Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Spanje

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1219 woorden
  • 24 juli 2008
  • 283 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
283 keer beoordeeld

Werkstuk Spanje

Inhoud:

Geschiedenis
Taal
Kunstenaars
Flamenco
Hoofdstad
Eten en drinken
Siësta
Natuur
Toerisme
Stierenvechten
Malaga

De geschiedenis.

Spanje is gesticht in 300 voor Christus, dus ongeveer 2300 jaar oud. In 1550 regeerde de Spaanse koning Philips II over een wereldrijk. Hij had ook bijna heel Europa in zijn macht maar eind 16e eeuw werd het kleiner. In 1580 werd de Armando, de Spaanse vloot, verslagen door de Hollanders en de Engelsen, en nu hebben ze niet langer de macht.

Taal

In Spanje spreekt iedereen Spaans. Maar de verschillende streken hebben ieder ook hun eigen taal. Het Catalaans in Catalonië, het Galicisch in Galicië, het Baskisch in het Baskenland en het Valenciaans in de Valenciaanse Gemeenschap. Tussen deze verschillende talen zitten heel wat verschillen. Maar gelukkig spreekt iedereen ook het 'basis Spaans'.

In het Spaans schrijven ze ook grappige dingetjes. Als een zin vragend is, staat ervoor een vraagteken op zijn kop! En op de 'n' in España staat een grappig golfje. Dat betekent dat je het op een speciale manier uitspreekt: Es-pan-ja.

Ga je op vakantie? Dan zijn dit misschien zinnetjes voor je:
Ja: Si
Nee: Non (Uitspreken als: No (met een korte o)
Hoe heet jij?: ¿Cómo te llamas? (Uitspreken als: Kómo te ljámas?)
Ik heet ...: Me llamo ... (Uitspreken als: Me ljámo ...)
Hoe gaat met jou?: ¿Qué tal? (Uitspreken als: Ke tal?)
Met mij gaat het goed: Muy bien, gracias. (Uitspreken als: Moe-i bi-en, xrásias)
Waar kom je vandaan?: ¿De dónde eres? (Uitspreken als: De dónde éres?)
Ik kom uit ...: Soy de ... (Uitspreken als: Soi de …)
Hoe oud ben jij?: ¿Quántos años tienes? (Uitspreken als: Kwántos ánjos ti-énes?)
Hoe lang blijf je hier?: ¿Quánto tiempo vas a quedar? (Uitspreken als: Kwánto ti-émpo bas a kedár?)
Zullen we morgen samen spelen?: ¿Jugamos juntos mañana? (Uitspreken als: Goexámos góentos manjána?)


Een paar opmerkingen

Spaanse klinkers worden allemaal open en kort uitgesproken:
de a klinkt als de a in mat
de e klinkt als de i in kip
de i klinkt als de ie in fiets
de o klinkt als de o in vos
de u klinkt als de oe in voet

Kunstenaars


Er komen veel belangrijke kunstenaars uit Spanje. Picasso ken je vast wel! Die maakte vooral schilderijen met hoekige vlakken. Maar ook Dali en Gaudi zijn Spanjaarden. Dali ken je misschien ook wel. Hij maakte schilderijen en beelden van dingen die eigenlijk niet kunnen. Op een heel bekend schilderij van hem staan dikke olifanten op heel dunne pootjes. Gaudi is de architect van de Sagrada Familia in Barcelona. Dat is een kathedraal die nog steeds niet af is. Helaas leven Picasso, Dali en Gaudi niet meer. Pablo Picasso leefde van 1881 tot 1973. Salvador Dali leefde tussen 1904 en 1989 en Antoni Gaudi leefde van 1852 tot 1926.
Pablo Picasso was een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw.


Flamenco


In Spanje is de flamenco de belangrijkste dans. Het is prachtig om te zien. De dames hebben bloemen in hun haar en heel mooie jurken aan met felle kleuren, versierd met bloemen, stippen of strepen. Aan de rok zitten veel friemeltjes en franjes. Ze dansen op een soort tapdansschoenen. Daarmee kunnen ze goed 'stampen' op de grond. Flamencodansers dansen op speciale muziek gespeeld door flamencogitaristen. Er wordt bij gezongen en de dansers gebruiken castagnetten. Dat zijn twee houten half ronde bakjes die ze tegen elkaar klepperen. Het klinkt heel bijzonder. Het flamencodansen is heel mooi om te zien. Het ziet er strak en soms ook streng uit. Dat noem je temperamentvol. In Spanje leer je als klein kind al hoe het moet. Wel zo handig voor later, want bij alle belangrijke feesten dansen de Spanjaarden de flamenco.

De hoofdstad van Spanje is Madrid

Madrid is in 1561 de echte hoofdstad van Spanje geworden. Daar heeft Philips II voor gezorgd. Hij koos Madrid omdat het midden van het land ligt. Het landsbestuur zat zo overal dichtbij. De vlag van Spanje is rood geel rood met in het gele gedeelte het Spaanse wapen. Daar staan wapens verwerkt van 4 oude koninkrijken. Het geloof in spanje is 90% rooms katholiek en de rest zijn joden, moslims en protestanten.

Eten en drinken


Spanjaarden zijn gek op lekker eten en drinken. Ze eten wel vier of vijf keer per dag. Typische Spaanse gerechten zijn paella en tapas. Paella is een rijstgerecht met kip en vis. Ook inktvis gaat daarin. Tapas zijn allemaal kleine hapjes. Dat kunnen visjes zijn, maar ook kaas, worst, olijven, stukjes brood met een lekker smeerseltje, garnaaltjes in olie. Spanjaarden eten vaak tapas in het café met een borrel. Ze bestellen allerlei kleine hapjes en eten die met een groepje mensen op. Ondertussen kletsen ze lekker bij.
Spanjaarden maken hun eigen wijn, net zoals de Fransen. Maar Spanje staat vooral bekend om de sangria die ze er maken. Sangria is een mix van fruit, sap en alcohol. Het is heel lekker en verfrissend. Maar pas op! Voor je het in de gaten hebt, ben je hartstikke dronken!

Siësta


Hier in Nederland zou je het soms wel willen, maar heb je er gewoon geen tijd voor: een middagdutje. In Spanje is het heel normaal. Daar doet bijna iedereen 's middags een dutje. Zelfs de winkels sluiten hun deuren en het personeel gaat even slapen. Het is gewoon te warm om de hele dag te werken. Of zelfs te warm om naar buiten te gaan. Dus slapen ze lekker even een beetje bij in hun koele slaapkamer. Ze noemen dit dutje de siësta.
landschap


Spanje heeft een mooi landschap. Het stadje met het mooiste landschap heet Meseta.
Het landschap is in het voorjaar groen! En in de zomer is het een soort van bruingroenachtig. Daardoor zijn er veel wijngaarden, olijfgaarden en citrusgaarden. Ook zijn daar vele soorten boerderijen waar al die gaarden gemaakt worden

Toerisme


Er gaan per jaar ongeveer 42 miljoen toeristen naar Spanje. De meeste toeristen komen naar Spanje vanwege: de zon, de zee en het strand. Spanje heeft een lange kust met prachtige stranden. Met name de stranden langs de Middellandse Zee zoals: de Balearen, de Costa del Sol en de Costa Brava. COSTA is het Spaanse woord voor kust. Door het klimaat is het in Spanje in de zomer bijna altijd prachtig strandweer. Dat is niet het enige aantrekkelijke van Spanje. Er zijn veel oude steden met prachtige gebouwen. En, de Spanjaarden zijn vriendelijke, gastvrije mensen. Door het toerisme is er in Spanje veel veranderd. De toeristen moeten kunnen slapen. Daarom heeft men veel hotels en campings gebouwd. Ook moesten er restaurants, cafés en disco's komen. Verder waren wegen en vliegvelden nodig.
Veel kelners, kamermeisjes, koks en hoteldirecteuren verzorgen de toeristen. Maar er kwamen ook meer dokters, vuilnismannen en politieagenten. Door het toerisme hebben zeer veel Spanjaarden een goede baan gekregen. De toeristen geven erg veel geld uit in Spanje. Met dat geld kan de Spaanse regering weer goederen kopen in het buitenland.

Stierengevechten


Je hebt er vast ooit van gehoord en misschien wel eens wat van gezien: stierengevechten. Een stierengevecht wordt gehouden in een arena, een soort stadion. De stierenvechter noemen ze ook wel de matador. Met een rode cape gaat ie vlak voor de stier staan en maakt spannende bewegingen. Zo laat de matador zijn moed aan neersteken. De stier is niet direct dood. Dat gebeurt pas achter de schermen. Tot die tijd lijdt de stier een heleboel pijn. Veel mensen vinden daarom stierenvechten erg dieronvriendelijk. En dat is het ook.

REACTIES

V.

V.

ik vind de geschiedenis heel weinig.
ik vind de taal juist te veel!
en de rest is super

13 jaar geleden

A.

A.

je hebt geen inleiding

11 jaar geleden

L.

L.

echt goed ik heb er heel veel aan gehad super bedankt!!!!

11 jaar geleden

L.

L.

hier ben ik nogmaals je ben de titel bij natuur vergeten ik had me bijna vergist!!!!! maar een foutje kan gebeuren !!!!!!!!
:):):):):):):):):):):):)

11 jaar geleden

L.

L.

waar is natuur ik kan die niet vinden

10 jaar geleden

L.

L.

je kan beter niet alles hier vandaan halen lisa!!!

10 jaar geleden

M.

M.

wrm geen hoofdstuk over de cultuur?

10 jaar geleden

J.

J.

top site

10 jaar geleden

S.

S.

heyy ik vind dat er inderdaad een hoofdstuk over cultuur had moeten zijn want daar ging het bij ons om!!!! :)  en toerisme een beetje overbodig?? ik had "wat is er te doen" of "wat is leuk om te doen in spanje" gedaan. dit waren mijn tips ik heb ook nog tops ik heb namelijk erg veel aan deze site en als er een spreekbeurt over chocolade is dan wil ik die zeker ook be tippen en toppen!!!! nou tot de volgende keer groetjes de tip en topper ;p

9 jaar geleden

D.

D.

LOL

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.