Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jeugdgevangenis

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1047 woorden
  • 22 juli 2008
  • 366 keer beoordeeld
Cijfer 7
366 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Waarom ik dit onderwerp heb gekozen: Is omdat mijn vriendin er in zit. Daar zelf ben geweest en heb gezien hoe het daar gaat. En er wordt gezegd dat het een hotel daar is. Nou, absoluut niet. Daarom heb ik dit onderwerp gekozen.

Hoofdstuk 1: Wat is een jeugdgevangenis?

Een jeugdgevangenis is een gevangenis voor jongeren onder de 18 jaar. Die meestal een misdaad hebben gepleegd en daar hun straf moeten uitzitten wat de rechter heeft bepaald. Er zijn genoeg jeugdgevangenissen in Nederland. Maar niet altijd in een jeugdgevangenis zitten jongeren die strafrechtelijk daar zitten. Er zitten ook jongeren die thuis niet meer kunnen wonen. Omdat de ouders en het kind er zelf niet meer uitkomen, is het beter dat het kind een tijdje uit huis gaan. Om verdere ruzies te voorkomen. De jeugdgevangenis wordt ook wel justitiële jeugdinrichting genoemd.

Hoofdstuk 2: Hoe kom je in een jeugdgevangenis?

Meestal kom je alleen in een jeugdgevangenis als je een misdrijf hebt gepleegd. Hier een aantal voorbeelden.

1. Diefstal
2. Vandalisme
3. Drugscriminaliteit
4. Overlast
5. Geweldpleging

1. Jongeren stelen vaak in winkels of ze beroven ouderen want dat is een makkelijk doelwit.
2. Pure verveling is meestal de aanleiding van vandalisme ze maken alles kapot was los en vast zit van bushokjes tot lantaarnpalen enz gooien ruiten gewoon voor de lol in.
3. Is simpel want de vraag naar soft/harddrugs onder de 18 jaar is groot dus meestal verkopen ze dat aan mensen onder de 18 omdat daar veel vraag naar is makkelijk bijverdient denken ze
4. Jongeren maken te veel overlast volgens de ouderen met hun lawaaierige scooters en hun harde mp3 boxen en ze hangen in de portiek.
5. Als een ruzie uitloopt op een gevecht waar er meestal letselschade wordt aangericht en als ze gedronken hebben dan hebben ze sommige slachtoffers het niet na kunnen vertellen.

Maar niet altijd kom je alleen in een jeugd gevangenis als je een misdrijf hebt gepleegd. Er zitten genoeg jongeren waar het thuis niet meer kan. En om het conflict niet erger te maken worden sommige jongeren naar een jeugdgevangenis gestuurd. Tegenwoordig zitten er nu ook meisjes/slachtoffers van loverboys daar. Voor hun eigen bestwil hun eigen bescherming.

Zie bijlage
Bijlage:http://www.ad.nl/utrecht/article974897.ece

Maar voordat je dat je in een instelling komt, moet je straf bepaald worden door de rechter. Je wordt natuurlijk niet door een gewone rechter veroordeeld. Nee, door een kinderrechter, want die zijn over het algemeen milder. En normale rechters mogen jongeren niet eens veroordelen. Als de kinderrechter je straf heeft uitgesproken, word je met een busje naar je instelling gebracht. Meestal is die instelling niet vlak bij wel een paar uurtjes rijden.

Hoofdstuk 3: Welke Jeugdgevangenissen heb je in Nederland.?

Je hebt natuurlijk open en gesloten inrichtingen. Open is dat ze op verlof mogen en dat het minder streng is. En open is er meestal ook geen echte cellen complex is.
Gesloten is met een cellencomplex en met weinig verlof en het is er streng.
Totaal zijn er ongeveer 27 jeugdinrichtingen/gevangenissen verspreid door heel Nederland. Van de 27 Jeugdgevangenissen zijn er 12 met alleen jongens. 13 zijn er gemengd met jongens en meisjes. En 2 ervan zijn alleen voor meisjes. Er zijn jeugdgevangenissen die gemengd zijn met jongens en meisjes. Er zijn waar alleen jongens zitten. Er waar alleen meisjes zitten.

Hoofdstuk 4: Het leven in een jeugd inrichting

Hoe gaat dat nou eigenlijk leven in een jeugdgevangenis? Moeten ze daar ook werken wasknijpers maken? Wat mogen ze wel en wat niet. Ja de jongeren in een jeugdgevangenis werken ook ja. Ze maken kaartjes die wij in de V&D kunnen kopen. Wij normale kinderen gaan gewoon naar school komen thuis luieren wat, en we eten rond 6 uur en daarna lekker naar buiten. Nee daar kan dat niet. Hun dag ziet er ongeveer zo uit


Een doordeweekse dag ziet er voor alle jongeren als volgt uit:
07.45 uur opstaan, ontbijt en corvee
08.55 uur naar school, werkplaats of keuken
12.15 uur gezamenlijke warme maaltijd
13.45 uur naar school, werkplaats of keuken
16.00 uur theedrinken met de groep
16.30 uur verblijf op de eigen kamer
18.00 uur gezamenlijke broodmaaltijd
19.00 uur avondactiviteiten
21.45 uur iedereen gaat naar de eigen kamer
22.30 uur het licht gaat uit
Dagindeling Poortje Groningen

Hoofdstuk 5: Bezoek?

Iemand die in de jeugdgevangenis zit heeft recht op 1 uur bezoek per week. Degene die langskomen in de inrichting moeten zich aan een bepaalde regels houden. Maximaal 5 personen mogen op bezoek komen per keer. Minderjarige bezoekers mogen nooit alleen komen, die moeten begeleid worden door een meerderjarige. Huisdieren zijn niet toegestaan.

Legitimatie
Je bent verplicht je te legitimeren bij aankomst. Kinderen vanaf 12 jaar moeten zich zelf legitimeren met hun eigen legitimatie. Alleen toegestane legitimaties bij de gevangenis zijn is een

1. Geldig rijbewijs.
2. Geldig Paspoort
3. Identiteitskaart

Wat mag mee naar binnen en wat niet?
Maximaal 4 pakken sigaretten of 4 pakken shag
1 plastic literfles met frisdrank of vruchtensap
1 zak chips 1 pak snoep 1 pak koek 1 pak chocolade (onaangebroken in de originele verpakking)
1 kilogram fruit
Overige : kleding/deodorant/aftershave/toiletartikelen/walkman/cd-speler/cd’s/doorzichtige bandjes/haarproducten/foto’s/postzegels

Hoofdstuk 6: Kinderen Ten Onrechte In Jeugdgevangenissen

Jaarlijks 1200 komen jongeren onterecht in een jeugdgevangenis. Kinderen met gedragsproblemen of voor loverboys of drugsproblemen komen onterecht in een jeugdgevangenis. En omdat je vroegere internaten voorgoed gesloten zijn, worden probleem jongeren geplaatst in een jeugdinrichting. Kinderen met een gedragsprobleem kun je niet tussen jeugdcriminelen zetten. Kinderen met een gedragsprobleem worden sneller beïnvloed door dat soort mensen. Zoveel tekort aan jeugdinrichtingen dat ze maar daar tussen geplaatst moeten worden. Er zitten ook meisjes voor loverboys daar. Vanwege hun eigen bescherming want daar kunnen ze hun niet vinden. Nou, tussen de criminelen wordt je niet beschermd. Meisjes snijden zichzelf en plegen zelfmoord in de jeugdgevangenis. Waarom? Omdat ze gek worden daar omdat ze onterecht in een jeugdgevangenis zitten.
Heel veel kinderen zitten ook voor hun drugsprobleem. En als je eenmaal onder jeugdzorg zit en je ots hebt, blijf je daar ook wel een tijdje. Te veel kinderen zitten onterecht in een jeugdgevangenis. En daar horen ze niet misschien wel een internaat maar zeker niet tussen de criminelen.


Reportage Jeugdgevangenis Doggershoek - Opgesloten meisjes
http://redir.vara.nl/tv/zembla/welcome2.html?20040909/zembla

Bronnen

Uit eigen ervaring ben op bezoek geweest jeugdgevangenis eikenstijn locatie de lindenhorst

Welke website’s ik heb gebruikt zijn de volgende
1. www.het-poortje.nl
2. http://mediatheek.thinkquest.nl/~jrc134/
3. www.doggershoek.nl

en verdere gesprekken met jongeren die in een jeugdgevangenis hebben gezeten.
En de tv- serie fok jou

made by empressheriz_!!!

REACTIES

Y.

Y.

slecht!!!!!!

14 jaar geleden

L.

L.

Hee,
Ten eerste goed werkstuk :)!
Groetjes,
Lisa&Nicole

14 jaar geleden

J.

J.

ik gebruik dit werkstuk ook als hulp voor mij werkstuk:)

13 jaar geleden

P.

P.

ik heb zelf in het poortje gezeten en er klopt niks van , bullshit ,
de dagindeling klopt niet
je mag niets mee nemen , alleen kleding.
eten drinken en rookwaren worden gekocht in het winkeltje binnen poortje in verband met drugs.
je hebt geen recht op een uur , maar elke woensdag , zaterdag en zondag , en dat is anderhalf uur lang , dus je mag gewoon een paar uur bezoek per week , smiddags eet je brood , savond eet je een warme maaltijd , en je licht gaat om half 11 uit als je onder de 17 bent , anders blijft deze gewoon aan .
in het weekend mag je tv kijken en mag je licht aanblijven.
en dat over vernieling , die mensen maken het niet kapot voor de lol , je hebt een probleem , ze zijn kapot vanm binnen .. het is niet voor de lol , hopelijk gaan mensen verder kijken dan al die onzin verhaaltjes ,

13 jaar geleden

J.

J.

hallo,
ik zoek een onderwerp voor een spreekbeurt en ik raad je het onderwerp jeugdgevangenis aan.

vriendelijke groeten

12 jaar geleden

I.

I.

Als die mensen die hebben geschreven dat het slecht is, is niet waar, want het klopt hartstikke!!!*
Ik vind het zelf supergoed! :)

gr. iemandd
*= behalve dat tabak en die rookdingen

12 jaar geleden

O.

O.

je heb niks in je eigen woorden gezet je hebt alles overgeschreven van een site

12 jaar geleden

..

..

zijn er inmiddels al meer Jeugdgevangenissen bij gekomen? stuur aub wat terug

12 jaar geleden

..

..

ik heb perongelijk op het knopje dit is niet oke gedrukt bij .... dat was niet de bedoeling

12 jaar geleden

M.

M.

sirieus... dit lijkt net geschreven door een kind van 5, heeft dit mens geen nederlands geleerd ofzo! echt te veel spellingsfouten!!

12 jaar geleden

L.

L.

Goed gedaan hoor Sherisa!

11 jaar geleden

N.

N.

wat moet je allemaal doen in de jeugdgevangenis

11 jaar geleden

R.

R.

ey dit klopt niet heb het zelf alle maal meegemaakt en wat zij zegt is onzin

11 jaar geleden

N.

N.

i don't get this ... and yes i can read this text

10 jaar geleden

J.

J.

Okey. dit is heel Goed gemaakt , ik ben 43 dus ik snap het al maar , sommige dingen klopte niet helemaal

10 jaar geleden

F.

F.

mag je wel een mobiel in de jeugdgevangenis ?

10 jaar geleden

K.

K.



Nee natuurlijk niet kutzooi daar

7 jaar geleden

M.

M.

Super goed werkstuk ik doe het zelf ook over de jeugdgevangenis

8 jaar geleden

T.

T.

ik vind dit een goeie website

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.