Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

An Inconvenient Truth (2006)

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 1156 woorden
  • 29 januari 2009
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
52 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding Blz. 3
Hoofdstuk 1 Het broeikaseffect & de
temperatuur van de aarde Blz. 4
Hoofdstuk 2 Poolkappen smelten Blz. 7
Hoofdstuk 3 Orkanen, tornado’s & Tyfoons Blz. 8
Hoofdstuk 4 kyoto-verdrag &
klimaat of economie blz. 9

Inleiding

An Inconvenient truth betekend in het Nederlands een ongemakkelijke waarheid.

Opwarming van de aarde:
Ik heb er stil bij gestaan, dat de aarde verwarmd wordt. En de poolkappen langzaam smelten. Maar niet dat het al zo snel gaat. Als we zo doorgaan, gaat het alleen maar slechter. Ik vind dat we er wat aan moeten doen, dat we beter met het milieu moeten omgaan en al van dat soort dingen. De poolkappen smelten eigenlijk veel te snel. Alles gaat veel te snel. Ook dieren lijden er onder, dat Nederland onderwater komt te staan, maar ook dat de poolkappen smelten en bijvoorbeeld de ijsberen niet de hele tijd zonder ijs waar ze op kunnen staan.

De film:
Ik vond de film An Inconvenient truth een indrukwekkende film. Ik vond dat het goed in elkaar zat.

De meeste van dat soort films zijn moeilijk te begrijpen, maar deze kon ik goed volgen.
Ook vond ik de film interessant. Ik heb als ik naar zo een film kijk er geen interesse in. En ik zou dan de film uit zetten. Maar nu was het interessant, interessant genoeg om er gewoon naar te blijven kijken..

Het broeikaseffect & de temperatuur van de aarde
De temperatuur van verschillende plaatsen kan veel verschillen. De hitte van de Sahara en de koele zomers in het noorden van Europa. En bijvoorbeeld de warmte van Caribische zee en de koude Noordelijke IJszee.
De aarde wordt verwarmd door zonnestralen. Voor de stralen de aarde bereiken moeten de stralen eerst door de dampkring. De stralen die op Europa schijnen moeten een langere weg af door de dampkring dan de stralen die naar de evenaar moeten. Daarom komt er ook minder warmte in Europa. Maar ook omdat de aarde rond is, komen de stralen op een bolle oppervlakte. Zonnestralen die op Europa schijnen moeten een groter gebied beschijnen. En op de evenaar een veel kleiner gebied met even veel zonnestralen. Daarom is het ook warmer op de evenaar, dan in Europa. De zonne-energie is op de evenaar ook veel geconcentreerder.

Het broeikaseffect is een temperatuurstijging die wij eigenlijk niet willen.
Broeikaseffect:
Een deel van de zonnestralen die de aarde verwarmt wordt terug gekaatst in de vorm van infraroodstraling en een deel daarvan word door de dampkring weer teruggekaatst en dat moet dan ook want zo blijft de temperatuur op aarde in balans, zodat wij er van kunnen leven. Alleen het probleem hier van is dat de dampkring door al het vervuilen van de aarde dikker word, want veel van de infraroodstraling blijft er in hangen.
Als de dampkring dikker wordt, houdt het veel meer infraroodstraling tegen. En daardoor word het steeds warmer. En hoe dikker de dampkring hoe meer infraroodstraling er tegen gehouden wordt.


Venus is een planeet die ook een broeikaseffect heeft.
Omdat Venus dichter bij de zon staat dan de aarde, is het warmer op Venus.
De temperatuur van de oppervlakte van Venus is 480 °C, dat is hoger dan van Mercurius, alleen Mercurius staat wel dichter bij de zon. De reden daarvoor is dat Venus een dichte dampkring heeft. En Mercurius heeft bijna geen dampkring, en heeft dan ook geen broeikaseffect.

Er was een meeting gedaan over de tijd tussen nu en 650.000 jaar geleden.
Al Gore wil graag aan tonen dat er in al die 650.000 jaar in Antarctica de koolstofdioxidegehalte niet boven de 300 deeltjes per miljoen was gekomen.
Ook is er een temperatuurgrafiek van gemaakt, waarop de temperatuur te zien is, van nu en tot en met 650.000 jaar terug. Je ziet daarop dat het bijna hetzelfde is als de koolstofdioxidegehalte grafiek. Bijvoorbeeld dat als het bij de koolstofdioxidegehalte grafiek omhoog gaat en bij dezelfde periode als van de temperatuurgrafiek dan is daar de lijn ook omhoog. En hoe meer koolstofdioxide hoe warmer het is.
Maar nu, nu staat het ver boven het gemiddelde, dus boven de 300 deeltjes per miljoen. En over 50 jaar zal het minstens 2 keer zo veel zijn als nu. En wat zal er dan gebeuren met de temperatuur,,? Het zal ook stijgen.

Poolkappen smelten
IJs weerkaatst het zonlicht. Rotsen houden de warmte meer vast dan ijs. Dus als het ijs weg smelt, stijgt de temperatuur extra snel.
Over de komende 100 jaar denken wetenschappers dat de temperatuur twaalf graden zou stijgen in het noordpoolgebied.
Denen hebben vastgesteld dat het weg smelten van ijs tien keer zo snel gaat als gedacht. Een paar jaar geleden werd er wel eens gemeten, toen gingen de wetenschappers er van uit dat het smelten van de ijskappen een schaal zou hebben van tien kubieke meter per jaar. Maar nu hebben de wetenschappers gemeten dat het wel 100 kubieke meter per jaar gaat.
Als de hele ijskap op Groenland weg smelt dan zou over de hele wereld de zeeën zeven meter stijgen. Dan komen veel landen onder water te liggen en waaronder Nederland ook. En de komende honderd jaar gaan wetenschappers er van uit dat het dertig a veertig millimeter zal stijgen. Maar zelfs dat zou tot grote problemen lijden, want ook dan zou Nederland en vele andere landen onder water te komen liggen.

Al Gore verwacht tekort aan drinkwater. 40 procent van de wereld krijgt z’n drinkwater uit rivieren en bronnen, die bestaan uit het gesmolten gletsjerijs. Maar de gletsjers krimpen en daarom verwacht hij dan voor 40 procent van de wereld te kort aan drinkwater.

Orkanen, tornado’s & tyfoons
Het wordt steeds warmer, en het gaat dus steeds slechter met de aarde.
Warmer water lijdt vanzelf tot sterke stormen. Dat hebben we gezien in de laatste warme jaren. Veel zware orkanen zoals Ivan, Jeannie, Dennis en Francis. Maar ook waren er veel sterke tornado’s en tyfoons.

En toen, toen kwam Katrina.
Bij Florida was de kracht van Katrina noch categorie 1. maar toch vielen er veel doden. En veel schade was er ook. Voor de orkaan bij New Orleans kwam, kwam het over warmer water. En hoe warmer het water, hoe hoger de wind snelheid. En daardoor werd het sterker en sterker. De gevolgen waren heel ernstig, het is eigenlijk niet te beschrijven. Mensen die in hun huis zaten, op zolder met net hun hoofd boven water. Die het echt niet meer reden. Zulke erge dingen mogen echt nooit meer gebeuren.

kyoto-verdrag
& klimaat of economie
Wat houdt het Kyoto-verdrag in:
In de periode van 2008-2012 moet de uitstoot 5 % lager zijn dan dat het was in de jaren negentig. Er is wel een uitzonderingen gemaakt voor de landen Rusland, Oekraïne en Nieuw-Zeeland die hoeven de uitstoot namelijk niet af te nemen.

Economie of klimaat? Mijn mening:
We kunnen het niet zomaar warmer laten worden, de poolkappen smelten en alles staat dan onder water. En niemand denkt er over na om bijvoorbeeld minder of helemaal niet in een auto te gaan rijden. We kunnen gewoon niet zomaar kiezen tussen economie en het klimaat.


REACTIES

C.

C.

je doet een beetje te positief over deze film. er zitten maar liefst 35 fouten in, dus Al Gore zal de helft wel verzonnen hebben. CY

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "An Inconvenient Truth (2006)"