Blessurepreventie

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 966 woorden
  • 16 juli 2008
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De 4 sportongevallen/blessures:
1) Blaren (Wandelen)
2) Schaafwonden (Skeeleren)
3) Enkelverstuiking (Volleybal)
4) Zweepslag (loop-/sprongbeweging)

Geef voor 4 bepaalde sportongevallen/blessures aan
a) Wat aannemelijk de aanleiding of oorzaak van de blessure kan zijn.
b) Welke behandeling (EHBSO) het best geboden kan worden
c) Welke maatregelen de kans op deze blessure zouden kunnen verkleinen.

1a) Blaren kunnen worden veroorzaakt door voortdurende wrijving van de sokken en schoenen tijdens het wandelen. Vaak komt het voor op een plek die de constante druk niet gewend is, en waar dus weinig eelt op zit. Te veel eelt kan ook weer blaren veroorzaken. Ook een vochtige huid en warme omstandigheden verhogen de kans op blaren te krijgen.
1b) Een blaar die dicht is, moet je ‘dakspansgewijs’ afplakken met reepjes pleister. Deze behandeling kun je het beste doen met een niet al te pijnlijke blaar.

Heb je een grote, pijnlijke blaar, dan kun je hem het beste doorprikken. Dit doe je als volgt:
- Reinig vooraf de huid met water en zeep
- Prik aan de zijkant van de blaar met een steriele naald. Om hem steriel te krijgen kun je hem bv in een blauwe vlam houden (geen gele, dan krijg je roet).
- Zorg dat je –als je prikt- de naald evenwijdig houdt met de huid, anders zou je in de onderliggende weefsels kunnen prikken, en die gaan dan bloeden.
- Druk het vocht vanuit de andere kant dan waarin je hebt ingeprikt naar buiten, en dep het vocht met een schone doek weg.
- Maak de blaar nogmaals schoon
- Dek de wond af met een wondpleister of gaasje.
Als je een geïnfecteerde blaar hebt, moet je hem geregeld reinigen en ontsmetten.
Heb je een blaar die is opgescheurd, dan moet je de wond goed reinigen met water en zeep. Vervolgens knip je met een fijn schaartje het losgekomen vel los, zodat je een open wond krijgt.
1c) Laat je voeten wennen aan wrijving. Dus als je nieuwe schoenen hebt, loop er dan niet meteen de hele dag in rond, maar doe het per dag een paar uur. Zorg dat je goede schoenen hebt, die aangenaam en goed aangesloten aanvoelen. Ook moet je kiezen voor goed ventilerende schoenen. Anders kan het broeierig worden in de schoen en dat verhoogd de kans op blaren. Verder verkleinen naadloze sokken de kans op blaren. Zorg wel dat je sokken dik genoeg zijn, maar ook weer niet te dik.

2a) Meestal is de aanleiding tijdens skeeleren dat je valt op een verhard wegdek. Meestal komt dit doordat je over een ongelijk stuk rijdt, ergens in een nis met je wieltjes komt, of in het zand komt. Wanneer je valt, wordt je huid als het ware verbrand door wrijving met de ruwe ondergrond.

2b) Reinig de wond met niet-prikkende zeep of steriele kompressen. Je moet vanaf het midden van de wond naar de buitenkant reinigen, omdat het straatvuil eruit te halen. Daarna moet je de wond ontsmetten. Gebruik hiervoor een niet-prikkend ontsmetmiddel, en dep op de wond. Als je erop gaat wrijven, is het namelijk erg pijnlijk. Je moet vooral niet op de wond blazen. Dit in verband met vele bacteriën in je mond die gemakkelijk een ontsteking aan de wond kunnen brengen.
Bij voorkeur laat je de wond drogen in de lucht. Dan komt er sneller een korst op en geneest hij eerder. Als het een diepere wond is en je moet er kleren over dragen, dan kun je het beter afdekken met een steriel gaasje.
2c) Skeeler zoveel mogelijk rechts van de weg, en let ook altijd op de veiligheid van je medeskeelers. Mocht je op je hoofd vallen, dan kun je ernstig letsel voorkomen door een helm te dragen. Zorg verder dat je knie-, elleboog- polsbeschermers om hebt. Polsbeschermers zijn eigenlijk hoofdzakelijk voor dat je polsen niet kneuzen als je valt. Je kunt je dan makkelijker opvangen zonder dat er ineens een grote druk op de polsen komt.

3a) Een verstuiking wordt veroorzaakt door een verkeerde beweging van de voet, waarbij deze onverwacht naar binnen of buiten omslaat. Hierdoor raakt het gewricht plotseling overbelast, rekken de enkelbanden uit en ontstaan er kleine scheurtjes in. Bloedvaatjes kunnen hierbij gemakkelijk stuk gaan, waardoor de enkel opzwelt. Bij volleybal kun je het makkelijk krijgen doordat je een sprong maakt. Bij de blokkering kun je bijvoorbeeld makkelijk op de voet van je medeblokkeerster gaan staan en dan kan je voet dubbelklappen.
3b) Je moet meteen gaan koelen. Het beste kun je met je voet onder de koude kraan gaan. Laat het water niet rechtstreeks op de zere plek lopen, maar iets erboven, zodat het ernaartoe loopt. Vanzelfsprekend moet je de pijnlijke plek niet meer belasten. Je kunt de zwelling verminderen door je voet hoger te leggen dan je bovenbeen. Na de koeling kun je besluiten of je naar de dokter gaat of niet. Meestal krijg je een stevige zwachtel om je voet heen.
3c) Zorg dat je voor het volleyballen een goede warming-up hebt gehad. Ook moet je goede trainingen vooraf hebben gehad om de spieren in je enkels sterker te maken zodat ze minder snel uitrekken. Als je van jezelf weet dat je zwakke enkels hebt, of als je het al eerder gehad hebt kun je het best een enkelbrace gebruiken. Het is ook belangrijk dat je goede stevige schoenen hebt.


4a) De zweepslag is een scheur in je spier, die meestal voorkomt in je kuit. Ze duwen je voetzool naar beneden, dus springers of lopers kunnen het vooral snel oplopen bij het afzetten. Dat komt omdat je dan opeens een snelle krachtbeweging moet maken.
4b) De EHBSO geldt hiervoor hetzelfde als bij de enkelverstuiking (3b)
4c) Zorg dat je volledig warm bent voordat je aan de sport begint. Het is ook erg belangrijk dat je goede rek- en strekoefening doet om de kans op een zweepslag de verkleinen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.