mensen dus dat vond ik niet zo leuk. En daarna over Hannah Goslar, maar over haar was echt zo weinig te vinden. Maar toch hoop ik dat u het met plezier leest.

Christoffel Columbus.
Geboren/overleden: 1451-1506.
Hij was dus ongeveer 51 jaar geworden.
Geboren stad/land: Genua, Italië.
Belangrijkste prestatie: Amerika ontdekken.


Hoofdstuk 1 – Christoffel Columbus

Columbus is in 1451 geboren in de haven van Genua, dat ligt in Italië. Hij kwam uit een arm gezin, en daar was het vanzelfsprekend dat je niet naar school ging. Dus hij kon niet lezen en schrijven. Daarom werd hij dus maar zeeman.

Hij droomde altijd over verre reizen te gaan maken als zeeman. Hij wilde weten wat de kortste weg naar India was. Columbus ging berekeningen maken van hoe de afstand tussen verschillende werelddelen zou moeten zijn. Hij wou dit gaan onderzoeken als hij ouder was. Hij had geen goed gereedschap om alles goed te kunnen meten. Hij had daardoor moeite om de oceaan over te steken, hij gebruikte een bisschopsstaf en een hoekmeter om de breedte te bepalen, maar hij wist niet de lengte. Toch lukte het hem om naar Europa te varen.

Hoofdstuk 2 – de missie

Toen Columbus 25 jaar was, waarde hij naar Europa. Op de reis naar Engeland werd hij aangevallen door Portugese piraten waardoor zijn schip zonk. Columbus zwom naar Portugal. Hij ging naar Lissabon. Waar zijn broer Barthobmeus Columbus werkte als Cartograaf.

Columbus had in 1492 alles klaar voor zijn plan om andere werelddelen te ontdekken. Koning Ferdinand de 5de en zijn koningin Isabella van Castilië besloten in april 1492 om de reis te betalen. Ook beloofde ze Columbus onderkoning te gaan maken van alle ontdekte landen en eilanden. Hij zou ook admiraal worden als de missie zou slagen.

Columbus beseft dat de aarde rond was dus dat Azië vanuit Portugal via de westelijke kant over de Atlantische oceaan was te bereiken, dit was nog niet eerder bedacht. Hij vertrok met 3 schepen: De Nina, De Pinta en De Santa Maria, met 90 bemanningsleden vanuit Spanje. Na een hele lange reis zagen ze op 20 oktober 1492 voor het eerst land. Columbus had de Bahamas bereikt, een eiland voor de kust van midden – Amerika. Hij dacht dat hij in Indië was. De mensen die hij tegen kwam noemde hij indianen. Hij keerde vol trots terug naar Spanje. Later maakte hij nog een keer die zeereis naar ‘Indië’. Columbus besefte nooit dat hij een nieuw werelddeel heeft ontdekt.

Hoofdstuk 3 – Amerigo Vespucci

Columbus was de ontdekker van Amerika. Ook al bleef hij zijn heel leven geloven dat het Indië was. De Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci besefte dat het Indië van Columbus niet Indië kon zijn. Vespucci verkende de kust van Zuid – Amerika en hij ontdekte zo dat er een nieuw werelddeel was ontdekt. Na deze ontdekking werd in vervolg dit werelddeel Amerika vernoemd naar Amerigo.

Door deze ontdekking stond de hele geschiedenis op zijn kop. Alle eerder ontdekkingen klopten niet meer. Langzaam maar zeker begreep iedereen dat de werelddelen er uitzagen zoals wij ze nu kennen. Alle theorie van die tijd klopte dus niet meer. Alle wegen voor de schepen werden ook nieuw, hierdoor ontstond een nieuwe handelsweg, landen kregen vanaf allerlei producten in hun land die nieuw waren.

Hoofdstuk 4 – handel en nieuwe volken

Door mensen zoals Columbus en Vespucci ontstond er een enorm handel in de wereld. In Cuba was een enorm tabak intrusie. Van de gedoogde bladeren werd rook gemaakt, en dat werd heel populair in Europa. Er gingen mensen in visnetten hangen en noemde het hangmatten. Maar ook dingen zoals fruit (ananas en maïs) werd van het ene naar het andere werelddeel vervoerd.

De reizen waren lang en de zeelui waren dus lang van huis, zo ontstond ook de zeelui een nieuw leven in andere landen begonnen. Hierdoor werden er ook verschillende rassen met elkaar gemend en ontstonden er nieuwe volken binnen de bestaande volken, hierdoor werden ook gewoontes en gedrag met elkaar vermengd dat niet altijd werd gewaardeerd door het oorspronkelijk volk.

Hoofdstuk 5 – laatste fase van het leven van Columbus

In 1493 werd Columbus tot gouverneur- generaal benoemd van alle landen die hij ontdekt heeft. Columbus was geen makkelijke man geworden na al zijn ontdekkingsreizen. Hij vond dat hij veel waardering moest krijgen van iedereen. In 1500 kwamen er klachten over zijn bestuurt van Hispaniola. Toen werd hij gearresteerd en geboeid terug naar Spanje gebracht. Columbus eindigde als een humeurige man die vond dat andere ontdekkingsreizigers met zijn kennis aan de haal gingen. Columbus trok zich als eenzame oude man terug in Sevilla en stierf in 1506. Toch zal Columbus altijd gezien worden als de man die de wereld op zijn kop heeft gezet met zijn ontdekkingen. Door zijn ontdekkingen heeft hij de wereld compleet gemaakt. Door hem zijn arme landen, rijker geworden, door de handel. Door Columbus weten we nu hoe de wereld er echt uit ziet en hoe er gevaren kan worden. Amerika ziet Columbus als de ontdekker van hun werelddeel. Toch is het raar dat hij het zelf nooit geloofd heeft.

Hoofdstuk 6 – feiten over Columbus

1451: De geboorte in Genua, Italië.
1476: Wordt Cartograaf in Lissabon.
1479: Felipe Moniz Perestrello.
1484: Eerst reis - Vaart over de Atlantische oceaan op zoek naar een nieuwe route naar Azië.
1493: stichtte een Europese kolonie op Hispaniola.
1493: Tweede reis – bezoekt hij meer eilanden en stichtte nederzetting op Hispaniola en verkende Jamaica. Deze reis duurt tot 1496.
1993: Derde reis: Vaart Columbus tussen Trinidad en zuid – Amerika door en landt hij als eerste Europeaan in zuid Amerika. Deze reis duurde tot 1500.
1502: Vierde en laatste reis: langs de kust van midden – Amerika. Deze reis duurte tot 1504.
1560: Stierf Columbus in Sevilla, Spanje.

Hoofdstuk 7 – Wist je dat?

• In het scheepsjournaal hield Columbus een ‘dubbele boekhouding’ bij met de afgelegde afstanden. Één met de echt en één met der kortere afstand. Met deze kortere afstanden hield hij zijn bemanningsleden rustig want wanneer ze zouden weten hoe ver het nog was naar Spanje zouden ze in paniek raken.

• Columbus ontdekte Amerika, maar dit werelddeel kreeg niet zijn naam. De naam ging naar Amerigo Vespucci.

• Aan het eind van de eerste reis, op weg naar huis raakte, ‘De Nina’ en ‘De Pinta’ in een heftige storm. Iedereen vreesde voor zijn leven. Columbus schreef een verslag van alle gebeurtenissen op een vel papier, stopte het in een fles, en gooide het in water. Hij deed er een briefje bij dat de vinder duizend dukaten kon ontvangen als de rol werd afgeleverd bij de koning en koningin van Spanje. Maar dat flesje is nooit meer gevonden.

• Columbus dacht dat de wereld niet zo groot was. Hij had de werkelijk afmeting geweten, dan had hij zijn wereldreizen waarschijnlijk nooit aangedurfd.

• In het Maritiem museum in Rotterdam is een model van een Spaans karveel te bekijken. Zo hebben de schepen van Columbus er waarschijnlijk ook uitgezien.

• Als columbus zeevogels boven de boot had zien vliegen, dan wist hij dat hij in de buurt van land was. Volgens vliegen namelijk niet meer dan 60 kilometer van de kust.

• Het eerste volk dat de Spanjaarden ontmoeten waren de taino’s. De taino’s sliepen in hangmatten. Dit idee namen de Spanjaarden direct over. De hangmatten zijn ideaal voor slaapplaatsen voor op schepen.

Begrippenlijst

Admiraal: Hoofd van oorlogsvloot.
Bisschopsstaf: Een staf die bij de kerk hoort.
Cartograaf: Tekenaar van landkaarten.
Gouverneur: Bestuurder van gebied.
Generaal: Bestuurder van gebied.
Hoekmeter: Hiermee meet je de hoeken.
Kolonie: Bezitten van een gebied
Nederzetting: Soort kamp.
Zeelui: Bemanning, mensen die je helpen op zee.

Hoe te werk?

Ik ben eerst naar de bibliotheek gegaan. En daar heb ik 4 boeken gehuurd. Daarvan heb samenvattingen van gemaakt, en op papier geschreven wat ik belangrijk vond. Toen heb ik alles in hoofdstukken gezet, en gekeken bij wat alles past. Toen ik alles goed op papier had, ben ik het daarna gaan typen op de computer. Toen ging ik de moeilijk woorden op zoeken in het woordenboek en in een begrippenlijst gezet.

Mijn mening

Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken. Ik weet nu veel meer dan voor dit werkstuk. Ik dacht bijvoorbeeld dat toen Columbus Amerika had ontdekt dat hij toen dood is gegaan op de terug reis. En ik wist ook niet dat hij dacht dat het Indië was. En dat Amerigo Vespucci het wel wist. Ik wist ook niet dat Columbus meerdere reizen had gemaakt.

Bronvermelding

Boeken
• Titel: Onderzoeker & Ontdekkers
Schrijver: Simon Adams
Uitgever: Joanna Lorenz

• Titel: Wie was het
Schrijver: G. van Roosbroeck
Uitlever: Berthe Huysentrugt

• Titel: ontdekkers & Avonturiers
Schrijver: Jan van Gestel

• Titel: wereldgeschiedenis
Schrijver: lonnoo

Internetsite
www.internetwijzer-bao.nl

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3378

reacties

dit is echt heel erg goed ik heb er veel aan gehad!
door Lotte (reageren) op 25 april 2011 om 22:22
super hand man!
door johan (reageren) op 17 november 2011 om 17:15
Super goed helaas moest ik het dan ook nog eens in het Engels doen..
door Ruby (reageren) op 24 januari 2012 om 20:46
Het is ''volkeren'' en niet ''volken'' Groetjes Henkie.
door Henk (reageren) op 3 november 2012 om 16:16

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer