Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Kamer van koophandel en zelf een winkel beginnen

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1091 woorden
  • 21 november 2005
  • 124 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
124 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding Ik ga vertellen over hoe je een eigen winkel of bedrijfje kunt beginnen en over de kamer van koophandel. Ik kwam op dit onderwerp, doordat mijn opa wel 5 keer per week naar het gebouw van de kamer van koophandel in 's-Hertogenbosch gaat, dat is vrijwilligerswerk en laatst mocht ik nog mee en vertelde ik dat mijn spreekbeurt over dit onderwerp ging doen, toen ging iedereen op zoek naar foldertjes en cadeautjes zoals dit!! (laat het blok zien) De geschiedenis en de taken van de kamer van koophandel. De kamer van Koophandel werkt aan de groei en de bloei van het bedrijfsleven. Dat is wat ze wilden bereiken toen de kamer opgericht werd. De kamer heeft veel taken, maar er zijn twee heel belangrijke. De eerste hoofdtaak van de kamer is het uitvoeren van economische wetten. Die wetten die zijn er, zodat als iemand betrouwbare informatie nodig heeft, die wordt gegeven door een onpartijdige organisatie. De kamer van koophandel dus. De tweede hoofdtaak is voorlichting. Starters kunnen informatie halen bij de kamer, voordat ze hun onderneming starten.
Het starten van een onderneming. Als je een onderneming wilt beginnen, een winkel of een bedrijfje, dan ben je een starter. Als beginneling is het natuurlijk heel handig om via een stappenplan te werken. In dat stappenplan staan alle stappen op volgorde die je moet nemen voordat je echt kunt gaan beginnen. Er zijn in totaal 8 stappen die je allemaal gedaan moet hebben. Stap 1: oriëntatie
Stap 2: vaardigheden
Stap 3: marketingplan
Stap 4: huisvesting
Stap 5: financiën
Stap 6: rechtsvorm
Stap 7: verzekering
Stap 8: belasting
Stap 9: papierwinkel
Ik zal enkele van deze stappen nader toelichten en vertellen wat de rol van de Kamer Van Koophandel daarbij is. Ik begin natuurlijk eerst met oriëntatie. Oriëntatie Oriëntatie, betekent eigenlijk, dat als je ergens mee begint, in dit geval met een onderneming, dat je eerst alles even op een rijtje zet. Dus ga je informatie zoeken en adviezen halen bijv. bij de Kamer Van Koophandel, bij de bank of de belastingdienst. Eerst goed nadenken dus, of dit beroep eigenlijk wel iets voor jou is, vraag het desnoods aan je familie en vrienden. Vaardigheden Je hebt nagedacht en je bent erachter dat het wel iets voor jou is. De volgende stap die je moet nemen is een lijst maken van jezelf, wat zijn je plus- en minpunten? Zet het op papier, dan heb je een beter overzicht. Dit is belangrijk, omdat je dan kunt zien, wat jij zelf kunt regelen en waar je andere mensen voor in moet schakelen. Maar ook omdat soms het succes van je onderneming van één enkele vaardigheid kan afhangen. Waar je bijvoorbeeld naar moet kijken is of je doorzettingsvermogen hebt, dus niet dat het even niet lukt en dan stop je er maar mee, of je goed bent in organiseren, dus of je de leiding kan nemen, het is immers jouw onderneming, of je creatief bent, want dat heb je wel nodig, je moet je eigen ideeën hebben en het niet altijd maar aan iemand anders overlaten, en of je een beetje verstand hebt van de financiële kant van je onderneming.
Marketing Dan komt marketing, maar dat heeft Daphne al verteld. Huisvesting Ook heel belangrijk is natuurlijk de plaats waar je je winkel of bedrijf wilt gaan vestigen. Bij het zoeken van een geschikte plek moet je denken aan, de bereikbaarheid, of het wel groot genoeg is en wat voor inrichting je wilt. Dan moet je natuurlijk na gaan denken over wat je wilt. Wil je kopen, huren, een winkel aan je eigen huis of zelfs speciaal laten maken? De meeste ondernemers huren een pand. Als je huurt moet je er voor zorgen, dat er duidelijke afspraken zijn en dat die ook op papier staan, zodat je problemen in de toekomst kunt voorkomen. Informeer ook bij de gemeente: je mag namelijk niet in elk willekeurig pand een winkel of bedrijf beginnen. Als je dit gedoe allemaal te veel vind, dan zou je kunnen overwegen om in een soort bedrijfsverzamelgebouw te gaan zitten, dat is een groot gebouw, dat speciaal gebouwd is voor de huisvesting van meerdere bedrijven. Financiën In het financiële plan, om het zo maar even te noemen, wordt het duidelijk of je het allemaal wel gaat halen, qua geld. Als eerste is het het makkelijkst om een begroting op te stellen. Want je moet goed nadenken over alles wat je uit gaat geven en gaat ontvangen. Als je alles op papier hebt staan in een bedrijfsplan, kun je naar de bank gaan en onderhandelen over een eventuele lening. Als je het gemakkelijk wilt hebben kun je ook nog een accountant in dienst nemen, dat is eigenlijk gewoon iemand die (in dit geval) zich bezig houdt met de beginnende ondernemer en de boekhouding, maar dan is er natuurlijk wel weer het probleem, dat je hem moet betalen. Dus als je geld wilt besparen, zul je het toch zelf moeten doen. Verzekering Door een verzekering te nemen, zorg je ervoor dat je zakelijke en persoonlijke risico’s worden beschermd. Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht. Dus bijv. als je pand in brand vliegt en heel je handel gaat in rook op, dan ben je verzekerd en krijg je het grootste deel terug, tenminste, als je goed verzekerd bent. Eigenlijk is het wel raar, want je verzekert je voor zaken, waarvan je hoopt dat ze nooit gebeuren. Zo kun je ziek worden, arbeidsongeschikt, dus dat je niet meer kunt werken, of je kunt zelfs doodgaan en als je verzekerd bent, dan is je familie gedekt. Het beste wat een starter kan doen, is een assurantieadviseur om hulp te vragen. Dat is een adviseur die je helpt met het beslissen welke verzekeringen voor jou handig of nodig zijn. Belasting Iedere onderneming moet worden aangemeld bij de belastingdienst, die daarna aan de hand van door jou ingevulde formulieren beoordeelt welke soort belastingen je moet gaan betalen, zoals inkomstenbelasting, BTW en als je personeel in dienst hebt ook loonbelasting. Bij de belastingdienst is openheid één van de belangrijkste dingen tegenwoordig.
Papierwinkel Als je slim bent, is het goed om een lijst te maken met onderwerpen die je geregeld moet hebben, voordat je begint met ondernemen. Bijvoorbeeld inschrijven bij het handelsregister. In het handelsregister staat bijvoorbeeld wat de naam van het bedrijf is, de namen van de eigenaar, wat de werkelijke activiteiten zijn van een onderneming, of het een besloten vennootschap is of een andere rechtsvorm, het kapitaal van het bedrijf, waar het bedrijf gevestigd is e.d.. Het is dus een waardevolle bron van informatie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.