Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Popmuziek

Muziek

Werkstuk

Popmuziek

5.6 / 10
  • Robin
  • Nederlands
  • 1426 woorden
  • 9335 keer
    21 deze maand
  • 15 juni 2003
Inleiding

Hallo juf,
Ik doe mijn werkstuk over popmuziek… Het leken mij wel leuk onderwerp. Popmuziek hoor je overal. Ik heb aan het einde van mijn werkstuk ook nog een paar songteksten. Ik had twee boekjes gevonden in de kast en daar heb ik deze info van. Ik ga er met plezier aan werken.
Ik hoop dat je het met plezier leest.

Wat is popmuziek

House is een voorbeeld van popmuziek. Popmuziek is en soort muziek die veel mensen leuk vinden. Het woord POP is een afkorting van populair. Popmuziek is erg modern deze tijd. Het begin van de popmuziek ligt in Afrika.
Toen de slaven uit Afrika naar Amerika werden gehaald namen ze muziek mee. Ongeveer 50 jaar geleden ontstond uit deze muziek de Rock-‘n-roll en beatmuziek. Beat is Engels voor ritme, maar en slag van een trommel. Ieder liedje heeft een ritme. Je hoort het als je een liedje klapt zoals je het zingt. Vanuit Amerika heeft popmuziek de hele wereld veroverd. Daarbij hielpen radio, tv kranten en tijdschriften.
Instrumenten die bijna altijd hoort in popmuziek zijn de trommels of drums en de basgitaar. Daardoor heeft het een sterk ritme. Meestal heeft popmuziek vier tellen per maat. Een maat is een kort stukje muziek. Een popliedje duurt vaak maar twee of vijf minuten. Met en beetje oefeningen kan iedereen popmuziek spelen. Andere muziekinstrumenten die je in een pop liedje hoort zijn: een gitaar en een toetseninstrument (bijv. een piano). Als een popliedje een tekst heeft, wordt die gezongen door een zanger of zangeres of gerapt door een rapper. Die spreekt de tekst meer dan dat hij zingt.
De muziekinstrumenten kunnen elektrisch worden verstrekt. Dat betekent dat hij geluid met behulp van een elektrische apparaat harder kan worden gemaakt. Zo’n apparaat heeft een versterker. Bij een concert is zo’n apparaat nodig. Anders horen de mensen achterin niets…
Popmuziek is er bijna in elke taal. Maar de meeste liedjes zijn toch Engels. In een popliedje worden vaak stukjes herhaald, dat heet een refrein. Daardoor kun je een liedje makkelijker onthouden.
Popmuziek is door de jaren heen erg veranderd. Iedere paar jaar is er weer een ander liedje in de mode.
Bij een nieuw soort popmuziek horen vaak ook andere kleren en een ander uiterlijk.
Zo is ‘gabber’ niet alleen een soort muziek. Je kunt er ook als een gabber uitzien… Gabbers hebben vaak een trainingspak, een T-shirt en trainingsschoenen. Veel gabbers hebben ook geen haar. Bij verschillende soorten popmuziek hoort vaak ook een eigen manier van dansen. Zo zag het Rock-‘n-roll-dansen van vroeger er heel anders uit dan dat van housen nu! Bij Rock-‘n-roll dansten een meisje met een jongen. Van tevoren hadden ze de passen die bij Rock-‘n-roll-dansen horen geoefend. De jongen gaf aan welke passen het meisje moest doen. Soms gooide hij haar zelfs een eind de lucht in! Echt heel wat anders dan nu met dat housen… Want daar heb je geen vaste passen voor nodig. Meestal dans je wat met je voeten op de maat van de muziek en beweeg je je handen en armen in de lucht. Bij housen danst iedereen los van elkaar.

Geschiedenis

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een radio, een cassetterecorder of een cd-speler. Cd is een afkorting van het Engelse woord Compact-dusc. Een compact-disc is een schijfje waar muziek op staat. Je speelt het af in een cd-speler. Naar muziek kun je luisteren wanneer je maar wilt. Cd’s worden over de hele wereld verkocht. Ook bijna over de hele wereld kunnen mensen MTV kijken. Daardoor zien en horen we in veel landen de zelfde muziek. Vroeger was dat niet zo. Pas na de Tweede Wereld Oorlog kregen steeds meer mensen een radio of platenspeler.
Tijdens de oorlog hadden de mensen wel wat anders aan hun hoofd dan popmuziek. Hun leven was in gevaar en veel mensen leden honger. Muziekinstrumenten waren bijna niet te koop.
Nederland is in 1945 bevrijd door onder andere Amerikaanse soldaten. Amerika gaf ons land daarna veel hulp.
De ontwikkeling van de muziek was daar gewoon doorgegaan. Niet gek dus dat de Amerikaanse muziek hier ook populair werd. Vlak na de oorlog ontstaat in Amerika de Rock-‘n-roll.
Vanaf ongeveer 1960 worden er ook popgroepen uit Engeland wereldberoemd. Vooral de groepen THE BEATLES en THE ROLLING STONES. The Beatles worden idolen voor veel jonge mensen. Als iemand je idool is, vind je hem of haar heel goed. Je bewondert die persoon of groep. Natuurlijk kun je op de radio luisteren of op tv kijken naar je idool. Nog leuker is om naar een popconcert te gaan. Een concert is een optreden van een muziekgroep, zanger of zangeres voor publiek.
Er is niet alleen popmuziek om naar te luisteren. Er zijn ook veel soorten popmuziek die zijn bedoeld om op te dansen: soul, funk, reggae, disco en house.
De discotheek wordt vanaf ongeveer 1970 de plek om uit te gaan. Je kunt er lekker dansen op de dansvloer en wat drinken aan de bar.
Tussen 1980 en 1990 gaan muziekanten steeds meer elektronische apparatuur gebruiken, zoals drumcomputers en synthesizers (lijkt op een piano). Het is ook een muziekinstrument met toetsen. Alleen het werkt op stroom. Drumcomputers en synthesizers worden veel gebruikt bij hiphop en house.

Een hit op de radio

Een hit is een popnummer dat veel succes heeft. Het wordt vaak gedraaid op de radio, is regelmatig te zien op tv en wordt veel verkocht in de winkels. Een hit heb je niet zomaar. Vaak gaan er jaren van keihard werken en oefenen voorbij. Zelfs als een artiest hard werkt of oefent, is het niet altijd zeker of je een hit scoord. Daarom is het heel belangrijk dat ze het leuk vinden. Optreden is een goede manier om wat bekender te worden veel mensen kunnen dan zien en horen wat voor muziek een artiest maakt.

De platenmaatschappij

Als een artiest of groep geluk heeft vindt een platenmaatschappij hem ook goed. Een platenmaatschappij is een bedrijf dat het geld voorschiet om een artiest een cd te laten maken. Een cd maken is heel erg duur.
Elke week komen er heel veel demo’s. Demo is een afkorting van demonstratiebandje. Op zo’n bandje laten de artiesten zien wat ze kunnen. De artiest of groep met de beste bandjes worden uitgezocht. Als de artiest of groep live optreed, gaat er vaak iemand van de maatschappij kijken. Als alles goed gaat, krijgt de artiest een platencontract. Zo’n platencontract is een officieel papier. Er staan afspraken in tussen een platenmaatschappij en een groep of artiest. Er kan in staan welke liedjes worden opgenomen en hoeveel geld de groep of artiest krijgt voor het opnemen van zijn/ hen cd.
En dan nog een mooi hoesje en een videoclip.

Reclame maken

Er wordt ook reclame gemaakt voor een nieuwe cd. Reclame maken is zoveel mogelijk mensen te vertellen dat het een leuke cd is. De platenmaatschappij hoopt natuurlijk dat veel mensen de cd gaan kopen. Want dan verdiend het bedrijf veel geld. Mensen van de platenmaatschappij gaan met de cd naar de radio en tv programma’s. bij de radio zijn de dj’s en hun bazen erg belangrijk. Zij kiezen de cd’s uit die op de radio worden gedraaid. Bij tv zijn het videojockeys of presentatoren en hun bazen.
Kranten en tijdschriften krijgen de cd toegestuurd om er een verslag van te schrijven. In een verslag schrijft een journalist wat hij van de cd vindt. Of de platenmaatschappij vraagt of de journalist een interview met de artiest wil houden.
De platenmaatschappij probeert er ook voor te zorgen dat de cd op een opvallende plaats licht in de platenwinkels.

Met stip gestegen…

Als mensen een liedje vaak horen en de artiest vaak zien zullen ze sneller een cd kopen. Iets wat bekend is verkoopt beter. Dat een liedje vaak wordt gedraaid op de radio betekend niet dat iedereen het leuk vindt. Niet iedereen houdt van dezelfde muziek.

Als een liedje vaak op de radio of tv is en de cd wordt goed verkocht, dan is het een hit. Van alle hits worden elke week lijsten gemaakt: de hitlijsten. Daarop kun je zien welke hits zijn binnengekomen en welke nummers uit de lijsten zijn. In Nederland heb je hitlijsten onder andere Top-40 en Top-50. Soms hoor je op de radio: met stip gestegen… dat betekend dat die cd goed wordt verkocht. En dat de makers van de hitlijst verwachten dat die cd beter zal gaan verlopen.

Mijn mening

Ik vond het echt een heel leuk onderwerp. Ik heb er veel van geleerd! Ik heb nu nog een paar songteksten. Ik hoop dat je het met plezier hebt gelezen. Ik heb uit die twee kleine boekjes veel gevonden. Ik had wel weinig plaatjes daarom heb ik het uit veel verschillende bladen gehaald.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7327

reacties

zitten veel fouten in
door jappie (reageren) op 12 april 2005 om 16:13
heb er veel van geleerd xxx popper
door popper (reageren) op 24 januari 2013 om 16:06

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer