Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Beroemde gebouwen in Parijs

CKV

Werkstuk

Parijs

6.4 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 879 woorden
  • 19850 keer
    9 deze maand
  • 30 oktober 2004
De Eiffeltoren:
De Eiffeltoren werd in 1989 gebouwd voor een internationale tentoonstelling, ter hereniging van de Franse revolutie in 1789. De Eiffeltoren werd eigenlijk gebouwd door Stephan Sauvestre, tenminste hij was de architect en als aannemer Gustavo Eiffel waar de toren naar vernoemd zou worden. Met vlaggenmast erbij gerekend was de eiffeltoren tot 1930 het grootste gebouw van de wereld. Voor de Eiffeltoren zijn 2.5 miljoen klinknagels gebruikt. De Eiffeltoren is in twee jaar gebouwd door circa. 300 staalwerkers. Voor de Eiffeltoren werd natuurlijk veel gebruikt zoals: 15.000 ijzeren stukken, 40 ton verf en 1665 trappen naar de top toe. In 1909 wouden de meeste mensen de Eiffeltoren slopen maar doordat de mast werd gebruikt voor de telegraaf mocht ie blijven staan. Ik zelf vond de Eiffeltoren heel erg indrukwekkend omdat ie zo groot was, ik vond het uitzicht heel mooi over de hele stad en ‘s avonds was de Eiffeltoren ook heel mooi met de lichtjes.


De Sacre Coeur:
De eerste steen van de Sacre Coeur werd gelegd in 1875 de architect van de Sacre Coeur was Abadie, maar hij stierf in 1884 en toen was de fundatie alleen klaar. De Sacre Coeur werd gebouwd na de Frans-Pruisische oorlog van 1970 op de heuvel van het Montmartreen hij werd gebouwd in Romeins- Byzantaanse stijl. Eerst werd de Sacre Coeur gebouwd van het geld van de burgers, maar het parlement besloot dat het een staatsgelegenheid was. De Sacre Coeur werd natuurlijk voor het volk gebouwd en vanaf 1885 werd het een aanbiddingplaats. In de kerk zijn de grootste mozaïeken en de in 1895 gegoten klokkengestel van 19 ton. Om boven in de Sacre Coeur te komen moet je 237 trappen nemen, als je boven bent heb je een heel mooi uitzicht. Je kunt ook naar de beneden naar de crypte. Zelf vond ik het heel mooi gebouw en als je in het gebouw naar boven keek was het dak heel mooi met gouden figuren erin. De buitenkant was niet zo mooi, maar dat kwam door de smog. Als je voor de Sacre Coeur staat is het uitzicht over de stad heel mooi maar je ziet ook veel smog hangen.

Place du Tertre:
Het plein licht midden op het Montmartre en is helemaal omringd door prachtige bomen die soms wel ouder zijn als 100 jaar, doordat er veel toeristen komen, komen er ook veel anderen mensen die van de toeristen profiteren zoals schilders die mensen tekenen en daar hun brood mee verdienen. Om het plein zitten ook veel cafés en nachtclubs, maar de meeste zijn heel druk en nog eens duur. Ik vond het plein wel mooi en de schilders maakte mooie schilderijen, maar ze zijn veel te duur.

Arc de Triomphe
In 1806 werd de eerste steen van de Arc de Triomphe gelegd en in 1836 was het monument pas helemaal klaar. De bouw van de Arc de Triomphe kwam tot stand op het huwelijk in 1810 van Napoleon en zijn tweede vrouw Marie-Louise toen ze Napoleon een maquette van de Triomfboog aanboden. Eigenlijk werd de boog gebouwd om te laten zien wat Napoleon allemaal had gewonnen in zijn leven. De vier reliëfs van de façade laten rechts de uittocht van de vrijwilligers in 1792 zien aan de rechterkant met de Champs-Elysees achter je. De Triomf van 1810, de vrede met Oostenrijk vind je links. Aan de rechterkant zie een stuk van de scène uit de opstand van 1814 en links de vrede van 1815. De plaatsen van de overwinningen van Napoleon staan aan de binnenkant gegraveerd net als die van 660 officieren. Onder de Arc de Triomphe ligt een onbekende soldaat uit 1921, sindsdien brandt hier een eeuwige vlam. Ik vond de Arc de Triomphe heel erg mooi hij was ook heel groot en toen we bovenop stonden zag je heel mooi hoe alle straten op de Arc de Triomphe uitkwamen.

La Madeleine:
De bouw van de Madeleine begon in 1764. Toen was Frankrijk onder leiding van Louis XV. La Madeleine werd ontworpen door Constant d'Ivry die zijn ideeën had overgenomen van de St-Louis-des-Invalide Kerk. Maar twee anderen architecten vonden die stijl niet mooi genoeg en keurden het af. Zei hadden een betere stijl, ze wilden die van het Pantheon. Maar die werd ook afgekeurd. Toen lag het werk van 1790 tot 1806 stil. In 1808 werd er verder gebouwd en in 1814 besloot Louis XVIII dat de Madeleine een kerk zou worden maar in 1937 was het bijna een treinstation geworden. In 1942 werd de Madeleine eindelijk benoemd tot een kerk en Nu worden er ook veel concerten gegeven, maar het zal altijd een gebedsplaats blijven. Ik vond de Madeleine een mooi gebouw, maar ik ben er niet binnenin geweest.

Palais Royal
Het Palais Royal werd ontworpen door de architect Jacques Lemercier. In 1641 was de eerste voorstelling onder de naam Jean Desmeret’s Mirame en toen heette Palais Royal nog Palais Cardinal. Toen Richelieu stierf werd het gebouw een koninklijk eigendom en de koninklijke familie werd er geëntertaind. In 1660 gebruikte Moliere en zijn theatergroep Palais Royal, maar toen hij dood ging gebruikte Jean Baptiste Lully het Palais voor zijn opera en muziek academie. Het theater brandde twee keer af de ene keer was in 1763, hij werd weer opgebouwd en brandde in 1781 weer af. De nieuwe eigenaar Tukje de Charters herontwikkelde het gebied tot amusementsgebied.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2432

reacties

de eiffeltoren werd in 1989 gebouwd en was tot 1930 het grootste gebouw ter wereld dat klopt niet wesley
door wesley (reageren) op 28 februari 2007 om 19:22
de eiffeltoren is toch in 1889 gebouwd??
door Koen van duijnhoven (reageren) op 18 december 2011 om 18:39
het werd wel in 1889 gebouwt want ik heb een boek over Parijs en daar staat het in -xxx- Louise
door Louise (reageren) op 15 maart 2012 om 10:18
De eiffeltoren is in 1889 gebouwd en het grootste gebouw to 1930
door Een gestoorde (reageren) op 7 juni 2016 om 11:53
leuk
door anoniem (reageren) op 13 november 2017 om 19:14

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer