Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Egypte

Aardrijkskunde

Werkstuk

Egypte

5.3 / 10
1e klas aso
  • Leentje
  • Nederlands
  • 3075 woorden
  • 8249 keer
    5 deze maand
  • 28 januari 2004
De vier hoofdvragen:

-Wat trekt de toerist het meest aan? (natuur, cultuurhistorisch, evenementen)

Egypte staat bekend om zijn vele piramides en tempels. Cultuurhistorie is dus wat de toeristen hier voornamelijk komen zoeken. Maar ook voor de prachtige natuur komen er toeristen. Enkele voorbeelden:
• Aswan is de meest zuidelijke stad van Egypte; op zo’n 213 km ten zuiden van Luxor. In het rivierdal van de Nijl is het zeer mooi; granieten rotsen en eilanden met palmen en tropische planten overdekt. Ten zuiden van Aswan begint het grondgebied van de Numibiërs. Aswan is sinds het begin van de negentiende eeuw een favoriete overwinteringbestemming.
• Ook in en rond Aswan bevinden zich talloze bezienswaardigheden, zoals 260 km ten zuiden van Aswan, in het hart van Numibië, liggen enkele van de meest indrukwekkende monumenten van het oude Egypte: de rotstempels van Abu Simbel. Ze werden tussen 1290 en 1224 voor Christus gebouwd, tijdens de regeringsperiode van Ramses II.
Ten zuidoosten van Aswan staat ook een zeer mooie maar onvoltooide obelisk die uit de 15e eeuw voor Christus dateert en 42 meter lengte bij 4 meter breedte is.
Rond Aswan liggen ook twee eilanden: het Kitchener’s eiland en het Elephantine eiland.
-Het Kitchener’s eiland werd in 1890 aan de Britse consul-generaal Lord Kitchener
geschonken en is een van de meest indrukwekkende plaatsen rond Aswan.
-Elephanthine eiland is het oudst bewoonde gebied in Aswan. In het zuiden van dit eiland vind je sporen van een antieke stad en een museum gebouwd in een oude villa.
• Natuurlijk (hoe zouden we het kunnen vergeten) is er ook nog Cairo. Cairo is niet alleen de hoofdstad van Egypte, maar ook de grootste stad van de Arabische wereld. Het is ook meteen met zijn ruim 16 miljoen inwoners de grootste stad van heel Afrika en er werken dan ook nog eens vier miljoen andere mensen overdag. In Cairo kan je bijna alles; winkelen, stadswijken en musea bezoeken, piramides bezichtigen, zeilen op de Nijl,…
De belangrijkste bezienswaardigheden zijn natuurlijk de piramides van Gizeh. De drie reusachtige piramides en de grote sfinx vormen samen een van de zeven wereldwonderen. Het plateau van Gizeh (waarop ook deze drie piramiden gelegen zijn) telt in totaal elf piramides. De drie grootste piramides waarover we spraken, zijn de piramide van Cheops, die van Chefren en Mykerinos.

De piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos

• De tempel van Luxor is ook een heel bekende tempel. Hij werd gebouwd door Amenhotep III en Ramses II. Hij was bedoeld om processies ter ere van de god Amon te houden voor het begin van het nieuwe Egyptische jaar.

-Welke voorzieningen zijn er aanwezig voor de toerist? (consumptie – verblijf - ontspanning)

In Egypte tref je vele kleine winkeltjes aan. Vooral op marktjes vind je heel erg veel kraampjes en wanneer je op een cruise met de boot in een sluis gaat, word je verrast door kleine roeibootjes die je verschillende producten aanbieden door ze naar boven te gooien in een zak.
Ook in grote en kleinere steden vind je vele restaurantjes. Je mag er wel nooit kraantjeswater drinken, en ook met ijsblokjes moet je opletten.

-Hoe is het gebied te bereiken?

Met het vliegtuig is de gemakkelijkste oplossing, maar ook met de boot kan je er geraken.
Als je met het vliegtuig gaat gaat, kan je het best een taxi nemen naar Luxor, waar de boot vertrekt naar Opper-Egypte.

-Voor wie (voor welke vorm van toerisme) is het gebied bestemd? (massatoerisme - cultuurtoerisme – kamperen – rugzaktoerisme – gezinsvakantie – sportvakanties – avontuurlijke vakanties – jeugdvakanties – luxetoerisme voor een elite – hoevetoerisme – stadstoerisme – ecotoerisme – natuurtoerisme - …)

Vooral cultuurtoerisme en massatoerisme.


Tien bezienswaardigheden die u niet mag overslaan tijdens de cruise langs de Nijl

1. Tempel van Karnak

De tempel van Karnak is de grootste faraonische zuilentempel ter wereld en tegelijkertijd ook de grootste tempel van het land. Hij is gebouwd door Amenhotep III en Ramses II. Het hele complex kan in drieën verdeeld worden: de tempel van Amon, de tempel van Montoe en de tempel van Moet. Een groot aantal farao’s hebben letterlijk hun “steentje” bijgedragen aan dit uitgestrekte complex. Er is maar liefst 2000 jaar aan gewerkt! De grootste toevoegingen zijn gedaan door de farao’s van de 18de tot de 20ste dynastie (tussen 1570 en 1090 v.C.). De belangrijkste bezienswaardigheden van deze tempel zijn:
- de grote zuilenhal met 134 zuilen van 23 meter hoog
- de sfinxenlaan met hun ramskoppen
- de obelisk
- de beelden
- de verschillende reliëfs en hiërogliefen
- de 2 heilige meren rondom te tempel

De sfinxelaan met hun ramskoppen.

Detail van de sfinxen.
Deel van de zuilenhal.
Hiërogliefen.
De enige overgebleven obelisk.

Informatie rond de tempel van Karnak:
http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/afrika/egypte/bezienswaardigheden/luxor_oostoever.htm
http://carolien.ulyssis.org/fotodir2/Egypte/13-07/00karnak
http://users.pandora.be/e.rasker/VerhaalEgypte.html

2. Tempel van Edfoe

De bouw van deze tempel begon in 237 v.C. onder leiding van Ptolemaeus III en Euergetes. Hij is prachtig bewaard gebleven en dan ook het voorbeeld van een goed bewaard gebleven tempel. Door zijn afmetingen (137 meter lang) is het de tweede grootste tempel van het land. De ingang van de tempel wordt bewaakt door twee beelden van de god Horus, de god van de oorlog die hier vereerd wordt. Ook in deze tempel zijn er mooie reliëfs met o.a. de rituelen van de stichting van de tempel.

De god Horus die in deze tempel vereerd wordt.
Het binnenplein van de tempel.

Informatie rond de tempel van Edfoe:
http://users.pandora.be/e.rasker/VerhaalEgypte.html
http://users.pandora.be/gossaert-verschuere/eigenfotosvanegypte.html

3. Tempel van Kom Ombo

De tempel van Kom Ombo is aan twee goden gewijd, de oorlogsgod Horus en de god van de vruchtbaarheid Soek. Hij is gesticht in de 18de dynastie door Thoetmosis III. Deze tempel is een tempel met velen zuilen. De zuilen in de grote zuilenhal hebben kapitelen met bloemen en palmbladmotieven. Op sommige van de zuilen zijn zelfs nog de kleuren te vinden.

Op deze zuil zie je nog duidelijk de kleuren.

Nog enkele van de vele zuilen.

De tempel van Kom Ombo vanop een schip gezien.

Informatie rond de tempel van Kom Ombo:
http://carolien.ulyssis.org/fotodir2/Egypte/14-07/02komombo
http://users.pandora.be/e.rasker/VerhaalEgypte.html

4. Abu Simbel tempel


De Abu Simbel tempel werd door Ramses II gebouwd. Een van de aspecten dat deze tempel zo prachtig gemaakt, is zeker en vast het feit dat hij in zijn geheel (38 meter lang!) uitgehouwen is in de rotsen. Andere aspecten, waardoor deze tempel zeker en vast de moeite waard is, zijn de zeer goed bewaarde hiërogliefen en afbeeldingen en de indrukwekkende standbeelden van Ramses II.

Het vooraanzicht van de tempel.
Een van de vele beelden van Ramses II.
De prachtig bewaarde afbeeldingen (hier van slaven) en hiërogliefen.

5. Tempel van Hathor

Deze tempel ligt vlak naast de Abu Simbel tempel en is net als zijn grotere broertje door Ramses II gebouwd. Net zoals die tempel is hij in de rotsen uitgehouwen. Hij wordt gesierd met zes beelden van de vrouw van Ramses II, Nefertari, die hier even groot afgebeeld wordt als haar man (wat zeer uitzonderlijk was). Ook in deze tempel zijn er vele reliëfs en hiërogliefen te zien.

Een beeld van Nefarti in de tempel van Hathor.
De tempel van Hathor, naast die van Abu Simbel.

Informatie rond de tempel van Abu Simbel en Hathor:
http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/afrika/egypte/bezienswaardigheden/abusimbel.htm
http://users.pandora.be/e.rasker/VerhaalEgypte.html

6. Vallei der koningen


In de vallei der Koningen zijn heel wat (belangrijke) farao’s begraven. Enkelen daarvan zijn Ramses II en III, Thoetmosis III en Toetanchamon.

De vallei der Koningen.

Het graf van Toetanchamon is het enige graf dat ongeschonden werd aangetroffen. Het is echter wel onafgewerkt, omdat de koning zeer jong gestorven is. Alleen in de grafkamer zijn er schilderingen op de muur. In de sarcofaag van roze kwartsiet ligt nog altijd de mummie.

De grafkamer met de muurschilderingen.

Het graf van Thoetmosis III is een van de oudste graven. Het heeft iets opmerkelijks, namelijk, de grafkamer is rond. De ronde sarcofaag staat er nog, maar de mummie is te vinden in het museum van Cairo.

Het graf van Ramses II is prachtig verlicht, heeft mooie muurschilderingen, is zeer groot en is diep uitgehouwen in de rotsen.

Het graf van Ramses III is in minder goede staat: het is half ingestort, is maar half verlicht, maar de muurschilderingen tonen wel scènes uit het dagelijkse leven.

Informatie over de vallei der Koningen:
http://users.pandora.be/e.rasker/VerhaalEgypte.html

7. Tempel van Hatsjepsoet

Op het eerste zicht valt deze tempel, die op maar 15 jaar tijd (7de tot 22ste regeringsjaar) werd gebouwd, tegen. Maar hij zal beter meevallen dan je denkt: er zijn binnenplaatsen en terrassen die er misschien heel stijf, maar ook heel modern uitzien. Voor op maar 15 jaar tijd gebouwd te zijn, mag deze tempel er best wezen.

De tempel van Hatsjepsoet, een tegenvaller vanop afstand.

Informatie rond de tempel van Hatsjepsoet:
http://members.brabant.chello.nl/~e.huggers/tempels-graven/hatsjepsoettempel.html

8. Kolossen van Memnon


Achter deze twee enorme stenen stond vroeger de tempel van Amenhotep III. De tempel is, spijtig genoeg, helemaal vernield, maar werd gezien als een van de mooiste van Thebe. De twee kolossen zijn hiervan wel het levende bewijs. Het zijn 2 beelden van 16,6 meter hoog, gebouwd uit 2 kwartsieten rotsblokken. Ze stellen, wat ook wel zeer logisch is, de farao voor.

Op deze foto zie je heel duidelijk de grote van de beelden.
De twee kolossen van Memnon.

Informatie rond de kolossen van Memon:
http://members.lycos.nl/antef_egypte/de_kolossen_van_memnon.htm
http://users.pandora.be/e.rasker/VerhaalEgypte.html

9. Tempel van Luxor


Deze, zeer bekende, tempel is door gebouwd door Ramses II en Amenhotep III, die ook al de tempel van Karnak bouwden. En dat is geen toeval: de twee tempels waren vroeger met een sfinxenlaan verbonden, maar nu zijn daar nog maar enkele stukken van te zien bij beide tempels. De tempel is gewijd aan de drie-eenheid Amon, Mout en Chons. Het hele complex is prachtig bewaard gebleven: een stuk van de sfinxenlaan, de beelden van Ramses II, de hiërogliefen, de afbeeldingen, …

Een deel van de sfinxenlaan voor de tempel.

De cartouche van de farao die deze tempel gebouwd heeft. Weer een voorbeeld van de goed bewaarde hiërogliefen.

Enkele zuilen met daartussen nog beelden.
Deze zijn wel zonder hoofd.
Een zicht op de tempel.

Informatie rond de tempel van Luxor:
http://users.pandora.be/e.rasker/VerhaalEgypte.html
http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/afrika/egypte/bezienswaardigheden/luxor_oostoever.htm

10. Piramides van Gizeh

Gizeh, met zijn 3 grote piramides en de sfinx, is een van de zeven wereldwonderen. De bouwwerken zijn een staaltje van zeer mooie architectuur. Voor de Grote Piramide van 137 meter hoog bijvoorbeeld, zijn er maar liefst 2,3 miljoen steenblokken gebruikt, samen zo’n
6 180 000 ton. Deze piramides zijn 2500 jaar v.C. gebouwd. Ook de bijhorende sfinx is prachtig, maar waarschijnlijk zal deze vroeger nog mooier geweest zijn, omdat deze geschilderd was.
• De piramide van Chefren: Farao Chefren, de zoon van Cheops, blufte toen hij de inscriptie 'Chefren is de grootste' op zijn piramide liet aanbrengen; zijn piramide had een oorspronkelijke hoogte van 143,5 meter, en is nu 136 meter hoog. De piramide lijkt hoger dan die van zijn vader omdat het op een kunstmatig plateau gebouwd is. Chefren's piramide is herkenbaar aan de goed bewaard gebleven kalkstenen bedekking aan de top. Oorspronkelijk zijn alle piramiden geheel bedekt geweest met kalkstenen. Deze gladde mantel gaf de bouwwerken hun volledige piramidevorm. De meeste van de bedekking is nu verdwenen doordat die afgesleten is.
• De piramide van Mycerinus: De piramide van Mycerinus, de zoon van Chefren, is de kleinste van de drie. De omtrek van de piramide bedraagt 102,2 meter bij 104,6 meter. Oorspronkelijk was het bouwwerk 66,5 meter hoog, en inmiddels ruim 4 meter lager. De piramide is behoorlijk beschadigd doordat een 16e eeuwse kalief meende dat alle piramides moesten worden gesloopt. De granieten bedekking van het onderste deel van de piramide is nog aanwezig. Aan de zuidkant staan drie kleine piramiden, en aan de oostzijde de resten van de dodentempel en de tempelweg.
Je kunt de piramide de hele dag binnengaan. Via een smalle gang kom je in een aantal kamers waar vrijwel niets te zien is. Het is door de hitte en doordat je gebukt moet lopen een bijzonder zwaar stuk, maar toch de moeite de waard.
• De Sfinx is een mythologisch wezen met het lichaam van een leeuw en een menselijk hoofd. Het vroegste en beroemdste voorbeeld is de kolossale, rustende sfinx bij Gizeh, die stamt uit de tijd van koning Chefren. Deze bewaker van de ingang van het dodenrijk is 20 meter hoog, 73 meter lang en bij de schouders 11,5 meter breed. De sfinx is uit de rots gehouwen. Alleen het hoofd komt boven het grondniveau uit. Vanwege zijn ligging is de sfinx meerdere malen onder het woestijnzand begraven, en in 1905 voor de laatste keer uitgegraven. Sommige wetenschappers menen dat de sfinx oorspronkelijk een leeuw was, en een flink stuk groter dan nu. Uit deze leeuw heeft men later de sfinx gehakt. Oorspronkelijk was de sfinx waarschijnlijk beschilderd. De flanken zijn mager en door erosie aangetast.

Deze drie piramides zijn een van de zeven wereldwonderen.
Een close-up van een van de piramides.


Grenzen:

De ligging in de noordoostelijke hoek van Afrika op een kruispunt van drie continenten en culturen is bepalend geweest voor de geschiedenis van Egypte. In de loop der eeuwen heeft Egypte deel uitgemaakt van verscheidene rijken. De huidige grenzen van Egypte verschillen nauwelijks van de grenzen in de faraonische periode.

Klimaat

In de Nijlvallei, de woestijn en aan de Rode-Zeekust regent het vrijwel nooit. De meeste regen valt in de winter in het noorden. De temperatuur in Egypte kan overdag fors oplopen, aangezien de zon bijzonder fel is. Door de droge lucht is de hitte echter redelijk te verdragen. Alleen in de zomer is het door de hogere luchtvochtigheid vooral onaangenaam warm in het noorden. ’s Nachts koelt het het hele jaar door flink af, vooral in het zuiden.

De beste periode om een bezoek te brengen aan Egypte is in de winter, de lente en in de herfst. Vooral van november tot eind februari is het weer overal aangenaam.

Egypte heeft een typisch woestijnklimaat. Er is weinig of geen regen, matige tot extreme hitte overdag en sterke afkoeling 's nachts. In de Nijldelta is de werking veel minder.
De beste tijd om Egypte te bezoeken is van eind september tot eind maart. De temperaturen liggen er dan voor ons westerlingen rond een aangename 27 tot 35 graden overdag en 17 tot 21 graden 's nachts.In de periode na eind maart loopt de temperatuur geleidelijk op.

Hieronder volgt een klimaattabel voor Egypte, genomen in Caïro en Luxor.

Caïro Caïro Luxor Luxor
minimum maximum minimum maximum
januari 8 19 5 23
februari 9 20 6 25
maart 11 23 10 29
april 13 28 15 34
mei 17 32 20 38
juni 17 34 22 40
juli 21 35 23 40
augustus 21 34 23 40
september 21 35 21 38
oktober 17 29 17 35
november 13 24 12 29
december 10 20 7 24


Bevolking

Egypte telt meer dan 70 miljoen inwoners. Het woestijngebied is bijna onbewoond, dus wonen bijna alle mensen op een relatief klein gebied ( nog geen 6% van het grondgebied ). Hierdoor is er sprake van overbevolking. Vooral de metropool Cairo is zeer dichtbevolkt.
Natuurlijke bevolkingsgroei 1,66% (2002)
Geboorten (per 1000 inwoners) 24,41(2002)
Sterfte (per 1000 inwoners) 7,58 (2002)
Levensverwachting vrouwen 66,2 jaar Levensverwachting mannen 61,9 jaar (2002)
De volgende bevolkingsgroepen zijn te onderscheiden:
Egyptenaren, Bedouïnen en Berbers 99%
Nubiërs, Armenen, Grieken en andere oorspronkelijke Europeanen 1%

Taal

In Egypte wordt een Arabisch dialect gesproken, maar in toeristische centra verstaan/spreken ze ook Engels of Frans. Ook vrijwel alle opschriften in Egypte zijn in het Arabisch.

Enkele (nuttige) woorden:

ja aAywa
nee la
alstublieft men fadlek (mannen)
men fadlik (vrouwen)
bedankt shukran
sorry / excuseer assef
goede morgen sabah el-kheir
goede avond masa el-kheir
welkom marhaba
tot ziens salam
Mijn naam is … Esmi …
Ik spreek geen Arabisch. Ma-batkallamsh ‘ arabi
Ik versta u niet. Ana mish fahem.
Spreekt u Engels? Int betetkalem inglizi?
Hoe laat is het? El-saa kam?
(Andere nuttige woorden zijn te vinden op http://touregypt.net/translat.htm)

Cultuur


De kerk en de staat zijn in Egypte wel gescheiden, maar de invloed van de islam op het dagelijkse leven is overal duidelijk merkbaar. Een paar keer per dag klinkt vanaf de vele minaretten de oproep voor het gebed. Ook “de bedevaart naar Mekka” is iets wat voor de Egyptische moslims minstens eenmaal in het leven moet gebeuren. In de grote steden wordt het geloof wel iets losser beleden dan op het platteland. Iedereen die een moskee bezoekt moet zijn/haar schoenen uitdoen én kleding met lange mouwen en broekspijpen dragen. Soms is het als vrouw zelfs verplicht om een hoofddoek te dragen.

Meer dan 90% van de bevolking is aanhanger van de Islam (Soennitische variant). Verder zijn er 9,5 % christenen en een kleine minderheid Joden.

Staatsinrichting


Egypte is een Republiek waarin de president grote bevoegdheden heeft. De president wordt benoemd door tweederde van het parlement voor een termijn van zes jaar en kan worden herkozen. Hij beslist over alle belangrijke benoemingen, is opperbevelhebber van het leger en heeft de bevoegdheid om decreten en noodmaatregelen af te kondigen.

De wetgevende macht berust bij het parlement en de President. Het parlement heeft 444 direct gekozen leden en 10 leden die worden benoemd door de president. Het parlement heeft het recht van goedkeuring van het algemene beleid, inclusief begroting en ontwikkelingsplan. Naast het parlement bestaat een Raad van Advies met 140 direct verkozen en 70 door de president benoemde leden.

In de Grondwet zijn de onafhankelijkheid en immuniteit van de rechterlijke macht vastgelegd. Het hoogste rechtsorgaan is het Constitutionele Hof, dat in 1969 is ingesteld.

Politiek


Sinds 1953 is Egypte een republiek, wat dus wil zeggen dat er weinig (zelfs geen) sprake is van democratie. De president is dan ook zeer machtig. De huidige president is Hosni Moebarak.

De huidige president, Hosni Moebarak.


Economie

Sinds 1992 voert Egypte een economisch aanpassings- en herstructureringsbeleid, gesteund door IMF, Wereldbank en een schuldsanering in het kader van de Club van Parijs. Herstel van de groei volgde met een gemiddelde van 4 % per jaar in de periode 1993 - 1997. Toch bedraagt de werkloosheid volgens officiële schattingen 10 %, volgens niet-officiële 20 %. In de komende tien jaar zal de beroepsbevolking jaarlijks met ongeveer 560.000 personen toenemen.
De overheid heeft vooralsnog grootschalige privatiseringen vermeden. Ook de hervorming van het overheidsapparaat die het ontslag vereist van grote aantallen (overigens slecht betaalde) ambtenaren wordt slechts geleidelijk doorgevoerd.
Voornamelijk sinds begin 1996 heeft de economie zich snel ontwikkeld. Van ’lage inkomens land’ is Egypte opgeklommen tot ’lager middeninkomens land’. Sinds 1999 is echter sprake van een vertraging in de economische groei en toenemende liquiditeitsproblemen. Als gevolg van de aanslagen van 11 september 2001 en teruglopende inkomsten in o.a. de toeristische sector zijn de economische problemen de afgelopen tijd verder toegenomen.
In de huidige ontwikkelingsfase bestaat grote behoefte aan investeringen in de sectoren infrastructuur, transport en communicatie. Egypte streeft naar een regionale functie als transport- en distributiecentrum. Hoewel gevoelig voor politieke onrust, is toerisme een snel groeiende sector met een groot potentieel voor verdere ontwikkeling.

Munteenheid


In Egypte betaal je met de Egyptische pond. In april 2002 was de wisselkoers 0,25 euro, 4 pond is dus 1 euro. Er worden haast geen munten gebruikt, alleen biljetten.

De Egyptische bankbiljetten.

Planten en dieren

Planten:

Suikerriet en citrusbomen zijn de overheersende beplanting in Egypte.
De woestijnen zijn vrijwel onbegroeid; al het overige is bebouwd land. Egypte heeft geen bossen. De plantengroei is hoofdzakelijk van mediterrane oorsprong, met onder andere sinaasappelbomen, acacia's, vijgenbomen, eucalyptusbomen, tamarinden en dadelpalmen. Als landbouwgewassen zijn suikerriet, katoen, rijst en graan vermeldenswaard.

Dieren:

In de woestijn leven weinig wilde dieren (woestijnvos). De bewoners van Egypte houden kamelen, ezels, paarden, waterbuffels, koeien, schapen, geiten, kippen en duiven. Nijlpaarden zijn bijna uitgestorven, krokodillen zijn er nog in het Nassermeer. Bekend is de grote Nijlvaraan, een reptiel die wel twee meter lang kan worden. Slangen zijn er ook in verschillende varianten aanwezig. Het onderwaterleven in en rond de koraalriffen van de Rode Zee is uniek. De Nijlvaraan

Informatiebronnen


http://users.pandora.be/e.rasker/VerhaalEgypte.html

http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/afrika/egypte/klimaat/temperatuur.htm

http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/afrika/egypte/bevolking/volk.htm

http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/afrika/egypte/taal/woorden.htm

http://touregypt.net/translat.htm

http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/afrika/egypte/cultuur/cultureel.htm

http://images.google.be/imgres?imgurl=www.libyen-news.de/images/Hosni%2520Mubarak.JPG&imgrefurl=http://www.libyen-news.de/oktober_2002.htm&h=210&w=140&prev=/images%3Fq%3Dhosni%2B%26svnum%3D10%26hl%3Dnl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8

http://images.google.be/imgres?imgurl=www.jsiegers.com/reizen/egypte/hires/50pounds.jpg&imgrefurl=http://www.jsiegers.com/reizen/egypte/info.html&h=676&w=800&prev=/images%3Fq%3Degyptische%2Bpond%26svnum%3D10%26hl%3Dnl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8

http://www.landenweb.com/EGYPTE.cfm

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6798

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer