Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Vrouwenbesnijdenis

Levensbeschouwing

Werkstuk

Vrouwenbesnijdenis

5.2 / 10
4e klas aso
  • Anoniem
  • Nederlands
  • 373 woorden
  • 1818 keer
    2 deze maand
  • 13 november 2003
Vrouwenbesnijdenis
Wat is vrouwenbesnijdenis?
Vrouwenbesnijdenis is de verminking van de vrouwelijke geslachtsorganen. Het is een traditioneel gebruik met verschrikkelijke gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van meisjes en vrouwen.
Vaak worden er 3 vormen van verminking onderscheiden:
ē 1. Verwijdering van de voorhuid of de bovenkant van de clitoris en soms de gehele clitoris of een gedeelte daarvan.

ē 2. Verwijdering van de clitoris en de binnenste schaamlippen of een gedeelte daarvan.
ē 3. Verwijdering van de clitoris, en insnijdingen op de buitenste schaamlippen om ruwe oppervlakten te maken die aan elkaar vastgenaaid worden. Zo blijft er nog maar een kleine opening over voor de doorgang van urine en menstruatiebloed.
Waarom worden meisjes besneden?
Eigenlijk is het niet helemaal duidelijk waarom deze verminkingen plaats vinden. Sommigen zeggen dat de een verminkt meisje minder seksuele verlangens zal hebben (minder graag seks wil) zodat ze niet gauw vreemd zal gaan. Anderen zeggen dat het fijner is voor de man (meer seksueel genot) als zijn sekspartner is besneden.
In veel landen is vrouwenbesnijdenis tegenwoordig verboden, maar het is voor de overheid moeilijk te controleren. Nog steeds worden veel meisjes en vrouwen onder druk gezet om zich te laten besnijden, omdat mannen anders niet met hun zouden willen trouwen.
Wat zijn de risico's van vrouwenbesnijdenis?
De besnijdenis of verminking van meisjes wordt vaak uitgevoerd door ondeskundige personen, met vieze instrumenten als stukken glas, scherpe stenen of speciale messen die vaak opnieuw gebruikt worden zonder ze te steriliseren.
De gevolgen zijn vaak zeer ernstig: zware bloedingen, shock, infecties, constante pijn, littekenvorming, bloedarmoede, incontinentie, frigiditeit en zelfs de dood. Vrouwen die infibulatie hebben ondergaan lopen een groter risico tijdens zwangerschap en bij de bevalling. De vagina zal dan geopend moeten worden voor de baby en eventueel later weer dichtgenaaid; als dit niet op tijd gebeurt wordt de geboorte belemmerd wat de baby in gevaar kan brengen.
Waar komt vrouwenbesnijdenis voor?
Vrouwenbesnijdenis komt voor bij veel verschillende etnische groepen en religies en in diverse werelddelen. Vooral in West- en Oost-Afrika worden veel meisjes verminkt (bijvoorbeeld in Guinee, Djibouti, SomaliŽ, Egypte, Eritrea, Mali, Sierra Leone, Soedan en Gambia), maar het komt ook voor in AziŽ, het Midden-Oosten en Latijns Amerika. Ook onder immigranten in Europa, Noord-Amerika en AustraliŽ worden meisjes besneden. Per dag worden duizenden vrouwen en meisjes verminkt over de hele wereld.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6431

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?