Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Mammoeten

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 602 woorden
  • 27 maart 2004
  • 145 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
145 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Waarom heb ik dit onderwerp gekozen? Ik heb de mammoet gekozen omdat ik het wel een bijzonder dier vind. Vooral de wolharige mammoet vind ik bijzonder. Die stond bij ‘’Barre tijden’’. Daar kon je van alles vinden over de ijstijd. Ook welke dieren er leefden. Er stonden zelfs een grote en een kleine mammoet. Ik vond juist de wolharige mammoet bijzonder omdat hij de extreme kou kon doorstaan en lang bruin haar heeft. Hij lijkt ook wel een beetje op een olifant. Dat komt omdat de olifant van de mammoet afstamt. De Latijnse naam voor mammoet is: Mammuthus primigenius Wanneer leefde de mammoet? Mammoeten leefden in een periode die zo'n 1,65 miljoen jaar geleden begon en 12.000 jaar geleden ophield. Het klimaat op aarde wisselde toen heel sterk. Soms was het kouder dan nu, maar soms ook wel warmer. In de koude perioden (ijstijden) was het in onze streken extreem koud. De ijzige wind joeg sneeuwstormen over heel Noord-Europa en Noord-Amerika. Grote gebieden waaronder ook België en Nederland waren soms met ijskappen bedekt. Vanuit de bergen strekten gletsjers zich ver uit over het landschap. Dan brak er weer een warmere periode aan. Het ijs smolt en de plantengroei keerde terug.
Drie soorten mammoeten Er hebben drie soorten mammoeten bestaan: de zuidelijke mammoet, de steppen mammoet en de meest bekende mammoet: de wolharige mammoet.Het hele lichaam van de wolharige mammoet was uitgerust om de echte ijstijden te doorstaan. Hij had een dikke vacht waarvan de haren soms tot aan de grond reikten. De oren waren klein en ook bedekt met haren. De twee andere mammoeten waren lang niet zo dik behaard. Omdat veel van het water op aarde bevroren was, waren sommige zeeën drooggevallen. Daardoor kon de wolharige mammoet zich verspreiden over grote delen van de wereld. Hij kwam voor in Noord-Amerika, Europa en Azië. De wolharige mammoet De wolharige mammoet is familie van de olifant. Hij had heel veel haar om zich tegen de kou te beschermen tijdens de ijstijd. Deze mammoet was de kleinste. Mannetjes waren meestal 3 meter hoog en vrouwtjes 2.75 meter. Mammoeten waren net als olifanten planteneters. Mammoeten zijn ongeveer 12.000 jaar geleden aan het einde van de laatste ijstijd uitgestorven. De steppen mammoet Toen het kouder werd verscheen de steppen mammoet waar maar vier skeletten van bekend zijn in Europa. De steppen mammoet had een schouderhoogte van 3 tot 3,5 meter. De zuidelijke mammoet De zuidelijke mammoet is de grootste mammoet die op Aarde heeft rondgelopen. Het beest had wellicht soms een schouderhoogte van 4,5 meter. Er zijn slagtanden van de zuidelijke mammoet die 3,20 meter lang zijn. De zuidelijke mammoet leefde op de warmere savanne. Enorme slagtanden Alle mammoeten hadden grote slagtanden, veel groter dan die van de olifanten van tegenwoordig. Mammoeten waren net als de olifanten planteneters. Om het grote lichaam te onderhouden, moesten ze veel eten. Van al dat malen van het voedsel sleten de kiezen. Uitgestorven Zo'n 12.000 jaar geleden stierf de mammoet uit. Hoe dat komt is niet met zekerheid geweten. Misschien omdat het warmer werd op aarde. Het ijs begon te smelten, dus de zeespiegel steeg. Daardoor kwamen grote stukken land onder water te staan. De plantengroei veranderde in snel tempo, waardoor het eten van de mammoet verdween. En dan waren er ook de mammoetjagers. Ze jaagden met speren. Ze aten het vlees en van de huid werden tenten gemaakt. Uit de ivoren slagtanden werden beeldjes gesneden en veel botten werden gebruikt als brandstof. Veel hout was er namelijk niet te vinden op de droge toendra. Botten werden ook gebruikt om hutten te bouwen. Er zijn hutten gevonden die zijn opgetrokken uit de beenderen van wel meer dan 60 mammoeten.

REACTIES

N.

N.

de mammoet zijn haren zijn 42,5 cm hoor en in de meeste staat dat et 50 cm is maar ik denk dat het afgerond is als ik et foud heb wil je dan ff een mail sturen met hoe lang de haren dan zijn plies binnen één week dank je want ik wil et dan voor vrijdag dank u hartelijk!!

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.