Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Vrouwenbesnijdenis

Geschiedenis

Werkstuk

Vrouwenbesnijdenis

5.4 / 10
2e klas vmbo
  • xChaayii
  • Nederlands
  • 718 woorden
  • 1941 keer
    4 deze maand
  • 16 mei 2007
VrouwenBesnijdenis
Geschiedenis

2007-05-09
Chaya
2p

Inhoud:

1. Inleiding
2. Bronnenlijst

Hoofdvraag: Wat houd vrouwenbesnijdenis eigenlijk in ?

Deelvragen:

1. Wat is vrouwenbesnijdenis ?
3. Waarom word een meisje besneden?
4. Hoe is vrouwenbesnijdenis ontstaan?
5. Wat zijn de gevolgen van vrouwenbesnijdenis?

Inleiding:

Mijn werkstuk gaat over vrouwenbesnijdenis, ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik wilde weten waarom ze dit doen. Want ik begrijp niet waarom het nodig is. Ik las er nog over op het internet en ik las waargebeurde verhalen, dat waren zielige verhalen het wordt heel gruwelijk gedaan, veel plezier.


Bronnenlijst:

www.vrouwenbesnijdenis.nl
www.who.nl
www.pharos.nl
+
De bibliotheek

1. Wat is vrouwenbesnijdenis? :

1. Het verwijderen van de voorhuid van de clitoris, met of zonder gedeeltelijke of volledige verwijdering van de clitoris.
2. Het verwijderen van de clitoris met gedeeltelijke of volledige verwijdering van de kleine schaamlippen.
3. Het verwijderen van de clitoris en hechten van de ingang van de vagina (infibulatie of faraonische besnijdenis). Na de hechting van de overgebleven schaamlippen blijft een hele kleine opening over voor menstruatiebloed en urine. Bij Somalische vrouwen gebeurd dit vaak
4. Overige, zoals prikken, piercen en/of snijden in clitoris en/of schaamlippen, aanbrengen van brandwonden, inbrengen van bijtende stoffen of kruiden in de vagina.

Vaak wordt de term ‘sunna’ gebruikt. Dit zou betekenen soepele besnijdenis.
Er wordt i.v.m. meisjesbesnijdenis de woorden defibulatie en herinfubilatie gebruikt. Defibulatie is het vergroten van de opening of het opheffen van de obstructie, meestal vóór het huwelijk of een bevalling. Herinfibulatie is het opnieuw hechten van de resterende delen van de schaamlippen, onder meer na een bevalling.

3. Waarom wordt een meisje besneden? :

Een meisje word besneden omdat het een traditie of gewoonte is .
Schoonheid: Vrouwenbesnijdenis wordt in soms om de schoonheid besneden. Door regelmatig uitwendige geslachtsdelen weg te halen zou de vrouw mooier zijn.
Gezondheid: Er wordt gedacht dat besnijdenis effect heeft op de gezondheid van een vrouw. Maar dat is helemaal niet waar, zie verhaal van Hannah Koroma.
Geloof: Vrouwenbesnijdenis komt het meest voor bij moslims.Er wordt beweerd dat het besnijden van vrouwen in de Koran (heilige moslims boek) staat. Maar in de Koran staat er niks over besnijdenis. In veel Islamitische landen (zoals in Saoedi Arabië, Iran, Irak, Koeweit, Algerije en Pakistan) word er niet besneden.
Seksualiteit: Het belangrijkste van besnijdenis heeft te maken met het behoud van maagdelijkheid. Het vergroot haar kans op huwelijk en het laat zien dat je goed opgevoed bent. En dat willen de ouders natuurlijk.

4.Hoe is vrouwenbesnijdenis ontstaan? :

In Somalië zijn bijna alle vrouwen besneden, het is al een traditie sinds honderden jaren. Wie en waar het precies ontstaan is, is nog onduidelijk. Ze zeggen dan een heerseres Araweelo, die jaren geleden over Somalië regeerde. Zij zei dat jongetjes na hun geboorte gecastreerd moesten worden. Nadat zij overleden was, zochten mannen ook een idee voor vrouwen. Om ook te voelen wat zij meemaakten. En dat is vrouwenbesnijdenis geworden. Wat andere mensen zeggen is, dat het is begonnen in het oude Egypte. Waar vrouwen ‘magische krachten’ hadden die mannen ook wilden. En wilden ze vrouwelijke seksualiteit beheersen, en zo kwam vrouwenbesnijdenis (zeggen ze). En het laatste wat ze dachten is, dat de Arabische vrouwenhandel vrouwenbesnijdenis hadden uitgevonden zodat ze niet zo snel zwanger raken. Het wordt gezien als puurheid en maagdelijkheid voor als je trouwt. Het is ook een manier om niet vreemd te gaan. Vrouwenbesnijdenis is verspreid vanuit Egypte naar Afrika en Azië. Zo werd besnijdenis een onderdeel van o.a. de Islamitische traditie.

5.Wat zijn de gevolgen van vrouwenbesnijdenis?:

Besnijden word vaak gedaan met vieze scherpe messen. De gevolgen zijn erg: zware bloedingen, shock, infecties, constante pijn, littekenvorming, bloedarmoede en soms de dood.

Tijdens en na de behandeling is de kans op problemen groot.
Gevolgen tijdens de ingreep:
• extreme pijn (ingreep zonder verdoving);
• urineklachten (pijn bij plassen, ophoping urine in de blaas);
• overmatig bloedverlies;
• kans op infectie.
Gevolgen na de ingreep:
• menstruatieklachten (pijn en ophoping van bloed);
• veel pijn in onderbuik;
• onvruchtbaarheid door gynaecologische infecties;
• littekenvorming (met gevolgen voor de bevalling);
• moeilijk inwendig onderzoek
• pijn bij seksuele gemeenschap.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2418

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?