Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Doe jij vmbo en hou je wel van een wedstrijdje? Vul dan deze vragenlijst in over de vmbo-vakwedstrijden en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro. 

Drop

Nederlands

Werkstuk

Drop

6.3 / 10
2e klas vwo
  • Erika
  • Nederlands
  • 599 woorden
  • 9376 keer
    10 deze maand
  • 20 december 2004
Waarvan wordt drop gemaaktÖ

Zoute drop uitdelen.

Drop wordt van de zouthout struik gemaakt. Deze struik groeit alleen in een subtropisch klimaat zoals in Griekenland, ItaliŽ, Turkije en China. Als de zoethoutstruik is geoogst worden de wortels ervan gedroogd. Daarna worden ze gewassen en gesneden en weer gedroogd. Daarna wordt het gekookt tot dikke pap. Dat gieten ze in bakken en laten ze het afkoelen. Dan wordt het blokdrop.
De zoethoutwortel laten zien.

Een ander ingrediŽnt is zetmeel. Het wordt gemaakt van aardappelen en soms ook van maÔs. Zetmeel maakt drop soepel en veerkrachtig. Vroeger werd hiervoor Arabische gom gebruikt. Dat is een soort hars van de acaciaboom. Die groeit in Afrika.

Twee anderen ingrediŽnten worden gebruikt om drop een kleur te geven. Voor zwarte drop gebruiken ze norit. En voor bruine drop karamel. Ze gebruiken ook zout, maar dat is geen keukenzout. Dat zout noemen ze salmiak.

Dan worden er nog verschillende kleur, geur,
Smaak stoffen gebruikt. Bijvoorbeeld honing, anijs, eucalyptus, pepermuntolie, menthol.
De laatste stof geeft een hete smaak.

In de dropfabriekÖ

Er zijn grote ketels waar water, suiker en zetmeel door elkaar worden gemixt. In 5seconden wordt de ketel verhit tot 135 graden. Dat is erg heet. Vergeleken met water dat kookt met 100 graden. Door de hitte wordt het mengsel zacht, maar toch stevig. Door een dunne buis wordt het mengsel naar een andere tank gebracht. In de buis koelt het af, waardoor het een kleverige massa wordt. Dat noemen ze dropdeeg. Daarna komt er blokdrop bij in dat is de dropsmaak. Dan komt er salmiak bij in voor zoute drop en suiker voor zoete drop.

Vormen dropÖ

De dropmassa wordt door buizen naar een gietmachine gebracht. Daar staan grote bakken met zetmeel erin. Een machine met een soort gipsen stempels zet een vormpje in het zetmeel. De dropjes moeten 2 dagen drogen in de bakken met zetmeel.
Dat gaat het beste met de temperatuur van 65 graden, in aparte droogkasten. Na 2 dagen worden de bakken gekanteld en vallen de gedroogde dropjes eruit. Het zetmeel wordt gedroogd en gebruiken ze nog een keer. De laatste meelrestjes op de dropjes worden eraf geblazen. Dat gebeurt in een koeltunnel. Daar is de temperatuur 5 graden. Daarna wordt de buitenkant van de dropjes nog verzorgd. Dat gebeurt in een glanstunnel. Die lijken op een grote droogtrommel. Dat laagje op de dropjes is een laagje van olie, bijenwas en planten. De glimmende dropjes worden weer 1 of 2 dagen gedroogd.

De verpakkingÖ

Er blijft nog 1 ding over de verpakking. Het verpakken kan op veel manieren zoals: zakjes, rolletjes of doosjes. Ten slotte gaat het in grote dozen, en kan het naar winkels.

Het labÖ

In het lab wordt de drop getest op de smaak. Mensen die daar in het lab werken proeven dat. Dat proeven doen ze zo: ze laten een stukje blokdrop smelten en proeven dat. De laboranten zo noem je die mensen spoelen hun mond met water. Soms eten ze ook een biscuittje om de smaak in hun mond kwijt te raken. Dan kunnen ze weer gaan proeven. Ook de ingrediŽnten worden gecontroleerd.

Drop medicijnen?

In de zoethoutwortel zitten stoffen die slijm in de keel of luchtpijp helpt oplossen. Als je last hebt van kriebelhoest kan drop nog wel eens helpen. Blokdrop wordt nog wel eens in hoestdrank gebruikt. Er wordt ook gezegd dat je van drop een hoge bloeddruk krijgt, maar dat kan alleen gebeuren als je drop 1 dag of meerdere dagen achter elkaar eet.

VragenÖ

1. Hoe heet het belangrijkste ingrediŽnt van drop? zoethoutwortel
2. Wat krijg je als je zoethoutwortel kookt? blokdrop
3. Hoe heet het meel waar stempels in afgedrukt worden? zetmeel
4. Waar wordt blokdrop wel eens in gebruikt hoestdrank

Dit was mijn spreekbeurt!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3873

reacties

Thnx voor dit goede werkstuk xuzzies erika
door erika (reageren) op 22 december 2004 om 15:44
Ik heb veel aan je werkstuk gehad ik heb er veel informatie uit kunnen halen wij moeten ook een werkstuk maken dus: doei gr wiek 14 jaar
door wiek (reageren) op 1 april 2005 om 16:02
tanx voor dit werkstuk hahaha
door Nienke (reageren) op 10 juni 2012 om 13:26
bij en werkstuk van drop hoe maak je dan het slot
door marte (reageren) op 10 maart 2013 om 13:52
trouwens goed werkstuk
door marte (reageren) op 10 maart 2013 om 14:02

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer