Place Vendôme

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas aso | 359 woorden
  • 13 mei 2008
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Place Vendôme

Inleiding

Place Vendôme is een plein in het 1ste arrondissement van de Franse hoofdstad Parijs. Het is ontworpen door architect Jules Hardouin-Mansart. Het is niet een gewoon vierhoekig plein maar het heeft een achthoekige vorm gekregen. Waar de hoeken zijn bij een vierhoekig plein heeft hij deze afgesneden door korte schuine zijden. Zo bekwam Hardouin-Mansart deze originele plattegrond. Er is gekozen voor een classicistische stijl.

Geschiedenis

Het plein is gelegd in 1702 als symbool van de glorierijke Franse legers van Lodewijk XIV. Hij noemde het plein ‘Place des Conquêtes’. Al snel werd deze naam vervangen door ‘Place Louis le Grand’. In het midden van het plein werd een prachtig standbeeld gezet van koning Lodewijk XIV. Na de Franse revolutie werd het standbeeld vervangen door een grote zuil ‘La Colonne Vendôme’ (zie afbeelding rechts). De zuil was gemaakt naar het voorbeeld van ‘De Zuil van Trajanus ‘ (een zuil gelegen in de Italiaanse hoofdstad Rome). 1200 kannonnen die in beslag genomen waren als oorlogsbuit in de veldslag van Austerlitz werden gesmolten en in de 43.5 meter hoge zuil verwerkt. Beeldhouwer Pierre-Nolasque Bergeret leidde de productie van de zuil in goede banen. Op de top van het monument staat een standbeeld van Napoleon I. Na eniger tijd werd het beeld van Napoleon vervangen door een beeld van Henry IV. In 1874 werd het beeld opnieuw vervangen door een kopie van het beeld van Chaudet. Dit beeld staat er nog steeds op. De gronden waar nu het plein gelegen is, waren oorspronkelijk het bezit van de heer van Vendôme. De grond kwam daarna in bezit van Lodewijk XIV wie het daarna verkocht aan zijn minister van oorlog Louvois. Louvois stierf en de koning kreeg de grond weer in zijn bezit. Uiteindelijk kocht de familie Châteauroux het plein.


Weetjes

Het plein is vooral bekend om één van de beste hotels in Parijs namelijk ‘ Het Ritz’. Op het plein zijn er ook veel en dure diamantairs, enkele kledingontwerpers hebben er hun boetieken, er zijn grote schoonheidssalons en grote banken zijn er gevestigd.

Bronnen

http://en.wikipedia.org/wiki/Place_Vend%C3%B4me
http://users.telenet.be/robertdelva/place%20vendome.htm
http://www.parijs.nl/id/361

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.