Robots

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 2014 woorden
  • 1 april 2008
  • 375 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
375 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Wat is een robot en waar komt de naam robot vandaan?

Wat is een robot? Het woord "robot" is uitgevonden voor een toneelstuk van ene Karel Capek in 1921. Het is afgeleid van het Tsjechische woord "robota", wat betekent "verplichte arbeid". Origineel was zijn robot een volledig organische dienaar, maar dat was snel vergeten. Tegenwoordig kennen we een robot als een zelfleidende programmeerbare machine die verscheidene taken met een precisie en snelheid kan uitvoeren wat voor een mens onmogelijk is.

Velen denken bij aan robot aan een ijzeren poppetje met ongeveer dezelfde vormen als een mens. In werkelijkheid is dit natuurlijk niet het geval. Een robot is een apparaat dat mensen hebben gemaakt om vaste routines uit te voeren, om gevaarlijke dingen te doen, of waar dat ze dan ook voor gemaakt zijn. In veel massaproductie fabrieken worden ze gebruikt om mensen te vervangen. Bijvoorbeeld om ieder chipszakje dicht te smelten, laswerk enz. Zo’n robot kan allerlei vormen hebben.


2. Welke soorten robots zijn er?

Mobiele Robots
Mobiele robots kunnen zich verplaatsen, vaak voeren ze taken uit zoals het verkennen van gebieden. Een goed voorbeeld is een Mars rover die de taak heeft het oppervlak van Mars te onderzoeken.
Mobiele Robots kunnen van grote dienst zijn als het gaat om het zoeken in ingestorte gebouwen naar overlevenden. Mobiele robots worden vaak gebruikt voor taken die mensen niet uit kunnen voeren. De mens vindt het te gevaarlijk of kan niet bij de plaats komen.
Je kunt mobiele robots verdelen in twee categorieën:
Rijdende Robots: Robots op wielen zijn handig om snel een gebied te verkennen of in kaart te brengen. Ze zijn snel en wendbaar. Dit is handig voor vlakke gebieden, met ruige gebieden hebben ze meer moeite. Ze zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden in huis of op industrie terreinen.
Lopende Robots: Robots met poten worden ingezet als het terrein hobbelig en moeilijk begaanbaar is met wielen. Robots hebben het moeilijk om hun evenwicht te houden als ze hun gewicht verplaatsen. Dat is waarom robots meestal minstens vier poten hebben, meestal zes of meer. Zelfs wanneer ze een poot optillen zijn ze nog steeds in balans. Het ontwerp van robots met poten wordt meestal afgekeken van insecten of loopvissen.

Immobiele Robots
Robots worden niet alleen gebruikt om gebieden te verkennen of om de mens te simuleren. Dit is eigenlijk maar een klein deel van alle robots. De meeste robots werken in de industrie. Robots zijn zeer geschikt om taken uit te voeren die zich steeds herhalen. Een robot wordt nooit moe, kan dag en nacht doorwerken, vindt geen enkel klusje saai. En is het werk gedaan dan gaan de robots verder met een ander voorgeprogrammeerd programma.

Autonome Robots
Zoals het woord al zegt hebben deze robots "hersens".

Autonome robots hebben een programma dat ze uitvoeren. Hebben ze een probleem dan beslissen ze zelf wat ze doen. Sommige van deze robots zijn in staat te leren. Ze beginnen met een klein programma wat steeds een beetje uitbreidt. Ze leren zichzelf lopen of leren zichzelf geen tweede keer tegen een voorwerp aan te botsen. Denk aan een zes potige robot, in het begin kan deze zijn poten wel bewegen maar niet lopen, na een tijdje vormen de bewegingen langzaam looppatronen, de robot leert zich zelf lopen.

Op afstand bestuurbare robots
Een autonome robot is niet erg slim. Hij heeft meestal niet meer hersencapaciteit dan een insect. Soms moet een robot dingen uitvoeren die een autonome robot niet kan doen. De mens moet dan ingrijpen en de robot op afstand besturen.
Ingewikkelde taken worden nog steeds het best uitgevoerd door een mens. Zo kunnen ingewikkelde taken uitgevoerd worden zoals bijvoorbeeld iemand op afstand opereren of een bom demonteren zonder dat je gevaar loopt.

Virtuele Robots
Virtuele robots bestaan alleen in computers. Virtuele robots zijn een stukje software dat zo geprogrammeerd is zelf iets te doen. Dat kan het simuleren van een echte robot zijn, maar ook het zoeken op internet naar opgegeven kernwoorden.

BEAM Robots
BEAM staat voor Biology, Electronics, Aesthetics and Mechanics. BEAM robots worden gemaakt door hobbyisten. BEAM robots kunnen simpel zijn en goed voor beginners.

Biology
De robots gebruiken veel technieken uit de natuur. Veel BEAM robots lijken op insecten. Insecten zijn het makkelijkst na te maken als robot. Vooral ook omdat de herseninhoud van een insect niet zo groot is en dus makkelijk na te bootsen.

Electronics

Zoals alle robots bevatten ook deze robots elektrische circuits. Zonder de elektrische circuits kunnen de motoren niet aangestuurd worden. Veel BEAM robots hebben zonnecellen als energie bron zodat ze altijd door kunnen gaan, mits de zon blijft schijnen.

Aesthetics
Een BEAM Robot moet er leuk uitzien. Geen log geval of alleen een saai printplaatje met wat onderdelen, maar een robot met een origineel uiterlijk.

Mechanics
De meeste robots zijn ingewikkeld, groot en vooral duur. BEAM robots zijn dat juist niet. Ze zijn klein, simpel, gemaakt uit gerecyclede materialen, gebruiken (gratis) zonne-energie en is dus goedkoop.

3. Op welke plaatsen vind je robots en wat doen ze?

Robots geven ons iedere dag het laatste nieuws van het weer door. Ze geven dit in radar beelden door. Die informatie verkrijgen we via een satelliet die zelfstandig in de ruimte opereert en commando's kan doorkrijgen via de mensen op de grond. Hij geeft ons beelden en informatie die we vanaf de grond niet kunnen zien en vanuit de ruimte wel.

In de huishouding vind je ook steeds meer robots. Zo is bijvoorbeeld de Gras maaiende robot steeds populairder geworden. Hij maakt dan gebruik van een sensorkabel die word gespannen langs het grasveld. A als hij daar dan tegen aankomt gaat hij weer terug. De stofzuigerrobot zuigt bijvoorbeeld uit zich zelf. Via de muren draait hij vanzelf om en bepaalt hij hoe groot de kamer is. Dan gaat hij in banen de kamer stofzuigen.

Maar ook dingen als computers, gameboys, nintendo’s, laptops en nog veel meer dingen. Ze hebben vaak alleen een programma nodig, daarin staat hoe ze wat moeten doen.


Zonder robots konden sommige operaties niet uitgevoerd worden. Er zijn robots die voor iemand die in het ziekenhuis ligt na een gevaarlijke operatie de ademhaling kunnen overnemen. (het plaatje hiernaast is een operatierobot) Maar ook werken robots in het ziekenhuis voor werkjes die heel precies moeten gebeuren. Want hun hand gaat niet trillen.

Robots worden ook gebruikt in het leger. Er zijn bijvoorbeeld vliegtuigen die onbemand (dus ook zonder piloot) vliegen. Die kunnen gebruikt worden in oorlogen (dan gaat er niemand dood als hij neerstort). Ook bommen en raketten worden door robots bestuurd.
Robots die gevaarlijk werk doen, zijn bijvoorbeeld bommen-opruim-robots. Bommen-opruim-robots gaan op de bom af, pakken hem op, en brengen hem op een veilige plek tot ontploffing.
En tenslotte kom je ze ook tegen in het bedrijfsleven. Zoals bij het produceren van auto's ze vervangen de eentonige klusjes van mensen. De robots hebben dan allemaal een eigen taak. Bijvoorbeeld: de een monteert de deur, de ander zet de wielen erop, de ander spuit hem in een kleur.

4. Wat is je verwachting voor de toekomst van het huis met robots erin?

In de eerste plaats zijn er buiten aan het werk de robots die het gras maaien en de ander die de bladeren opzuigt van de oprijlaan. Je rijdt met je auto de garage binnen. De garage herkent je auto door middel van een chip en gaat open. Dan verwachten wij dat de laadrobot de boodschappen uit je auto haalt en die verdeelt over de koelkast, de vriezer en de kasten. Je zult in je huis airco aantreffen die niet alleen zoals normale thermostaten de temperatuur regelt. In de keuken zal de koelkast intelligenter worden. Ze zijn daar nu al mee bezig want het aantal beeldschermen in de keuken neem toe. Electrolux heeft al een prototype klaar met een touchscreen. Via radiogolven checkt hij de etiketten van de producten en kijkt wat de houdbaarheidsdatum is. Als dan de houdbaarheidsdatum verstrekt dan geeft hij aan dat er nieuwe producten via het internet bestelt moeten worden. De kookplaat zal sensoren krijgen die pas aangaan als ze in contact staan met pannen. Is dat niet zo dan staan ze ook niet aan. De douche zal met stem herkenning weten welke temperatuur jij gebruikt. En na het douchen blaast hij je droog. De huishoudelijke klusjes worden gedaan door een stofbot. Die stofzuigt de hele vloer en zorgt ervoor dat je huis keurig en stof vrij is. Dus ons huis zal er in de toekomst door de ontwikkeling van robots steeds beter worden. We hoeven minder saaie en eentonige klusjes te doen. Maar niet alles zal verdwijnen omdat mensen niet graag alles zelf uit de hand geven. Veel robots zullen ons alleen helpen zoals de koelkast want ze bestellen niet automatisch maar vragen eerst om jou toestemming.

5. Welke voordelen brengt de robot in onze maatschappij?

Robots brengen veel voordelen voor onze maatschappij.
Voordelen van robots zijn:
-ze zijn nooit ziek
-ze zijn nooit moe
-ze eten en drinken niet en moeten niet naar de wc
-ze kunnen veel sneller werken dan mensen
- ze kunnen 24 uur per dag door gaan
-ze kunnen eentonig werk van ons overnemen
-ze hebben geen aandacht nodig
-ze kosten minder dan mensen
- ze kunnen naar onbereikbare plekken voor de mens gaan
-ze zullen nooit iets uit zichzelf fout doen

-ze doen precies wat hun gevraagd word (wat er ingesteld is)

6. Speelgoed robots

1950.was het begin van de speelgoedrobots. Mr. Atomic was de eerste speelgoedrobot. Hij ziet er uit als een prullenbak in de vorm van een raketje. (zie volgende pagina)
De robot is nog niet echt doorgedrongen tot onze huiskamer, maar wel tot in de speelgoeddoos. Ongeveer tien jaar geleden kwam de Furby op de markt. De Furby is een harig beestje, dat eruit ziet als een kruising tussen een hamster, een kat en een uil. In korte tijd werd de Furby een enorme rage.
Mensen stonden uren in de rij voor de speelgoedwinkel om zo’n beest te bemachtigen. In een jaar tijd werden er 27 miljoen Furbys verkocht. Het succes zit ‘m in de schijnbare intelligentie van dit robot-beestje. Een nieuwe Furby spreekt een eigen taaltje, Furbish, met korte zinnen met eenvoudige woorden. De Furbys zijn echter geprogrammeerd om Engels te leren. Hoe meer je tegen een Furby praat, hoe beter zijn eigen Engels wordt. Soms leert hij zelfs een beetje Nederlands.
Furbys lijken bovendien een eigen willetje te hebben. Ze bepalen zelf wanneer ze wakker worden, praten en weer gaan slapen. Het zijn net kleine kinderen: wanneer jij met hen wilt spelen, hebben ze geen zin. Wanneer jij wilt dat de Furby gaat slapen, dan wil het juist aandacht. Wanneer je niet goed voor de Furby zorgt, dan kan het bovendien ziek worden en gaan niezen.
Schattig natuurlijk, zo’n eigenwijs speelgoedje. Maar veel kinderen en hun ouders werden al snel horendol van hun Furby. Een probleem met de eerste Furbys was dat ze geen aan-uit knop hadden. Je kreeg hen alleen maar stil door de batterijen eruit te halen.

Semi speelgoed robots
Er zijn steeds meer fabrikanten welke robots voor de speelgoedmarkt ontwikkelen. Deze markt is dan ook erg in beweging.
SmartGadget richt zich in principe niet op de Furby's, Furreal (pluche dieren)en ander electronisch speelgoed. Zij richten zich op semi speelgoed robots zoals I-Cybie (hondje) en WoWWee Robots (zie afbeelding links). Het voordeel van met name de Wowwee robots zijn de vele opties en programmeer-mogelijkheden. Je kunt namelijk de basisfuncties aanpassen en de robot dan extreem ombouwen. Je kunt hier veel software voor krijgen, waarmee je de robots kan aansturen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld dansprogramma’s en spraak- herkennings modules.

Aanbevolen leeftijd
Voor de meeste robots geldt een aanbevolen leeftijd vanaf zo'n 7 a 8 jaar. Jongere kinderen kunnen zich vaak prima vermaken met bijvoorbeeld de RoboPet of de I-Cybie. De Roboraptor (soort dino) en met name de RoboReptile zijn behoorlijk agressief en daardoor eigenlijk niet aanbevolen voor onder de 6 jaar. Als de kinderen wat ouder zijn snappen ze ook vaak beter de ingewikkelde programmeermodi en de mogelijkheden die je met de robots hebt. Ook zien wij steeds vaker volwassenen zich uitleven op de robots.


7. Bronnen
http://mediatheek.thinkquest.nl
www.wikipedia.nl > robot
www.scholieren.com > robot

REACTIES

A.

A.

Hai ik wil wee ten hoe je een robot in el Kaar zet

6 jaar geleden

D.

D.



simpel samen gevat: je maakt twee armen en benen met motoren erin om ze te bewegen, je doet het brein (de computer) in het hoofd en het hart (het stuk waar alle bedrading samenkomt) in het borststuk samen met de batterij/generator. althans lijkt me het meest logisch weet het niet zeker ben dertien dus heb ik nog een hoop te leren.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.