Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Curacao

Aardrijkskunde

Werkstuk

Curaçao

6.9 / 10
  • Wilbert
  • Nederlands
  • 1790 woorden
  • 54209 keer
    51 deze maand
  • 20 februari 2000
Inleiding
Tot de Nederlandse Antillen behoren Aruba, Bonaire en... Curaçao !!!

Het eiland Curaçao werd in 1499 ontdekt door een Spaanse ontdekkingsreiziger. Ze noemden het toen het eiland van de giganten, omdat er hele grote Indianen woonden. In 1634 werd Curaçao door de Nederlanders veroverd op de Spanjaarden. De Nederlanders hadden een haven nodig op het Caribisch gebied. Curaçao had zo'n perfecte haven. Ze bouwden bij de ingang een groot fort om de haven te verdedigen. Ze noemden het fort 'Fort Amsterdam'. Het staat er nog steeds, en trekt nog vele toeristen.

Curaçao werd erg bekend als tussen station voor de slaven handel. De Nederlanders haalden de slaven uit Afrika. Voordat ze doorverkocht werden in Amerika, konden ze op Curaçao op krachten komen. Als de slaven er gezond uitzagen, brachten ze meer geld op. Per jaar kwamen er ongeveer 8000 slaven op Curaçao aan om daarna weer doorverkocht te worden.

Dit noemen we nu een zwarte bladzijde uit onze vaderlandse geschiedenis.

Nederlandse Invloed en Cultuur
Een stukje Nederland in de Caribbean. Oude Nederlandse straatnamen, kleurige geveltjes van voormalige pakhuizen aan de waterkant van de St. Annabaai, hoe bestaat het! Het Hollandse tintje van met name Willemstad verbaasd nog iedere dag honderede toeristen, die vrijwel meteen naar de camera grijpen. De vrolijke pasteltinten van de imposante pakhuizen, zijn niet voor de toeristen aangebracht, maar voor de gouverneur. Hij wilde kleur, want wit deed pijn aan zijn ogen. De Nederlandse Antillen hebben een autonome regering, maar maken nog steeds onderdeel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Nederlands wordt bijna door iedereen gesproken.


De Taal Papiamentu
"Lanta nos bos ban kanta grandesa di Korsou," betekent: Laten wij onze stem verheffen en de grootheid van Curaçao bezingen. Zo begint het officiële volkslied van Curaçao. De 'grootheid' van het eiland, de unieke eigen cultuur, het bijzondere karakter, ze worden door het volk van Curaçao met trots bezongen. Een trots die wortelt in het 'eigene' van alles dat Curaçaos is. De officiële taal mag dan wel Nederlands zijn, maar Papiamentu is op het eiland de voertaal. Engels en Spaans wordt alom gesproken. Papiamentu is ontstaan uit het Portugees, Spaans, Afrikaanse talen, Nederlands, Engels en Frans. Er woonden op Curaçao in de loop der eeuwen zoveel verschillende volkeren, dat als vanzelf deze unieke mengtaal is ontstaan.

De bevolking
" Kon ta bai?" Hoe gaat het? Nou, goed natuurlijk. De zon schijnt, het leven is goeden waarom zou ik me druk maken? Juist als je in het Papiamentu aanspreekt, besef je dat Curaçao en haar bevolking een zonnige stemming te weeg heeft gebracht.
Want zo zijn de mensen op het eiland, ze zien in alles de zonzijde. Die 165.000 mensen vormen de belangrijkste attractie van Curaçao. Je hoort het overal, het opvallende Papiamentu, die bijna muzikale taal. En voor je het weet zeg je zelf 'masha danki' bij het
afrekenen van een koel biertje bij een van de vele snackbarretjes langs de Curaçaose wegen. Dat is verfrissend aan Curaçao: ze hebben er nog tijd voor een praatje. Waarover maakt niet uit, zelfs aan de kassa van de winkeltjes in de Heerenstraat en de Breedestraat heeft men de tijd om nog even gezellig met je te babbelen.

Planten en dieren
Eeuwen van zonneschijn en continu waaiende winden hebben op Curaçao een perfect uitgebalanceerde flora en fauna doen ontstaan. Niet minder dan 500 soorten bloemen en planten. voelen zich er thuis. De natuur selecteerde zorgvuldig tientallen verschillende cactussoorten, agaven en aloë. Zeldzame hagedissen, leguanen en het alleen hier voorkomende Curaçaos hertje kan je op de vele tochten bewonderen. Zeker met een goede gids. De vogels op Curaçao zijn beroemd, zoals de trupial, de kolibrie en het geelbuikje, ook wel het suikerdiefje genoemd. Ook hier is Curaçao het eiland net de vele gezichten.....

Bruggen
Hieronder zie je de Koningin Emmabrug over de St. Annabaai. Als de blauwe vlag bij het huisje omhoog gaat en de sirene gaat loeien, volgt een vast ritueel. Mensen haasten zich om nog over de brug te komen. De slagboom gaat neer, de motor op het laatste pontje pruttelt en langzaam VAART de brug open. De laatkomers slenteren naar de pondjes die het werk gratis van hun over nemen. Het idee van ponton brug kwam van L.B. Smith, een Amerikaan. Zijn brug was in 1888 klaar. Wie de brug over wilde moest tol betalen. Behalve zij, die zo arm waren, dat ze op blote voeten liepen. Van deze regeling werd behoorlijk misbruik gemaakt. Wie niet wilde betalen trok voor de brug zijn schoenen uit en verstopte ze onder z'n hemd.
De brug gaat gemiddeld 24 keer per dag open. Het beweegbare deel is 168 meter lang. Sinds de nieuwe Koningin Juliana brug er is (hieronder), mogen er alleen nog maar voetgangers over de oude Pontonbrug.

Klimaat
Curaçao heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde lucht- en zeewatertemperatuur van 27 graden. Karakteristiek is de behaaglijke, constante noordoostpassaatwind. Dunne kleding is aanbevolen!

Ditjes en Datjes
Water - Gedistilleerd uit zeewater. Zachter dan in Nederland en van een uitstekende kwaliteit. Het wordt gemaakt door de grootste zoetwaterfabriek ter wereld, die ook op Curaçao staat.

Tijdsverschil - In onze zomertijd is het op Curaçao 6 uur vroeger. In de wintertijd is het 5 uur vroeger.

Elektriciteit - De netspanning op het eiland in 110-130 volt. Vergeet dus niet een adapter mee te nemen!

Olieraffinaderij - Curaçao heeft een van de grootste olieraffinaderijen van de wereld. Leuk om te weten is dat de meeste vliegtuigbenzine voor de geallieerden uit de tweede wereld oorlog uit Curaçao kwam.

Willemstad - De hoofdstad van Curaçao is Willemstad. Willemstad is door de St. Annabaai in twee stukken verdeeld: Punda en Otrobanda. Punda is voor toeristen en zakenmensen. Hier staan veel oude koopmanshuizen uit de vorige eeuw. Deze zijn erg mooi gerestaureerd. In Otrobanda woont de lokale bevolking. Deze huizen zijn klein en vaak verwaarloosd.

Ligging en oppervlakte - Curaçao ligt in de Caribische Zee tussen Noord- en Zuid-Amerika. De totale Oppervlakte van Curaçao is km2. De grootste lengte is 61 km en de grootste breedte is 14 km. Cactussen en doornstruiken geven het landschap het karakter van een savanne.

Duiken in een wonderbare wereld
Een van Curaçaos mooiste attracties is:
-Duizenden vierkante kilometers groot.
-Behoorlijk nat.
-Wordt bevolkt door miljoenen prachtige kleurige vissen.
En dat is: Diepzeeduiken!

Het onderwater paradijs van het eiland is op veel plaatsen direct aan het strand te vinden. Daar begint elke keer weer een ware belevenis, waarvan je uren lang kunt genieten. Vroeg of laat stapt elke toerist met een snorkel set in die natte Hof van Eden. De 'wereld beneden' tart elke beschrijving. Een grote variëteit aan koralen, anemonen, Sponzen, vissen in kleuren die je niet voor mogelijk zou houden. Is het een wonder dat jaarlijks duizenden vakantiegangers op Curaçao zich de fijne kneepjes van de duiksport bijbrengen? Nee dus!
Curaçao biedt zo'n geweldig duikers paradijs, omdat Curaçao ontstaan is uit allemaal vulkanisch gesteente waar zich eeuwen lang koraal op heeft afgezet. Dat is bij de eerste duik al snel te zien. Pal langs de kust lijn treft u meteen de meest schitterende koraalriffen aan. Geen wonder dat duiken tegenwoordig een van de populairste sporten op Curaçao is!

Seaquarium
Oog in oog met een verpleegsterhaai. Een entre nous met een zeeschildpad. Een blik van verstandhouding met een goudstaartmurene. Sterke verhalen? Niet voor wie het beroemde Seaquarium van Curaçao bezoekt. Die vakantieganger kan rekenen op een zeer interessante kennismaking met het rijke onderwaterleven rond het eiland. In 70 aquaria leven meer dan 800 zeebewoners. Je maakt er kennis met krabben, anemonen en prachtige koraalsoorten, kleurige tropische vissen, roggen en zelfs 4 meter lange haaien. Veilig en achter glas is een bezoek aan het Seaquarium zelfs voor sommige ervaren duikers een ontmoeting met nooit eerder geziene soorten. Bij het hoofdgebouw is een Turtel Pool, waar zeeschildpadden bij velen een glimlach op het gezicht weten te toveren.

Winkelen
Een stad die groot geworden is door de handel, verloochent haar verleden niet. Zo kun je in Willem stad uitstekende koopjes halen. Vooral met camera's, horloges, cosmetica, goud en zilver kun je een aardige slag slaan. Daarnaast is winkelen in Willemstad ook nog eens heel gezellig. Iedereen heeft de tijd en winkelpersoneel neemt de tijd. De Breedestraat, de Heerenstraat en de Madurostraat zijn bekend om hun uitstekende winkels, maar ook in de wat kleinere straatjes kunt u op een buitenkansje stuiten. Heel wat anders gaat het er aan toe op de Drijvende Markt. Aan de Sha Caprileskade roepen Venezolaanse vissers de klandizie naar zich toe. Groeten en fruit, vers ingevoerd uit Venezuela, liggen er hoog opgetast. Gezellig en goed voor de leuke vakantieplaatjes!

Uitgaan
Na een dag zonneschijn, een heerlijk bad en een aperitiefje komt het: Honger als een leeuw! De keuze aan verschillende, kwalitatief goede restaurants op het Eiland is enorm groot, Amerikaans, Argentijns, Chinees, Indonesisch, Mexicaans, Surinaams, Italiaans, Spaans, Frans en natuurlijk ook de Nederlandse keuken is aanwezig! Maar waarom niet eens een keer lokaal Creools gegeten? Fuchi (maisgriesmeel), pindasoep, gietenstoofschotel, lekker!? En
wat te denken van snappers, groepers, mulato's en kreeften? De Antilliaanse keuken is, net als de bevolking, met alle winden meegekomen. Een tip voor na het eten :Willemstad heeft een reputatie op het gebied van bruine cafés. Een borreltje, wijntje, een lokaal gebrouwen biertje en een onuitputtelijke voorraad sterke verhalen aan de bar.........

Nachtleven
Als de zon allang onder is en de temperatuur wat is gedaald, dan is het 'party-time' op Curaçao. Bars, nachtclubs, cafés, disco's en casino's openen de deuren tot diep in de nacht. Op veel plaatsen - zeker in het weekeinde - spelen lokale bandjes. Op pleintjes wordt er in ongedwongen sfeer wat gedanst. De mensen hangen gezellig wat rond en vermaken zich geweldig. Iets sjiekers? Tot uw dienst. U bent welkom in modieuze discotheken als Naick's Place, Aristocrat en Infinity in Fort Nassau. Voor wat gezonde spanning en misschien wel een extra vakantie duitje kunt u terecht in de vele casino's die Curaçao telt. De croupiers bij de tafels wachten op uw inzet voor Black Jack, Poker, Roulette of Craps. Faites vos jeux!

Strandleven
Een gemiddelde temperatuur van 27 graden Celsius, de zon die elke dag schijnt, een vakantieganger die alle tijd van de wereld heeft. Waar gaat die heen? Naar het strand! De vraag is alleen : Op welke van de vele intieme strandjes die Curaçao rijk is, valt de keuze? Wie gesteld is op comfort en op een lekker ligbed aan de waterkant, die hoeft vaak het terrein van z'n hotel niet af. Wat meer privacy kan ook. Rustzoekers stappen met een goed gevulde koelbox in de huurauto. Ze sturen in korte tijd naar een van de fraaie baaitjes op het eiland. En over al is het warme, witte zand en het azuurblauwe water. Perfect voor wie z'n rust dubbel en dwars verdient heeft....

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9683

reacties

weet jij misschien wanneer de Julianabrug is gebouwd?
door annelies (reageren) op 21 januari 2002 om 17:38
hoi wilbert, ik woon op curacao en vind dat je werkstuk heel goed is!! groetjes stephanie
door stephanie (reageren) op 21 januari 2002 om 21:42
he goed werkstuk bedankt iemand
door matthijs (reageren) op 7 april 2003 om 17:36
ik vond het werkstuk wel oke ,maar je had ook over wat de mensen eten.Wat ze op school leert,en verder vond ik het wel leuk hoor dat is een compliment van me. daaaaaaaag
door angeluska (reageren) op 14 mei 2003 om 15:40
hallo ik vind dit werkstuk heel goed ik zit in de 1e en ik heb het gebruikt met nog wat erzelf bij gedaan en ik kreeg er een 9.8 voor als mijn voorpagina niet verkreukt was zou ik een 10 hebben mah thnx groetjes
door Linda (reageren) op 22 mei 2003 om 14:12
vol verbazing heb ik in je werkstuk gelezen over de huizen in otrobanda op Curacao. jij beweerd dat zij klein en verwaarloosd zijn. ik vraag mij af als je wel eens daar geweest bent. de huizen op curacao zijn vaak mooier en netter dan de flats in nederland. dus, ik adviseer je om nooit negatief te oordelen over een land of eiland als je er niet geweest bent.
door Cynthia (reageren) op 20 december 2004 om 17:05
Aruba hoort allang niet meer bij de Nederlandse Antillen je werkstuk begint al goed maar niet heus.
door zino (reageren) op 26 januari 2005 om 10:56
JE WERKSTUK IS BRILLIANT KON IK MAAR OOK ZO EEN SPREEKBEURT MAKEN MAAR JAMMMER.IK KAN NU GEEN INFO VINDEN MAAR JAH.MAAR HET WAS MOOI EGT HEEL MOOI,VOOR MIJ KRIJGT JE EEN 10 MET HEEL VEEL RESPECT GEEF IK JE DIE CIJFER......AFZ...NADESKA
door NADESKA (reageren) op 30 mei 2005 om 21:30
Op een gegeven moment staat er bij Ditjes en datjes: de totale oppervlakte van Curacao is km2. Dat klopt niet jammer ik had het een goede spreekbeurt gevonden hoor(nu nog steeds) maar ik werd er wel op aan gesproken in de klas omdat ik de totale oppervlakte niet wist!Maarjhaa groetjes robin..
door Robin (reageren) op 24 mei 2007 om 16:23
er zijn nou ongeveer 700.000 bewoners
door mathijs (reageren) op 11 juni 2007 om 16:26
De Nederlandse Antillen bestaan niet uit de eilanden Curacao, Bonaire & Aruba. De Nederlandse Antillen bestaan uit Curacao, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba.
door Benji Beaujon (reageren) op 20 december 2007 om 15:51
er staat op deze site. Het eiland Curaçao werd in 1499 ontdekt door een Spaanse ontdekkingsreiziger. Ze noemden het toen het eiland van de giganten, omdat er hele grote Indianen woonden. en op deze site http://nl.wikipedia.org/wiki/Cura%C3%A7ao staat er SPAANSE PERIODE (HOOFDSTUK) Curaçao werd in 1499 "ontdekt" door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Op dat moment woonden er naar schatting ongeveer 2000 Taíno op het eiland. In 1515 werden vrijwel alle Taíno als slaven weggevoerd naar Hispaniola. De Spanjaarden vestigden zich definitief op het eiland in 1527. Het eiland werd echter bestuurd vanuit een van de Spaans-Venezolaanse steden. De Spanjaarden importeerden veel exoten naar Curaçao. Paarden, schapen, geiten, varkens en rundvee werden vanuit Europa of een van de Spaanse koloniën op het eiland geïntroduceerd. Ook diverse uitheemse bomen en planten werden door de Spanjaarden aangeplant. Dat was vaak een kwestie van trial and error. Vandaar dat zij ook gewassen en landbouwmethoden van de Taíno leerden kennen en gebruiken. Parallellen op andere Caraïbische eilanden zijn uit bronnen bekend. Niet alle ingevoerde exoten hadden even veel succes. Met het vee ging het in het algemeen goed; de Spanjaarden lieten het vee los lopen in de kunuku en op de savannes. Het vee werd gehoed door Taínos en Spanjaarden. Schapen, geiten en rundvee deden het relatief het beste. Volgens historische bronnen waren er duizenden op het eiland. Met de landbouw ging het daarentegen beduidend slechter. Omdat de opbrengsten van de Curaçaose agricultuur teleurstellend waren; de zoutpannen geen hoge opbrengst hadden en er geen edelmetalen te vinden waren, noemden de Spanjaarden het eiland een "isla inutile", een nutteloos eiland. Na verloop van tijd nam het aantal Spanjaarden dat op Curaçao woonde af. Daarentegen stabiliseerde het aantal Indiaanse bewoners zich. Vermoedelijk vond er door natuurlijke aanwas, terugkeer en kolonisatie, zelfs bevolkingstoename van de Taíno plaats. In de laatste decennia van de Spaanse bewoning werd Curaçao gebruikt als een grote veehouderij. Spanjaarden woonden dan rond Santa Barbara; Santa Ana en in dorpjes op het westelijke deel van het eiland. Taíno woonden voor zover bekend verspreid over het eiland. er staat niets in van: Ze noemden het toen het eiland van de giganten, omdat er hele grote Indianen woonden.
door yaivro (reageren) op 14 mei 2008 om 15:10
Goed werkstuk hoor! Alleen totale oppervlakte staat er niet. Voor iedereen die dit wil weten: 472 km2!
door Anoniemmm (reageren) op 29 november 2010 om 14:16
goed gedaan
door issa (reageren) op 25 oktober 2012 om 16:12
Ik vind het heel erg goed, ik kom zelf ook uit Curaçao . En ik zoek informatie Boven en onderwindse eilanden. Daar staat ABC eilanden en de S-S-S eilanden in daarom zoek zelf ook informatie.
door Michaella (reageren) op 21 januari 2014 om 15:57
thnxx door jou werkstuk hoef ik nu niks te doen
door cindy (reageren) op 3 februari 2014 om 13:39
heeyy in dit werkstuk staan veel foutjes enzo ik was opzoek naar iets wat ik kon vertrouwen ! maar dat kan dus niet wel jammer maarja, volgende keer als je iets ziet kijken of het bij een andere site ook zo is ! dan pas is het echt waar
door noa gorska (reageren) op 5 februari 2014 om 13:33
Ik heb zelf op Curaçao gewoond en ik vind het een erg leuk werkstuk, bedankt!
door Gandalf (reageren) op 20 april 2015 om 15:22

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer