Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Italie

Aardrijkskunde

Werkstuk

ItaliŽ

5.9 / 10
3e klas vwo
 • Fabb
 • Nederlands
 • 2359 woorden
 • 19998 keer
  29 deze maand
 • 10 maart 2004
Inhoud

Voorwoord
Hoofdstuk 1: Het land
Hoofdstuk 2: Waar ligt ItaliŽ
Hoofdstuk 3: Rome
Hoofdstuk 4: De steden
Hoofdstuk 5: De eilanden
Hoofdstuk 6: De natuur en het klimaat
Nawoord
Informatielijst

Voorwoord

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik ItaliŽ een mooi land vind.
ē Je kan er veel mooie gebouwen bekijken
ē Ik wil er heen op vakantie.
ē Er wonen heel veel inwoners
ē ItaliŽ is groot, er valt veel te bekijken en over te schrijven.
Hierom heb ik ItaliŽ als onderwerp gekozen.

Hoofdstuk 1: Het land

Staatsvorm
Sinds 1948 is ItaliŽ een republiek met aan het hoofd een president, die door het parlement voor 7 jaar is gekozen.
De president heeft geen uitvoerende macht. Deze macht ligt allemaal bij de minister president.
Het parlement bestaat uit een senaat en een kamer van afgevaardigden en wordt door de bevolking gekozen van een perioden van 5 jaar.
Tot 1994 waren het voornamelijk Christen-Democraten en de Socialisten die gedurende tientallen jaren de dienst uitmaakten in ItaliŽ.

Inwoners
In ItaliŽ wonen ongeveer 57.679.955 inwoners. De bevolkingsgroepen van leeftijden op een rij zijn:
ē 0-14 jaaris 14,5%
ē vanaf 15-44 jaar is 42,5%
ē vanaf 45-64 jaar is 25,0%
In Rome wonen ongeveer 2.644.000 inwoners, in Milaan zijn het er 1.301.000, in Napels wonen er 1.003.000 en in Turijn wonen er 904.000.

Eten en drinken
In ItaliŽ houden ze van wijn. De italanen houden speciaal van even een paar uur genieten van het hele lekkere eten. Italianen pakken het heel anders aan dan wij.

ItaliŽ is een wijnland want archeologen hebben bewijzen gevonden dat er in de 9e en 10e eeuw voor Christus al wijn werd gemaakt door de Etrusken die zich gevestigd hadden aan de kust van het latere Toscana en Lazio. De kennis van de vitis vinfera, de wijndruif en de wijnbouw bestond dus al voor de komst van de Grieken, maar zij hebben hier vooral nieuwe wijnsoorten gemaakt. Ze noemden ItaliŽ Oenotria, letterlijk vertaald: wijnland.


De expansie van het Romeinse Rijk richting West-Europa deed drukke handelsroutes ontstaan. Deze zorgden er niet alleen voor dat de legers van voorraden werden voorzien, maar ook dat de wijnbouw in afgelegen gebieden zoals Noord Afrika, Spanje en GalliŽ (tegenwoordig Frankrijk) werd geÔntroduceerd Zelfs Engeland, waar toen nog een wijn redelijk wijnklimaat heerste, leerde van de Romeinen wijnstokken verzorgen en wijn maken.
Ook in de 18e eeuw werden wijnen vanuit Rome naar Engeland verscheept in ongekurkte vaten die 'afgesloten' waren met een laagje olie. Daarmee is ItaliŽ dan ook de bakermat van de wijnbouw in diverse landen. De Italianen hebben, begin 19e eeuw, hun kennis meegenomen naar nieuwe wijnlanden als AustraliŽ, ArgentiniŽ, Zuid-Afrika en Amerika. Vanuit deze landen hebben ze dan weer de nieuwe technieken, methoden en wijnstokken teruggebracht naar hun vaderland. 'Oud' en 'nieuw' samen.

Hoofdstuk 2: Waar ligt ItaliŽ

ItaliŽ ligt aan de Middellandse Zee en ligt in het zuiden van Europa. ItaliŽ is schiereiland. Een schiereiland is een land dat aan ťťn kant aan het vasteland verbonden is.

ItaliŽ heeft twee eilanden, die heten: SiciliŽ en SardiniŽ. Rondom ItaliŽ liggen zeeŽn. In totaal zijn er drie zeeŽn, ze heten Tyrrheense zee, Adriatische zee en Ionische zee.
De landen die naast ItaliŽ liggen zijn: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en SloveniŽ.

ItaliŽ is te vergelijken met de staat Arizona. ItaliŽ heeft 301.230 vierkante kilometer. Waarvan 294.020 vierkante kilometer land en 7.210 vierkante kilometer water, ItaliŽ heeft in totaal 7600 km kust en 1932 km grens. Het land is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland.

Kaart van ItaliŽ

Voor de mensen die op vakantie naar ItaliŽ gaan, is ItaliŽ het land van de zon. Ze hebben mooie stranden, paleizen, kerken en mooie musea. Maar voor mensen die van muziek houden, is dat ook een fantastisch land. Er leefden veel componisten.

Ook voor mensen die van kunst houden is dat land leuk. Ze hebben mooie steden zoals Rome of VenetiŽ of Florence.
In ItaliŽ hebben beroemde mensen gewoond bijv. Leonardo da Vinci die de Sint Pieterskerk bouwde. En Gallileo die uitvond dat de Aarde om de zon heen draaide en niet de zon om de Aarde. Ook is ItaliŽ het land van ontdekkingsreizigers zoals Marco Polo. En het land van het lekkere eten: spaghetti, macaroni, pizza, chiantiwijn.

Hoofdstuk 3: Rome

Rome is de hoofdstad van ItaliŽ. In het midden van Rome is ook een heilige het Vaticaan. Het Vaticaan is het centrum van de van de roomse katholieke kerk. De leider van de katholieke kerk heet de paus en woont in het Vaticaan.
Het vaticaan was vroeger een kerk waar wel 1000 mensen in konden .In 1929 gaf de italiaanse leider Mussolini de kleine staat die het vaticaan heette aan de paus. Sint Petrus was de eerste bisschop of paus van rome.

Het Vaticaan

De naam Rome komt van de naam Romeinen. De stad Rome is meer dan 2700 jaar oud. Rome is ontstaan 21 april 752 voor Christus. Rome is gemaakt door een tweeling genaamd Remus en Romulus. Deze twee waren kinderen van de god Mars.Toen ze nog babyís waren liet de slechte koning Amulius de tweeling achter aan de oever van de rivier de Tiber. Een herder vond de kinderen en zorgden van hen.
Toen ze groot waren be sloten ze een stad te gaan bouwen boven op de heuvel Palatinus bij de rivier de Tiber. Ze kregen ruzie en Romulus doodde Remus. Romulus werd de eerste koning van Rome. In die tijd hadden ze geen arena zoals wij maar een Colosseum.

Het Colosseum

In het Colosseum konden wel 50.000 duizend mensen in. Daar werden allemaal gevechten gehouden met dieren en met soldaten tegen gladiatoren. Ze bouwden ook stadsmuren en tempels. De romeinen bouwden veel nieuwe gebouwen in de stad. Ze bouwden tempels voor de romeinse goden. En een groot marktplein dat forum werd. Van veel van deze ge bouwen zijn nog steeds resten over gebleven. Ze tonen aan dat het oude Rome een schitterende stad was. De romeinen bouwden een enorm rijk. Ongeveer 800 jaar bestuurden ze vele delen van Europa , Noord-afrika en AziŽ.

Hoofdstuk 4: De steden

Ik ga vertellen over deze steden:

Pisa
Pisa is een zeer oude stad maar ook mooie stad, omdat in deze stad de scheve toren van Pisa staat en de dom is de mooiste kathedraal van heel de provincie Toscane.

Toren van Pisa
In de Romeinse tijd was Pisa een belangrijke havenstad. Nu ligt ertussen Pisa en de zee een vlakte en er is een nieuwe zeehaven gebouwd. Rond 1150 werden er grote muren om de stad heen gebouwd die nu ook nog te zien zijn. In 1406 werd de stad door de Florentijnen ingenomen. Pisa werd in de schaduw van Florence een provincie stadje.

VenetiŽ
VenetiŽ is een waterstad met hťťl veel bootjes die gondels heten. Het is een mooie stad, ook wel een beetje door het San Marcoplein.Het stadswapen van VenetiŽ is een leeuw met vleugels. Op het San Marcoplein staat een grote kerk. Dit noemen ze een basiliek. Een basiliek is een kerk met een ronde koepel in het midden. Boven de ingang van deze basiliek staan vier paarden van brons. Ook is er heel veel van marmer gemaakt in deze kerk. De zonnige cafťs zijn een goede ontmoetingsplaats voor mensen.


Gondel in VenetiŽ

Milaan
Milaan is de belangrijkste stad voor het handelen. Milaan is het zogenaamde handelscentrum van ItaliŽ.

Florence
Florence is een mooie stad. Deze stad lijkt wel een groot museum. Er staan veel middeleeuwse gebouwen. In deze gebouwen staan weer heel veel kunstwerken.
Een bekende brug in Florence is de Ponte Vecchio.


Ponte Vecchio

Napels
Napels is oud, maar hoe oud, daar zijn de heren historici nog over niet uit. Algemeen wordt er van uitgegaan dat Napels ergens rond de jaartelling door de Grieken is ontworpen, maar het waarom van de vestiging is niet helemaal duidelijk. Het kan aan de ene kant zijn dat Napels is gebouwd als tegenhanger van (een niet meer bestaande stad) Paleopolis. De andere verklaring voor de vestiging van Napels is heel wat simpeler: de stad zou gewoon in het leven zijn geroepen door een bepaalde groep mensen omdat die daar behoefte aan had. In dat laatste geval is de stad afgaande op opgravingen zelfs nog zes eeuwen ouder.

Hoofdstuk 5: De eilanden

Elba
Als je aan Elba denkt denk je gelijk aan Napoleon. Napoleon heeft enige tijd op Elba gewoond. Hij was namelijk verbannen naar Elba, dit gebeurde op 6april 1814. Napoleon hielp mee om de landbouw en industrie op Elba te verbeteren. Hij bleef niet zo lang op Elba,namelijk tien maanden daarna ontsnapte hij van het eiland.


Napoleon
Het eiland Elba bestaat voor het grootste deel uit graniet en porvier en is sinds heel lang geleden al bekend om zijn ijzermijnen.
Elba is het grootste eiland in de toscaanse eilandengroep. De temperatuur is meestal wel goed en er worden allemaal dingen verbouwd, zoals :olijven, vijgen en druiven.
Langs de kust van Elba zijn veel inhammen met hier en daar wat zandstrandjes .
Portoferraio is het belangrijkste stadje op Elba. Het is tegen een heuvel aan gebouwd.
Ook is daar een klein haventje. In het centrum van dit stadje ligt een groot plein met een kerk in de buurt.
In deze kerk is er een keer per jaar een mis voor napoleon dat is op 5 mei.

SiciliŽ
SiciliŽ is het grootste eiland in de Middellandse Zee en is ongeveer even groot als BelgiŽ. TunesiŽ ligt 150 kilomter ten zuiden van SiciliŽ. De kust van SiciliŽ 1030 kilometer lang. Tussen de bergen en de rotsen zijn erg veel baaien.

In het oosten van SiciliŽ staat de grote vulkaan de Etna.
De Etna is de grootste (nog werkende ) vulkaan van Europa en een van de grootste van de wereld. De vulkaan is 3340 meter hoog en is daarom het hoogste wat je in SiciliŽ ziet.
Van de Etna zijn al ongeveer tachtig uitbarstingen bekend. De laatste uibarsting was in mei 2001.

Ook zijn er heel vaak aardbevingen op SiciliŽ ongeveer 2 keer per jaar.
De bodem van SiciliŽ bestaat voor een groot deel uit kleigrond.
SiciliŽ heeft een middellandse-zeeklimaat met hete maar ook droge zomers en zachte winters met veel regen. In de zomer kan het in SiciliŽ wel 40 graden worden. Dit is erg warm.Ook waait er in de zomer vaak een woestijnwind op SiciliŽ (zand uit noord Afrika).

SardiniŽ
SardiniŽ is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee en is van het eiland Corsica gescheiden door de straat van bonifacio.
SardiniŽ heeft minder hoge bergen dan Corsica maar is wel erg heuvel -achtig en heel vaak bergachtig. De grootste berg op SardiniŽ is de Punta marmora (1834 meter hoog) en er zijn veel moerassen.

SardiniŽ heeft een tropisch klimaat met hele zachte winters. Het vriest ook wel eens hard in de winter. Het regent er vaak. In de zomer kan het Ďs nachts in SardiniŽ wel 30 graden worden.

In het water dat om SardiniŽ ligt zijn hier en daar wat planten en wel wat dieren te vinden. De dieren die je daar het snelst tegen zal komen zijn vooral:walvissen en dolfijnen. In de zee vindt je ook wel veel koraal.(op de bodem van de zee).

Hoofdstuk 6: De natuur en het klimaat

In ItaliŽ zijn veel bergen en heuvels. In het noorden van het land liggen de alpen. Ze liggen op de grens met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Als je ItaliŽ over het land wilt bereiken moet je over de alpen rijden.

De alpen
De hoogste bergen in de alpen zijn wel meer dan 4000 meter hoog. Ook is er de Mont-blanc die ligt op de grens met Frankrijk en hij is ongeveer wel 4807 meter en de hoogste berg van de alpen.

Ook zijn er in ItaliŽ veel heuvels. De vele heuvels en bergen zijn lastig voor de landbouw. Het grootste deel van ItaliŽ bestaat uit heuvelachtige gebieden.

De Po-vlakte is een grote vlakte in ItaliŽ.De belangrijkste rivier uit ItaliŽ is de Po die 670 kilometer lang is. De tiber is 406 kilometer lang.

Klimaat
ItaliŽ heeft een Middellandse Zeeklimaat. De zomers zijn er heet en droog en de winters zacht. Dan valt er ook de meeste regen. Een nadeel heeft de regen omdat het meestal onregelmatig valt. In de zomertijd valt er eigenlijk helemaal geen plens maar in de winter vallen er soms veel grote plenzen naar beneden. Dat is niet zo best voor de landbouw, want de zomer is het groeiseizoen. Dit klimaat telt niet voor heel ItaliŽ. In de bergen kan het 's winters heel erg koud zijn en er valt ook veel sneeuw, tot in Zuid-ItaliŽ toe.

Vulkanen en aardbevingen
ItaliŽ wordt vaak opgeschokt door vulkanische uitbarstingen. Op SiciliŽ ligt de Etna, de meeste actieve vulkaan van Europa. Hij is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht en ruim 3300 meter hoog. Meestal zijn die uitbarstingen niet gevaarlijk. Maar er is wel veel schade aan de huizen of wegen. Op de Etna liggen veel dorpen dat komt omdat de hellingen van de Etna door de uitbarstingen van de vulkaan heel vruchtbaar zijn. ItaliŽ's tweede vulkaan is de Vesuvius. Deze ligt vlak bij Napels. Een van de laatste gevaarlijke uitbarstingen van de vulkaan is 79 jaar na Christus geweest. Toen is de stad Pompei vernietigd.

Het gevaar van vulkanische uitbarstingen valt tegenwoordig dus nogal mee. Maar met de aardbevingen is het erger gesteld. Zware aardbevingen hebben ItaliŽ van Noord tot Zuid geteisterd. Er zijn duizenden slachtoffers gevallen met die bevingen. Bovendien geeft dat ook enorme schade.

Informatielijst

Boeken
ē Encyclo-pockets wereldatlas door Ester Habi
ē Heilige plaatsen Rome door Nicola Barber
ē Wereldatlas voor de jeugd door Malcolm Day
ē Guides ItaliŽ door Hans KŲfer
ē Toscane / UmbriŽ uit Dominicus reeks

Internet
ē http://www.italie.nl
ē http://www.iselinge.nl/scholenplein/euro/landen/italie.html
ē http://www.reisomdewereld.nl/bestem/europa/itali1.html

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2652

reacties

goed werkstuk ik ga hem ckers gebruiken thanks
door jelle (reageren) op 8 april 2005 om 16:21
goeie werkstuk ik ga hem ook zeker gebruiken dankje xxxx
door Anoniem (reageren) op 29 maart 2015 om 11:13

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?