Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Wat zijn geslachtshormonen?

Biologie

Werkstuk

5.4 / 10
4e klas vwo
  • Jeanne Benschop
  • Nederlands
  • 543 woorden
  • 7574 keer
    12 deze maand
  • 26 februari 2000

Wat zijn geslachtshormonen?
Geslachtshormonen zijn, net als normale hormonen, organische stoffen die de functie hebben om de processen in ons lichaam ordelijk te doen laten verlopen. Bij de vrouw worden ze geproduceerd door de eierstokken en de schors van de bijnier. Hierna komen zij direct in het bloed, van waaruit zij invloed uitoefenen op de geslachtsorganen zoals de eierstokken, de eileiders en de baarmoeder. In de eierstokken werken ze dus direct op de plaats waar ze geproduceerd worden.


Wat voor geslachtshormonen zijn er?
Het grootste aantal zijn oestrogenen. Ze behoren tot de stero´den. Ze bestaan uit oestradiol, oestron en oestriol, waarvan oestradiol de belangrijkste is. Bij een meisje in de puberteit zorgen ze voor de snelle lengtegroei en voor de verkalking van de groeischijven in het skelet. Ook zorgen zij voor de ontwikkeling van de borsten, de baarmoeder en de vagina.
Progesteron wordt gevormd in de eierstok, de placenta en de bijnierschors. Het heeft de functie om een bevruchte eicel uit te laten groeien tot een voldragen vrucht. Ook bevordert het de ontwikkeling van de melkklieren.
FSH betekent follikelstimulerend hormoon. Het wordt gemaakt in hypofyse en zorgt voor de ontwikkeling van het eiblaasje (follikel) tot de follikel van De Graaf. Ook produceert het oestrogenen.
LH betekent lute´niserend hormoon. Het bevordert de productie van progesteron en oestrogenen door het geel lichaam.
Menstruatiecyclus
Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen. Zij begint met de 3 tot 5 dagen durende menstruatie tijdens welke het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en de hormoonspiegel daalt. Aan het eind van de menstruatie stimuleert een van de hormonen in de hypofyse de ontwikkeling van nieuwe follikels in de eierstok. Als deze follikels rijpen, wordt oestrogeen afgescheiden, waardoor de cellen in de baarmoederwand zich vermenigvuldigen. Halverwege de cyclus barst een rijpe follikel en stoot een eicel uit. Dit is de eisprong. De lege follikel verandert in het gele lichaam dat oestrogenen en progesteron afscheidt. Onder invloed van progesteron wordt het baarmoederslijmvlies nog dikker en zwelt op zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, sterft het gele lichaam af en daalt de hormoonspiegel, waardoor het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. De menstruatiecyclus begint dan weer van voor af aan.

De cellen van de hypothalamus maken een releasing hormone (RH) aan dat via de hypofysesteel en het bloed naar de hypofysevoorkwab gaat.
Deze maakt o.a. follikelstimulerend hormoon (FSH) en lute´niserend hormoon
( LH).
FSH zorgt voor de groei van een primordiaalfollikel ( eiblaasje) tot follikel van De Graaf en het produceert oestrogenen.
LH heeft invloed op de groei van de follikel van De Graaf tot het geel lichaam.
De hypofysevoorkwab maakt ook nog ACTH dat nodig is voor de in stand houding van de schors van de bijnier ( ook een hormoonklier dat geslachtshormonen maakt.).
Na de eisprong verandert de follikel in het geel lichaam. Met behulp van LH produceert deze oestrogenen en progesteron.
Oestrogenen remmen in matige hoeveelheid door terugkoppeling zowel de FSH als de LH afscheiding. Als er een sterke stijging van het oestrogeengehalte ontstaat wordt door middel van een positieve terugkoppeling de acute stijging van LH veroorzaakt, welke op zijn beurt weer door progesteron kan worden geremd.
Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat tussen de hypofysaire hormonen (FSH en LH) een terugkoppeling bestaat met de releasing hormone.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2035

reacties

Hey! echt goed werkstuk, ik heb er echt veel aan gehad! thanks!!! xx mirte
door Mirte (reageren) op 14 februari 2002 om 21:57

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer