Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Scholieren.com krijgt een nieuw jasje! Als je het leuk vindt kun je nu al een kijkje nemen op de nieuwe site. Klikkerdeklik.

Brazilie

Aardrijkskunde

Werkstuk

BraziliŽ

6.0 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1232 woorden
  • 42763 keer
    37 deze maand
  • 26 februari 2000
Inleiding
In dit verslag wil ik het andere kant van BraziliŽ laten zien, het mooie kant van BraziliŽ. Als je over BraziliŽ begint te praten, denk iedereen aan een arme land met veel sloppenwijken, dat is wel waar, maar BraziliŽ heeft ook een rijke kant.
Carnaval, samba, zonovergoten droomstranden, machtige Amazone, kolkende watervallen van IguaÁu, opwindend Rio; dat alles, en nog veel meer, is BraziliŽ.
Eigenlijk is het een ondoenlijk zaak om die wereld in ťťn verslag te vatten. Maar zeker is wel dat BraziliŽ een heerlijke en veelzijdige vakantiebestemmimg is, dat spreek ik van eigen ervaring. Ik heb daar 14 jaren gewoond en dat waren jaren om niet te vergeten! Maar jammer genoeg, heb ik ook met minder prettige aspecten te maken gekregen. De schaduwzijden in dit land vol tegenstellingen zijn de ellende in de sloppenwijken en de miserabele levensomstandigheden van de landarbeiders in het noordoosten. De Brazilianen houden van het leven en laten dat graag merken. Ze zijn gastvrij en uitbundig, ze praten graag en zijn ongelooflijk versierders. BraziliŽ is een land van tegenstellingen. Als je arm bent, ben je zo arm dat iedere dag die je overleefd een wonder is. Als je rijk bent, kan je je bijna alles vooroorloven.

BraziliŽ is gigantisch groot. Ik zou het hele BraziliŽ willen kennen, maar daar had ik niet genoeg tijd voor, dat wil ik zeker een keer doen. Ik heb in een Nederlandse kolonie gewoond en daar hebben mijn ouders een hotel gebouwd met een Nederlandse naam: "Hotel de Klomp" en met een paar klompen.

Statistieken, vergeleken met Nederland
BRAZILIň NEDERLAND
bevolking 159,1 miljoen 15,4 miljoen
levensverwachting 66 jaar 77 jaar
Sterftecijfer onder 5 jaar 61/1000 8/1000
Inkomen per hoofd van de bevolking Hfl. 4.335,- Hfl. 27.217,-
zuigelingensterfte 51/1000 6/1000


Aan de ene kant is BraziliŽ een land waar het grootste deel van de bevolking geen onderwijs heeft genoten en de meeste mensen nooit een boek lezen, aan de andere kant zorgt BraziliŽ voor de helft van de literaire uitgaven van Latijns-Amerika. BraziliŽ kent gebieden waar bijna niemand woont. Je vindt er misschien alleen kleine groepjes Indianen.
Tegelijkertijd is het land van miljoenensteden. Sao Paulo heeft een bevolking van zo'n tien miljoen mensen en Rio de Janeiro heeft ongeveer vijf miljoen inwoners. Niet alleen zijn veel mensen in BraziliŽ arm, ze hebben vaak honger, maar BraziliŽ is ondertussen ook ťťn van de grootste voedselexporteurs ter wereld, samen met Frankrijk, de Verenigde Staten van Amerika en Nederland.

Ligging en grootte
BraziliŽ is qua oppervlakte het op vier na grootste land ter wereld en beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika en qua bevolking het zesde. De totale oppervlakte is 8,5 miljoen km2, waarmee het ongeveer even groot als Europa is, 240 keer zo groot als Nederland.
BraziliŽ is administratief verdeeld in 23 staten, drie territoria en een hoofdstedelijk district waarin Brasilia ligt.

Taal
In BraziliŽ wordt portugees gesproken. De kustgebieden rond Blumenau en Florianopolis werden in eerste instantie bewoond door Duitse immigranten, waardoor veel mensen nog Duits spreken.

Bevolking
BraziliŽ heeft, volgens een in 1997 gehouden volkstelling, ongeveer 159,1 miljoen inwoners. Ongeveer 60% van de bevolking is blank. Hun voorouders zijn vooral afkomstig uit Portugal, Duitsland, Nederland of ItaliŽ. Circa 25% is mulat, 11% is kleurling en 1% is afkomstig uit AziŽ. Daarbij komen nog Indianen uit verschillende stammen die vooral in het Amazonegebied wonen. Hun aantal is geschat op 220.000.
Dertig procent van de Braziliaanse bevolking woont in de buurt van een van de tien grote steden.

Klimaat
De afzonderlijke deelgebieden van BraziliŽ verschillen sterkt, ook wat betreft klimaat. In de regenwouden in het noorden is het klimaat tropisch. Kenmerkend voor dit gebied is de vrijwel constante jaartemperatuur en de gelijkmatig over het jaar verdeelde neerslag. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 25 tot 27ļC.

Economie
Pogingen om BraziliŽ te moderniseren met behulp van enorme buitenlandse leningen sinds het midden van de jaren veertig, hebben het land ernstig verzwakt. Sinds 1980 is de inflatie schikbarend gestegen. Inspanningen om de inflatie een halt toe te roepen door loonmaatregelen, stabilisatieplannen en prijscontrole zijn onder succes gebleven. Het grillig schommelende inflatiecijfer in BraziliŽ heeft zijn rol geŽist van de miljoenen arme mensen die in de favelas (=sloppenwijken) wonen en per maand verdienen als verkoper, dienstmeisje of ongeschoold arbeider.

Carnaval
Carnaval is de grote gekte, het feest der feesten voor de Brazilianen. Vijf dagen lang, voorafgaand aan Aswoensdag, moet alles hiervoor wijken. Het dagelijkse leven in de stad ligt dan volledig stil en iedereen, van rijk tot arm, geeft zich over aan muziek, dans en drank. Het meest uitbundig wordt carnaval gevierd in Rio, Salvador, Recife en Olinda. In Rio is er een speciaal stadion - het Sambodromo - voor gebouwd, waar alleen de beste sambascholen van Rio optreden.

Voetbal
Voor de meeste Brazilianen is voetbal het belangrijkste dat er bestaat. Belangrijker dan carnaval dat toch een uitlaatklep is voor allerlei frustraties, krijgt voetbal in BraziliŽ een bijna godsdienstige betekenis. Pele wordt samen met Johan Cruyff wel eens de beste voetballer aller tijden genoemd. Of dat zo is, valt natuurlijk moeilijk na te gaan. Feit is dat hij BraziliŽ twee keer aan een wereldkampioenschap helpt.

Hollanders
Verspreid in het zuidoosten van BraziliŽ liggen verschillende Hollandse kolonies. De oudste is CarambeŪ in de deelstaat ParanŠ, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1905, toen een groep werkloze Rotterdamse dokwerkers naar BraziliŽ vertrok in de hoop daar een beter bestaan op te bouwen. CarambeŪ is in BraziliŽ vermaard om zijn zuivelproducten. In 1952 werd niet ver van CarambeŪ een nieuwe protestantse kolonie gesticht Castrolanda. Ook hier is veeteelt de hoofdbestaansbron, wat de Hollandse boeren geen windeieren heeft gelegd. Ze behoren tot de rijkste bewoners van het gebied. 'Ze zijn stuk voor stuk miljonair,' schrijft de journalist Frank Westernman in zijn reportage Wij Hollanders in Braziel. 'Her en der verspreid in het glooiende grasland zie je kleine parkjes waarin luxe villa's een privť-zwembaden liggen verscholen. 's Avonds, als het niet meer zo warm is, spelen de dames op de verlichte gravelbaan achter het huis.

Watervallen van Foz do IguaÁu in het Zuiden
Zuiden is het rijkste streek van BraziliŽ. In het uiterste westen van ParanŠ ligt een van de wereldwonderen van BraziliŽ: de Cataratas do IguaÁu, de watervallen van IguaÁu-rivier. IguaÁu is Guarani voor 'grote rivier'. Een toepasselijker naam kan niet bedacht worden voor de 275 watervallen die samen voor een ongeŽvenaard natuurspektakel zorgen.

Pao de AÁucar en de Corcovado in het zuidwesten van Rio de Janeiro
Pao de AÁucar: toen de Portugese zeevaarders de baai van Guanabara binnenvoeren waren ze diep onder de indruk van de machtige rots die voor hun ogen opdoemde. Ze noemden hem Pao de AÁucar (Suikerboord) vanwege de bijzondere vorm. Aan de voet van de rots ontstond Sao Sebastiao de Rio de Janeiro.

Corcovado: Op een 710 m hoge rots staat en 38 m hoog Christusbeeld met uitgestrekte armen.

Het Amazonegebied
De Amazone is de grootste rivier ter wereld in termen van hoeveelheid water, terwijl het laagland van BraziliŽ het grootste regenwoud ter wereld (7 miljoen km2) vormt en 15% van de wereldzuurstof levert. In het oerwoud leven ongeveer tweeduizend vogelsoorten en tweehonderdvijftig soorten zoogdieren.

Stranden in het zuidoosten
Het strand van Copacabana heeft veel weg van ťťn grote, langgerekte zandbak.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8402

reacties

He Jan! Leuk werkstuk. Interessant ook. Ik heb het niet nodig voor school, maar ik wil volgend jaar voor zo'n 2 a 3 maanden naar het buitenland toe. Misschien wel naar Brazilie om daar vrijwilligerswerk te doen. Brazilie lijkt me wel een heel mooi land en jouw werkstuk heeft mijn nieuwsgierigheid alleen maar meer gewekt! Nou, de groetjes maar weer. Froukje
door Froukje (reageren) op 8 januari 2002 om 14:31
Kan het de volgende keer wat makkelijker?!!!!
door Jan Smith (reageren) op 21 januari 2003 om 18:52
er staat niets in over de hoofd stad van Brzazilië
door robin den beste (reageren) op 7 maart 2005 om 14:54
te saai!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
door blabal (reageren) op 1 november 2006 om 16:09
bedasnkt voor dat gare werkstuk ik heb erwta aangehad
door ruben (reageren) op 9 februari 2007 om 14:37
Brazilië is de 5de grootste land , niet het 4de grootste land ( volgens mij!). Het staat bij de groote of zoiets...
door gregg (reageren) op 29 mei 2008 om 17:04
meet info please!!!!
door bla... (reageren) op 31 januari 2011 om 11:52
Het is op zich wel een goed werkstuk, ik heb er ook wel wat aangehad, maar je hebt veel onbelangrijke informatie erin gezet
door Anoniem (reageren) op 1 mei 2014 om 12:39
Goed gedaan
door Unknow (reageren) op 15 april 2015 om 18:56
MOET OOK OVER DE REGERING GAAN
door TIM (reageren) op 29 oktober 2017 om 11:44

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer