Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Stichting Kinderen Kankervrij

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 888 woorden
  • 18 juli 2006
  • 484 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
484 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is Kika

Kika is een stichting voor kinderen met kanker. Kika betekent Kinderenkankervrij. Zij doen allerlei acties voor geld om voor kinderen en ziekenhuizen te gebruiken tegen het bestrijden van kanker.

Het doel van Kika

De stichting heeft als algemeen doel: het sponseren (geld geven) aan fondsen die voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker zijn. Deze fondsen zijn gericht op minder pijn, strijd, meer genezing en kwaliteit. Ook is hun doel:
1. Verhoging van de genezingskans.

2. Verbetering van de kwaliteit van de behandeling (dat de kinderen er niet zo onderlijden).
3. Vermindering van bijwerkingen na de behandeling (dat ze niet als ze “genezen” zijn als ze ouder worden weer effecten krijgen van de medicijnen/behandeling die ze hebben gekregen toen diegene kanker had).

Waarom heeft de bestrijding van kinderkanker extra steun nodig? Met de behandeling en genezing van kinderkanker staan we al zo’n 10 tot 15 jaar stil op een ‘slagingspercentage’ van circa 70%. Bijna 30% van alle kinderen met kanker sterft nog steeds aan deze ziekte, terwijl we dankzij nieuw genenonderzoek weten dat we een sprong vooruit kunnen maken. Wat ontbreekt is voldoende geld. De sprong vooruit laat daardoor vooralsnog op zich wachten, een situatie waarvoor kinderen met kanker (en hun naasten) de prijs betalen!

Waarom vraagt KiKa om steun? Bestaande fondsen richten zich op alle vormen van kanker bij volwassenen en kinderen.. Kanker bij kinderen is veel zeldzamer dan bij volwassenen. Gelukkig maar! Dit is tegelijkertijd een probleem want daardoor richten deze fondsen zich niet speciaal op kinderkanker. Vernieuwend onderzoek voor kinderkanker vereist een aanpak gericht op specifieke genomische eigenschappen van kinderkanker. KiKa vraagt voor dit nieuwe onderzoek daarom gericht steun. Zonder deze steun zal het veel langer duren om de gewenste en mogelijke verbeteringen te realiseren in de behandeling en genezing van kinderkanker.
De stichting KiKa zet zich in voor kinderen die kanker hebben.

Wat kan je tegen kanker doen?
Medicijnen Medicijnen zorgen ervoor dat de kankercel niet meer zo snel andere kankercellen kan maken. Aan deze medicijnen zitten ook nadelen. Ze zorgen ervoor dat de kankercellen hun werk niet goed meer kunnen doen, maar ook dat de goede cellen, bloedplaatjes en bloedlichaampjes niet meer goed kunnen werken. Als je dan bijvoorbeeld longontsteking krijgt, moeten de goede cellen tegen een groepje slechte cellen vechten. Maar de goede cellen kunnen niet goed meer vechten vanwege de medicijnen. Het kan zelfs gebeuren dat je dan niet doodgaat door de kanker, maar door de longontsteking die je erbij gekregen hebt.
Operatie Een 2e mogelijkheid om je kanker proberen kwijt te raken is door een operatie. Tijdens een operatie snijdt de dokter de tumor weg. Hij moet dan wel goed bij de tumor kunnen komen om het weg te kunnen halen. De dokter moet ruim om de tumor heen snijden. Doet hij dit niet, dan kan er alsnog een kankercel zitten die weer kan groeien tot een nieuwe tumor. Als de dokters er te laat achter komen dat je een tumor hebt, dan kan de tumor zo groot geworden zijn dat hij niet meer weggesneden kan worden.
Bestraling Je kan het ook proberen via een bestraling. Bij zo’n bestraling lig je op een soort bed. Om het bed heen draait een groot apparaat. Dat apparaat gaat met een soort laserstraal door je huid heen en brandt de tumor kapot. Dat gaat cel voor cel. De bestraling wordt een paar keer opnieuw gedaan. Alle kankercellen moeten worden weggehaald. De bestraling zelf duurt niet zo heel lang.Tijdens de bestraling voel of merk je niks. Je begint het pas te voelen na de bestraling. Je merkt dat je minder goed tegen de zon kan, of je haren vallen uit. Maar je kan je ook heel moe en duf voelen. En soms kun je niet goed eten of slapen.

Ziekenhuizen waar je voor kinderkanker terecht kan

Er zijn 7 Kinderkankercentra in Nederland
- Sophia in Rotterdam
- Willem-Alexander in Leiden
- VU medisch centrum in Amsterdam
- Emma in Amsterdam
- Wilhelmina in Utrecht
- Beatrix in Groningen
- UMC St. Radboud in Nijmegen

Acties

KiKa beren
Er zijn ook veel acties om geld te verzamelen een ervan is bijvoorbeeld dat je
Kika-beren kan kopen. Ze kosten € 6,95 per stuk. De helft van dat bedrag gaat direct naar de onderzoeken. De andere helft is voor het produceren van de beren.
Door het hele land worden die verkocht door vrijwilligers die de beren voor Kika verkopen.

Internet veiling
Op de site van Kika is ook een internet veiling waar je bijvoorbeeld kan bieden op het badpak met badmuts en handtekening van Inge de bruijn die ze aan had in Athene met de Olympische spelen.

Of het Judopak van Dennis van der Geest dat speciaal door hun is beschikbaar gesteld.

Vrienden van Kika.

Inge steunt Kika.
‘Al jarenlang voel ik mij erg betrokken bij het lot van kinderen met kanker. Ik hoefde er dan ook niet lang over na te denken toen KiKa mij vroeg om ambassadrice te worden. Wat mij extra motiveert is dat we inmiddels weten dat we, door nieuw onderzoek, nog heel veel tegen kinderkanker kunnen doen. Ik zet mij de komende jaren met veel energie ervoor in om deze resultaten versneld beschikbaar te maken. Ik hoop dat ik ook op uw steun mag rekenen en dat we samen een record gaan vestigen.´

5 topsporters hebben hun medewerking aan deze actie verleend. Inge de Bruijn, Esther Vergeer, Erik Dekker, Dennis van der Geest en Marco van Basten.

REACTIES

A.

A.

handig :D
ik moet net een werkstuk schrijven voor ned over een stichting kika!!

13 jaar geleden

A.

A.

handig moet werkstuk maken:D

13 jaar geleden

P.

P.

waarom staat er niet in waar het geld naartoe gaat

12 jaar geleden

L.

L.

moet werkstukmaken van kika handig :)

12 jaar geleden

T.

T.

echt een praktisch werkstuk!!
ik had op de bassisschool ook een werkstuk over kika!

12 jaar geleden

R.

R.

ik zit in groep 8 en ik doe mijn spreekbeurt over kik maar ik moet ook een werkstuk maken en dit is een hele goeie site

12 jaar geleden

R.

R.

hallo ik doe mijn werkstuk over kika dit is een hele goeie site hopelijk haal ik een 10:P

12 jaar geleden

L.

L.

dit is echt een super duper geweldige site want ik moet mijn werkstuk er over maken. ik ga voor een 8. :-)

11 jaar geleden

A.

A.

echt heel fijn ik hoefde niet eens verder te zoeken!

11 jaar geleden

K.

K.

hallo ik raad toch aan om zelf ook te gaan zoeken en rond te gaan informeren over kika, ik moet zelf een werkstuk maken en je kan ook heel veel info hale uitde bieb en van de site zelf ,haal niet alles van scholieren.com of andere sites maar zoek zelf naar bronnen , mail bijvoorbeeld naar kika of zoek mensen op die er mee te maken hebben gehad die zijn betrouwbaar!

11 jaar geleden

M.

M.

Echt een mooi werkstuk !! wil nu mn spreekbeurt er over houden thnx

11 jaar geleden

L.

L.

goed gedaan, alleen meer in je eigen woorden vertellen

11 jaar geleden

A.

A.

hele goeie site hoor ik doe mijn spr erover

10 jaar geleden

W.

W.

thx voor deze antwoorden. ik moet een werkstuk maken over een goed doel en ik heb KIKA gekozen

10 jaar geleden

H.

H.

heey ik vind kika een heel goed doel en ik ga samen met mijn bff daar een spreekbeurt over houden heb er zin in!
x

10 jaar geleden

H.

H.

?

10 jaar geleden

S.

S.

Dankjewel! Ik had voor vrijdag nog een spreekbeurt nodig, dankzij jullie is het mij gelukt om nog snel een spreekbeurt in elkaar te zetten! :)

9 jaar geleden

A.

A.

Handig! Ik moet een spreekbeurt van 1 min. maken!

8 jaar geleden

I.

I.

zooooo handy :)

6 jaar geleden

L.

L.

wat een super werkstuk verdient een 10

6 jaar geleden

C.

C.

Wat een top site echt geweldig normaal zoek ik heel lang maar met deze site hoeft dat niet meer echt ren 9.1 waard dankjewel

6 jaar geleden

H.

H.

kika is voor het bestrijden van kanker, niet tegen!!!

5 jaar geleden

L.

L.

Ik moet woensdag een werkstuk inleveren en ik wist niet wat ik moest doen maar dankzij jou kan ik nu wel wat doen dankjewellll? xoxo lilly

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.