Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Verschillen tussen jongens en meisjes

Maatschappijleer

Werkstuk

6.8 / 10
3e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1581 woorden
  • 15924 keer
    10 deze maand
  • 14 maart 2006
Hoofdvraag:
Waarom kiezen Jongens en meisjes voor verschillende beroepen?

Deelvraag 1: welke beroepen worde meestal uitgeoefend door jongens?

Jongens kiezen meestal voor stoerdere beroepen en op een of andere manier passen sommige beroepen ook echt bij jongens en niet bij meisjes. Jongens kiezen ook vaak voor beroepen waar veel met de handen word gewerkt bij bijvoorbeeld in de techniek en de bouw of uniformberoepen. Toen het nog kleuters waren wilden ze alleen maar piloot, politie, brandweerman of profvoetballer worden, want dat is een spannend en aangrijpend beroep en wat volgens de jongens zeker geen meidenberoep is.

Voorbeelden van beroepen die meestal gekozen worden door jongens:

- politie
- bouwvakker
- leraar
- timmerman
- chauffeur
- kantoorberoep
- profvoetballer
- advocaat
- eigen bedrijf
- landmacht(soldaat)
- manager
- vuilnisman

Deelvraag 2: welke beroepen worden meestal uitgeoefend door meisjes?

Meisjes kiezen meestal beroepen die te maken hebben met mensen helpen of te wel zeer sociale beroepen zoals: kraamhulpen en verzorgende beroepen. Ze hebben ook vaak parttime werk omdat ze ook huishoudelijk werk moeten doen. Zoals kinderen verzorgen, eten koken, kleren wassen enz. Vrouwen verdienen ook meestal minder dan mannen met hetzelfde werk. Vroeger konden vrouwen heel veel beroepen niet uitoefenen, omdat mannen vonden dat dat niet kon. Toen was er ook een groepering: De feministen die wilden betere regels voor vrouwen. Daarom hebben vrouwen nu betere banen en gaan ook vaker studeren. Vroeger gingen vrouwen na de basisschool vaak helpen met hun moeder, nu is dat veranderd.

Voorbeelden van beroepen die meestal gekozen worden door vrouwen:

- Kraamhulp
- Kapster
- Telefoniste
- Juffrouw
- Serveerster
- Tandartsassistente
- Verpleegster
- Apotheker
- Secretaresse
- Schoonmaakster
- Schoonheidsspecialiste
- Nagel styliste

Deelvraag 3: Welke interesses leven er onder puberjongens?

Jongens hebben vaak dezelfde interesses zoals: Voetbal, Computeren (games), Msn-en, Vrienden, Films kijken, Meiden, Scooters,Zwemmen, Vissen. Jongens hebben vaak dezelfde interesses omdat ze bij een groep horen die die dingen doen.

Het ligt er ook aan waar je opgroeit welke klas je zit, en hoe je word opgevoed. Als je broer een gabber is en hardcore luistert ga je dat vaak ook zelf luisteren. Zit je in een klas met veel jongens die van computers houden. Dan word je zelf ook snel een computer nerd. Als een vriend een merk draagt wil jij dat ook. Zo veranderen je interesses doordat je met een bepaalde groep omgaat.
De interesses voor voetbal bijvoorbeeld komen vooral omdat de mensen in de maatschappij, het voetbal meer voor jongens vinden dan voor meiden.

Jongens horen ook vaak bij een groep:

- Skaters
- Gabbers
- Gothics
- Nerds
- Kakkers

Deelvraag 4: Welke interesses leven er onder pubermeisjes

Meisjes hebben vaak interesses waar meer gezelligheid bij komt kijken dan actie. Met vriendinnen shoppen is meestal de eerste keus.
Ze kijken meestal naar de kleren die in de mode zijn, en die willen ze dan zelf ook gelijk ook kopen omdat je daardoor populairder wordt.
Meisjes tonen hun interesses ook heel vaak aan hun vriendinnen, veel dingen doen ze meestal samen:
Elkaar hun grootste geheimen vertellen en wie op wie verliefd is enz. enz.

De interesses tussen meiden en jongens zijn totaal anders, bij meiden gaat het meestal om tijdschriften, make-up, haar-style, jongens, liefde seks en relaties, roddels, emoties uiten, uiterlijk en horoscoop.
Bij jongens zit er wat meer actie in, een goeie film kijken of voetballen op straat. Daar kiezen we tegenwoordig niet zo snel zelf voor, maar we kijken eerst wat alle andere meiden of jongens tegenwoordig doen als ze in de puberteit zitten. Meiden besteden ook veel meer tijd en aandacht aan hun uiterlijk dan jongens. Vaak voor de spiegel staan, make-up, haren etc.

Het karakter tussen meiden en jongens is ook verschillend.
Meiden houden van “zachte” dingen en jongens meer van actie etc.
Meiden giechelen meer over onnozele dingen waar jongens bijna nooit over praten.

Deelvraag 5: Merk je ook verschil in de bladen die jongens en meisjes lezen? Zo ja welke?

Hier zit ook heel veel verschil tussen, jongens vinden het leuker om bladen te lezen die over sport gaan zodat je op de hoogte word gehouden over allerlei onderwerpen zoals: clubs, spelers, transfers etc.
Meiden vinden het leuker om elke week weer te lezen wat er allemaal in de wereld van de popsterren gebeurd. Overige meidenbladen waarin meisjes allerlei verhalen over zichzelf vertellen of iets meegemaakt hebben.
En natuurlijk roddelbladen waar roddels instaan over bijvoorbeeld bekende Nederlanders of popartiesten uit Amerika.

Je merkt ook verschillen bij de covers van een bepaald tijdschrift waaraan je kunt zien of het een jongens of meiden blad is.
Bij bijvoorbeeld een meidenblad is de voorkant vaak met felle kleuren zoals roze en bij jongens zijn het meestal grote letters en of een mooi plaatje.
Bij playboy bijvoorbeeld word ook meteen uitgedrukt wat voor soort blad het is d.m.v. een naakte vrouw op de voorkant te plaatsen.

Het verschil van de inhoud van de meiden en jongens bladen, dat er in meidenbladen meer word geroddeld en veel word gesproken over uiterlijk.
De meest belangrijkste punten in een meidenblad is lekkere, leuke en mooie jongens. Bij jongensbladen gaat het meestal over stoere dingen, echte mannendingen zoals auto’s, scooters, voetbal, techniek en mooie vrouwen.

Deelvraag 6: merk je ook verschil tussen kleutermeisjes en kleuterjongens?

Bij kleuterjongens is het belangrijkste in hun leven: kleine auto’s, jongens poppen en veel speelgoed. Maar wanneer ze bijvoorbeeld een ouder of jonger zusje hebben, spelen ze ook soms ook met meisjes speelgoed zoals barbies, minikeuken enz. De jongens van de kinderen, maar als het om een kusje gaat van een meisje zijn ze verlegen en dat moeten ze dat dus echt niet hebben.

Bij meisjes daarentegen gaat het om leuke kleine dingetjes zoals poppen, kleertjes, met de kinderwagen lopen of een kleine mini keuken. Want ze willen graag als hun moeder worden, Vaak gaan ze ook stiekem make-up op doen en hun nagels lakken. Als ze een broertje of een zusje krijgen willen ze graag helpen en het kindje vasthouden. Het verschil is dus dat meisjes veel gevoeliger zijn en al groot willen zijn. Jongens willen stoer zijn maar ook willen ze stiekem met barbies spelen.

Toepassing

God heeft de man en de vrouw verschillend geschapen, het uiterlijk en het innerlijk(gedrag), vrouwen zijn gevoeliger en mannen zijn vaak stoer. Vrouwen zorgen vaak voor de kinderen omdat ze die ook baren, en die werken ook vaak minder omdat ze voor de kinderen zorgen, en het huis schoonmaken. Dus de rolverdeling vind ik heel normaal. Mannen zorgen er voor dat “het brood op de plank komt” en vrouwen dat er nog wat extra binnen komt. Maar als de kinderen groot zijn vind ik dat allebei de ouders best kunnen werken want dan kunnen de kinderen zelf naar school en als ze thuis komen voor hun zelf zorgen.

Als je klein bent heb je ook al een rolverdeling. Jongens spelen met auto’s meiden met barbies, jongens spelen buiten, meiden binnen met poppen, dat is iets wat van je verwacht wordt. Rolverdeling houd ook in dat een man en een vrouw bij elkaar zijn en niet 2 mannen of 2 vrouwen. Maar het kan ook zijn dat je homofiel geboren word, het is dan heel moeilijk om je zelf daar tegen te verzetten, homos hebben het dus heel moeilijk als ze geloven, maar er zijn ook homos die niet geloven en doen wat ze willen denk maar aan de zanger van de rockgroep: Queen. Alleen God wil niet dat 2 jongens of meisjes trouwen. Ook als je in een verkeerd lichaam bent geboren, dat is ook moeilijk. Veel homofielen komen er pas in de puberteit voor uit terwijl al veel mensen het door hebben. Het is moeilijk voor de omgeving om het te accepteren, vooral voor de familie. We weten ook niet of je jezelf mag ombouwen tot een ander geslacht. Of God dat wil is ook niet zeker, maar hij zegt wel dat je tevreden met je zelf moet wezen. Er zijn veel mensen die zo worden geboren en zich ombouwen, of alleen als meisje/jongen kleden. Maar in de bijbel staat dat God dat ook niet wil dat jongens, meisjes kleren dragen. Dit zijn moeilijke onderwerpen omdat we niet alles zeker weten. We denken dat het ook door de zondeval komt. Maar je er zijn ook vrouwen die zich als man gedragen zonder dat ze lesbisch, of transseksueel zijn. Zoals travestieten

Hoofdvraag: Waarom kiezen jongens en meisjes voor verschillende beroepen?

De interesses tussen jongens en meiden zijn anders, omdat het dat een gewoonte is in de maatschappij. Volgens deze tijd is het dat een man meestal fulltime werkt en de vrouw parttime en het huishouden doen, daarom kunnen meiden niet dezelfde beroepen kiezen als jongens. Want mannenberoepen zijn meestal veel werk en als een vrouw zo’n soort beroep zou kiezen, zouden ze geen tijd meer hebben voor het huishouden en de kinderen, tenzij ze geen kinderen hebben dan kunnen vrouwen wel een fulltime beroep doen want hebben ze geen last van hun kinderen.

Bronvermelding:

We hebben de meeste informatie uit ons eigen verstand gehaald. Een aantal dingen vonden we ook op verschillende internet sites, waar we veel informatie op konden doen. Bij enkele onderwerpen konden we ook gebruik maken van het maatschappijleer leerboek uit dit jaar.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2309

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer