Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Julius Caesar

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1521 woorden
  • 26 mei 2004
  • 1296 keer beoordeeld
Cijfer 6
1296 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Ik doe mijn werkstuk over Julius Caesar. Mijn hoofdvraag is: Waarom werd Julius Caesar vermoord? Ik ga deze vraag beantwoorden aan de hand van een aantal deelvragen waarin ik vertel over het Romeinse rijk en Julius Caesar. In de conclusie beantwoord ik vervolgens, met informatie uit de deelvragen, de hoofdvraag.

Het Romeinse rijk

Julius Caesar heeft een belangrijke rol gespeeld in de uitbreiding van het Romeinse rijk. Het Romeinse rijk is ontstaan in 753 v. Chr. vanuit Rome. Vanuit Italië veroverde de Romeinen het gehele Middellandse-Zeegebied en verder. Het Romeinse rijk had bekende leiders als Augustus en Caesar. Toen het rijk op zijn grootst was reikte het van Schotland tot Noord-Afrika en van het huidige Portugal tot aan Iran. In dit gigantische rijk werden vele talen gesproken maar de twee belangrijkste talen waren Grieks in het Oosten en Latijn in het Westen.
In het begin werd het rijk bestuurt door koningen. Na een tijdje werd de macht overgenomen door de Senaat. In het begin telden de Senaat ongeveer 300 man. De rijkere mannen zaten in de senaat. De Senaat werd geleid door consuls. De consuls waren in oorlogstijd ook de leiders van het leger. Caesar is ook consul geweest. Als het volk ging stemmen dan mochten de buitenlanders, slaven en de vrouwen niet stemmen. De (rijke) mannen hadden dus de macht.

De Romeinen hadden een sterk en goed georganiseerd beroepsleger. Het leger bestond uit legioenen. Een legioen is ongeveer 5000 man. Een soldaat werd een legionair genoemd, die was uitgerust met een zwaard, speer en schild.
Rond de derde eeuw na Chr. raakte het immense Romeins rijk in verval en vormden de barbaarse volksstammen een gevaar voor het Romeinse leger.Toen de volksstammen het rijk binnenvielen viel het rijk uiteen en werd in tweeën gesplitst in het westelijk en oostelijk rijk. In het westelijk rijk zaten de barbaren en in het oostelijk rijk de Romeinen, die als hoofdstad Constantinopel, het huidige Istanbul, hadden.
De aanwezigheid van de Romeinen in sommige gebieden is nu nog steeds te zien. Romeinse bouwwerken als bruggen en tempels zijn nog steeds in het landschap te zien. In het Romeinse rijk werden alle steden volgens een goed plan gebouwd. De steden werden ontworpen met rechte straten, waterleiding en riolering. Er waren veel tempels en badhuizen. De Romeinen hebben dus een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige situatie waarin wij leven.

Wie was Julius Caesar?

Gaius Julius Caesar werd geboren op 13 juli 100 voor Christus. Hij groeide op in een rijke familie. Op z’n vijftiende stierf z’n vader. Een jaar later werd Caesar priester van Jupiter.
Doordat Caesar weigerde te trouwen met de dochter van een belangrijke consul haalde hij zich de woede over zich heen van de toenmalige dictator Sulle. Caesar verloor zijn priesterambt, zijn erfrecht en hij werd als politiek tegenstander van Sulle beschouwd zodat hij moest onderduiken. Hij moest elke nacht vluchtten van schuilplaats naar schuilplaats. Na verloop van tijd drongen mensen uit de vriendenkring van Sulle er op aan om Caesar gratie te geven. Sulle stemde hier mee in. Julius Caesar was al op jonge leeftijd van zichzelf overtuigd. Op 19 jarige leeftijd gehoorzaamde hij niemand meer en hij zei tegen zijn vrienden dat ze niet slim waren en hij dacht dat hij veel meer waard was dan de andere rijkere mensen.

Op 25-jarige leeftijd, werd hij gegijzeld zeerovers. De piraten eisten voor de vrijlating van Caesar een losprijs van 20 talenten. Caesar lachte hen uit, zegt dat ze niet wisten wie ze voor zich hadden, en zei dat ze 50 talenten voor hem moesten vragen. Caesar stelt zich ook verder arrogant op en dreigt iedereen te zullen straffen na zijn vrijlating, maar de piraten lachten hem uit. Het geld werd betaald en Caesar komt vrij. Meteen organiseert hij een strafexpeditie, neemt alle piraten gevangen en zorgt er persoonlijk voor dat de meeste van de piraten gekruisigd werden

Hij ging studeren voor advocaat. Hij werd advocaat in Rome tussen 70 tot 60 v. Chr. Familieleden van Caesar waren leden van een politieke partij. Zo werd Caesar ook bij de politiek betrokken. Rond 60 v. Chr. werd hij gekozen tot consul. Hier begon ook zijn militaire loopbaan. Caesar werd beroemd door zijn militaire successen en zijn relatie met Cleopatra.

Hoe werd Caesar zo machtig?

Toen Sulle gratie had verleent aan Caesar gaf hij de waarschuwing dat Caesar een gevaar kon worden voor de conservatieve partij van Sulle. Uiteindelijk bleek deed ook zo te zijn.
Mensen uit Caesars familie behoorden tot de Populares, dat was de volkspartij. De Populares wilde de macht van de Senaat, het Romeinse bestuur, ondermijnen. De Senaat kreeg steun van een andere politieke partij: de Optimates. Er ontstond een soort strijd tussen de Optimates en de Populares. De Optimates kreeg steun van de Senaat, de Populares van de bevolking. Caesar speelde een belangrijke rol in deze “strijd” en mede met hulp van Caesar werd veel macht van de Senaat ontnomen.

Caesar kreeg onder andere de taak om spelen voor het volk te organiseren. Hij maakte zich hiermee ontzettend populair bij het volk.
Rond 60 v. Chr. werd hij tot consul gekozen en sloot hij een verbond met Pompeius, die beroemd was geworden door zijn strijd tegen de zeerovers en zijn veldtocht in Azië en bovendien Caesars schoonzoon was. En met Crassus, die heel erg rijk was. Dit verbond noemt men het “eerste Driemanschap”.
Dit verbond werd gesloten om samen meer macht te hebben in de strijd tegen de Senaat, waarbij waarschijnlijk elk van de drie de bedoeling had met behulp van de andere twee de aan de macht te komen. Het driemanschap, ook wel het Triumviraat genoemd, kreeg veel macht in Rome.

Caesar gaf als consul aan 20 duizend hele arme kinderrijke gezinnen een stukje land om in hun voorzieningen te voldoen. Hij maakte zich hiermee nog populairder bij het volk. Het volk gaf hem de leiding over het Po-gebied en van de Senaat kreeg hij Gallia Narbonensis, de huidige Provence.
Zijn opdracht was om heel Gallia te veroveren, en dat deed hij ook uiterst succesvol. Hij veroverde in een paar jaar tijd geheel Gallia, dat was het gebied wat nu Frankrijk, België en een groot deel van Nederland is. In 55 v. Chr doet Caesar een poging tot een verovering van Engeland met een groot legioen en vele schepen. Hij gaat aan land, maar krijgt hevige tegenstand. Na veel tegenslagen wordt de verovering afgeblazen.
Een tweede poging in het volgende jaar is meer succesvol. Caesar maakt verkenningstochten, komt tot waar nu Londen ligt, maar vertrekt weer, met familieleden van stamhoofden als gijzelaars.

Er werd een tweede hernieuwde Driemanschap opgericht. Alleen lagen de zaken nu anders. Pompeius was jaloers op de populariteit en het succes van Caesar. Hij wilde een zelfde soort bestuur als Caesar in Gallia had. Zo kwamen ze met z’n drieën tot een verdeling. Caesar hield Gallia, Pompeius kreeg Spanje en Crassus kreeg Syrië.
Crassus werd in een gevecht gedood, zodat Caesar en Pompeius overbleven. Pompeius voelde zich hierdoor nog meer benadeeld. Hij vond steun bij de Senaat die ook vond dat Caesar te machtig werd.
Vanaf toen ontstond de strijd tussen Caesar en Pompeius. De Senaat beval Caesar om zijn commando in Gallia neer te leggen. Caesar deed dit niet en stelde een leger samen waarmee hij de Rubicon overtrok. De Rubicon was de grens tussen zijn mandaatgebied, Gallia, en Italië. Caesar gaf hier mee aan dat hij uit was op een staatsgreep om de macht over te nemen. Pompeius en de Senaat hadden niet genoeg tijd om een leger op de been te brengen dat bestand was tegen dat van Ceasar. Pompeius vluchtte naar het Oosten, en Caesar veroverde Italië. Hij zette toen de achtervolging op Pompeius in. In een eerste confrontatie werd Caesar verslagen door het leger van Pompeius. Pompeius vluchtte verder maar werd in Egypte vermoord. Bij zijn bezetting van Alexandrië raakte Caesar verwikkeld in de troonstrijd tussen Ptolemaeus XII en zijn zuster Cleopatra. Cleopatra verleidde Caesar en wilde zo zijn hulp krijgen in de troonstrijd. Caesar versloeg Ptolemaeus en plaatste Cleopatra op de troon. Hij kreeg een relatie met Cleopatra. Uit zijn intieme relatie met de Egyptische prinses werd hun zoon Caesarion geboren.

Conclusie

Waarom werd Julius Caesar vermoord?

Caesar heeft in zijn hele leven veel politieke tegenstanders gehad. Door zijn vele successen voelde hij zich ongelofelijk machtig maar in Rome stuitte Caesar op veel problemen. Hij was al benoemd tot dictator voor tien jaar, maar hij wilde zichzelf ook tot koning laten kronen. Caesar zou op 15 maart 44 voor Christus de koningstitel kunnen krijgen. Als hij die titel zou krijgen werd hij alleenheerser. Er waren veel politici die vonden dat Caesar al te veel macht had. En als hij ook nog koning zou worden had hij helemaal veel macht daarom werd er een plan gemaakt om Caesar te vermoorden.

Op 15 maart van het jaar 44 v. Chr. wordt Gaius Julius Caesar in Rome op de trappen van het senaatsgebouw vermoord. Een tiental samenzweerders, aanhangers van Pompeius en leden van de senaatspartij, waaronder ook Brutus en Cassius, brengen hem met hun dolksteken om het leven.
Vooral het verraad van zijn aangenomen zoon Brutus ontstelde Caesar: et tu, Brute (ook gij, Brutus) zouden Caesars laatste woorden geweest zijn.

REACTIES

S.

S.

Hij is benoemd tot dictator voor het leven en niet voor 10 jaar

16 jaar geleden

I.

I.

8 jaar geleden

I.

I.

dat is zeker niet waar hij is namelijk eerst benoemd tot dictator voor 10 jaar.

8 jaar geleden

B.

B.

vluchten moet met een t

16 jaar geleden

F.

F.



is dit wel goed?

10 jaar geleden

S.

S.

Heel mooi stuk...

13 jaar geleden

J.

J.

sven, hij is wel benoemd voor 10 jaar tot dictator. hij is benoemd tot consul voor het leven

13 jaar geleden

J.

J.

iss dit goed?

13 jaar geleden

I.

I.

beste goeie tekst

12 jaar geleden

E.

E.

wat ik ni zo goe vind, is da dit ni wordt gecontroleert op fouten, maar ja jullie kunnen toch niet zoals wikipedia!!! toch leuke website !! heel interessant

12 jaar geleden

A.

A.

is dit wel goed, straks schrijf ik het op in me verslag terwijl het fout is...

12 jaar geleden

M.

M.

houw je mond

7 jaar geleden

X.

X.

Niet heel sterk geschreven.. Lijkt me een beetje subjectief. Ga ik niet gebruiken voor m'n werkstuk.

11 jaar geleden

A.

A.

niet zo goed

11 jaar geleden

P.

P.

bronvermeldingen heb ik niet kunnen vinden

10 jaar geleden

I.

I.

Caesar wou niet scheiden van de dochter van een vijand van Sulla. Daardoor werd hij verbannen.

9 jaar geleden

D.

D.

Julius Caesar benoemde zichzelf tot dictator voor het leven, dat maakten de senatoren bang. dit leiden ertoe dat ze hem hebben vermoord met 23 mesteken. uiteindelijk wreekte zijn broer augustus hem.

9 jaar geleden

M.

M.

augustus was zijn achterneef niet zijn broer

8 jaar geleden

B.

B.

het is zeker leerijk maar ja het kan niet worden gebruikt voor het knippen en plakken want is veel te alternatief

8 jaar geleden

A.

A.

tja dit is niet goed

8 jaar geleden

A.

A.

tja dit is niet goed

8 jaar geleden

C.

C.

tis best wel goed maar de info die ik zoek staat er niet in. jammer

7 jaar geleden

N.

N.



@charissa: sorry dat ik zo bot doe maar je bent vervelend

6 jaar geleden

S.

S.

dit is nuteloos

7 jaar geleden

S.

S.

lolollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololololollololololololololololololololololololololololololololololololololo

7 jaar geleden

A.

A.

dit is skeerik laterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

7 jaar geleden

R.

R.

Oké niet door gelezen was te lang

7 jaar geleden

N.

N.

wie werd na zijn dood koning??

6 jaar geleden

L.

L.

augustus was de geadopteerde zoon van Julius caesar

6 jaar geleden

S.

S.

stom

6 jaar geleden

L.

L.

hoeveel vrouwen had Julius Caesar?

6 jaar geleden

M.

M.

Ik snap het niet ik bedoel is dit wel goed????

5 jaar geleden

J.

J.

vertel ook wat hij voor veel mensen betekenden

5 jaar geleden

J.

J.

moet meer uitleg

5 jaar geleden

J.

J.

jij bent slecht lol lozer lol mg ga weg

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.