Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Geschiedenis van de punkers

Maatschappijleer

Werkstuk

Punk

6.5 / 10
4e klas havo
 • Milou
 • Nederlands
 • 1408 woorden
 • 84391 keer
  126 deze maand
 • 4 juni 2003
Deelvraag 1 : Hoe en wanneer is deze subcultuur ontstaan?

De Punkers stammen eigenlijk af van de Punkmuziek. In de Verenigde Staten ontstond in de jaren ’70 deze muziek om te proberen de authentieke underground van de jaren ’60 opnieuw te beleven. Het woord "Punk" is street language ("slang") voor 'straatschoffie'. Dit paste namelijk bij het ruige geluid, gedrag en uiterlijk van de muziekanten. In 1975 werd Punk in Engeland bekend bij enkele bands en in 1977 brak Punk ook door in Nederland. Sinds 1986 is de Punk-scene niet groot meer. Volgens de oude Punkers komt dit doordat ontwerpers, stylisten en fabrikanten de aparte kleding en de hele stijl om ging zetten tot iets commercieels, zodat het gebruikt kon worden voor een massaproductie.

Deelvraag 2: Wat zijn de kenmerken van deze subcultuur?

De Punks hebben op veel gebieden verschillende kenmerken.
Toen de Punkcultuur uit Engeland naar Nederland kwam, werden de studenten van de kunstacademie de eerste Punks. Vrij snel breidde dit uit met vaak veel jongere mensen. Meerdere stijlen waren mogelijk, als het maar afwijkend was.

De Punks hadden wel verschillende achtergronden; beehive punks en in politiek geïnteresseerde punks.
De Punks kochten voor hun uiterlijk veel bij tweedehands winkeltjes en later kwamen er speciale winkeltjes voor Punks. Vaak woonden ze in een kraakpand en daar was geen warm water. Ze maakten zich weinig zorgen over hun lichaamsverzorging, ze wasten zich niet vaak. Bier was de drank voor de Punks, maar ook Jenever en Wodka. Veel Punks gebruikten ook drugs. Een dans van de Punks was de Pogo, dit was op en neer springen op muziek.
Het haar van de Punks was een opvallend en belangrijk verschijnsel en het was meestal vanaf en grote afstand al herkenbaar. Er waren erg veel verschillende kapsels mogelijk, geverfd in alle kleuren van de regenboog en in de meest vreemde vormen geknipt. Punks hadden lokken, pieken, kleuren, delen kaal en getoupeerd haar. Het getoupeerde haar kwam het meeste voor, bij jongens en bij meisjes. Het kapsel dat het meeste opviel was de hanenkam. Deze moest ingesmeerd worden met zeep. Wat ook erg Punk was, was je haar in een opvallende kleur te verven. In het midden van de jaren ’70 waren de Punkkapsels vernieuwd. Het werd nu ‘in’ om stekelhaar met gekleurde plukken eruit te hebben. Dit werd door de bekendere Punkbands naar voren gebracht. Ook erg geblondeerde kapsels waren een kenmerk van de Punks.
De kleding van de Punks was erg speciaal. Ze waren ontzettend creatief en maakten van de gekste dingen de leukste kleding. De kleding werd meestal gekocht bij tweedehands winkeltjes, maar later kwamen er speciale winkeltjes voor de Punks. Het was meestal zwart, werd gescheurd en met veiligheidsspelden bijeengehouden. De kleding werd versierd met metaalwerk, zoals studs, kettinkjes, buttons, kroonkurken, veiligheidsspelden en scheermesjes. Ook droegen de Punks veel T-shirts, maar deze werden wel aan de Punkstijl aangepast. De mouwen en de hals scheurden ze er af. Op de T-shirts werden ook vaak teksten persoonlijke boodschappen als tekst geschreven. Ook broeken werden mooi gemaakt. Ze deden ze in een emmer met chloor en zo kregen de broeken hele aparte vlekken. Punks droegen vaak spijkerbroeken van het merk Lois. Ze moesten dan helemaal strak om je benen zitten en daarom werden de pijpen ook strakker gemaakt. Elke Punker had wel een zwart leren jack, die versierd was. Een meisjespunker konden ook dezelfde kleding als de jongens dragen, maar ze kozen ook vaak voor strakke korte leren rokjes. Daaronder werden vaak panty’s gedragen; netpanty’s met gaten of roze, rode en groene panty’s. Vaak moesten de Punks zich ook aan ‘kledingcodes’ houden, anders werden ze door andere Punks als Hippies aangezien.
De Punkmuziek is erg hard, en er zit weinig melodie in. Een erg bekende band uit de Punk-tijd is Sex Pistols. Voor veel Punks was deze band hun grote voorbeeld en namen ze ook veel dingen van ze over, zoals kleding, drugsgebruik en ideeën.
Het schoeisel van de Punks was erg verschillend. Vele kozen voor zwarte, puntige laarsjes en soms ook versleten basketbal schoenen.
De make-up was ook erg belangrijk. Vooral meisjes droegen opvallende make-up: lange lijnen om de ogen en ook tekeningen op hun gezicht. Om de ogen zaten vaak extremere kleuren: roze, paars en rood. Op het gezicht werd alles met een zwart potlood ‘getekend’. De lippen werden zwart, of met zwarte lijnen eromheen. Vooral bij concerten werd de make-up extra overdreven. Ook veel jongens zijn er dan opgemaakt. Een bekend iets is de ster boven het oog en zwarte verfstempels.
Punks dragen veel accessoires, veel studs en metaalwerk. Ook hadden veel Punks piercings en tatoeages. De piercings zaten niet alleen in de oren. De piercings lieten ze meestal door vrienden zetten, en de tatoeages ook. Deze zaten meestal op hun bovenarm of schouder, maar er waren er ook veel die ze op hun vingers hadden. Ook rare gebruiksvoorwerpen werden als antisieraad gebruikt. Een voorbeeld hiervan is een babyspeen. Sommige extreme Punks droegen SM-pakken, vol met ritssluitingen en vaak in combinatie met grote zwarte laarzen.
Sinds begin jaren ’70 ontworpen Malcolm Maclaren en Vivienne Westwood zelf Punk-kleding en die verkochten ze in hun winkel in Ringsroad: Sex/Seditionaries.
Hier kwamen erg veel Punks naartoe.

Deelvraag 3: Wat zijn/waren de bedoelingen van deze subcultuur?

Veel Punks hadden dezelfde bedoelingen. Maar er waren ook veel verschillende Punkgemeenschappen die zelf ook een eigen mening over dingen hadden.
met als doel de grenzen tussen kunst en leven op te heffen. Ze vonden de steeds commerciëlere samenleving verschrikkelijk.
Het verzet tegen de maatschappij was sterk agressief. De Punk ideologie legde sterk de nadruk op persoonlijke autonomie en individualisme.
Een gemeenschap uit Londen, de King Mob, wou alle grenzen tussen kunst en leven weg hebben en maakte zich klaar voor een feestelijke maar gewelddadige revolutie tegen de steeds commerciëler wordende samenleving. King Mob vormde volgens de bevolking een constante bedreiging voor de openbare orde en voor het net nieuwe fabriekssysteem.
De sinds 1972 bij elkaar komende Punks in Detroit vonden dat de maatschappij op een aantal punten moest invoeren:

· De cultuur omzetten in Rock&Roll, drugs en sex.
· Afschaffing van geld
· Vrije verschaffing van voedsel, kleding, huisvesting en medische zorg
· Vrije toegang tot alle media en technologieën
· Dekolonisatie van het onderwijs en het strafrecht
· Afschaffing van het leger
· Steun aan het verzet
Het merendeel van deze punten zijn erg onrealistisch, maar toch zagen de Punks het zo.

De Punks wilden ook totaal niet de oude normen en waarden van de arbeiders terugbrengen. De Punks waren ook Anarchisten, iemand die er voor is geen wet te gehoorzamen en geen overheidsgedrag te erkennen, hierdoor zijn ze niet in een hokje te stoppen en staan ze los van alle politieke partijen.

Deelvraag 4: Welke acties hebben ze gevoerd en wat hebben zij hiermee bereikt?

Punks liepen vaak mee met demonstraties en andere acties. Dit was één van hun dagelijkse bezigheden.
De Punks in Amerika hebben sinds 1972 in Detroit al een soort bijeenkomsten die massaal worden bezocht door Punkers. Dit waren een soort acties tegen samenleving, die steeds maar commerciëler werd. Ze hebben er alleen niks mee bereikt dan aandacht.
De eerste echte bekende Punkband, de: Sex Pistols was een band die met zijn muziek, uiterlijk en gedrag duidelijk liet merken dat hij het niet eens was met de samenleving. Ze namen een anarchistische houding aan. Ze hebben indruk gemaakt op het publiek, maar verder niet iets mee bereikt.
De Londonse Punkgemeenschap die zichzelf King Mob noemde, was ontstaan uit de nakomers van de situationisten. Ze zijn in 1957 in Parijs gesticht en hebben verschillende acties gevoerd In 1972 zijn ze opgeheven, maar ook al waren er maar een enkele duizenden actieve leden, ze hebben een erg grote indruk achtergelaten in de Punk-cultuur. Verder hebben ze er geen andere dingen mee bereikt.
In het voorjaar van 1967 braken in Detroit straatrellen uit die opliepen tot de grootste stadsopstand uit de Amerikaanse geschiedenis. Zelfs vandaag nog ziet de stad er uit of er net een oorlog is geweest. De binnenstad zit vol met kale blokken, leegtes en getto’s. In de buitenstad heeft het bedrijfsleven en de middenklassen zich gevestigd.
Bij elke Punker hoort nu nog het tarten van sociale en muzikale harmonie, de afkeer van de steeds commerciëler wordende maatschappij en het aandacht vestigen van zichzelf. Dit zijn nog steeds een soort acties om voor hun mening en levensstijl uit te komen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1626

reacties

Hallow, Ik vind jou stuk over punk een avn de betere die er tussen staan de meeste mensen zien het verkeerd of dragen hun mening er over naar voren ipv de feiten...*klap klap* ben je zelf ook verwant emt de punk of heb je er juist helemaal niets mee?? Gr Bjorn
door bjorn (reageren) op 28 oktober 2003 om 11:09
Ik ben zelf een punk en ik weet echt wel wat dat inhoud... en nouwja laten we het zo brengen je werkstuk is prut!
door L_mo (reageren) op 2 juni 2004 om 19:10
haaj ik ben een meisjuh van 12 en ik wou ju eigelijk ff bedanken want ik heb natuurlijk niet ju hele werkstuk ovr getypt maar er wel veel info. vandaan bedankt! doeg anoniem
door anoniem (reageren) op 13 oktober 2004 om 20:48
heey, ik had ff een vraagje..waar heb jij jou informatie vandaan gehaald? ik kan namelijk geen goede informatie over Punk vinden, en jij wel zo te zien.. nahja..iig alvast bedankt! d0ei d0ei Liset..
door Liset (reageren) op 7 november 2004 om 15:51
leuk dit werkstuk ik ben zelf namelijk ook punker ik vind het egt een tof werkstuk oi polloi groetjes mark
door mark (reageren) op 7 november 2004 om 18:21
Goed werkstuk. Ik wil even zeggen: Punk is not dead, it just sucks now.
door Rianne (reageren) op 16 november 2004 om 19:15
punkmuziek weinig melodie ???dag het niet
door niels (reageren) op 26 november 2004 om 10:28
Hallo Milou deze tekst over punkers is erg goed bruikbaar, we hebben er veel aan gehad
door Bas van Veen (reageren) op 17 december 2004 om 16:18
Beste Milou, ik ben bezig met mijn profielwerkstuk over jeugdsubculturen en jouw werkstuk bevat heel veel informatie die voor mij heel nuttig kan zijn. Bedankt! Groetjes, Anne
door Anne (reageren) op 30 december 2004 om 12:51
thx voor je verslag heb er een 9 voor gehaalt
door renee (reageren) op 26 februari 2005 om 12:09
Heey!! Echt een hele goede recensie over punkers Ik kon hem goed gebruiken voor maatschappijleer; het werkstuk dat ik moet maken over punkers. Echt harstikke bedankt!! X Lidy
door Lidy (reageren) op 1 maart 2005 om 19:05
milou merci, dit was heel goed en het heeft mij veel goeje info opgelverd thanks en goe gedaan ciao
door hanneboulet (reageren) op 8 maart 2005 om 12:59
Merci veur al den info
door 3 humane wet. (reageren) op 12 mei 2005 om 17:50
Ik heb er absoluut geen idee van of dit soort commentaar vaak gecheckt wordt of wat dan ook, maar ik ben een 16-jarige uit België en ik moet ook het een en ander bespreken over Punk(rock). Toevallig kwam ik op deze pagina terrecht en ik vroeg me af of je me mss wat intressante tips/url's kunt geven, alvast bedankt
door Pieter (reageren) op 13 mei 2005 om 21:08
hey, ik las je werkstuk over punkers, zelf ben ik ook bezig met een werkstuk over punkers en ik vroeg me af waar je de informatie had gevonden over hun denkbeelden, bedoelingen enz. =)
door michèle (reageren) op 25 mei 2005 om 18:55
mooi werkstuk van jou over punkers, ik doe dit onderwerp ook voor maatschapijleer, ik heb een hoop informatie uit jou werkstuk gehaald. nu nog ff in eigen woorden typen en dan ben ik klaar. badankt voor de informatie gr. Ibe
door Ibe van Breugel (reageren) op 13 juni 2005 om 16:21
ej, dat werkstuk van scholieren.com is een goed werkstuk, maar ik wou even vragen of je misschien nog wat informatiebronnen hebt die je voor het werkstuk "geschiedenis van de punkers" hebt gebruikt. Het zou mooi zijn, als je misschien ook nog boeken weet die je voor dat werkstuk hebt gebruikt. alvast bedankt
door susan (reageren) op 12 september 2005 om 14:42
heel saai je hebt aleen maar deelvragen
door laura (reageren) op 15 december 2005 om 16:09
wel te merken dat je geen punk bent in dit werkstuk
door schaap (reageren) op 10 januari 2006 om 12:29
In die punk-tekst staat 'n fout over de make-up, de make-up word beschreven voor gothics, punks maken geen tekeningen bij hun oog zoals sterretjes enzo en al helemaal geen zwarte (of omlijnde) lippen! punks hebben meestal gewoon zwarte make-up of andere kleuren op de ogen, bovenal een lijntje onder de ogen die een stuk dikker is dan een gemiddelde mens gebruikt. maar dus GEEN versieringen! Groetjes Inge
door Inge (reageren) op 28 januari 2006 om 15:43
oi!, ik heb gezien dat er stond, "pogo" een dans was voor punkers "op en neer springen", maar een pogo is meer voor ska-punk ( ska-punkers danse zo maar ska is gwn een subcultuur), de algemene punkers ( street/punk-rock/oi!, etc) noeme we mosh pit, in ene mosh pit duwen en trekken we mekander, dank bij voorbaat, Michaël
door dufraing_michaël (reageren) op 10 juli 2006 om 11:55
leuk stuk als oud punkie uit de jaren 70 en tachtig heb ik nog wat opgestoken ook. in grote lijnen klopt het wel. Je legt veel nadruk op kleding. was niet zo belangrijk. teveel nadruk op kleding maakte je een weekendpunk. waar zelfs de scheuren in kleding afgezoomd waren. Nadruk lag provocatie van alles wat gevestigd was(alles dus zo ongeveer) shockeren. Kraken rellen trappen plotetarisch winkelen enz . ik vind het leuk dat er nog zoveel aandacht voor punk bestaat vooral omdat de comercie onze wereld zo ongeveer aan de rand van afgrond heeft gebracht ( sociaal ecologisch) succes met je werkstuk.
door gratje (reageren) op 29 november 2006 om 15:01
Ik kwam jouw werkstuk toevallig tegen, en van het feit dat ik hem wel bruikbaar vond, heb ik het liever niet gebruikt (bang gepakt te worden voor fraude). Maar wat mijn vraag nu zojuist is is; Heb je misschien nog de bronnen van dit werkstuk en/of herriner je het nog? Ik zou het graag op rpijs stellen . Als je ze niet meer hebt, of niet meer kunt herrineren is het op zich niet zo'n groot probleem. Alvast bedankt
door Anissa (reageren) op 3 april 2008 om 18:46
Hoi, Wou even zeggen dat ik bezig ben met een muziekproject voor 2e jaars tweetalig vwo klas en daarbij jouw werkstuk goed heb kunnen gebruiken om bepaalde aspecten van de punk lifestyle goed samen te kunnen vatten. Bedankt hiervoor! Groetjes, E.L.M. Scheerder 4e jaars Engels docent.
door Scheerder (reageren) op 17 mei 2009 om 17:53
Interessant stuk. Of de punks er meer mee hebben bereikt, ik geloof het wel. Met zowel alle culturele stromingen is dat een bepaalde attitude die wordt aangenomen. En vanuit deze houding kunnen ook nieuwe politieke overtuigingen zijn ontstaan. Ik denk dat dit een cultuuromslag was. Ik denk wel dat mensen vanaf die tijd kritischer zijn geworden over bepaalde politieke onderwerpen, en een andere houding zijn gaan aannemen dan de hippies. Elke stroming heeft zijn pieken en dalen, tot het geleidelijk overgaat op iets nieuws.
door Rogier (reageren) op 16 augustus 2018 om 15:00

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?