Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Waar heb jij je schoolspullen gekocht, wat heb je gekocht en waarom? Vertel het in ons jaarlijkse Schoolspullenonderzoek. Meedoen duurt 10 minuutjes en je maakt kans op een Bol.com van 25 euro.

muzieksoorten

Muziek

Werkstuk

6.1 / 10
3e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 2073 woorden
  • 30201 keer
    92 deze maand
  • 3 mei 2007
Disco
Ontstaan
Disco was DE muziek van de jaren ’70 en begin jaren 80. Het is ontstaan in de verenigde staten. Disco is een mix van soul & funk.
Begin jaren ’70 was disco meer een soulnummer met iets meer ritme en met een beetje groove erin. Pas in 1973 werden de eerste echte disconummers gedraaid. Het verschil tussen disco en soul werd tussen 1973 en 1976 duidelijk.
Er zijn natuurlijk ook wat mensen die zeer belangrijk waren voor het ontstaan van disco en het maken van disco. Een van de belangrijkste artieste was Donna Summer.
Een van de eerste discohits waren:
Rock your baby van George McCrae
Never say goodbye van Gloria Gaynor
The Bee Gees, Rod Steward, KISS en de Rolling Stones hadden zich na een tijdje ook bekeert tot het maken van discomuziek.

Dansmuziek & kleding
Disco is bedoeld als dansmuziek. Het werd in de jaren ’70 en begin jaren 80 gedraaid in de discotheken. De bedoeling van disco was om mensen uit hun dak te laten gaan, ze te laten relaxen door te dansen, dat ze even nergens aan hoeven te denken en zich vrij voelen. En natuurlijk om het plezier maken. De teksten handen niet zo’n heel nuttige inhoud, dus kwamen er geen maatschappelijke en persoonlijke problemen.
Natuurlijk hoorde er ook een speciale kledingstijl bij.
Je droeg voornamelijk broeken met wijde pijpen. Vanboven waren ze dan vaak iets strakker en dan liepen ze wij uiteen. Het waren vaak wat vrolijkere kleuren. De kapsels waren opgedoft. Bij de mannen was het zo dat het vaak leek alsof de föhn was ontploft. Het stond dan helemaal uiteen. In de tijd van de disco waren er zelf boeken waarin stond hoe je jezelf zou moeten kleden.


Instrumenten
Bij disco heb je natuurlijk ook bepaalde instrumenten die vaak voorkomen. Dat zijn; gitaar, piano, keyboard, synthesizer, drums en drumcomputer. De hoofdrol voor de instrumenten gaat naar de bas en hi-hat. Ze spelen vaak een hypnotiserende en stuwende beat. De meeste discoliedjes hebben een makkelijke vierkwartsmaat. In discotheken werden vaak liedjes met 120 beats per minuut gedraaid.
Om te zorgen dat de instrumenten mooi eruit kwamen werden er speciale platen voor in de discotheken gemaakt. Ze hadden een grote van ongeveer 30 cm. De originele hit werd dan uitgerekt tot 12 minuten lang zodat er ook echt 12 minuten lang op gedanst kon worden. De discomuziek kwam veel voor in discotheken, op tv was het minder.

Film & uitgaan
Discomuziek heeft een zeer grote rol gespeeld in de film: Saturday night fever. Op het moment van die film bereikte disco zijn hoogtepunt. In die film is zeer veel discomuziek te vinden. Vooral door deze film is de discomuziek de popmuziek gaan beïnvloeden.
Discomuziek was eigenlijk alleen bedoeld voor in de discotheken (vandaar ook disco). In de jaren ’70 en begin de jaren ’80 hadden de mensen ook meer geld om uit te gaan. En tijdens het uitgaan wilden ze wel uit hun dak kunnen gaan.
Ze konden ook naar live-concerten gaan van disco-artiesten, maar daar was de apparatuur zeer duur en het kaartje dus ook. En als je voor minder geld ook uit je dak kan gaan op disco dan doe je dat.

Latin
Latin
Binnen de Latijns-Amerikaanse muziek, gewoonlijk aangeduid met het woord 'Latin', onderscheiden we vier hoofdstijlen; Afro-Cubaanse muziek; Latin jazz; Latin rock en salsa; en de Braziliaanse samba en bossa nova.

De Afro-Cubaanse muziek heeft zijn oorsprong in Europese (vooral Franse en Spaanse) en Afrikaanse muziekculturen. Deze muziek is ontstaan op Cuba. Een aantal stromingen zijn rumba, chachacha en mambo. Het gaat hier vooral om dansmuziek, die door kleine ensembles en grote orkesten werd gespeeld. Instrumenten die gebruikt werden zijn blaasinstrumenten, viool, gitaar, piano en veel percussie-instrumenten. Latin jazz is in New York ontstaan in de veertiger en vijftiger jaren. Cubaanse muzikanten gingen hier samenspelen met jazzmuzikanten.

Latin rock en salsa zijn verzamelnamen voor muziek van de Latijns-Amerikaanse inwoners van New York. Deze muziek ontstond in de zestiger jaren. Oudere Cubaanse muziekstijlen als rumba, comparsa en son en de uit de veertiger jaren daterende chachacha en mambo werden gecombineerd met jazz, rock en soul.

Salsamuziek
Salsamuziek is een muziekgenre van Caribische oorsprong, vooral populair in Latijns-Amerikaanse landen.

Over de exacte oorsprong wordt nog wel eens verschillend gedacht. Wel is het duidelijk dat het een muziekstijl is die verschillende Zuid-Amerikaanse muziekstromen combineert. De oudste oorsprong lijkt in ieder geval de son te zijn afkomstig uit Cuba. In de VS ontstonden verschillende Latin-wijken en werd de interesse in Latin-muziek ook steeds groter. Na de Cubaanse revolutie raakte Cuba geïsoleerd en viel weg als grote drijvende kracht achter de diverse Latin-muziekstromingen. Ondertussen nam de Latinbevolking in de Verenigde Staten, die vooral bestond uit mensen uit Puerto Rico, verder de ontwikkeling van Latin-muziek voor zijn rekening. De muziek die gedurende de jaren '50 werd gemaakt als voorloper waren was vooral de mambo en de bogaloo. Ondertussen werd er ook geëxperimenteerd met Rock and Roll, Latin Jazz en andere Zuid-Amerikaanse muziek. Hierop ontstond midden jaren '60 in New York muziek die vanaf dat moment pas salsa genoemd zou worden.

Een salsaband bestaat meestal uit een combinatie van instrumenten zoals de conga's, timbales, bongo, trompet, bas, piano en natuurlijk de claves.

Cha cha cha
De cha cha cha is een van de populairste dansen van de Latijns-Amerikaanse dansen. In 1950 werd het als eerste gezien in de VS, en in 1953 werd het een echte danssoort. De cha cha cha is ontstaan in Cuba en is voortgevloeid uit de mambo. De schepper van de cha cha cha is Enrique Jorrin.
Ook van de cha cha cha zijn weer veel variaties en stijlen mogelijk. De meest voorkomende stijl is die waarbij niet in de danshouding word gedanst, maar los.
De cha cha cha wordt op een vierkwarts maat gedanst, en de snelheid ligt ongeveer tussen de 32 tot 34 beats per minuut. Het ritme is makkelijk te vinden, en daarom is het ook een makkelijke beginnersdans.
Je kunt de cha cha cha het beste dansen op muziek uit de jaren 70 & 80. De beste cha cha cha muziek is muziek van Latijns-Amerikaanse komaf.
De naam cha cha cha is ontstaan door de klank van het geluid van de slippers van de Cubaanse vrouwen. (een, twee, cha cha cha).

Kleding
Latijns-Amerikaanse dansen zijn dansenvormen die meer frivoliteit en sensualiteit uitdragen dan de ballroomdansen. Dit komt ook duidelijk naar voren in de kleding. De dames dragen mooie sexy jurken en de heren een pantalon en een blouse. Dames: Latinjurken, rokjes en topjes. Voor al tijdens wedstrijden wordt er erg veel aandacht aan het uiterlijk besteed om er zo mooi mogelijk uit te zien. De jurken worden speciaal voor de danseressen op maat gemaakt en vaak versierd met glitters. Er wordt ook wel gedanst in een rok en een topje waardoor de buik goed te zien is. Een Latinjurk kan heel veel geld kosten, maar zijn vaak goedkoper dan ballroomjurken. Speciaal op maat gemaakte jurken beginnen over het algemeen rond de €200, dit bedrag kan gauw oplopen als je echt iets bijzonders wil. Voor een op maat gemaakte jurk met veel glitters betaal je omstreeks €800.
Aan schoenen met stroeve (rubber) zolen heb je bij latindansen niet zo veel. Gebruik daarom schoenen met een dunne gladde (leren) zool, zodat je een goed gevoel hebt met de dansvloer.
Latin Damesschoenen
Latinschoenen verschillen van de ballroom- dansschoenen, ze zijn over het algemeen open en hebben een hogere en smallere hak. De hoogte van de hak varieert tussen de 4 en de 8 centimeter. Het vergt heel wat oefening om goed te kunnen dansen op latin dansschoenen.

Latin Herenschoenen
De modellen van latinschoenen voor heren wijken ook af van de ballroomschoenen. Het model is ranker en de schoenen hebben een hogere hak, tot wel 4 centimeter.

Voor alle schoenen geldt: eerst inlopen voordat je er op gaat dansen. Het is ook verstandig om een reserve- paar mee te nemen als je de eerste keer op nieuwe schoenen

Nederlandse Rap
Nederhop is nederlandstalige rap, in 1986 begonnen de eerste successen in het nieuwe genre, extince bracht zijn eerste plaat uit en het rapduo MC Miker G & DJ Sven scoorden met hun Holiday Rap IN 34 landen een nummer een positie in de hitlijsten. In het begin van de nederhop was Amerikaanse hiphop nog populair onder artiesten en publiek, maar er beginnen steeds meer artiesten te rappen in het Nederlands, zodat ze hun boodschap beter over kunnen dragen. De artiesten van de eerste generatie waren voornamelijk actief tussen 1980 en 1995. Het Eindhovendse label DJAX voorzag de Nederhop van een belangrijke impuls door een groot aantal underground artiesten uit te brengen. Door de groei die Nederhop dorliep is de muziekstijl ook bij het grote publiek doorgebroken, waardoor artiesten en acts als Ali B Yes-R enz. opkwamen. Dit zijn rappers van de tweede generatie. Er wordt ook steeds meer aandacht besteed aan de Nederlandse hiphop in de media. Radiostations als FunX, Juize FM en Lijn5 draaien veel nederhop. Maar ook op televisie wordt aandacht besteed aan nederhop.

Punk
Punk: tuig, schorem

2 kenmerken van Punk zijn
- Het verwijst naar een stroming binnen de jongerencultuur.
- Het is speels, agressief, humoristisch en anti-alles.

Ontstaan
Punk ontstaat in 1970, wanneer Nick Tosches het woord Punk in verband legt met luidruchtige popmuziek, dit schrijft hij in een Amerikaans muziektijdschrift.

Punk in Engeland
- Manager van the Sex Pistols begint een campagne die meteen zijn volgelingen vind.
- Muziek van the Sex Pistols is niet uniek.
- Een afleiding van de Punk is motorhead, een mix van Punk en metal.

Punk in Nederland
- In 1977 dringt Punk pas door in het publiek (vooral in Amsterdam).
- In de jaren 80 ontstaan de eerste uiterlijke kenmerken van Punk: armbanden, stekelhaar,
piercings, enzovoort.
- Pas vele jaren later drong de Punk ook in Nederland door.
- Deze Nederlandse Punkrock was bijna hetzelfde als in andere landen.

Rhythm and Blues
Rhythm and Blues, of R&B is een begrip uit de muziekmarketing dat in de jaren ’40 werd geïntroduceerd door Billboard Magazine. Rhythm and Blues is niet echt een bepaald muziekgenre, maar word gebruikt om de hedendaagse muziek van de Afrikaans-Amerikaanen aan te geven. Rhythm and Blues was eerst een Afrikaans-Amerikaanse versie van een voorganger van de Rock-‘n-Roll. Het werd onder andere beïnvloed door de Jazz. Het begrip Rhythm and Blues raakte in onbruik in de jaren ’60 en werd vervangen door soul en Motown, maar het word nu weer gebruikt om de populaire zwarte muziek aan te duiden, waarond hiphop. In het begin van deze eeuw is R&B een gewilde muzieksoort. Enkele voorbeelden van R&B artiesten zijn: Ashanti, Brandy, Alicia Keys, Christina Milian. R&B word vaak bespot door hardstyle en jumpmuziek. Op R&B word meestal Zouk gedanst. Dat wordt gedaan door twee personen (man en vrouw).

Volksmuziek
Volksmuziek is;
een genre die je het beste kunt beschrijven als muziek van het volk.
een onderdeel van folklore
het tegendeel van klassieke muziek.

Volksmuziek heeft een rituele, functionele of sociale rol in een bepaalde cultuur. Bv. In de vorm van dansmuziek, feestmuziek, muziek bij speciale gebeurtenissen en muziek om het werk wat op te vrolijken.

Volksmuziek is gebaseerd op traditionele muziek en heeft twee aspecten.
- Het vocale aspect  de meeste volksmuziek is vocaal.
- Het instrumentale aspect
Er is meestal geen componist bekend bij volksmuziek.
Ook werd volksmuziek (bijna) nooit opgeschreven maar mondeling doorgegeven.

Bijna elk volk heeft een nationaal volkslied, zoals het Wilhelmus van Nederland. Bij een volkslied hoort meestal het stereotype beeld van een bepaalde cultuur, dans en typische kleding speelt daarbij een grote rol.

In Westerse volksliedjes komen dingen zoals geschiedenis, dood, liefde, dans, armoede enzovoorts voor.
In de 16e en 17e eeuw kwamen die volksliedjes in het Westen meer in trek.
Er zijn soms ook dezelfde volksliedjes in verschillende landen die helemaal niets met elkaar te maken hebben.

Westerse volksliedjes kun je onderverdelen in twee hoofdcategorieën:
1) Geestelijke liedjes:
1. kerstliedjes.
2. paasliedjes (rond het vasten).
3. Liedjes ter ere van heiligen.
2) wereldlijke liedjes:
1. historische liedjes.
2. liefdes liedjes.
3. streekliedjes (kinderliedjes, dansliedjes, marktliedjes).

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4046

reacties

Ik vind het een zeer fijn leuk ding, maar soms ruikt het een beetje naar poep wat zeer onaangenaam is. ik zeg hierbij dat ik dit document nooit maar dan ook nooit meer zou openen. kusziiieeessss
door manfred (reageren) op 18 maart 2011 om 15:23

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Lerarenopleiding?

Een lerarenopleiding is voor mij ..