Zonne-energie

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 674 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zonne-Energie

• Inleiding/Zonnige huizen.
• 2 soorten zonnepanelen.
• Wat kan een zonnewoning allemaal met zonne-energie doen? En op welke manier gebeurt dat al?
• Welke onbenutte ruimtes, zoals daken, kunnen nog meer voor het opwekken van zonne-energie gebruikt worden?
• Waarom zie je op afgelegen plekken vaak een mast met zonnecellen?
• Wat voor prijskaartje hangt er aan zonne-energie? Op welke manieren bemoeit de overheid zich met de zonne-energievoorziening?
• Slot/Kunnen we de Sahara volzetten met zonnecellen en zo het energie probleem oplossen?


Inleiding/Zonnige huizen

Per jaar straalt de zon een hoeveelheid energie uit op de Nederlandse bodem die vijftig keer zo groot is als het totale energieverbruik in ons land. De voorraden fossiele brandstoffen nemen steeds meer af. Zonne-energie zou een mogelijkheid kunnen zijn om het in de komende jaren verwachte energietekort op te lossen. Zonne-energie wordt in de zuidelijke landen al jaren gebruikt. Bijna alle huizen in Griekenland hebben boven op het dak waterreservoirs staan. Deze watertanks worden door de zon verwarmd en bezorgen de bewoners hieruit hun warme water. Op deze eenvoudige manier wordt het zonlicht effectief gebruikt. Tegenwoordig zijn er meerdere systemen die water opwarmen (collector) of elektriciteit produceren (panelen). In een dichtbevolkt land als Nederland is grond relatief schaars en duur. Daarom worden dit soort systemen vaak in of op daken geïnstalleerd. In veel nieuwbouwwijken worden tegenwoordig zonnewoningen gebouwd, zoals in de wijk Nieuwland in Amersfoort. Het ombouwen van bestaande huizen tot zonnewoningen is helaas nog te duur.

Welke 2 soorten heb je?

Je hebt 2 soorten zonnecollectoren: de een zet het licht om in stroom: zonnecollector en de ander die verwarmt water met de zonnewarmte door middel van een soort vergrootglas: zonnepaneel.

Het zonlicht valt op de selectieve laag die de warmte op de koperen plaat laat vallen, de koperen plaat geleid de warmte naar een buis waardoor water stroomt, als het water met wat bochten door heel de zonnecollector is geweest is het na een reis van meestal 10 minuten opgewarmd, en word het opgeslagen in een reservoir.

Wat kan een zonnewoning allemaal met zonne-energie doen? En op welke manier gebeurt dat al?

Met zonne-energie kun je apparaten zoals de vaatwasser, je wasmachine, je bedlampje, je radio en al de andere elektrische apparaten laten werken. Zonne-energie is net zo bruikbaar als stroom van bijv. een gascentrale of de stroom van een kerncentrale. Alleen is zonne-energie goed voor het milieu.
Op veel nieuwe huizen word zonne-energie al gebruikt maar dat is nog lang niet genoeg, er zijn nog steeds huizen zonder zonnecollectoren of zonder groene stroom en dat moet ook nog verholpen worden.

Welke onbenutte ruimtes, zoals daken, kunnen nog meer voor het opwekken van zonne-energie gebruikt worden?

Er zijn veel polders in Nederland waar er aan de slootkant makkelijk een zonnecollector geplaatst kan worden. Je hoeft er dan geen elektriciteitsdraad naar toe te leggen. En ze nemen niet veel ruimte in, want ze staan op een paal.

Waarom zie je op afgelegen plekken vaak een mast met zonnecellen?

In Nederland zijn de meeste gebieden voorzien van stroom maar er zijn arme landen waar niet overal stroom is en dat kan met een plaatselijke zonnecollector opgelost worden. In Nederland bijvoorbeeld worden kleine gemalen tussen 2 sloten vaak gevoed door een zonnecollector.


Wat voor prijskaartje hangt er aan zonne-energie?

Zonnecollectoren zijn nu nog duur omdat de technologie nog vrij nieuw is en ze moeilijk gemaakt kunnen worden. Maar hoe meer zonnecollectoren er verkocht en gebouwd worden hoe goedkoper ze worden.

Slot/Kunnen we de Sahara volzetten met zonnecellen en zo het energieprobleem oplossen?

In Egypte worden al op grote schaal zonnecollectoren gebouwd die vele vierkante kilometers vullen en heel Cairo gemakkelijk van stroom kunnen voorzien. En er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden dan zonnecollectoren er wordt namelijk in Australië geëxperimenteerd met grote ruimtes vol lucht, als de lucht wordt verwarmd dan stijgt hij op en als je dan een schoorsteen erop bouwt met een grote lucht turbine er in dan kan je daar goed stroom uit winnen. En zo zijn er ook nog waterkracht, windkracht en nog wat moleculaire experimenten waar allemaal stroom mee word gewonnen.

REACTIES

I.

I.

Dit is een heel leerzaam werkstuk en ik kan veel informatie gebruiken voor een project heel erg bedankt en een fijne dag nog
Groetjes Iris

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.