Vitiligo

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 291 woorden
  • 18 februari 2004
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
30 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vitiligo - Wat is vitiligo? Vitiligo is een onschuldige aandoening waarbij de huis en het haar pigment verliezen. Als een stukje witte vitiligo huid onder een microscoop wordt beken blijkt dat in de opperhuid geen pigment cellen meer zitten. Behalve dat vitiligo een medisch probleem is het zeker ook een sociaal psychologisch probleem. Vitiligo is niet besmettelijk. 1 á 2 procent van de wereld bevolking heeft de huid aandoening - Hoe ontstaat vitiligo? Sommige Onderzoekers menen dat het afweersysteem zich tegen de pigment cellen keert. Dit wordt vaak gezien bij diabetisch (suikerziekte), schild klier en alopecia areata (haar uitval). Volgens een andere theorie zeggen ze dat het erfelijk is. Dit is bij 30 tot 40 procent van de gevallen. Bij een tweeling die vitiligo heeft kan het voorkomen dat de witte vlekken op precies dezelfde plaatsen voorkomen.
- Wat zijn de verschijnselen? De plekken hebben iedereen eigen vorm en grootte, de rand is dan ook vaak donkerder dan de echte huidskleur. Waar vitiligo vaak zit zijn op drukplaatsen, handen, gezicht en voeten. Maar ze kunnen ook na een operatie verschijnen, waar het lidteken zit word alles wit. - Wat voor behandelingen zijn er? UVB belichting hierbij moet je drie keer in de week voor een zonnebank staan. Maar deze heeft dan wel andere lampen dan een zonnebank. Na 4 tot 6 uur kunnen je al het effect zien, maar deze kan je niet met het blote oog zelf zien. Daar hebben ze een black light lamp voor. Er zijn nog andere behandelingen die je kan doen deze vind je op www.lvvp.nl
Het pigment kan tot 90% terug komen maar dat zal waarschijnlijk niet gebeuren
Informatie bronnen: www.lvvp.nl www.web.nl/gids/Welzijn_en_Gezondheid/Ziektebeelden/Huid www.artsenapotheker.nl
Randa en Mariëlle H3B

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.