Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Overstromingen in Bangladesh

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 473 woorden
  • 17 februari 2004
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
76 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding Ik houd mijn werkstuk over Bangladesh. Ik moet door dit werkstuk de volgende vraag kunnen beantwoorden: Hoe komt het dat er in Bangladesh zo vaak overstromingen zijn en dat daarbij zoveel slachtoffers vallen? Ik moet dit doen met behulp van de volgende deelvragen: 1 Wat is de topografie van het land? 2 Overstromingen komen voor in twee hoofdvormen. Welke 2? 3 Hoe verklaar je het ontstaan van beide vormen? 4 Men vergelijkt Bangladesh vaak met Nederland. In hoeverre lijken ze op elkaar, in hoeverre niet? 5 Men denkt aan een soort Deltaplan voor Bangladesh. Wat is daarover je mening? Ik hoop dat dit allemaal gaat lukken en dat dit een leuk en leerzaam werkstuk wordt. Deelvraag 1: Wat is de topografie van het onderzoeksgebied? Zoals je op dit kaartje hierboven kunt zien, ligt Bangladesh naast India en onder de Himalaya. Het ligt ook in de delta van 3 grote rivieren. Dat is te zien in het plaatje hierboven. Als er veel water uit de Himalaya komt, stromen die 3 rivieren meestal over. Hierdoor kan er veel overlast komen.
Deelvraag 2: Overstromingen komen voor in twee hoofdvormen. Welke 2? Overstromingen komen voor in deze twee hoofdvormen.: -cyclonen -de ‘Moesson’ Deelvraag 3: Hoe verklaar je het ontstaan van beide vormen? Menselijk factor: Doordat mensen in Bangladesh veel bomen hebben gekapt heeft de grond op de bergen geen houvast meer wanneer er een flinke regenbui komt. De grond kan dan het water niet langer meer opnemen en spoelt weg, al deze losse grond komt in de rivierbedding terecht aangezien de rivier het diepste punt is van een dal. Zo wordt de rivier ondieper en stroomt deze over. Natuurlijk factor: Door de sterke moesson en cyclonen wordt er heel wat schade aangericht, wanneer ze alles aan de kust kapotmaken heeft het zeewater vrijspel om binnen te dringen in het binnenland. Ook te veel regen veroorzaakt dat de rivieren overstromen. Deelvraag 4: Men vergelijkt Bangladesh vaak met Nederland. In hoeverre lijken ze op elkaar, en in hoeverre niet? Bangladesh en Nederland worden vaak met elkaar vergeleken, omdat in beide landen, door de lage ligging, overstromingen zijn. Toch lijken beide landen, op die ene factor, niet veel op elkaar. Bangladesh is 3,5x zo groot als Nederland, en heeft bijna 8x zoveel inwoners als Nederland. In Bangladesh zijn de mensen veel minder ontwikkeld, en worden er gemiddeld veel meer kinderen geboren. Deelvraag 5: Men denkt aan een soort Deltaplan voor Bangladesh. Wat is daarover je oordeel? Ik vind dat Bangladesh een soort Deltaplan nodig heeft, maar waar moeten ze het van betalen? En trouwens, door als die overstromingen komt er veel vruchtbare slib mee, waardoor er wel 3x per jaar geoogste kan worden. Natuurlijk moeten er wel bijv. sluizen en dammen gemaakt worden in gebieden waar veel mensen wonen, maar een Deltaplan kan Bangladesh gewoon niet betalen. Dus ik vind dat er wel iets gedaan moet worden, maar niet zoiets als een Deltaplan

REACTIES

L.

L.

hai hai
wat ben ik blij dat jij dit op deze site hebt gesegd had er egt geen sin in om ut self te make1

groetjes + kussies lisa

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.