Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

❤️❤️ Zometeen van 16:00-17:00 uur: chatten met Sense.info. Heb jij een vraag over seks, liefde of relaties? Schrijf je vast in voor de reminder. ❤️❤️

Hindoeïsme

Levensbeschouwing

Werkstuk

Hindoe´sme

5.3 / 10
  • Taraa
  • Nederlands
  • 614 woorden
  • 7663 keer
    8 deze maand
  • 5 juni 2007
Inleiding over het hindoe´sme
Het Hindoe´sme is ÚÚn van de oudste godsdiensten. Hindoe´sme betekent letterlijk: Indische godsdienst. Het hindoe´sme is begonnen in India, het hindoe´sme is heel belangrijk voor de Hindoes. De Hindoes noemen hun godsdienst niet Hindoe´sme, hindoe´sme is de naam die westerse geleerden hebben bedacht. Hindoes noemen hun geloof Santana dharma.

Feesten van het Hindoe´sme
Er zijn een paar feesten die de Hindoes elk jaar vieren dat zijn:

Holi
Dit feest is op 6 maart. Met Holi wordt het begin van de lente gevierd. Als het Holi is mag je iedereen vies maken met gekleurd poeder. Voor het feest verbranden de Hindoes het slechte Kali beeldje, en dan begint het feest.

Dit is het poeder wat ze naar elkaar gooien.

Raksha Bhandan
Dit feest is op 2 juli, het is een speciaal feest voor broers en zussen. De zussen/zusjes geven hun broer(tjes) een polsband en wensen ze veel geluk. De broer(tjes) geven hun zus(jes) een cadeautje en beloven ze om ze te beschermen.
Hier zie je iemand die een polsbandje om haar broers pols doet.

Diwali
Dit feest wordt gevierd op 12 november, het is het feest van het licht. Het feest wordt net als kerst gevierd, omdat het goede wint. Het huis wordt schoongemaakt en mensen dragen mooie kleding.

De bruiloft
In dit werkstuk hebben wij het over het bruiloftsmaalů

De kleding
Hindoes moeten van hun geloof in het rood trouwen, omdat rood de volkskleur is. Als je trouwt, moet je een sari aan, een sari is een lange stof die je als een wikkelrok wikkelt, en het stukje stof dat overblijft, sla je over je schouder heen en onder het stof dat overblijft draag je een topje dat hetzelfde kleur is als het stof.

Henna
De bruid krijgt een speciale huidversiering met henna. Er worden mooie patronen op handen en voeten geschilderd. Als de versiering klaar is worden er doeken omheen gedaan. Na een nacht worden de doeken eraf gehaald. De patronen zijn droog en blijven 3 Ó 4 weken zitten.

Sieraden
Als Hindoes trouwen lijken ze voor 1 dag wel een koninklijk paar. De bruid draagt allemaal sieraden om. Die sieraden zijn gehuurd of familiebezit.

Het bruiloftsfeest
Veel Hindoe-huwelijken worden geregeld door de ouders van de bruid en bruidegom. Het huwelijk zelf duurt een paar dagen, met veel rituelen en plechtigheden. Het huwelijk kan overal plaatsvinden. Bij het feest zitten mannen en vrouwen apart. Veel vrouwen zijn fraai gekleed en hebben een traditionele tulband om hun hoofd. Er zijn bij huwelijksfeesten altijd heel veel mensen, meestal meer dan 1000 mensen. Als de bruidegom aankomt wordt er vuurwerk afgestoken

Het trouwen
De ouders van de bruid leggen haar rechterhand in de hand van de bruidegom. De pandit, dat is de hindoepriester, sprenkelt water over hun handen en spreekt mantraĺs uit, dat is een zegenspreuk. Hij bidt om geluk, voorspoed en bescherming.
Daarna moet het bruidspaar 7 keer rond het vuur lopen. Bij de eerste 3 keer leidt de bruid de bruidegom. Daarna pakt de bruidegom de rechterhand van de bruid vast. Hij vraagt de bruid om haar rechtervoet op de steen te zetten, om te laten zien dat ze hem trouw wil blijven. Dan worden de kleren van het bruidspaar aan elkaar geknoopt, om te laten zien dat ze verbonden zijn. Zo lopen ze nog 4 keer rond het vuur. Als het paar 7 keer rond het vuur hebben gelopen zijn ze getrouwd.

Na het huwelijk
Na de huwelijksplechtigheid gaat de bruid bij haar man en zijn familie wonen.

Het bruidsmaal
De avond voor het huwelijk wordt er rijst gepoft in beide families, de volgende dag wordt de rijst in het vuur gestrooid. De verbondenheid wordt gevierd met een maaltijd waar 2 Ó 300 mensen bij kunnen zijn. Het menu van het bruiloftsmaal is meestal: rijst, rondgang en een groente die op spinazie lijkt.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4079

reacties

wat zijn je bronnen?
door trol (reageren) op 5 oktober 2011 om 11:03
Bronnen: Het feit dat wij ons eigen geloof kunnen interpreteren, is bron genoeg! Alles staat in onze Veda's! Het is door de blanken onjuist geïnterpreteerd, vandaar dat het weer door alle blanken wordt overgenomen. Helaas!
door Veda (reageren) op 15 februari 2012 om 18:52

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?