Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Portugal

Verzorging

Werkstuk

Portugal

5.7 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1328 woorden
  • 14016 keer
    12 deze maand
  • 18 november 2003
Hoofdstuk 1

Tradities

Tegeltjes
In Portugal hebben heel veel mensen tegeltjes op de huizen bevestigd.Op muren, vloeren en plafonds en op de gevels aan de buitenkant van een huis. Bijna elk plaatje heeft een eigen betekenis of is gewoon voor de lol gemaakt. Dat gebeurde in Portugal. Deze is toen bevestigd op een muur van een tegelfabriek.

Schoorstenen
Ook geldt in Portugal dat hoe groter de schoorsteen hoe meer bewerkt en hoe meer schoorstenen hoe rijker je bent. Als je een keer in Portugal bent op bijvoorbeeld een excursie kan je wel een heel groot huis zien met wel 7 schoorstenen. Sommige huisjes hebben er niet één omdat ze het niet kunnen betalen.

Studenten
De studenten dragen altijd zwarte capes. De kleur linten die ze aan hun tas hebben verteld iets over de studie richting die ze doen. En de gaten en scheuren in de cape zeggen hoe vaak ze verliefd zijn geweest.

Muziek
De Fado is een volkslied van de Portugezen. Fado’s zijn te vergelijken met smartlappen. Iedereen in Portugal kent wel een Fado. Ze weten niet precies wanneer de Fado is ontstaan. Sommigen beweren dat de Fado is ontstaan uit een weemoedig afscheidslied dat de Moren zongen toen ze hun geliefde Portugal moesten verlaten. In een Fado wordt gezongen over jaloezie en over liefde. De Fado wordt ook veel in dure restaurants gespeeld.
De gitaar wordt het meest gebruikt bij de Fado muziek. De letterlijke betekenis van het woord Fado is: noodlot.

Hoofdstuk 2

Voedsel
Waar eten de Portugezen
De Portugezen eten en drinken het liefst buitenhuis.Daarom zijn er ook zoveel eet en drinkgelegenheden. Het is vaak heel eenvoudig en goedkoop maar het is altijd schoon. Ze gaan vaak na het eten ergens in een cafeetje wat koffie drinken. Ze eten ook twee keer per dag warm. De Portugezen krijgen ook steeds meer buitenlandse eetgelegenheden zoals de Mc donalds. Maar ze laten zich niet beïnvloeden door de andere landen.
Waar leven de Portugezen van
De Portugezen leven van de landbouw, visserij, wijn en vee. De landbouwproducten waar ze van leven zijn dit:
Tarwe
Maïs
Aardappelen
Wijn
Olijfolie
Kurk (door te verkopen)
Sinaasappelen
Rijst
Bijna overal zijn de mensen niet zoveel meer bezig met de landbouw dan vroeger. Alentejo (een provincie in Portugal) is nog de enige gebaseerd op de landbouw. Er werkt bijna 4 keer zoveel mensen als ergens anders in het land. Het is ook nog de armste provincie, met de hoogste werkeloosheidscijfer. Maar liefst 11% .

Visserij
Er zijn ongeveer zo'n 30.000 vissers in heel Portugal. Langs de kust van Portugal vind je ongeveer 17.000 vissersboten. Vis is een belangrijk onderdeel van het menu van de Portugezen. Ze zijn op zoek naar kabeljauw. Ieder jaar wordt er ongeveer een kwart miljoen ton vis gevangen door de Portugezen. Eén Portugees eet ongeveer 8 kilogram per jaar.

Inleiding

Ons doel is om meer te weten te komen over de Portugese cultuur en over de mensen die in Portugal leven.

Onze grootste vraag over de cultuur en de mensen van Portugal was:
Hoe leven de mensen precies in Portugal?

Andere vragen zijn:
Wat is het geloof waar de meeste Portugezen in geloven?
Wat is hun volkslied?
Wat eten de mensen in Portugal?
Dit zijn allemaal vragen waar wij in dit werkstuk antwoord op gaan geven.

We hebben voor dit onderwerp gekozen omdat we er al wat van wisten en we wilden nog meer over de cultuur en de mensen van Portugal te weten komen. En de Portugese cultuur boeide ons sowieso al. En we hebben er voor gekozen om het samen te doen omdat je samen meer weet over het onderwerp en dat komt alleen maar ten goede van het werkstuk en dan kun je meer van het werkstuk leren doordat je er meer van af komt te weten.

Hoofdstuk 3

Vrije tijd

Vrijetijdsbesteding van Portugezen

Voetbal speelt een grote rol in de vrije tijd van de Portugezen. Bijna elke Portugese man is begaan met het lot van zijn favoriete voetbalclub. Daarom worden ’s zondags de vele duizenden transistorradiootjes in cafés, op het strand en op bijna alle andere locaties afgestemd op het sportprogramma. De voetbalreporters kunnen heel snel alle bewegingen van de voetballers omroepen. Eens per jaar vindt in Lissabon de altijd bol van emoties staande wedstrijd plaats tussen het roemruchte Benfica en de ‘draken’ van FC Porto. Het Estadio de Sport Lisboa e Benfica (beter bekend als Estadio da Luz) met 120.000 toeschouwersplaatsen is dan steevast uitverkocht. De hele binnenstad van Lissabon is roodwit en blauwwit gekleurd en er worden uitdagende clubliederen gezongen. In tegenstelling tot andere West-Europese landen hebben de supporters hier respect voor elkaar; vandalisme en vechtpartijen zijn onbekende verschijnselen rond de Portugese voetbalvelden. In andere landen is meestal sprake van grote ploegen hooligans bij belangrijke wedstrijden en dan is er veel vandalisme en geweld. Dus je kunt wel zeggen dat Portugal heel erg begaan is met de sport voetbal maar niet op een manier zoals andere landen (vandalisme en geweld).

Stierengevechten

Portugezen houden er ook heel erg van om naar het stierenvechten te gaan. Het is een hele bekende traditie van de Portugezen. Op zondag en donderdag is de arena de praça de touros (de ronde gevechtsarena) druk bezet met liefhebbers van de tourada, het stierengevecht. Deze touradas worden gehouden vanaf Paaszondag tot eind oktober. Wie een afkeer heeft de bloedige praktijken van de Spaanse stierengevechten, zou eens een bezoek moeten brengen aan een Portugese tourada. Hier worden de dieren niet beestachtig afgeslacht (dat gebeurd pas de volgende dag in het slachthuis).De Portugese tourada is veeleer een demonstratie van rijkunst, agressiviteit en moed.

Hoofdstuk 4

Geloof

Geloof in de middeleeuwen

Met de inval in Portugal, rond 400 n.Chr., van Germaanse stammen die hun gebied onder druk van de Hunnen hadden moeten verlaten, kwam een einde aan de Romeinse overheersing. Het merendeel van de bevolking was toen al bekeerd tot het christendom. Ook de Sueven, die rond die tijd de Romeinen uit Portugal verdreven, namen onder hun koning Requiário het christelijk geloof aan. In het begin van de 6e eeuw voerden ze een felle strijd tegen nieuwe indringers, de Westgoten, volgelingen van het arianisme. De godsdienststrijd eindigde in 586, toen de ariaanse koning Reccared katholiek werd daarna begon de samensmelting van de indringer met de autochtone bevolking. Al in het begin van de 8e eeuw was het Westgotische rijd verzwakt door onderlinge onenigheid de tegenstelling tussen katholieken en arianen leefde weer op, en koning en adel streden met elkaar om de macht. Deze machtsstrijd, verhevigd door de twisten rondom de opvolging van de overleden koning Witiza, ontaardde in een burgeroorlog. Daarvan profiteerden de Moren, die door aanhangers van Achila, een van de kandidaten voor troonopvolging, te hulp werden geroepen.

Geloof in Portugal:

De nationale kerk van de Portugezen is de Rooms-katholieke kerk.Maar liefst 94% van de Portugezen behoort tot de Rooms-katholieke kerk. Er zijn in het katholieke geloof in Portugal drie aartsbisdommen, namelijk Braga, Évora en Lissabon, met respectabele acht, twee en acht bisdommen. Lissabon is rond 1716 zetel van een patriarch, die sinds 1736 tevens kardinaal is. De protestantse kerken tellen ongeveer 50.000 leden. Verder zijn het moslimse geloof met 15.000 en de joden met 2000 vertegenwoordigd.

Inhoudsopgave

Inleiding
Hoofdstuk 1: Tradities
Hoofdstuk 2: Voedsel
Hoofdstuk 3: Vrije tijd
Hoofdstuk 4: Geloof
Nawoord

Nawoord

We hebben geleerd dat het best wel lang kan duren om een werkstuk te maken en om informatie te zoeken. We hebben ook veel geleerd over de tradities, het eten, de vrije tijd en het geloof van de Portugezen geleerd. En we vonden het op het laatste een beetje lang duren.

We vonden dat het heel goed ging. Maar soms waren er wat problemen met de computer. We konden niet echt heel veel plaatjes vinden voor dit werkstuk wat hier mee te maken had omdat we niet zo veel internetpagina’s konden vinden die iets met Portugezen te maken hadden. Dat vonden we wel jammer. Maar het was wel leuk om het samen te maken omdat we samen veel meer wisten over Portugezen dus dan konden we wel gemakkelijk aan verschillende onderwerpen kwamen.

Bronnen

Boeken : Portugal – Jo Dominicus

Internet: www.scholieren.nl
www.portugal.nl
we hebben ook nog enkele internetpagina’s van de
website www.google.nl met het trefwoord Portugezen

En we bedanken Paulien Steneker ook voor het vertellen van informatie en de tips die we van haar kregen


Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3704

reacties

nice echt lekker
door wouterke (reageren) op 6 december 2010 om 10:06

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer