Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Zonne-energie

Natuurkunde

Werkstuk

Zonne-energie

5.8 / 10
2e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 714 woorden
  • 5634 keer
    1 deze maand
  • 29 mei 2005
De zon zorgt voor heel veel soorten energie, niet alleen voor zonne-energie maar ook voor bijvoorbeeld waterkracht en wind energie.

De geschiedenis van zonne-energie.
De Grieken wisten zo´n 2500 jaar gelden al dat zonne-energie nuttig was. Zij bouwden huizen met dikke witte muren. Dit wit was omdat wit de zon weerkaatst. Daardoor bleef het overdag lekker koel in de huizen en was het ´s nachts behaaglijk warm in de huizen dat kwam doordat de muren de warmte dan weer uitstraalden. Deze methode van zonne-energie wordt nog steeds in veel zuidelijke landen gebruikt.

Wat is zonne-energie?
Zonne-energie is een onuitputtelijke bron van energie.
Deze energie bestaat uit licht en warmte. De zon straalt onvoorstelbaar veel energie uit en dan komt nog maar slechts één miljoenste deel op de aarde terecht.
Zonne-energie is vooral in de bekendheid gekomen omdat er een tekort is ontstaan aan fossiele brandstoffen en men het milieu niet verder wilde aantasten.
Er bestaan ‘twee soorten’ zonne-energie; actieve en passieve. Het verschil tussen actieve- en passieve zonne-energie is dat bij actieve zonne-energie gebruikt gemaakt wordt van een zonnecollector of een ander apparaat, bij passieve zonne-energie wordt juist helemaal geen gebruik gemaakt van apparaten.

Hoe wordt zonne-energie opgevangen?
Zonne-energie wordt onder andere opgevangen met zonnecollectors en zonnepanelen maar je kan zonne-energie ook opvangen door gewoon ramen op het zuiden te maken, zo kun je vooral in de winter van elke zonnestraal profiteren.
De zonnecollector zet zonne-energie om in warmte. De zonnewarmte wordt door de zonnecollector opgevangen, wordt meegenomen naar een opslagvat. In dit opslagvat wordt de warmte van het collectorwater via een warmtewisselaar overgebracht aan het leidingwater. Omdat het water niet altijd een voldoende hoge temperatuur heeft wordt er gebruik gemaakt van een apparaat dat het water op de gewenste temperatuur kan brengen, zodat je niet ineens onder een koude douche staat bijvoorbeeld. Er zijn zonnecollectoren in twee soorten systemen. Het ene systeem maakt gebruik van water en antivries en het andere van zuiver water.
Met zonnepanelen bedoelen we eigenlijk PV-panelen. Dit zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit en zijn opgebouwd uit kleine vierkante zonne-cellen. Deze zonnecellen zijn weer opgebouwd uit hele dunne laagjes halfgeleidend materiaal waartussen spanningsverschil ontstaat als de zon er op schijnt. De opgewekte elektriciteit kan gelijk worden opgeslagen in batterijen of accu’s.
Er zullen nog wel meer apparaten zijn die zonne-energie opvangen, maar het wordt anders te uitgebreid om overal iets over te gaan vertellen en de hierboven genoemde apparaten zijn het meest bekendst.

Wat is er allemaal mogelijk met zonnepanelen?
Met zonnepanelen is heel veel mogelijk, zo kan het gebruikt worden om een sluis mee te openen, voor de elektriciteit op schrikdraad, voor een branden van de lamp in een lantaarnpaal, of voor elektriciteit in huis of op de boot. Zelfs auto’s kunnen lopen op zonne-energie.

Waarom zonne-energie?
Zonne-energie gebruiken we omdat fossiele brandstoffen opraken. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld: steenkool, olie en gas. De zon raakt nooit op. En we hebben toch energie nodig want als we geen energie zouden hebben en toch zo door willen blijven leven als we nu doen dan zouden er per persoon 75 mensen moeten werken, dat wil zeggen dat alleen al voor onze klas 2100 mensen moeten werken om bijvoorbeeld de trein te duwen of de was te doen.

Hoe ziet de toekomst eruit met zonne-energie?
Zonne-energie zal in de toekomst een grote rol gaan spelen, vooral omdat het ook duurzame energie is. Vooral zonnepanelen zullen hierin de belangrijkste rol spelen. Verder is het belangrijk dat er zoveel mogelijk zonlicht op de collectoren of panelen valt. Dakkapellen zijn dus minder goed mogelijk omdat ze te veel schaduw veroorzaken. Om een goed resultaat te krijgen zal de architect moeten denken aan een ontwerp om het dakoppervlak zo veel mogelijk te gebruiken en zal hij bij het ontwerp van het dak ook rekening moeten houden met de instralinghoek van de zon.
Helaas loopt ons land nog wel een beetje achter met het opvangen van zonne-energie. Vaak omdat mensen vinden dat de aanleg van een systeem duur is en het te lang duurt voordat je de kostprijs er weer uit hebt. Hierbij kan wel – als pluspunt - worden genoemd dat sommige provincies of gemeenten subsidie geven bij de aanleg van een systeem. Ook is zonne-energie handig op plaatsen waar geen elektriciteitsnet ligt.

Zonnecellen zijn erg handig in gebieden waar geen aansluiting op elektriciteit is, en de zon vaak schijnt.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8238

reacties

Erg goed, ik heb er veel aan gehad en heb het ook veel gebruikt. Bedankt
door Rokus (reageren) op 4 januari 2011 om 17:04
Handig! (Y)
door jeroen (reageren) op 24 maart 2011 om 16:07
Thanks! Zo heb ik een goede spreekbeurt.
door Sharon (reageren) op 22 september 2011 om 18:25

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer