Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Wat zijn geslachtshormonen?

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 538 woorden
  • 26 februari 2000
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
64 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat zijn geslachtshormonen? Geslachtshormonen zijn, net als normale hormonen, organische stoffen die de functie hebben om de processen in ons lichaam ordelijk te doen laten verlopen. Bij de vrouw worden ze geproduceerd door de eierstokken en de schors van de bijnier. Hierna komen zij direct in het bloed, van waaruit zij invloed uitoefenen op de geslachtsorganen zoals de eierstokken, de eileiders en de baarmoeder. In de eierstokken werken ze dus direct op de plaats waar ze geproduceerd worden. Wat voor geslachtshormonen zijn er? Het grootste aantal zijn oestrogenen. Ze behoren tot de steroïden. Ze bestaan uit oestradiol, oestron en oestriol, waarvan oestradiol de belangrijkste is. Bij een meisje in de puberteit zorgen ze voor de snelle lengtegroei en voor de verkalking van de groeischijven in het skelet. Ook zorgen zij voor de ontwikkeling van de borsten, de baarmoeder en de vagina. Progesteron wordt gevormd in de eierstok, de placenta en de bijnierschors. Het heeft de functie om een bevruchte eicel uit te laten groeien tot een voldragen vrucht. Ook bevordert het de ontwikkeling van de melkklieren. FSH betekent follikelstimulerend hormoon. Het wordt gemaakt in hypofyse en zorgt voor de ontwikkeling van het eiblaasje (follikel) tot de follikel van De Graaf. Ook produceert het oestrogenen. LH betekent luteïniserend hormoon. Het bevordert de productie van progesteron en oestrogenen door het geel lichaam. Menstruatiecyclus
Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen. Zij begint met de 3 tot 5 dagen durende menstruatie tijdens welke het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en de hormoonspiegel daalt. Aan het eind van de menstruatie stimuleert een van de hormonen in de hypofyse de ontwikkeling van nieuwe follikels in de eierstok. Als deze follikels rijpen, wordt oestrogeen afgescheiden, waardoor de cellen in de baarmoederwand zich vermenigvuldigen. Halverwege de cyclus barst een rijpe follikel en stoot een eicel uit. Dit is de eisprong. De lege follikel verandert in het gele lichaam dat oestrogenen en progesteron afscheidt. Onder invloed van progesteron wordt het baarmoederslijmvlies nog dikker en zwelt op zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, sterft het gele lichaam af en daalt de hormoonspiegel, waardoor het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. De menstruatiecyclus begint dan weer van voor af aan. De cellen van de hypothalamus maken een releasing hormone (RH) aan dat via de hypofysesteel en het bloed naar de hypofysevoorkwab gaat. Deze maakt o.a. follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon ( LH). FSH zorgt voor de groei van een primordiaalfollikel ( eiblaasje) tot follikel van De Graaf en het produceert oestrogenen. LH heeft invloed op de groei van de follikel van De Graaf tot het geel lichaam. De hypofysevoorkwab maakt ook nog ACTH dat nodig is voor de in stand houding van de schors van de bijnier ( ook een hormoonklier dat geslachtshormonen maakt.). Na de eisprong verandert de follikel in het geel lichaam. Met behulp van LH produceert deze oestrogenen en progesteron. Oestrogenen remmen in matige hoeveelheid door terugkoppeling zowel de FSH als de LH afscheiding. Als er een sterke stijging van het oestrogeengehalte ontstaat wordt door middel van een positieve terugkoppeling de acute stijging van LH veroorzaakt, welke op zijn beurt weer door progesteron kan worden geremd. Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat tussen de hypofysaire hormonen (FSH en LH) een terugkoppeling bestaat met de releasing hormone.

REACTIES

M.

M.

Hey! echt goed werkstuk, ik heb er echt veel aan gehad! thanks!!!
xx mirte

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.