Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Marco Polo

Geschiedenis

Werkstuk

5.9 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1120 woorden
  • 13999 keer
    38 deze maand
  • 27 januari 2005
Marco Polo

Inhoud

2 De tijd waar Marco Polo in leefde
3 Marco Polo en zijn familie.
4 De reizen van Marco Polo.
4.1 De reis naar China.
4.2 Marco polo in China.
4.3 De reis terug naar VenetiŽ.
5 Marco Polo in gevangenschap.

De tijd waar in Marco Polo leefde
Vanaf de middeleeuwen gingen meer ontdekkingsreizigers op zoel naar nieuwe handelsroutes. Er was welvaart in europa en de bevolking nam toe. In europa was veel vraag naar luxeartikelen zoals specerijen uit IndonesiŽ en zijde uit China Door de ideale ligging van VenetiŽ aan de Aziatische zee kwamen schepen uit AziŽ naar VenetiŽ, vanaf daar gingen goederen verder in europa, in de 13e eeuw was VenetiŽ door de handel met het verre oosten de rijkste stad van europa. Zonder da de mensen uit VenetiŽ het wisten waren ze een van de enige handelsposten die handelden buiten europa dus hadden ze een handelsgrootmacht.

Marco Polo zijn familie
Marco polo werd in 1254 in VenetiŽ geboren. Zijn vader Niccolo Polo was een rijke koopman die in luxe artikelen handelden en ze invoerde uit AziŽ. Zijn vader en zijn oom Matteo Polo gingen in 1260 naar China om te handelen in specerijen, diamanten en zijde. Zij keerde terug naar VenetiŽ in 1269 de. De moeder van Marco Polo was vlak voor de terugkomst van haar man Niccolo polo gestorven. Twee jaar later vertrokken zij weer naar China en Marco polo die 17 jaar was mocht mee. Hij bleef 20 jaar lang in het rijk van de grote Khan, de keizer, als diplomaat. Ze vertrokken weer om een Mongoolse prinses naar heet westen te brengen omdat ze moest trouwen met een Perzische koning. Marco Polo was een nieuwsgierige man en wilde alles weten van de mensen en van de wereld waarin hij leefde.

De reizen van Marco Polo

De reis naar China
In 1271 begon de reis naar China van Marco Polo. Zij gingen met de boot naar Acre. Vanaf daar over land verder. Zij reden op paarden. Eerst naar Jeruzalem om heilig olie voor de grote Khan te halen. Daarna gingen via Turkije, Tweestromenland, Afghanistan en Kaschar het hof van khan khanbalik, dat is tegenwoordig Peking. Het was een gevaarlijke reis van 800 km lang en duurde meer dan 3 jaar. De Poloís waren de eerste Europeanen die langs de zijde route reisde. Dit was een gevaarlijke handels route van Peking tot aan de zwarte zee daar woestijn en bergen. Zo moesten ze een zoutwoestijn oversteken. Marco Polo zij dat als sommige mensen een slok had gedronken weken ziek kon zijn. Er was weinig water maar wat er was kon je dus niet drinken want dan heel ziek. De reis over de woestijn duurde 14 dagen en er waren maar 2 drinkplaatsen. Marco Polo zij trots dat hij in Afghanistan he hoogste punt van de wereld had bereikt de rijs door Afghanistan was een gevaarlijk deel van de rijs omdat ze elk moment aangevallen konden worden en overdag as het heel heet en Ďs nachts heel koud Marco Polo werd ziek en ze bleven daarom een jaar in Badakshan in Afghanistan. Het laatste obstakel was de Gobi woestijn. Ze pauzeerden eerst een week. Daarna gingen ze de woestijn over waar precies genoeg water putten waren om te overleven. De reis was van te voren precies uitgestippeld. Soms moesten ze een dag en een nacht reizen om bij de volgende waterput te komen. Daarna kwamen ze na een lange reis in China aan.

De reizen in China
Marco was in china. Zijn eerste reis in China ging hij weer uit China naar het noorden (MongoliŽ) de glooiende groene heuvels. Daar bezocht hij de hoofdstad Karakum die was omsloten door enorme aarden wal dat zijn soort lange dijken. Op de terugweg van MongoliŽ naar China bezocht Marco Polo Sjan-toeng waar de keizer van China een prachtig paleis liet bouwen. In de tuin had hij wilde dieren waar de keizer op kon jagen. De volgende tocht was een officiŽle zaken reis voor de keizer en voerde Marco Polo dwars door China, diep naar het zuidwesten en naar de grenzen met Birma en Tibet. Alles ging voorspoedig. Vlak buiten Peking kruiste de rivier de Hoeno-ho hun pad. Ze trokken over een brug die meer dan 250 meter lang en acht meter breed was.hij was gemaakt van marmer en versierd met zuilen en leeuwen die uit steen gehouwen waren. Marco Polo kwam nu in een van de dichtstbevolkte delen van China. Hij reisde weken lang door steden en streken met intensieve landbouw werd gedreven. Voorbij de stad Tsjeng-toe aan de bovenloop van de jang-tje-tjiang verliep de reis moeizamer. Het landschap werd bergachtige, er waren minder steden en er woonden minder mensen. In het westen lag het mysterieuze berglandschap van Tibet waar mensen woonden waarvan gezegd werd dat zij vreemde buitenaardse krachten hadden. Naar het zuiden lagen de oerwouden van Birma en bengalen waar olifanten en tijgers leefden en vijandige koningen regeerden. De hele reis van Peking naar de grens in het zuidwesten had enkele maanden in beslag genomen.

De reis terug naar VenetiŽ
De familie polo was twintig jaar geleden uit VenetiŽ vertrokken en wilde graag naar huis. De gelegenheid om terug te gaan deed zich voor toen er in het Mongoolse rijk een belangrijk huwelijk zou worden voltrokken. Een Chinese prinses zou voor een huwelijk naar PerziŽ gaan. De Mongoolse vorst vroeg aan de familie Polo of ze haar wouden weg brengen en dat wouden ze omdat ze dan meteen naar huis konden gaan . ze moesten aan de kust van Sumatra aanleggen met hun schepen omdat het zeer slecht weer was om te varen ze bleven daar 5 maanden. De mensen daar waren kannibalen en de familie polo en de soldaten moesten stevige hekken met scherpen punten en 5 uitkijktorens bouwen. Vanuit IndiŽ voer het gezelschap naar Kaspische zee. Vanaf daar gingen ze naar VenetiŽ

Marco polo in gevangenschap
IN 1295 was Marco terug in venetie. En ging daar het leger in tegen genua. Hij werd in 1297 gevangen genomen en verbleef een jaar in de gevangenis van Genua. In de gevangenis leerde hij een schrijver kennen, Rustichello. Die vertelde hij zijn hele verhaal. Kort daarna werd het boek De Reizen van Marco Polo gepubliceerd in het Frans. Het boek werd een succes - wat we tegenwoordig een bestseller noemen - en werd wereldberoemd.
In de zomer van 1299 werd hij vrijgelaten uit de gevangenis door een vredesverdrag tussen VenetiŽ en Genua. Hij ging terug naar VenetiŽ waar hij met Donata Badoer trouwde. Het echtpaar kreeg drie dochters. Hij bleef in VenetiŽ tot zijn dood in 1324. Hij was toen 70 jaar oud. Op zijn sterf bed sprak hij de bekende zin: "Ik heb slechts de helft verteld van wat ik gezien heb!". Na zijn dood werd zijn Mongoolse slaaf op zijn verzoek vrijgelaten.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4824

reacties

Heel erg interssant.en onderdrukt goed gedaan anoniem, groet profesor Colcint-vanlammersclintclanklikiboontinge
door ali-bombali (reageren) op 4 april 2011 om 11:47
800km lange reis? je bedoelt zeker 8000. met 800km kom je niet verder dan midden Frankrijk ;-)
door Stefan Elsenbroek (reageren) op 29 januari 2013 om 20:25
leuk en interressant
door Wendy (reageren) op 3 november 2013 om 13:07
veel typfouten maar wel interessant
door hoi (reageren) op 22 oktober 2014 om 18:11

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer