Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Gezond sporten

Nederlands

Werkstuk

Gezondheid

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
6.2 / 10
4e klas havo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 625 woorden
  • 21488 keer
    64 deze maand
  • 9 maart 2004
Gezond sporten

Veel mensen vinden het nodig om te sporten ze denken een betere conditie te krijgen en misschien wel een goed figuur. Maar de dat sporten ook heel goed voor je is ook word vergeten de voor- en nadelen af te wegen voor dat ze echt gaan sporten. Daarom om wil ik doormiddel van dit artikel proberen duidelijk te maken wat gezond sporten nu precies inhoud. Ook wil ik uitleggen, hoe je blessures voorkomt. En hoe je tot je keuze moet komen als je wilt gaan sporten.

Reden om te gaan sporten

Voor veel mensen is sporten vooral een recreatie bezigheid, maar er zijn mensen die het ook om andere redenen doen. Één van die redenen is om contacten te leggen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft benadrukt dat het sociale aspect van sporten vooral voor ouderen van groot belang is. Wie geregeld deelneemt aan sportactiviteiten, vooral in groepsverband, kan op die manier zijn of haar sociale leven verbeteren. Mensen ontmoeten nieuwe vrienden en hun sociale netwerk wordt groter. 1) Voor veel mensen is afvallen een reden om te gaan sporten. Maar als je gaat sporten om af te vallen moet je wel opletten dat je ook je eet gewoontes aanpast. Er zijn veel mensen die dit vergeten en dus niet tevreden zijn met hun sport.

Voor- en nadelen van sporten

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan sporten, maar ook veel voordelen. Een paar nadelen zijn:
 de hoge kosten
 gevaar voor een blessure
 tijdsgebrek
Om deze redenen gaan veel mensen niet sporten, maar ze vergeten de voordelen te bekijken. Er zijn namelijk meer voordelen, dan veel mensen denken. Dat zijn voornamelijk deze redenen:
 je krijgt een betere conditie
 een betere belastbaarheid van de spieren bij zwaar werk
 je kan sociale contacten opdoen
 verbetering van de soepelheid (dit is meestal voor ouderen het geval)
 je kunt je spierkracht op peil houden (dit is meestal voor de lange termijn)

Blessures voorkomen

Er zijn twee soorten blessures namelijk traumatische blessures en overbelastingsblessures. Traumatische blessures zijn blessures die je oploopt bij een contactsport of doordat je tijdens het sporten je verstapt. Overbelastingsblessures zijn blessures, die je oploopt door verkeerd of langdurig gebruik. Je kunt deze blessure oplopen doordat je te intensief traint, verkeerde uitrusting draagt of een slechte warming-up doet. Je kunt blessures gemakkelijk voorkomen, dit weten veel mensen niet en daarom vinden ze het een te groot nadeel om te gaan sporten. Dit is absoluut niet waar, want je kunt ze gemakkelijk voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaald schema aanhouden als je gaat trainen. In dit schema begin je met een warming-up en eindig je met een cooling-down. Ook tussen de training door “stretchen” is zeer belangrijk.

Tips voor beginnende sporters

Als je wilt gaan sporten moet je eerst kijken om welke reden je gaat sporten. Daarna ga je pas kijken welke sport je wilt gaan kiezen. Ook is in je keuze belangrijk dat je echt kiest wat jij wilt, anders ontbreekt de motivatie en zal je na een poosje met je sport stoppen. Ook is heel belangrijk of er al bekenden op de sport zitten waar je sociale contacten mee kan opbouwen. Om blessures te voorkomen, tijdens het sporten moet je een goede uitrusting hebben, zoals bij voetbal goede schoenen en zoals bij fietsen een goede maat fiets. Al is je uitrusting niet goed dan is de kans op een blessure vele malen groter, dan met een goede uitrusting. Ook is een goed trainingsschema van belang, dit schema moet bestaan uit: warming-up, stretchen en de cooling-down. Maar een trainingsschema kan het beste worden opgesteld voor de persoon individueel. Zoals meestal bij mensen met ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Maar onthoud goed dat je de goede sport kiest, met het juiste motief en als je gaat sporten altijd een goede uitrusting en altijd het trainingsschema volgen!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7922

reacties

Dankjewel voor dit verslag!
door Bibi (reageren) op 16 oktober 2015 om 21:22

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer