Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Girl, interrupted: boek vs. film

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Girl, Interrupted
Shadow
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1290 woorden
  • 24 juli 2008
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
4 keer beoordeeld

Boekcover Girl, Interrupted
Shadow
Girl, interrupted: boek vs. film
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Boek: girl, interrupted
Auteur: Susanna Kayson
Film: girl, interrupted

Inhoud:

1. Het boek
1.1. Korte samenvatting boek
1.2. Een sterk punt van het boek
1.3. Een zwakpunt van het boek
1.4. Algemeen
2. De film
2.1. Een sterk punt van de film
2.2. Een zwak punt van de film
2.3. Algemeen
3. De afwijkingen
3.1. Eerste afwijking
3.2. Reden afwijking
3.3. Tweede afwijking
3.4. Reden afwijking
4. Het hoofdpersonage
4.1. De vergelijking

4.1.1. Uitzicht
4.1.2. Karakter
4.2. Kennis Hoofdpersonage
5. Het besluit

1. Het boek

1.1. Korte samenvatting boek

Het is een autobiografisch boek, geschreven door Sussana Kayson en het vertelt over haar leven in een psychiatrische instelling:
Sussana Kayson is zeventien jaar en verward en onzeker zoals zovelen van haar leeftijd. Haar psychiater plakt op haar het etiket ‘Borderline persoonlijkheidsstroornis’ na een zelfmoordpoging. Ze wordt naar een psychiatrisch ziekenhuis gestuurd voor normaal 2 weken. Maar het worden 2 jaren. Sussana had voordien nooit echt vriendinnen gehad maar nu ontmoet ze Lisa, Daisy, Georgina en Polly allemaal veel gekker dan zijzelf. Haar kamergenote Georgina heeft schizofrenie. Polly heeft ook schizofrenie en heeft oude brandwonden over heel haar gezicht omdat ze zichzelf vroeger eens in brand had gestoken. Daisy is nogal verlegen, zij eet enkel kip van haar vader en blijft maar in periodes in het hospitaal. Al in het begin van het boek pleegt ze zelfmoord in haar appartement. Maar ze steunen elkaar altijd. In tegenstelling tot de rest van de meisjes is Lisa dikwijls grof en doet enkel wat ze zelf wil. Wat anderen denken is voor haar niet belangrijk. Lisa verblijft al acht jaar in de instelling en ontsnapt regelmatig. Een typisch kenmerk voor de bewoners is dan ook dat zij niet nadenken over wat ze doen of zeggen. Het is een aangrijpend boek, geschrijven vanuit Sussana’s persoon. Je leest hoe ze zichzelf terug vind. Sussana beschrijft prachtig hoe ze het verblijf ervaart. Ze vertelt over het personeel, haar psychiaters, de medebewoners, de routine van de instelling, de regels, enz.
Het boek gaat ook vooral over het verschil tussen normaal zijn en gek zijn. Is Sussana normaal of ziek? Dat is de kernvraag in het boek.


1.2. Een sterk punt van het boek
Het is een tijdloos boek. Het verhaal speelt zich af in 1967 en nu nog steeds heel actueel.
Een verwarde puber die zichzelf is verloren op weg naar de volwassenheid. Het verhaal is ook heel tijdloos neergepend. De personages zijn op een manier beschreven waardoor nu nog steeds enorm aanspreken.

1.3. Een zwak punt van het boek
Er is een hoofdstuk waarin de schrijfster haar ziekte uitlegt, wat er juist gebeurt in haar hersenen. Maar dit is enorm moeilijk om te begrijpen omdat er ingewikkelde chemische termen worden gebruikt. Ik moest dit hoofdstuk drie keer lezen en ik verstond het nog steeds niet zo goed.
Alle andere hoofdstukken daarin tegen zijn heel mooi, duidelijk en in makkelijke taal geschreven.

1.4. Algemeen
Het is een prachtig tijdloos boek over tijdloze personen en gevoelen. Het is een ongelooflijk eerlijk, dapper, gevoelig, maar ook enorm verrassend verslag van een pijnlijke ervaring. Sussana Kayson combineert de schrijnende situatie met humor op een geslaagde manier.
Het boek liet bij mij een diepe indruk na. Het is een prachtig boek om op een leeftijd zoals wij te lezen.

2. De Film

2.1. Een sterk punt van de film
De acteerprestaties zijn helemaal fantastisch! De manier waarop Winona Ryder Sussana Kayson speelt is ongelofelijk. Angelina Jolie kreeg voor haar (bij)rol als de arrogante Lisa een oscar voor beste vrouwelijke bijrol. En terecht!

Ook alle andere bewoners van de instelling waren prachtig gespeeld. Het succes van de film is volgens mij hoofdzakelijk te danken aan de hoogstaande acteerprestaties.

2.2. Een zwak punt van de film
In de film wordt de nadruk vooral gelegd op het wel of niet ziek zijn van Sussana. Terwijl het toch duidelijk is dat ze ziek is. Ze is zo verward. Maar dan kan je je de vraag stellen, is het omdat ze verward is dat ze ziek is? In het boek wordt hier geen zo’n nadruk opgelegd.

2.3. Algemeen
Het is voor mij althans een heel mooie film. Het is een soort van film waar ik van hou. De chronologie klopt helemaal niet, een gevoelige film, niet echt spannend, een beetje verwarrend zodat je de aandacht erbij moet houden. Ook de verhouding tussen humor en serieus is in balans. Want het is inderdaad nogal een serieus verhaal en af en toe een grappig element is dan wel fijn.

3. De afwijkingen

De film wijkt enorm af van het boek. Jammer genoeg! Maar het is dan ook een moeilijk boek om te verfilmen. Ikzelf dacht eigenlijk dat het onmogelijk was. Maar James Mangold (producer) is er toch behoorlijk goed in geslaagd. Toch zijn er heel veer mooie hoofdstukken weggelaten. Zoals bijvoorbeeld mijn favoriete hoofdstuk waar Sussana plots denkt dat ze geen botten heeft. Ze wil een scan van haar botten laten maken,…
Ook hoe Sussana geïntegreerd word binnen de groep zie je niet tijdens de film.
Waarschijnlijk zie je deze passages niet omdat de film anders té lang zou duren.

3.1. Eerste afwijking
In de film ontsnappen Sussana en Lisa samen en gaan ze daarna naar daisy’s appartement. Lisa schelt daisy helemaal uit, zegt haar wat niemand haar durft te zeggen. Daisy pleegt die nacht zelfmoord terwijl Lisa en Sussana op de zetel slapen. Sussana ontdekt Daisy die morgen.
In het boek ontsnappen Sussana en Lisa niet samen. Lisa ontsnapt wel verschillende keren alleen.

Daisy pleegt wel zelfmoord maar de hoofdverpleegster Valerie meldt dit. Sussana vindt haar niet en Lisa heeft haar ook niet uitgescholden.

3.2. Reden afwijking
Waarschijnlijk om de film een beetje spannend te maken. Zoals ik eerder vermelde is het nogal een raar boek om te verfilmen. Echt spannend is het boek niet. Die ontsnapping daarentegen is wel spannend. Zullen ze weer naar de instelling terug gaan? , waar zullen ze naar toe gaan? ,…
Wanneer Sussana in de film Daisy ziet aan het touw hangen is dit voor haar een diepte punt. Maar vanuit dit diepte punt geneest ze, het is een als het ware een doorbraak in de film.

3.3. Tweede afwijking
In de film gaat het groepje zieke meisjes samen naar de kelder van de instelling. Waar ze samen gaan bowlen. De kelder hangt vol warme buizen van water en elektriciteit.
In het boek gaan een paar meisjes van het groepje onder begeleiding van een verpleegster in de kelder om naar de andere kant van het gebouw te gaan. Sussana is sterk onder de indruk van het netwerk buizen.

3.4. Reden afwijking

In de film ging dit moment vooral om het groepsgevoel en het groepsmoment. Dit is waarschijnlijk het eerste en enige moment in de film waar iedereen lacht. Terwijl in het boek het over de zoveelste verwarring en bevestiging van haar ziekte gaat.

4. Het hoofdpersonage


4.1. Vergelijking
4.1.1 Uitzicht

Het uiterlijk van Sussana word in het boek niet besproken dus kan ik geen vergelijking maken met de film.

4.1.2 Karakter

Het karakter is vrij gelijklopend. Toch zijn er kleine verschillen.


Boek Film
- Sussana is niet zo direct.- Ze houd van seks en mannen.- Sussana lijkt zieker. - Sussana is direct en zegt meer wat ze denkt.- Hier zie je dit nauwelijks.- Sussana lijkt niet zo ziek.

4.2. Kennis hoofdpersonage

In het boek leer je het hoofdpersonage het beste kennen. Het boek is geschreven vanuit de ik-persoon. De lezer leest gedurende het hele boek de gedachten van Sussana. Tijdens de film heb je dit niet. De ogen van actrice Winona Ryder zegen wel enorm veel. Maar in het boek heb je veel meer voeling met het hoofdpersonage.

5. Het besluit


De film voldeed niet echt aan mijn verwachtingen.
Ik was enorm onder de indruk geweest toen ik het boek had gelezen. Ik had dan ook een beetje hetzelfde verwacht. De film was wel echt goed: de acteerprestaties, die verwardheid van de bewoners, de onduidelijkheid van de situatie,… Ik denk dat als ik het boek niet had gelezen de film nog mooier zou gevonden hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Girl, interrupted: boek vs. film"