Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wordt het niet hoog tijd om je crush te benaderen? Geef je op voor onze liefdesshow!

Katten

Biologie

Werkstuk

Katten

6.4 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 960 woorden
  • 6547 keer
    7 deze maand
  • 25 juni 2008
Inleiding.
Ik doe mijn verslag over poezen en katten omdat ik dat heel lieve dieren vind. Poezen en katten zijn ook mijn lievelingsdieren, als je me al kent weet je vast dat ik aan bijna geen andere dieren denk, maar bijvoorbeeld geiten en schapen vind ik ook leuk.Ik heb zelf 1 kat en 1 poes, maar nog steeds weet ik er weinig van. Daarom wilde ik er meer over te weten komen en heb ik dit onderwerp gekozen.

1. Wat zijn poezen & katten?
Poezen en katten zijn zoogdieren in de categorie roofdieren. Ze werden vroeger in Egypte voorgesteld als de god van de zon; Ra. Ook werden ze nog in andere goden voorgesteld. De herkomst van katten en poezen is ook Egypte. In de Middeleeuwen dachten ze dat zwarte katten ongeluk veroorzaakten. Ze doodden katten en poezen op allerlei manieren. In 1871 werd in Engeland de eerste kattententoonstelling gehouden. Wanneer katten en poezen precies in huis gehouden werden, is niet bekend. Maar wel ongeveer 2000 jaar voor Christus. Katten werden vaak in huis en op boerderijen gehouden tegen de muizen. De familie van de kat: Leeuwen, Tijgers, Panters, Zwartvoetkatten, Marmerkatten, Bergkatten, enzovoort.....

2. Verzorging
Katten en poezen kunnen zichzelf niet te eten geven en zichzelf aandacht geven. Wat katten en poezen eten is: Vis, kip, vogels, en muizen. Als poezen als huisdier leven eten ze droge en natte brokjes. Hier zijn een paar merken: Felix, Whiskas, Tompoes, Kittekat en natuurlijk huismerken. Veel poezen houden ook erg veel van melk. Maar soms krijgen ze hier diarree van. Het is ook niet goed voor ze, alleen als het jonge poezen (kittens) zijn. Maar moedermelk is wel gezond voor ze. Dat hebben ze ook nodig als ze klein zijn, want in moedermelk zitten voedingsstoffen. Als drinken is altijd een bakje water belangrijk. Mijn poezen houden er niet van, zij drinken water uit de kraan. Wel gek he? Soms moet je een poes kammen bijvoorbeeld als er veel klitten in het haar zit. Meestal, doe je dat alleen bij langharige poezen. De meeste poezen vinden het erg lekker. Om er voor te zorgen dat je poes geen vlooien krijgt kun je hem/haar een vlooienband geven of druppels. Als poezen vlooien hebben dan krabben ze de hele tijd. Als je poes ziek wordt kun je hem/haar naar de dierenarts brengen. Dat is net als de huisarts maar dan voor allerlei dieren.

3. Instinct
Katten hebben een instinct voor bijvoorbeeld het vinden van voedsel. Alles wat beweegt trekt automatisch hun aandacht. Zo kunnen katten muizen en ook vogels vangen. Sommige katten kunnen zelfs een vis uit het water pakken! Een mannetjeskat is vaker buiten dan een vrouwtjespoes. Een vrouwtjespoes houdt erg van gezelschap.  Poezen brengen ook hun gevangen prooi voor jou mee naar huis omdat ze je willen plezieren. Word dan niet boos op ze. Dat is nou instinct. Poezen laten een “boodschap”achter voor andere poezen door middel van een geurtje. Ze sproeien dan een beetje urine op bepaalde plekjes. Hiermee geven ze ook hun “huis” oftewel territorium aan. Mannetjes sproeien meer dan vrouwtjes. In ons vorige huis sproeide onze kat op het laatst een heleboel. Het is ook hun instinct om te spelen met van alles. Een nepmuis, een balletje, en ook een touwtje vinden ze heel leuk. Jonge poesjes klimmen zelfs in de gordijnen! Al spelend oefenen ze om een prooi te vangen.

4. Geboorte
De draagtijd van een poes is gemiddeld 65 dagen. Het is heel moeilijk te zien of een poes drachtig is. Vaak kun je het zien aan de tepels. De poes krijgt ook veel meer honger. Zij kan wel anderhalf keer zoveel eten als normaal. Als de kittens geboren gaan worden loopt de aanstaande moeder onrustig heen en weer. Er kunnen zo´n 3 tot 6 kittens per keer geboren worden. De poes werpt de kittens vaak in een mand of doos en gaat de kittens meteen likken. Als de kittens geboren zijn moet je niet te dichtbij komen. De moederpoes wil ze beschermen.

5. Lichaamsbouw
Een poes heeft een heel soepel geraamte. In zijn/haar staart zitten een heleboel botjes. Daardoor heeft een poes meer botjes dan een mens. Een staart is voor het evenwicht. Een poes moet snel kunnen rennen en draaien om een prooi te kunnen vangen. Ze hebben scherpe klauwen om goed te klimmen. Zo kunnen ze meestal niet vallen. Soms vallen ze wel. Poezen en katten komen meestal op hun pootjes terecht. Soms ook niet. Als ze weten dat ze springen of vallen kunnen ze wel vanaf 4 meter naar beneden springen. Als ze dat niet merken breken ze waarschijnlijk iets.

6. Soorten
Er zijn ongeveer 53 rassen. De bekendste zijn: Siamezen, Europese kortharen, Turkse Angora´s, Perzen, en Britse kortharen. Je hebt ook gewone katten, die hebben een iets apartere tekening. Deze kleuren kunnen ze hebben: grijs, oranje (rood), bruin, wit, en zwart. Een lapjeskat heeft verschillende `vlekjes´ met kleuren. Grijze poezen hebben meestal streepjes. Zwarte poezen hebben meestal witte `sokjes` en een wit buikje. Witte poezen zijn meestal effen van kleur. Een Pers kan dat ook hebben.

7. Vragen
1. Hoeveel rassen bestaan er ongeveer? 53 rassen
2. Hoe heet volgens de Egyptenaren de god van de zon? Ra
3. Waar is een staart goed voor?Goed voor het evenwicht.
4. Noem 4 kleuren die een poes of kat kan hebben.
5. Noem 3 merken kattenvoer.
6. Na ongeveer hoeveel dagen worden kittens geboren? 658.

Bronnen
Ik heb deze informatie uit de boeken:
- Jonge katten en hun verzorging
- Mini informatie katten
- Usborne Beginners katten
- Zorgen voor je KAT
- Top gidsen Katten
- De natuur ontdekken Katten
- De natuur ontdekken Poesjes 

En van Internet;
www.Kattenencyclopedie.com 
www.Dierenklinieklemmer.nl       
www.dekattensite.nl

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5578

reacties

Hoi! ik vind dit (werkstuk) verslag heel goed! echt havo/vwo advies. maar wat ik nog wel mis is dat er niets staat over waar de poezen/katten vanaf stammen. Liefs Lidewij
door lidewij (reageren) op 6 april 2011 om 19:18
ik maak nu ook een werkstuk en heb bijna de helft van deze site!! echt een heel goed werk stuk:-))))
door kim (reageren) op 5 januari 2016 om 17:33

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer