Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

De Dierenarts

Biologie

Werkstuk

Dierenarts

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
6.2 / 10
groep 8
  • Nicole
  • Nederlands
  • 817 woorden
  • 9608 keer
    25 deze maand
  • 5 april 2006
Hoofdstuk 1
De Dierenbescherming

Het werk
De Nederlandse Dierenbescherming houdt zich bezig met het redden van dieren, die niet goed verzorgd worden (verwaarloosd), mishandeld of misbruikt.
Bv.!; Ook is er een melding gedaan bij fokker Smid. Overal waar dieren zijn, gaan inspecteurs een inspectie uitvoeren. Dan blijkt dat fokker Smid zijn dieren verwaarloosd.
Dit komt veel voor.

Proefdieren
Proefdieren zijn dieren waar proeven op gedaan worden. Meestal door mensen uit de Medische wetenschap. Ze maken (B.v) een nieuw middel om kanker te bestrijden. Maar of dat middel een goede werking heeft? Juist dat testen ze op dieren uit.
Ook hiertegen probeert de Nederlandse Dierenbescherming actie te voeren.

Hoofdstuk 2
De Dierenkliniek

Als je dierenarts bent, werkt je meestal in een dierenkliniek. Een dierenkliniek is eigenlijk een soort dierenziekenhuis, waar dierenartsen werken en dieren probeert beter te maken. Een andere uitspraak voor dierenkliniek is ‘Dierenhospitaal’ of ‘Dierenpraktijk’.

Verschillende ruimtes
Zo`n dierenkliniek bestaat uit allemaal verschillende ruimtes, oftewel gedeeltes. De volgende ruimtes moet je in een dierenkliniek kunnen vinden:
Apotheek: Hier kunnen mensen voor hun dieren medicijnen halen.
Wachtkamer: Hier wachten mensen, uiteraard met hun dier(en), als ze een afspraak hebben bij de dierenarts.
Spreekkamer: In dit gedeelte onderzoekt, en als het nodig is, behandelt hij de dieren.
Operatiekamer: Hier verricht de dierenartsoperaties, omdat daar apparatuur staat die hij nodig heeft.
Slaapruimte: Deze ruimte is meestal naast de Operatiekamer. Hier kunnen dieren na een operatie uitrusten en herstellen. Hier worden ze goed verzorgd en in observatie gehouden. Dat is dat er wordt gekeken of de dieren goed herstellen.

Assistentie
Een assistente helpt een dierenarts met allerlei zaken. Ze geeft uitleg aan klanten, bedient in de Apotheek, maakt afspraken. Ook helpt ze als de dierenarts aan het operen is. Ze brengt (B.v.) het dier onder narcose. Dat is een soort slaapmiddel, wat door een spuitje aangebracht kan worden. Ook voert zij al de gegevens in van alle dieren, leeftijd, ras, kleur, (etc.). Iets wat heel belangrijk is, is het desinfecteren van de van de apparaten en de behandeltafel(s). Dat houdt in dat alle bacteriën worden verwijderd. Hiervoor gebruiken ze een speciale vloeistof. Alle losse spullen, ook wel instrumenten genoemd, worden in een speciaal apparaat gestopt, om ook daarvoor besmetting te voor komen.
Meestal zijn er meerdere assistentes, omdat er veel te doen is in een dierenkliniek.

Hoofdstuk 3
Het spreekuur

Als je naar de dierenarts gaat, ga je meestal tijdens het spreekuur. Het spreekuur is meestal `s ochtends, `s middags en/of `s avonds. Daaraan kun je zien dat dierenartsen het vaak druk hebben.

Spreekuur thuis
Oudere mensen of bejaarden hebben meestal ook een huisdier, omdat ze zich dan wat minder alleen voelen. Die oude mensen zijn zelf niet in staat om nog zelf naar de dierenkliniek te gaan. Daarom komt de dierenarts bij hun thuis, om de controle e.d. te doen. Ze heeft alle nodige spullen bij die zij in de kliniek zelf ook heeft. Ook kan ze bij ouderen thuis hen huisdier inlaten slapen.

Hoofdstuk 4
Verschillende problemen bij dieren

Huidmijt
Als je huisdier hebt dat huidmijt heeft is dat heel vervelend. Huidmijt is een klein nietig beestje in en op de huid. Zo ontstaan los geraakte stukjes huid, oftewel schilfertjes. Soms veroorzaakt dit jeuk. Meestal wordt een spuitje als tegenmiddel gegeven.

Bang/Angst
Sommige dieren hebben last van angst, maar dat is meestal alleen bij de dierenarts. Als je een pas geboren huisdier hebt, zul je merken dat die in het begin last heeft van schuwheid. Dat komt omdat ze nog moeten wennen aan hun nieuwe thuis. Maar dat is dan meestal anders als ze ouder zijn of worden. Dan is die angst voorbij. Alleen als je naar de dierenarts gaat is dat anders. Hier horen ze meestal alleen een paar keer per jaar te komen.

Groeipijn
Groeipijn,ook dit is een veel voorkomend probleem. Als mensen veel om hun huisdier geven slaan zij meteen alarm bij de dierenarts, die als advies geeft dat het dier niet te lang meer mag uitgelaten worden. De groeipijn wordt veroorzaakt door dat het gewicht van het dier eerst zwaarder wordt en dan pas de botten. De druk zorgt dan voor groeipijn. De dierenarts blijft dan de volgende maanden op het gewicht letten.

Hoofdstuk 5
Geboorte

Haast
Ook moet een dierenarts soms helpen bij een bevalling. Als een bevalling te lang duurte kan het beestje dood gaan. Ook al is het midden in de nacht, de dierenarts hoort in spoed- en noodgevallen altijd klaar te staan. Het ligt er alleen wel aan of de dierhouder op tijd aan de bel trekt...

Te Laat!!!
Soms bellen mensen dus wel te laat dan wordt het dier afgemaakt of is al dood. Dan wordt er eerst naar een oplossing voor de geboren beestjes gezocht. Alleen het moeilijke is: meestal is het heel moeilijk om een oplossing te vinden. Als de veehouder toevallig nog andere van het zelfde soort dieren heeft, een die pas ook diertjes hebben gekregen is er wel een oplossing: Pleegmoeders.

Pleegmoeder
Deze pas moeder geworden dieren geven het voedsel wat kleintjes nodig hebben. Bovendien geven ze hun moederlijk ontzag over de hun. Eigenlijk nemen ze dus al de taken over die hun echte moeder had moeten doen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7870

reacties

ik heb er veel aan gehad door dat stuk heb ik een 10 gehaald en ik vind het echt super
door alice hekkert (reageren) op 26 februari 2007 om 14:45
ikheb een 9 gehaald BEDANKT!!!!!!!!
door jessy (reageren) op 28 april 2011 om 11:17
mooi werkstuk hoor goed zo ik hou zelf ook mijn werkstuk over een dierenarts, leuk onderwerk hé.
door sophie (reageren) op 21 mei 2013 om 15:23
Ik vind het niet zo informatief maar wel ok
door ROOZZ (reageren) op 4 maart 2014 om 6:31
mooi werkstuk! ☻☺♥
door anouk (reageren) op 21 oktober 2015 om 14:22
Heey sorry voor die code! Ik wou een paar smiley icoontjes van mijn computer doen maar toen deed hij een code! Apart! Sorry hiervoor
door anouk (reageren) op 21 oktober 2015 om 14:25
ik heb een hoofdstuk over welke studie je moet doen maar dat kan ik dus helaas niet vinden %
door fayah (reageren) op 9 december 2015 om 16:00
sorry voor dat procentje!!
door fayah (reageren) op 9 december 2015 om 16:01

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer