Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Studiekeuze: Financieel Management

Economie

Werkstuk

5.1 / 10
2e klas vwo
  • Sorella
  • Nederlands
  • 1173 woorden
  • 2164 keer
    2 deze maand
  • 28 mei 2008
Financieel Management/
Economie:


Inhoudsopgave

Inhoudsopgave 2
Inleiding 3
Opleiding 4
De vijf vragen 6
Slot 7
Bronnenlijst 8

Inleiding

Mijn naam is Quirine. Ik doe op dit moment vwo, hier op de Willem de Zwijger. Ik overweeg af en toe om volgend jaar havo te starten, omdat mijn cijfers op vwo-niveau niet altijd even goed zijn. Gelukkig heeft de keuze(havo of vwo) bijna geen invloed op mijn vervolgopleiding. Als ik vwo blijf doen kan ik gelijk naar de universiteit van Utrecht, en als ik toch besluit havo te gaan doen kan ik eerst naar de Hogeschool Utrecht, en daarna naar de universiteit. Later zou ik namelijk graag iets willen doen in de richting van accountancy. En het liefst bij een groot bedrijf zoals PriceWaterhouseCoopers, Ernst&Young of KPMG, maar dan het liefst nog PwC. Ik heb deze voorkeur omdat mijn vader zelf ook meer dan 10 jaar bij PwC heeft gewerkt. Dus het is niet echt een logische verklaring dat ik daar graag wil werken omdat mijn vader dat ook heeft gedaan, maar ik heb ook zijn secretaresses geholpen met filen, en het maken van een schema van de indeling van de portefeuilles(wat niet heel makkelijk was). Mijn vader heeft daar heel veel contacten, hij was in Den Haag ook bedrijfsleider, en zou mij eventueel kunnen helpen met het vinden van een baan daar. Dat doe ik overigens liever zelf. Het lijkt mij juist heel spannend om een sollicitatiebrief te schrijven, in plaats van een baantje regelen via je vader. Ik zou overigens wel solliciteren voor een baan waarin ik leiding kan geven. Natuurlijk moet je daarvoor eerst ervaring opdoen op het kantoor zelf, maar dat is wel ongeveer mijn doel.

Opleiding

Ik zou graag studeren in Utrecht.
1. Ik vind Utrecht een hele leuke stad. Heel veel studenten, dus je pas heel goed tussen de mensen daar. Ook ligt Utrecht natuurlijk heel centraal; het is vanaf alle plaatsen in Nederland goed te bereiken. Het centrum daar bevalt me ook heel erg. De winkels, de werfkelders, de restaurants, de terrasjes, de studentenhuizen en de sfeer daar vind ik geweldig.
2. Ik vind het leuk omdat ik dan eigenlijk net niet meer thuis kan wonen. Zo kan ik mezelf dwingen om zelfstandig te worden, zelf eten te koken, de was doen. Ik vind dit een hele belangrijke ontwikkeling, waar je zelf een ritme in moet vinden. Een goede voorbereiding voor later dus.
3. In Utrecht heb ik de mogelijkheid om eerst Hogeschool Utrecht te doen en daarna zonder tijdverlies door te stromen naar de Universiteit. Nu kan ik niet zeggen dat ik me heel erg verdiept heb in de opleidingen in andere steden, maar dan kom je weer bij punt één.
4. Het laatste punt, al is dat geen erg goed argument, is dat mijn oom daar gestudeerd heeft. Hij heeft daar een hele leuke tijd gehad, en raadt mij dan ook aan om daar te gaan studeren.

De opleiding die ik wil gaan volgen (als is havo ga doen, dus dan op HU) is Financieel Management.(€ 1.565,-) Deze studie is te volgen op Hogeschool Utrecht (dus niet op Universiteit Utrecht!). Mocht ik toch Havo gaan doen, wat ik niet verwacht, kan ik zonder tijdverlies van de Hogeschool Utrecht naar de Universiteit Utrecht . Dat vind ik wel een fijn idee, want dan staat er niet zoveel druk op het doen van Vwo.

HU: Met de opleiding Financieel Management kun je de volgende richtingen op:
1.Accountancy(4 jaar)
2.Bedrijfseconomie (4 jaar)
3.Financial Services Management(4 jaar)
4.International Business & Economics (Engelstalig)(4 jaar)
Van deze vier spreekt Accountancy mij het meest aan, maar dat komt omdat ik daar ook het meest van weet. Toch lijkt het mij ook heel tof om International Business & Economics Engelstalig te volgen. Ik ben best goed in Engels dus ik denk dat ik dat best zou kunnen. Toch is Bedrijfseconomie veel breder waardoor je na je studie nog alle kanten op kan.

De opleiding die ik wil gaan doen (als ik Vwo ga doen, dus dan op UU) is Economie(4 jaar,
€ 1.565,-). Volgens mijn vader kan je geen Economie studeren in Utrecht, maar dat weet hij alleen nog uit de tijd dat hij studeerde dus dat is meer dan 22 jaar geleden. Volgens mij kun je zeker Economie studeren in Utrecht. Zelfs in het Nederlands- èn Engelstalig. Maar ik weet niet precies of dat ongeveer hetzelfde is als Financieel Management.

UU: Met de Bachelor studie Economie kun je de volgende masters studeren:
International Economics and Business(1 jaar)
Economics and Geography(1 jaar)
Economics and History(1 jaar)
Economics and Law(1 jaar)
Economics and Social Sciences(1 jaar)
Researchmaster Multidisciplinary Economics(1 jaar)
Economics: Education and Communication(1 jaar)
Deze studies zijn wel allemaal Engelstalig, maar de site van Universiteit Utrecht zegt dat je afhankelijk van de invulling van je bachelor ook tot andere masters kunt worden toegelaten.

De vijf vragen

1.Wat is er zo leuk aan de opleiding?
Het aller leukste aan de opleiding Economie in Utrecht is dat er veel keuzevrijheid is en dat er de mogelijkheid is om een minor erbij te kiezen. Dan gaat een deel van je studie over een ander onderwerp, in mijn geval Geschiedenis.

2.Wat is er iets minder leuk aan de opleiding?
Minder leuk aan de studie is dat er veel wiskunde in zit en dat kan af en toe moeilijk zijn.

3.Hoeveel verdien je wanneer je net van de opleiding afkomt en een baan
vindt?

Om heel eerlijk te zijn, zou ik het antwoord over het beroep en het salaris wat daar aan gekoppeld is zo niet weten. Maar daarvoor kun je kijken op de onderstaande link:
http://www.bachelor.uu.nl/index.cfm/site/Bachelor/pageid/689B8537-E081-2E3C-903CB80D384FDC54/index.cfm

4.Wat houdt je werk allemaal in?
Zie vraag 3.

5.Hoe zijn de werktijden in het beroep?
Zie vraag 3.

Als antwoord op vraag 4&5 heb ik gekeken op de site die Luuk mij in de email stuurde:

4.Ik heb op de site gezocht naar informatie om de vraag te beantwoorden, maar ik heb dit helaas niet kunnen vinden.
5.Ik neem aan, maar dat heb ik dus ook niet kunnen vinden, dat deze tijden ongeveer te vergelijken zijn met de doorsnee kantooruren:
van ± 8.30 uur tot 17.00 uur/17.30 uur.

Slot

De opleidingen die ik bekeken heb (HU en UU*) lijken mij onwijs gaaf om te doen. Toch ben ik meer geïnteresseerd in de HU dan in de UU. Laatst had ik de gedachte: Als ik allemaal zessen, zevens en achten haal, waarom zou ik dan niet gewoon Vwo gaan doen. Dus toen heb ik besloten dat ik gewoon Vwo ga doen. Maar nu ik me verdiept heb vallen me de volgende dingen op:

1.HU snap ik veel meer van, heeft een duidelijkere website enz.
2.UU lijkt me heel saai, heeft geen handige website, info is moeilijk op te zoeken, en ik ben er nog steeds niet helemaal uit of ze nou economie hebben of niet.

Bronnenlijst

www.hu.nl
www.uu.nl
www.google.nl

Brochure Financieel Management van HU
Brochure Bedrijfskunde van HU

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6772

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer