Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Kickboksen

LO

Werkstuk

Kickboksen

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
6.5 / 10
4e klas havo
  • sraaj
  • Nederlands
  • 983 woorden
  • 39189 keer
    72 deze maand
  • 25 mei 2005
1. Voor welke activiteit heb ik gekozen?

Ik heb gekozen voor kickboksen omdat deze sport mij interesseert, en ik al een tijdje denk om ergens een proefles te nemen, en misschien wel wekelijkse lessen.
Kickboksen lijkt me een ruige en intensieve sport.
Deze schitterende sport afkomstig uit Thailand heeft in de wereld van de verdedigingssporten een belangrijke plaats veroverd.
Ook in Nederland is deze sport enorm aangeslagen bij het verdedingssportpubliek. Kickboksen is een sport die juist bij de beginners al direct aanspreekt. Na het leggen van de basis kunnen zij al snel met de gevorderden meedraaien.
Kickboksen draait niet alleen om stoten en trappen: mentaliteit, conditie, discipline en doorzettingsvermogen zijn zeker zo belangrijk!
Dat deze sport niet alleen het domein is van de heren, bewijzen de vele dames over de gehele wereld, die met groot enthousiasme deze sport beoefenen.

2. Welke materialen worden gebruikt en op welke manier?

Deze volgende materialen worden gebruikt bij training, wedstrijd of beide.

· Gebitsbeschermer
· Handschoenen
· Toque
· Scheenbeschermers
· Kickboks schoenen
· Kicksboksbroek
· Borstbeschermer(voor vrouwen)
· Hoofdbeschermers(verplicht bij

3. Welke technieken en tactieken worden gebruikt? Beschrijf deze.

Gevechtshouding
De gevechtshouding van een kickbokser is bijna gelijk aan die bij het boksen; de voeten op schouderbreedte, de knieen iets gebogen, de linkerhandschoen op ooghoogte en de rechterhandschoen op wanghoogte.
De afstand tussen de vuisten en het hoofd moet ongeveer een handschoenbreedte zijn. De ellebogen moeten net tegen de ribben rusten en naar beneden wijzen. Draai tenslotte naar rechts en neem een licht gebogen houding aan.

Afstand
Er zijn drie verschillende classificaties van ‘afstand’ bij kickboksen. Namelijk de lange afstand, middellange afstand en korte afstand. De afstand tussen de tegenstanders tijdens een wedstrijd bepaalt het type strategie en de technieken die er gebruikt moeten worden om de tegenstander te verslaan.
Lange afstand
Deze word gebruikt voor zeer krachtige stoten en trappen. Het is ook de afstand waarop je de tegenstander kunt vellen met een directe stoot of trap met instap.
Er kan ook op lange afstand een tegenstoot of –trap uitgevoerd worden als de tegenstander aanvalt.
Middellange afstand
Vanaf deze afstand kan je snel een opeenvolgende combinatie van stoten en trappen maken zonder naar voren te hoeven stappen.
De middellange afstand is geschikt voor de agressieve kickbokser die graag druk op de tegenstander blijft uitoefenen met combinaties van stoten en trappen.
Korte afstand
Dit is de afstand voor gevechten waarbij twee tegenstanders met de voeten bijna tegen elkaar aan staan en stoten uitwisselen. Zoals hoeken en opstoten die effectiever zijn van dichtbij.

Stoten
De eerste stoot die een kickbokser leert is de directe stoot naar het hoofd. De directe wordt gebruikt om de tegenstanders op afstand te houden en punten te scoren op lange op middellange afstand.

De directe naar het hoofd
Stap vanuit de gevechtshouding met de linkervoet naar voren en plaats een linkse directe op het hoofd van de tegenstander.

Directe naar het lichaam
Bij een directe naar het lichaamis het belangrijk om het hele gewicht op de linkervoet te plaatsen, naar voren te stappen en te stoten.
Bij het maken van deze stoot slipt u het lichaam naar rechts om een rechtse tegenaanval van uw tegenstander te vermijden.

De rechtse cros
Vanuit de gevechtsstand stapt u met de linkervoet naar voren en maakt u een rechtse korte directe naar de kin.

Rechtse naar het lichaam
Bij het maken van een rechtse naar het lichaam slipt u naar links weg, buigt de knieen en draait de rechterschouder mee tijdens het stoten.

Hoeken
De hoek is een sterk wapen. Een buitenwaartse hoek met de elleboog naar buiten en van het lichaam gedraaid landen, terwijl de schouder en heup met de stoot meedraaien. Hoeken moeten niet van lange afstanden worden gemaakt, anders veranderen ze in een zwaai. Hoeken naar het gezicht of lichaam moeten op middellange of korte afstand worden gemaakt.
De linkse hoek
Vanuit de gevechtsstand maakt u de linkse hoek naar het hoofd van uw tegenstander, terwijl u de schouders, heupen en linkervoet draait tijdens de stoot.
De rechtse hoek
De rechtse hoek wordt op dezelfde wijze geplaatst als de linkse hoek, maar u draait de rechterschouder en –heup terwijl u de rechtervuist op de zijkant van de kaak of slaap van de tegenstander laat neerkomen

Korte hoeken
Korte hoeken zijn bedoeld om op korte afstand vanuit gevechtspositie te worden gebruikt. Een correct uitgevoerde korte hoek is een van de meest explosieve korte stoten die u op korte afstand kunt plaatsen.
De korte hoek naar het lichaam
Zorg erbij het maken van een linkse korte hoek voor dat elleboog tegen het lichaam rust voordat u de heupen en het hele lichaam naar rechts draait om de stoot in het lichaam van de tegenstander te laten knallen.

De opstoot
Een opstoot, of uppercut, is een stoot die van korte afstand recht tussen de verdediging van de tegenstander wordt gemaakt. De knieen moeten gebogen zijn. Tijdens het stoten recht u het de knieen om een opwaartse kracht met het hele lichaam te ontwikkelen. Dit zorgt voor een geweldige impact als de uppercut op het doel terechtkomt.

Naast deze bovenstaande stoten en hoeken zijn er nog vele andere stoten en hoeken. Deze zijn meer voor de wat gevorderde kickbokser.
De backfist-slag
De spinning backfist
Combinatiestoten

Verdediging tegen stoten
Naast de aanvalstoten en –hoeken heb je ook de verdedigingsstoten.
Verdediging bestaat uit voorkomen dat de stoot van de tegenstander neerkomt en tegenaanvallen doen met uw eigen stoot. U moet stoten naar uw hoofd of lichaam kunnen tegenhouden. Dit kunt u doen door de stoot te ontwijken of opzij te stappen of door de stoot met uw hand , onderarm, elleboog of schouder te blokkeren.

Traptechnieken
Trappen zijn drie of vier keer krachtiger dan stoten, vooral als ze naar het lichaam van de tegenstander worden gemaakt.
Trap altijd voluit, zet de heupen in de trap. Tijdens een full-contact wedstrijd leveren zwakke en ineffectieve trappen geen punten op. Trappen moeten in een snelle en vloeiende beweging worden gemaakt

4. Persoonlijk conclusie, wat heb je ervan geleerd?

Ik ben er achter gekomen dat er vele verschillende stoten en trappen zijn. Dus dat je het zomaar een kwestie is van een paar klappen en trappen uitdelen.
Ik ben nog erg geïnteresseerd in deze sport en ga wellicht binnenkort een proefles nemen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1032

reacties

Het is geen vraag over me huiswerk maar ik wil alleen weten wie een bekende kickbokser is?
door Mandy (reageren) op 15 oktober 2006 om 20:14
@Mandy: badr hari
door bryan (reageren) op 5 december 2013 om 19:11
er staat geen kickboks handschoen
door kutjuh (reageren) op 4 maart 2007 om 10:04
mandy Semmy schilt peter aerts mighty mo die zijn bekent
door arjan (reageren) op 16 januari 2011 om 21:20
Ares Koopman, Thijs Veldman, Lucien Carbin, Andrã Brilleman, Peter van Os, Bert van Os, Rob Kaman, Tommy van de Berg, Andre Mannaart, Milo el Geubli, Musthapa Yamilie, Fred Royers, Leo de Sno. Ivan Sprang, Ivan Hippolyte, Ernesto Hoost, Gerard Gordeau, Lucia Rijker, Marlon Boldewijn zijn allemaal bekende boksers
door Floris (reageren) op 27 november 2011 om 14:27
badr hari- remy bonjasky-peter aerts-buakaw- andy souwer- nicky holzken
door poep (reageren) op 2 november 2012 om 23:16
mijn trainer is Melvin Manhoef en Melvin en Badr Hari werken samen en Badr is ook mn trainer
door musi (reageren) op 13 maart 2013 om 19:57

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer