Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Terrorisme

Nederlands

Werkstuk

Terrorisme

6.1 / 10
3e klas havo/vwo
 • storm
 • Nederlands
 • 1385 woorden
 • 25407 keer
  40 deze maand
 • 17 november 2004
Terrorisme

Indeling:

1. Wat is terrorisme
2. Bekende terroristische aanslagen
3. De regels van het terrorisme
4. Terroristische groeperingen
5. Anti-terrorisme teams
6. Veranderingen om de maatschappij te beschermen

1. Wat is terrorisme?

Een oude definitie van terrorisme was: geweld door een staat, namens een staat, of door een groep, jegens overheidsinstellingen of -personen, ter wille van een ideaal of bevrijding van companen. Daarbij gold wel dat je de aanslag moest opeisen. Voorbeelden van zulke groepen zijn: RAF, IRA en ETA. Een nieuwe definitie sinds 1990 is: onwettig gebruik van, of dreigen met geweld tegen individuen of eigendommen, om regeringen en maatschappijen te dwingen en te intimideren tot politieke religieuze of ideologische doelen. Voorbeelden van nieuwe groepen zijn: HAMAS, AL QAEDA. Je ziet nu steeds minder opeisingen van aanslagen.
Eigenlijk is er geen duidelijke omschrijving van het woord terrorisme, want terrorisme is voor het slachtoffer een terroristische aanslag en voor de dader een gerechtvaardige actie. Er zijn maar liefst 109 verschillende vormen van terrorisme.


2. Bekende terroristische aanslagen

De meest bekende aanslagen zijn waarschijnlijk degene die in de afgelopen 10 jaar zijn gebeurd:

1. Deze aanslag gebeurde op 11 september, zoals jullie allemaal weten zijn er toen 2 vliegtuigen in de twin towers vlogen, waardoor deze later ook instorten. Hierdoor is de VS de WOT begonnen, WOT staat voor War On Terrorism (vertaald Oorlog tegen het terrorisme) Nadat de vliegtuigen in de twin towers waren gevlogen raakten veel mensen in paniek. In paniek zijn sommige mensen uit het raam gesprongen. Na een paar uur stortte het hele gebouw in. Door deze actie is er nog meer dan een jaar oorlog geweest in Irak.

2. De aanslag op de treinen in Madrid, van donderdag 11 maart
Een aantal terroristen (vermoedelijk van Al Qaeida of ETA) hebben rugzakken met explosieven in een aantal treinen gelegd, waarna ze zelf vertrokken, en de trein opbliezen, doormiddel van het bellen van een mobieltje die was verbonden aan de explosieven.

3. De aanslag met sarin in de Japanse metro (gedaan door Aum Shinri Kyo)
De ASK heeft enkele ampullen met SARIN laten breken doormiddel van explosieven. Sarin is het zwaarste Zenuwgas wat tegenwoordig bekend is.

4. De gijzeling in moskou , later bekend als The Moscow Siege
Enkele terroristen nemen de toeschouwers van een theater gegijzeld.
Hierop vallen de Spetnaz aan met licht zenuw gas. (fentanyl Citraat)
Dit gas veroorzaakt verlammingen, doordat de zenuwen geen signalen meer kunnen doorgeven, of zéér beperkt. Hierdoor gaan enkele gijzelaars dood (omdat ze een hartstilstand hadden, of stikten in hun eigen longvocht) ook gingen de meeste gijzelnemers dood. De overlevende terroristen werden van korte afstand met een nekschot om het leven gebracht door de Spetnaz, dit ontkend de Russische overheid echter nog steeds, maar het is te zien op enkele video’s

3. De regels van het terrorisme

1: Terroristen zijn niet-statelijke organisaties. Toch hebben ze in bepaalde staten sponsors zitten. Aanslagplegers in dienst van een staat zijn geen terroristen, maar een soort ambtenaren, of soldaten.

2: Terroristen proberen de politieke, maatschappelijke en/of religieuze orde te verstoren met geweld of dreiging. De 3 hoofdmotieven voor terrorisme zijn: gedwarsboomd nationalisme, extreemlinkse of extreemrechtse ideologieën en religieus extremisme. Deze motieven kunnen trouwens ook in onderlinge combinatie voorkomen.

3: Terroristen strijden met gesloten vizier. Dat wil zeggen: ze laten niet zien wie ze zijn en ze verdwijnen na een aanslag, of komen daarbij om. Hun strijdterrein is de (grote) stad. Terroristen hebben een verrassende aanvalstechniek en een snelle aftocht

4: Terroristen ontlenen hun inspiratie dikwijls aan een leiding of een leider. Ze kennen (meestal) geen medestrijders, maar een paar contactpersonen. Terroristen werken in kleine eenheden, cellen, om bij ontdekking de risico’s van het oprollen van de organisatie zo klein mogelijk te houden. Terroristen maken gebruik van het all-channel netwerk, d.w.z. wisselende contacten en combinaties met de leiding d.m.v. van de huidige communicatiemiddelen (mobiele telefonie, internet).

5: Traditioneel streven terroristen niet alleen naar het laten verdwijnen van gewoontes en regels van de samenleving, maar ook voor sympathie uit de samenleving. Zachtzinnigheid is daarbij uiteraard geen opvallend kenmerk geweest, maar ook geen grote mate van moorddadigheid. Terroristen willen niet té afschrikwekkend worden. Ze zoeken dan ook (soms) naar de media om de aanslag te kunnen opeisen, of om met de tegenpartij in contact te kunnen komen.

4. Terroristische groeperingen

De meest bekende groeperingen zijn zeker Al Qaeida, de ETA en de IRA.
De Al Qaeida is een moslim groepering die vecht tegen de ongelovigen, daar bedoelen zij de christen mee. Ook willen ze vechten tegen de onderdrukkers van het grote volk, en ze bedoelen met het grote volk, de islam. Ze willen ook ‘de tiran’ ten val brengen. De tiran is in de meeste gevallen George Bush, de president van De VS Vecht voor het geloof én vrijheid. De ETA is een afkorting voor Euskadi Ta Askatasuna (baskenland en vrijheid) De ETA vecht voor de onafhankelijk van de spaanse staat Baskenland. Vecht voor vrijheid. De IRA is een afkorting voor Irish Republican Army (Het ierse republikeinse leger)
De IRA vecht tegen groot britannië, omdat ze willen dat ierland niet tot GB behoord. Deze beweging is al zéér oud, het is namelijk al begonnen toen de Engelsen ierland wouden veroveren tijdens de middeleeuwen, de beweging heet pas sinds redelijk korte tijd de IRA, omdat het vroeger allemaal dorpjes waren die in opstand kwamen tegen de engelse bezetters
Vecht voor vrijheid

5. Antiterrorisme teams

Een paar bekende antiterrorisme teams zijn zeker de amerikaanse US Navy SEALs, de britse SAS, de franse GIGN en de nederlandse BBE. De SEALs zijn tijdens de 2e wereld oorlog opgericht door Richard Marcinko, hij was ook de leider van vele succesvolle acties tegen de duitse havens en bruggen. Het bekendste SEAL team is SEAL TEAM 6, ook wel DEVGRU genoemd. Tijdens de 2e wereld oorlog hete de SEAL nog niet zo, maar werden ze de Frogmen genoemd; de kikvorsmannen .De SAS is de Britse versie van de SEALs, het staat voor Special Air Service. Eveneens als de SEAL vond de SAS zijn oorsprong tijdens de 2e wereld oorlog. De SAS is echter niet helemaal voor anti-terrorisme, maar het word er wel voor gebruikt. Ze zijn oorspronkelijk bedoeld als extra getrainde commando’s om te operen ver achter de vijandelijke linies. De GIGN, Groupe d’Intervention Gendarmerie Nationale. De GIGN is een franse groep, die zijn oorsprong vind in 1974, sindsdien is het een van de drukste en de beste counter-terror teams ter wereld. Alleen al tussen 1974 en 1985 hebben zij al meer als 650 gijzelaars bevrijd en tientallen terroristen geëlimineerd, ook hebben ze er meer dan 1000 gearresteerd. In dezelfde tijd hebben zij slechts 5 doden aan hun kant gehad, maar echter wel vele zwaar gewonden. 9 zijn er gewond geraakt tijdens de recentelijke operatie, van Air France vlucht 8969. BBE, dit is een nederlandse anti terroristische groep. BBE staat voor Bijzonder Bijstands Eenheid. Ze opereren niet zo vaak in het buitenland. Laatst toen er een tip was gegeven na de moord op Pim Fortuyn dat ze in een tunnel een bom zouden laten ontploffen, heeft de BBE de tunnel beveiligd, en hebben ze scherpschutters neer gezet op busjes voor de tunnel. Ook is Counter Terrorism een bekende bron voor actie spellen en films. De bekendste counter-terror spellen zijn: Counterstrike, Rainbowsix, Ghostrecon en SWAT. Ook zijn er veel films gemaakt over terrorisme, jullie kennen vast wel de laatste film SWAT. Deze spellen en films zijn gemaakt, omdat ze de laatste tijd veel aandacht krijgen. Als je een spel of film maakt over terrorisme maakt, dan ben je tegenwoordig bijna zeker dat het goed verkoopt.

6. Veranderingen om de maatschappij te beschermen

- Er moet veel veranderd worden op het gebied van toegangscontrole en bewaking. Zo had het nooit mogelijk moeten worden om zonder een gezagvoerder in de cockpit te komen bij de ramp in de VS afgelopen jaar

- De bescherming tegen terreuracties moet preventief zijn. Voorbereidingen en pogingen aanslagen moeten op tijd worden ontdekt.

- De inlichtingendiensten van verschillende landen moeten samenwerken. Als de FBI en de CIA beter samengewerkt hadden, had de ramp van 11 september 2001 misschien voorkomen kunnen worden.

- De techniek moet helpen voor bescherming d.m.v. sensoren die de lucht kunnen onderzoeken op gevaarlijke bacteriën, virussen en gassen. Dit i.v.m. chemische of biologische terreuraanslagen.

- Men moet (verdachte) mensen, die toegang hebben tot zwaar wapentuig kunnen screenen op geestelijke labiliteit of kwaadwilligheid. Dit kan d.m.v. leugendetectie.

Één ding is duidelijk geworden na 11 september 2001. Het wereldwijde terrorisme moet aangepakt worden. Goede wil en daadkracht is niet genoeg, met name moet er wat gedaan worden aan voorzorgsmaatregelen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4318

reacties

wat een mieters werkstuk jo
door ryan (reageren) op 29 maart 2011 om 17:15
@ryan:
door henk de steen (reageren) op 3 april 2017 om 15:32
wow, heel goed! Ik snap niet waarom je hier een 6.1 voor zou krijgen ?!
door floor (reageren) op 23 maart 2016 om 17:11

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?