Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Het tropisch regenwoud

Aardrijkskunde

Werkstuk

Tropisch Regenwoud

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
5.9 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 2054 woorden
  • 27096 keer
    70 deze maand
  • 5 mei 2001
Het Tropisch regenwoud.
Jungle, oerwoud, rimboe, Groene Hel en selvas; het betekent allemaal hetzelfde: tropisch regenwoud. Het komt vooral voor rond de evenaar. Vooral in Brazilië en de rest van Zuid-Amerika.

De begroeiing.
Gemiddeld staan er 50 tot 175 bomen op 1 tot 2 hectare. Dat is dus anders dan in Nederland. Ook niet alle boomsoorten en de hoogten ervan zijn hetzelfde. Die verschillende hoogten heet de opbouw (ook wel etagebouw). De hoogste laag zijn de "woudreuzen" Ze steken boven alle andere bomen uit. De tweede laag zijn de hoge bomen met minder hoge kronen, maar die kronen zijn wel heel groot in omvang. De derde laag zijn de jonge of gewoon kleine bomen. Deze wachten op hun kans om uit te groeien als woudreuzen, Bijvoorbeeld als een andere woudreus omvalt en meer zon en regen doorlaat. De laatste laag, oftewel de ondergroei, bestaat vooral uit struiken en planten. De plaatsen en de hoeveelheden waarin ze groeien hangt af van het zonlicht. Je zou denken dat de bodem vol grondstoffen zit als je dit zo leest. Maar dat is juist niet zo. Eigenlijk is het maar een dun laagje aarde op een harde rotsbodem. Nederland heeft veel meer voedingsstoffen in de grond.

Het Verdwijnen van het Tropisch Regenwoud.

De houtkap.
Eerst was de wereld voor 14.3% bedekt met tropisch regenwoud.(1/7 deel.)Nu is dat veel minder. Er zijn nog maar een paar plekken op aarde met tropisch regenwoud, maar ik denk niet dat die er nog lang zullen zijn. Die zullen wel weer gesloop worden door de mens. Dat komt door de houtkap, maar ook door andere handelingen van de mens. Daar lees je verder in het werkstuk meer over. Vanaf het jaar 1950 wordt er naar 10 keer zoveel tropisch hardhout gevraagd, als ervoor. Hierdoor verdween er steeds meer tropisch regenwoud. In Europa, Japan en Noord-Amerika wordt er nu het meest naar gevraagd. Ook in Nederland. Op het einde van het jaar 1998 was er in totaal 180.000 m hout gekocht door ons land. Dit jaar al zo'n 330.000 m³ (kuub). Eerst werden de bomen met de hand gekapt, maar later kregen ze machines; vooral kettingzagen. Nu konden "de woudreuzen" in een half uur worden omgekapt, terwijl dat eerst minstens een halve dag koste. Met het kappen van bomen worden ook niet alle
Bomen gebruikt, want de boomsoorten staan erg door elkaar. Dus
als ze één bepaalde boom willen kappen, moeten ze dat ook bij
Tientallen meer doen, omdat ze er anders niet bij kunnen komen.

Extensieve veeteelt en Kleinschalige landbouw.
Ook deze dingen tasten het tropisch regenwoud aan. Extensieve veeteelt komt vooral voor in het Amazone gebied. Dat is ook éen van de grootste oorzaken waarom het daar verdwijnt. Want de weidegronden ontstaan als het tropisch regenwoud wordt gekapt of Platgebrand. De bedrijven die er op die plek komen, zijn meestal heel groot, en zijn maar van een paar mensen. Ze houden Meestal koeien. Maar de Opbrengsten zijn best laag. In de eerste jaren na het slopen van het stuk bos heb je per hectare genoeg te eten voor 1 Koe, of een ander dier. Een paar jaar later is het al 4 hectare voor Een koe. En na zo'n 10 jaar is de Grond uitgeput: er zitten geen Voedingsstoffen meer in. Dan gaan de bedrijven opzoek naar Een ander stuk bos en beginnen daar weer opnieuw. Kleinschalige landbouw vind je veel in Brazilië ook rond het Amazone gebied, omdat er miljoenen arme en kleine boeren leven. Omdat ze meestal zelf geen land hadden, kregen ze een plaats aangewezen waar ze een bedrijfje mochten opbouwen. Bij Transamazonica, een plaatsje in het gebied, liggen de meeste bedrijfjes. Maar omdat er zoveel mensen gingen werken en wonen, werd het land uitgeput, omdat ze de grond niet goed gebruikten. Daarom moesten ook zij weer een andere plaats zoeken. Ze lieten alleen een uitgeputte grond achter die jaren nodig heeft om weer te herstellen.....

Mijnbouw.
Nog een rede van het verdwijnen van het tropisch regenwoud is mijnbouw. Vanaf de negentiende eeuw gingen avonturiers, de zogenaamde ontdekkingsreizigers, naar het tropisch regenwoud om er goud, zilver en diamanten te zoeken. Maar dat taste het gebied bijna niet aan, omdat ze in een klein gebied, en met kleine werktuigen werkten. Dat veranderde toen er grote machines kwamen; boortorens, schachtmijnen opengroeven en nog veel meer. Ze ontdekten in de vorige eeuw ook andere stoffen: grote hoeveelheden ijzererts, tinerts en bauxiet. Dat moest natuurlijk uit de grond gehaald worden, want deze stoffen leveren veel geld op. Maar als de voorraad op is komt er niets meer bij, dus dan moeten ze weer ergens anders gaan boren. Er komen schadelijke stoffen vrij met de mijnbouw. Deze veroorzaken zure regen, en die tast veel bomen in en rondom het gebied aan. Ze halen de stoffen ook ver onder het grondwaterpeil vandaan. Dus het grondwater zakt, en daardoor drogen planten en bomen uit.
Er moeten natuurlijk ook goede wegen en spoor wegen aangelegd worden om bij de "de wingebieden" te komen. Deze hebben ook al veel bos verwoest.

Je hebt hier verschillende oorzaken kunnen lezen waardoor het Tropisch regenwoud aangetast wordt. Hieronder zie je een optelling van hoeveel regenwoud er per jaar verdwijnt in Brazilië: Vernietiging van het tropisch regenwoud in Brazilië:

km² per jaar
Commerciële houtkap 500

Kleinschalige
landbouw 3.000

Mijnbouw en wegenaanleg 3.500

Extensieve veeteelt 4.400 +
Totaal: 11.400

Deze optelling is dan nog alleen van Brazilië en van één jaar.

De gevolgen van het verdwijnen.
Door het verdwijnen van het tropisch regenwoud verdwijnen er veel plant- en boomsoorten, ontstaat bodemerosie en verandert het klimaat. Hoe minder bos, hoe meer kans op broeikaseffect. Want als er niet genoeg bos is dat de afvalstoffen van bijvoorbeeld: fabrieken en uitlaatgassen om kan zetten in zuurstof, komen die afvalstoffen in de dampkring en tasten hem aan. Daardoor beschermt de ozonlaag de aarde niet meer voor de zon, en wordt de aarde steeds warmer. Een tijdje geleden was er een bijeenkomst over hoe ze dat probleem zouden oplossen. De klimaatconferenties. Volgens mij moeten ze gewoon geen aardgas, aardolie enzo meer gebruiken, maar wind-, water- en zonne-energie. Dat is veel beter voor het milieu. Daar zijn ze volgens mij al mee bezig, maar van de ene op de andere dag overstappen gaat niet. Dat duurt jaren. Maar het zou een oplossing kunnen zijn.

Het klimaat in het tropisch regenwoud.
Het klimaat in het tropisch regenwoud is natuurlijk heel anders dan in Nederland. Het is er het hele jaar door erg warm, en het regent er veel meer dan hier. Veel verschil tussen zomer en winter is er niet, want de temperatuur is bijna altijd hetzelfde. Daarom zijn ook alle dagen en nachten meestal evenlang.

Producten uit het Tropisch regenwoud.

Voedsel.
Veel van het eten dat we hier eten, komt uit het tropisch regenwoud. Ook andere dingen zoals:
Hout komen daar vandaan. Hieronder zie je een paar soorten, waar ze vandaan komen, en waar ze voor gebruikt worden.

Citrusvruchten : Dat zijn vruchten zoals; de citroen, de sinasappel en de grapefruit. De meeste smaken bitter en zuur. Nu worden ze gewoon op plantages verbouwd, Terwijl ze eerst helemaal uit het regenwoud gehaald moesten worden.

Paranoten : Deze noten zitten vaak in de muesli en studentenhaver. Er zit veel eiwit en olie in. Deze noten moeten in het regenwoud gehaald worden. Ze groeien daar aan bomen, en hebben dan een harde bruine schaal die langwerpig is, als ze niet gepeld zijn.

Cacao : Dit kent denk ik iedereen. De cacao groeit aan de cacaoboom in een grote zaad. Dit is de grondstof ervoor, want hiervan wordt daarna chocolade gemaakt. De cacaoboom groeide oorspronkelijk in de Tropische regenwouden van Zuid-Amerika, maar nu wordt het gewoon op plantages gekweekt. Hij kwam ook voor in Midden-Afrika.

Specerijen en kruiden: peper, nootmuskaat, kruidnagels, kaneel, witte- en zwarte peper, tijm, zijn allemaal kruiden. Ze komen uit het tropisch regenwoud en worden gebruikt om eten anders te laten smaken, bijvoorbeeld pittiger. Er zijn nog meer kruiden, maar die ga ik nu niet opnoemen, omdat anders het hele blad volstaat.

Kip : Je zou het niet zeggen, maar hij komt echt uit het tropisch regenwoud van Azië: de kip. Hij wordt gebruikt om drumsticks, kippesoep, en nog meer kip-gerechten te maken. Veel mensen hebben hem ook achter in de tuin in een kippenhok, als huisdier.

Medicijnen : Hiervan zijn er duizenden soorten. Zoals de Maagdenpalm die op Madagaskacar groeit. Die bestrijdt leukemie. Zonder het tropisch regenwoud zouden er niet veel medicijnen geweest zijn.

Naast eten zijn er ook nog andere producten die uit het tropisch regenwoud komen. zoals:

Rotan: Rotanstoelen kennen denk ik veel mensen. Maar er zijn ook andere dingen die van rotan worden gemaakt. Manden, Matten en bindmateriaal bijvoorbeeld. Er wordt heel veel van gebruikt.
Daardoor komt er steeds minder van. Meer dan 100 soorten sterven daarom bijna uit. Rotan komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Azië.

Hout: Dit wordt veel gekapt, maar dat staat al in een andere tekst van het werkstuk. Er wordt veel naar gevraagd, omdat het bijna niet rot, en dus heel lang meegaat. Maar heel veel is er niet meer, dus dan zullen ze na een tijdje iets anders moeten zoeken.

Kapok: Dit wordt veel gebruikt om in kussens en matrassen te doen. Kapok komt van de kapokboom. Kapok heeft witte zaadharen, en die worden gebruikt als vulling. Zo'n boom levert wel meer dan 500 kg. Per jaar op! Dat komt ook omdat hij erg groot is. Hij komt uit Zuid-Amerika.

Rubber: Fietsbanden, (afwas-)handschoenen, en nog veel meer. Dat
Wordt gemaakt van rubber. Ze maken een gat in de boom (rubberboom) En laten daar het sap uitkomen. Dat wordt opgevangen en daarvan wordt rubber gemaakt.

De Indianen.
Mensen in het tropisch regenwoud. De mensen in het Amazonegebied leven in kleine stammen. Dus als ze een stuk bos platbranden om er hutten of een nieuw dorp te bouwen, zal dat niet zoveel schade opleveren als bij een grote groep. In Kalimantan
leven ook kleine groepen mensen, zoals de Dakay-Indianen. Indianen leven van jagen, verzamelen en akkerbouw. Maar ze vissen ook. Dat doen ze met een pijl of speer. Die gooien ze dan naar de vis. Bij jagen schieten ze pijlen met een blaaspijp. Zo proberen ze een dier, bijvoorbeeld een buffel, te raken en te doden.Van het verzamelen en de akkerbouw weet denk ik iedereen hoe dat gaat. Maar niet alleen de Indianen die voor het voedsel zorgen zijn in de stam belangrijk. Ook de Maloca's, de mensen die bij de hutten blijven, doen veel. Zoals koken, op de kinderen passen, dingen repareren, wassen, en nog meer. Ze leren ook wat hun zelf doen aan de kinderen. Ook zij hebben het dus behoorlijk druk.

En ook niet alleen in het tropisch regenwoud van Brazilië komen Indianen voor. In de meeste regenwouden over de hele wereld leven Indianen. Niet overal evenveel, maar bij elkaar zijn er toch tientallen stammen. Vroeger waren er veel meer, maar omdat mensen van "de westerse landen" hun ontdekken, verdwijnt de beschaving (omdat ze een nieuwe krijgen van die andere mensen), en zijn ze niet meer afhankelijk van het tropisch regenwoud. Rond het jaar 1500 waren er zo'n 5 miljoen Indianen in het Amazonegebied. In 1997 is het gedaald tot minder dan een half miljoen! Dus eigenlijk moeten we die indianen met rust laten, voordat er helemaal geen meer zijn.

De Indianen stammen in het Tropisch Regenwoud van Suriname.
De oorspronkelijke bewoners van de Surinaamse regenwouden zijn de Arowakken en de Caraïben. De Arowakken leefden er eerder (die hebben daar ook de landbouw uitgevonden), maar later hebben de Caraïben de beste stukken land afgepakt. Ze wonen alle bij in ruime hutten aan de kant van een rivier. Er kwamen er steeds meer. Zo ontstonden bij alletwee de volken steden. De grootste stad heet Galibi. Maar in een wat oudere Indiaanse taal werd hij: Kupali Yumï genoemd, wat "de boom van de voorvaderen" betekent. Dat is een Frans-Caraïbense naam. Volgens mij was hij ook dat hij van het Caraïbense volk. Het zijn zwijgzame mensen die trots zijn op hun volk. Maar toch zijn deze mensen niet helemaal afhankelijk van zichzelf. Want 25% van de spullen of voedsel dat ze gebruiken, komt uit het buitenland of van een ander volk. Omdat er "een westerse invloed" is. Maar het meeste doen ze zelf.

Het eten en de huizen.
Zoals je in het vorige stukje hebt gelezen, zijn de mensen in het tropisch regenwoud niet altijd afhankelijk van zichzelf als het gaat om voedsel. maar er zijn nog indianenstammen die dat wel zijn. Ze jagen of verzamelen zelf het eten bij elkaar.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1972

reacties

er staat gesloop inplaats van gesloopt
door ilse van der meer (reageren) op 12 februari 2007 om 19:34
In Europa, Noord America en Japan komt helemaal geen tropisch regenwoud voor :P
door "..." (reageren) op 3 mei 2007 om 11:31
goed werkstuk xD ik het er veel aan gehad!
door ilse (ook wel een andere) (reageren) op 29 november 2010 om 18:08

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer