Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Corsica

Frans

Werkstuk

6.0 / 10
 • Eline
 • Nederlands
 • 555 woorden
 • 6602 keer
  16 deze maand
 • 29 november 2005
Corsica

Algemeen:
Corsica (in het Frans: Corse) is een eiland in de Middellandse Zee, gelegen tussen SardinŽ en LiguriŽ. Het eiland behoort tot Frankrijk. Het Eiland is 8720 km≤ groot, en is daarmee het grootste eiland van Frankrijk. Het telt ongeveer 250.000 inwoners, waarvan er 100.000 in de 2 grootste steden wonen; Ajaccio en Bastia. Het eiland vormt een regio (hoofdstad: Ajaccio) en heeft sinds 1975 2 departementen (Provincies): Hoog-Corsica en Zuid-Corsica


Geografie:
Het eiland Corsica is bijzonder bergachtig (het hoogste punt : Monte Cinto, 2710 meter hoog. Kenmerkent van het eiland is de begroeiing met maguis : ruig, kruidachtig struikgewas. Het noordoosten van het eiland is een nationaal park. Op het eiland staan veel soorten zeldzame plantensoorten.

Geschiedenis:
Begin achttiende eeuw was Corsica nog in bezit van de machtige Italiaanse stadsstaat Genua. Maar de Corsicanen kwamen rond 1730 in opstand en in 1735 besloot de Consulta van Corti (parlement) dat de Heilige Maria Koningin van Corsica wordt. Luigi Giafferi, Ghjacintu Paoli en Andria Ceccaldi worden Kapitein van de Natie gekozen. De advocaat Costa begint een grondwet te schrijven. In 1736 word Theodore von Neuhoff, uit Duitsland, Koning Tiadoru van Corsica, maar blijft alleen acht maanden lang. Maar Genua wilt Corsica houden. Ghjacintu Paoli probeert hulp te vinden in Europa, maar krijgt die niet, en hij stierf in 1756 in Londen. In 1755, ondanks de franse en oostereische hulp, heeft Genua alleen controle over de: Bastia, San Fiurenzu, Calvi en Bonifacio. Dit jaar word Pasquale Paoli, zoon van Ghjacintu Paoli,vriend van Rousseau en Voltaire, Kapitein van de Natie gekozen. Hij maakt een grondwet: uit ieder pieve word er een afgevaardigde gekozen voor de Consulta. Die parlement kiezt dan de Kapitein van de Natie (Capu Ginarale di Statu). Corte woord de hoofdstad. Paoli opent onder anderen een universiteit, en laat zijn eigen munt (a zecca) maken. Corsica krijgt zijn v lag en zijn himnus: Dio Vi Salvi Regina. Maar Genua verkoopt Corsica aan Frankrijk in mei 1768, en de Fransen komen aan in Corsica. Eerst worden ze verslagen door de leger van Paoli (slagveld van Borgo, 6 oktober 1768) maar in 1769 (Toen was Napoleon geboren) worden ze uiteeindelijk verslagen. Vanaf dat tijd is Corsica Frans gebleven. Het werd de tijd van de vendetta's die schrijvers als Prosper Mťrimťe inspireerden en die het beeld van het eiland nog steeds beheersen. In de achttiende eeuw bracht het eiland zijn beroemdste zoon, Napoleon Bonaparte, voort.
Het eiland heeft te maken met een hardnekkige afscheidingsbeweging, die in 1998 de prefect, de hoogste plaatselijke gezagsdrager, vermoordde. De bevolking van het eiland stemde in juli 2003, mede uit weerstand tegen de separatisten van Corsica Nazione en Manca Naziunale, in een referendum tegen Parijse voorstellen voor verdere autonomie.

Cultuur:
De taal in Corsica is corciaans. Het is een Romaanse taal. Dit is een dialect dat sterk door het Toscaans (Dus : Italiaans) is beÔnvloed.
In Corsica wordt veel aandacht besteed aan muziekgroepen zoals I Muvrini, die ook buiten Frankrijk faam hebben verworven.

Vakantie in Corsica:
Corsica is een mooi land om vakantie te vieren. Er is erg veel te doen zoals wandelen fietsen of bergen beklimmen, maar ook kun je daar skiŽn, snowboarden en er worden veel watersporten beoefend.

Economie
Corsica brengt wijn voort en heeft vanouds schapen- en geitenteelt. De bekendste schapenkazen van Corsica zijn de Broccio AOC en de Niolo. Het eiland behoort tot de meest toeristische gebieden van Frankrijk.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8262

reacties

het is een mooi werkstuk over Corsica
door nhjkhb (reageren) op 14 maart 2011 om 18:11
Hoi, ik had een vraagje over een zinnetje bij het kopje "cultuur"er staat dat de taal in Corsica Corsicaans is, maar ze spreken toch Frans?
door Anoniem (reageren) op 17 november 2011 om 17:16
@Anoniem: nee ze spreken geen frans, corsicaans is een dialect op het toscaans oftewel italiaans.
door Aron (reageren) op 31 januari 2016 om 14:36
ik geef deze site een 8 want het is goede informatie maar ik vind het niet goed genoeg
door sem (reageren) op 13 februari 2018 om 17:59

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?