Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Parijs

Frans

Werkstuk

Parijs

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
6.2 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1501 woorden
  • 38629 keer
    36 deze maand
  • 10 februari 2005
Parijs.

1. Inleiding
2. Klimaat
3. Industrie/handel
4. Geschiedenis
5. Eten en drinken
6. Ligging
7. De Eiffeltoren
8. Toerisme

2. Het klimaat

In Frankrijk heerst over het algemeen een zee klimaat net als in Nederland.
Het weer in Frankrijk is dus vergelijkbaar met het weer in Nederland. Het regent in de herfst geregeld. In de winter word het nooit echt koud. De zomers kunnen heel mooi zijn. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 23 graden. Je kan je dan heerlijk vermaken in deze mooie stad.
De mensen in Parijs trekken er in de zomer massaal op uit. Ze gaan dan vooral naar het zuiden. In de stad Parijs zijn dan ook veel gelegenheden gesloten. Je kan in de maanden voor kerst een bezoek brengen aan de stad. Het weer is dan redelijk tot goed en alle bekende bezienswaardigheden zijn dan open.

4. Geschiedenis.

Parijs was eerst heel klein. Het bestond uit twee eilanden:
Ile de la Cité en Ile Saint Louise.
Ile de la Cité werd al 800 a 700 jaar voor Christus al bewoond door de mensen die Neolithicum werden genoemd. Het eiland (Ile de la Cité) werd later weer verlaten volgens wetenschappers door de veranderingen van het klimaat.
Het eiland werd ongeveer 250-225 jaar voor Christus opnieuw bewoond door de Keltische stam (mensen uit Zuid-Engeland) Die Parisii werd genoemd.
Die mensen leefden vooral van de Rivierhandel omdat het eiland in de Seine ligt. Nu ga ik een heel stuk overslaan en door naar ongeveer 1700. Omdat de andere tijden niet erg van interessant zijn er erg ingewikkeld is.

Lodewijk XVI (16e) regeerde rond deze tijd. Hij was koning. Marie-Antoinette was de koningin. In die tijd ging het niet zo goed met Parijs. Het geld was een beetje op. Daarom begon in 1785 de bouw van Fermiers Généraux (een tolmuur rond Parijs) Er kwamen hoge belastingen op de goederen die Parijs in en uit gingen (door die muur dus) Het volk was hartstikke ontevreden. Maar de tolmuur hielp niet zoveel dus daarom ging daarna, in 1788 gingen de prijzen van het brood super omhoog omdat de oogst een beetje was mislukt. Meneer Jacques Necker was toen directeur van Financiën. En die werd ontslagen en de Favoriet van Marie-Antoinette werd aangenomen. De Baron van Breteuil.
In oktober marcheerde boze Parijzenaars naar Versailles (een plaatsje net buiten Parijs) om te protesteren tegen de hoge broodprijzen.
Het was daarna oorlog. En Marie-Antoinette en Lodewijk XVI verraadden het land want ze hadden militaire geheimen verklapt. LodewijkXVI werd op 21 januari 1793 berecht met een sjiek woord. Marie-Antoinette op 16 oktober dat jaar. nu komt Napoleon Bonaparte aan de beurt in mijn werkstuk.
Napoleon Bonaparte werd uitgeroepen tot Consul en dat is een Ambtenaar dat gebeurde in 1799. Napoleon was er populair bij het volk want de economie van Frankrijk ging heel goed. Op 2 december in 1804 werd hij gekroond als keizer. Maar het land werd bezet door legers van natuurlijk andere landen en Napoleon Bonaparte werd verbannen naar Sint Helena. Dat is een eiland met een gevangenis. Daar ging hij dood. Op 5 mei 1829. Hij is 60 jaar geworden.

5. Eten en drinken.

Franse mensen vinden lekker eten en drinken heel belangrijk. Dus ook in Parijs. Je kunt bijna overal heerlijk eten. Stokbrood, Croissants, Franse kaas en natuurlijk Franse wijn. Die is over de hele wereld bekend.
Parijs heeft geen eigen keuken meer. Er leven daar zo veel culturen naast elkaar dat eetgewoontes van elkaar zijn overgenomen, net zoals in Nederland. In Parijs vind je in restaurants eten uit alle gebieden van Frankrijk. En er zijn ook veel buitenlandse restaurants.

6. Ligging

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk, en is met de auto, trein, het vliegtuig en de intercity sneltrein te bereiken. Parijs ligt in het noorden van Frankrijk.
Frankrijk is veertien keer zo groot als Nederland. Maar heeft maar vier keer zoveel inwoners namelijk ongeveer 55 miljoen.

7. De Eiffeltoren

De Eiffeltoren is ontworpen en gebouwd door Gustave Eiffel. Hij deed dit voor de wereldbeurs in 1889. De Eiffeltoren, zonder moderne antenne, is 300 meter hoog. Met antenne is de Eiffeltoren 320 meter hoog. De Eiffeltoren weegt zo’n 7000 ton en heeft trappen en liften.

Op de top van de toren vind je een meteorologische station, een televisie antenne en een paar kamers die werden gebruikt door Gustave Eiffel.

De Eiffeltoren is omringd door talrijke fonteinen. ’s Avonds is hij helemaal verlicht.

Op de eerste verdieping heb je een restaurant. De tweede verdieping heeft veel souvenirwinkeltjes. Op de derde verdieping, op de hoogte van 300 meter, wordt de geschiedenis van de Eiffeltoren uitgelegd aan de hand van kaarten. Er zijn ook souvenirwinkeltjes, maar heb je bovenal een prachtig uitzicht over Parijs. Er is ook nog een vierde verdieping, maar daar mogen geen toeristen komen.

8. Toerisme.

In Parijs komen heel veel toeristen. Maar wat wil je anders… er zijn zo veel bezienswaardigheden en het is niet zo heel ver weg.
Dat er veel toeristen komen is natuurlijk wel erg handig. Denk maar eens aan de Eiffeltoren als je helemaal naar boven wilt kost het zo’n ƒ21,00 per persoon dat vind ik best duur.
De toeristen moeten natuurlijk ergens slapen. Daarvoor zijn er hotels en campings. Sommige mensen willen alleen naar Disneyland, daar zijn ook hotels.
Omdat Parijs heel groot is kan je beter met de metro. Er lopen 13 lijnen door Parijs. Helemaal erdoorheen.
Ik had zelfs ergens gelezen dat je ook een Limousine kan lenen of huren. Je kan natuurlijk ook met een taxi. Er rijdt ook nog een nachtbus, de Noctambus. Je kan beter niet met je eigen auto gaan want er zijn haast geen vlekjes meer vrij. Je kan dus beter met de bus of Metro.

9. Monumenten in Parijs.

Er zijn natuurlijk heel veel monumenten in Parijs, de Sorbonne, Arc de Triomphe, Hotel les Invalides en noem maar op.

In 1806 zei Napoleon tegen de Architect Jean-François Chalgrin dat hij een monument moest bouwen omdat hij weer een strijd had gewonnen. De bouw duurde van 1806 dus tot 1836. 30 jaar. De Arc de Triomphe is 50 meter hoog en 45 meter breed. Het is de grootse Triomfboog die ooit werd gebouwd. De Arc de Triomphe staat midden in het punt waar 12 wegen bij elkaar komen. Vroeger noemden de Parijzenaars het I’ Etoile (‘de ster’) en nu heet het al 31 jaar (1970 verandert) Place Charles-de-Gaule. Maar de Parijzenaars noemen het nog steeds I’ Etoile. Charles de Gaule was een Generaal.
In 1920 werd de Tombe van “de onbekende soldaat” onder de Arc geplaatst. Elke avond om half 7 steken mensen de vlam opnieuw aan. Om de Arc de Triomphe Ligt een Rotonde. Daar komen de twaalf wegen samen. Het is er erg druk en je kan er niet zomaar oversteken. Daarom moet je door de Voetgangerstunnel
Boven staat nog even een “mooi” plaatje van De Arc de Triomphe. Het is Avond.

De Sacre Coeur.
De Sacre Coeur ligt in Montmartre. Het Montmartre is de Kunstenaarswijk van Parijs dit vind je vooral terug op de place du Tertre het oude dorpsplein waar je veel van die kunstenaars vindt die voor weinig geld een portret van je schilderen.
De Sacre Coeur kan je vanaf alle hoeken van Parijs bijna zien. En hij was af in 1914.

St. Chapelle
De St. Chapelle is een kerk. Ook weer op Ile de la Cité. Hij staat aan de overkant van de Nothre Dame. De Kerk is in slechts 6 jaar gebouwd, van 1242 tot 1248, maar daarom wel erg mooi. De kerk bestaat uit zegmaar twee delen. De boven “kapel” en de onderkapel. De onderkapel de benedenkapel heeft heldere rode en blauwe kleuren. De ramen zijn er klein omdat ze de bovenkapel moeten dragen. De benedenkapel werd gebruikt door Paleisdienaren en de bovenkapel werd gebruikt voor Koninklijke familie en staatshoofden. In de bovenkapel zijn 15 ramen van 15 meter hoog. 2/3 daarvan komen nog uit de 13e eeuw. Daar moet je geen steentje door het raam gooien!!! De meeste mensen lopen regelrecht door naar de Nothre Dame alleen volgens sommige mensen is de St. Chapelle mooier.

La Congiergerie
Het was een gevangenis. Hij is niet meer in gebruik als gevangenis, maar er worden nog wel mensen in verzekerde “bewaring” genomen. Marie-Antoinette is daar onthoofd. De beul noemden ze daar: Monsieur de Paris. De meneer van Parijs. Op een toren van de Congiergerie hangt een klok uit de 14e eeuw, gelijk de oudste uit de hele stad.

Hotel les Invalides
Het Hotel werd gebouwd omdat Lodewijk XIV er een ziekenhuis voor vermikte soldaten of veteranen soldaten wilde maken. Midden onder de koepel, ligt nu een soort Tombe/kist.

Centre Georges-Pompidou
Midden in Parijs staat het Centre Pompidou. Het is een groot gebouw met allerlei knalkleuren: blauw voor de Airconditioning, groen voor waterleidingen, geel voor elektriciteit en rood voor liften en roltrappen. In het gebouw zelf is één van de meest bezochte Plekken van Parijs geworden je kunt er van alles vinden, dans, film, fotografie, muziek, boeken en archieven en ook nog kunst.

Musée du Louvre (of gewoon het Louvre)
Dit is een Museum met allemaal Monumenten, het is dus niet echt een monument.
Voor de deur staat een glazen Piramide. Dat is de ingang.
In het Louvre hangt een beroemd schilderij namelijk de Mona Lisa. Ze is geschilderd door Leonardo Davinci. Hij hangt in een hele grote glazen ronde bak.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9420

reacties

Hoofdstuk 3 ontbreekt =) Wel jammer, die had ik net nodig xD
door Lente (reageren) op 1 maart 2009 om 19:34
heey mensen er ontbreek iets dat is hoofdstuk 3 dat is er niet ik had hem ook nodig en nu moet ik zelf zoeken lekker maar bedank voor die dit
door ostiane (reageren) op 23 maart 2011 om 16:57
Is wel goed maar die klimaat vind ik een stomme hoofdstuk!!! maar togg goed :P
door Bananen/aardbeienmilkshake!!! lkkrrrr (reageren) op 2 april 2011 om 22:33
Dit was echt goed dit helpt mij wel voor mijn werkstuk Frankrijk. I'm happy xD
door HOI (reageren) op 17 mei 2011 om 17:29
thnx
door ikk (reageren) op 7 juli 2011 om 17:20
ik heb mijn hele werkstuk/spreekbeurt hier vandaan wel jammer dat hoofdstuk 3 er niet was maar ik had die toch niet nodig bedankt alsnog voor dat informatie(L)
door carmen (reageren) op 20 oktober 2011 om 16:03
jammer dat hoofdstuk 1 en 3 er niet staan
door liefhebbervanparijs (reageren) op 17 januari 2012 om 16:28
thanx
door anoniem (reageren) op 24 januari 2012 om 20:02
Heej.. Ik doe mijn werkstuk ook over Parijs en eigenlijk alles wat je hier hebt geschreven wil ik in mijn Werkstuk zetten!
door Nienke (reageren) op 7 maart 2012 om 18:06
Ehm.... Je bent bij de inleiding vergeten om h9 te typen..
door anoniem (reageren) op 16 maart 2012 om 17:30
ziet dr goed uut
door anoniem (reageren) op 2 april 2012 om 14:41
hey! bedankt voor de informatie, ik had het echt nodig maja egt bedankt hoor x
door Rosa (reageren) op 22 april 2012 om 14:14
huh?! hoofdstuk 1 en 3 staan er niet in!! jammer.
door ik ben te knap om mijn naam te bekennen ;-) (reageren) op 15 december 2012 om 14:15
bedankt ik had het echt nodig nu haal ik een 10
door joey (reageren) op 19 december 2012 om 12:07
Yes!! Eindelijk een website waar ik de laatste dingen voor mijn werkstuk weg kan halen
door Lotte (reageren) op 30 januari 2013 om 14:57
Dat stuk van geschiedenis helpt mij een een heel stuk voor mijn werkstuk ! Ik wist eerst helemaal niks over Parijs van vroeger Maar nu wel door jou en boeken Leuk werkstuk !! Maar jammer dat 3 er niet bij zit . Doeei
door Lieke (reageren) op 8 mei 2013 om 21:04
@Lieke: ja had ik precies hetzelde echt een top website x
door sterre boogaarts (reageren) op 12 april 2014 om 11:31
Mooie spreekbeurt, vooral de geschiedenis. alleen waren de zinnen niet zo mooi getypt. maar hele goede informatie mijn spreekbeurt word een dikke 10 :P jheeeeee danku!! )
door meisje met swag!! (reageren) op 22 januari 2014 om 17:16
Beetje jammer dat of de schrijf(st)er of iemand anders de helft over heeft genomen.
door henk (reageren) op 13 april 2015 om 19:00
leuk maar te weinig info..en hij is niet ontworpen door Gustave Eiffel maar door Stephen Sauvestre zoek maar op!! op wiki bv maar leuk gedaan
door eloise (reageren) op 17 februari 2016 om 15:27

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer