Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Geschiedenis van de punkers

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1385 woorden
  • 4 juni 2003
  • 1132 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
1132 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Deelvraag 1 : Hoe en wanneer is deze subcultuur ontstaan?

De Punkers stammen eigenlijk af van de Punkmuziek. In de Verenigde Staten ontstond in de jaren ’70 deze muziek om te proberen de authentieke underground van de jaren ’60 opnieuw te beleven. Het woord "Punk" is street language ("slang") voor 'straatschoffie'. Dit paste namelijk bij het ruige geluid, gedrag en uiterlijk van de muziekanten. In 1975 werd Punk in Engeland bekend bij enkele bands en in 1977 brak Punk ook door in Nederland. Sinds 1986 is de Punk-scene niet groot meer. Volgens de oude Punkers komt dit doordat ontwerpers, stylisten en fabrikanten de aparte kleding en de hele stijl om ging zetten tot iets commercieels, zodat het gebruikt kon worden voor een massaproductie.

Deelvraag 2: Wat zijn de kenmerken van deze subcultuur?

De Punks hebben op veel gebieden verschillende kenmerken.

Toen de Punkcultuur uit Engeland naar Nederland kwam, werden de studenten van de kunstacademie de eerste Punks. Vrij snel breidde dit uit met vaak veel jongere mensen. Meerdere stijlen waren mogelijk, als het maar afwijkend was.
De Punks hadden wel verschillende achtergronden; beehive punks en in politiek geïnteresseerde punks.
De Punks kochten voor hun uiterlijk veel bij tweedehands winkeltjes en later kwamen er speciale winkeltjes voor Punks. Vaak woonden ze in een kraakpand en daar was geen warm water. Ze maakten zich weinig zorgen over hun lichaamsverzorging, ze wasten zich niet vaak. Bier was de drank voor de Punks, maar ook Jenever en Wodka. Veel Punks gebruikten ook drugs. Een dans van de Punks was de Pogo, dit was op en neer springen op muziek.
Het haar van de Punks was een opvallend en belangrijk verschijnsel en het was meestal vanaf en grote afstand al herkenbaar. Er waren erg veel verschillende kapsels mogelijk, geverfd in alle kleuren van de regenboog en in de meest vreemde vormen geknipt. Punks hadden lokken, pieken, kleuren, delen kaal en getoupeerd haar. Het getoupeerde haar kwam het meeste voor, bij jongens en bij meisjes. Het kapsel dat het meeste opviel was de hanenkam. Deze moest ingesmeerd worden met zeep. Wat ook erg Punk was, was je haar in een opvallende kleur te verven. In het midden van de jaren ’70 waren de Punkkapsels vernieuwd. Het werd nu ‘in’ om stekelhaar met gekleurde plukken eruit te hebben. Dit werd door de bekendere Punkbands naar voren gebracht. Ook erg geblondeerde kapsels waren een kenmerk van de Punks.
De kleding van de Punks was erg speciaal. Ze waren ontzettend creatief en maakten van de gekste dingen de leukste kleding. De kleding werd meestal gekocht bij tweedehands winkeltjes, maar later kwamen er speciale winkeltjes voor de Punks. Het was meestal zwart, werd gescheurd en met veiligheidsspelden bijeengehouden. De kleding werd versierd met metaalwerk, zoals studs, kettinkjes, buttons, kroonkurken, veiligheidsspelden en scheermesjes. Ook droegen de Punks veel T-shirts, maar deze werden wel aan de Punkstijl aangepast. De mouwen en de hals scheurden ze er af. Op de T-shirts werden ook vaak teksten persoonlijke boodschappen als tekst geschreven. Ook broeken werden mooi gemaakt. Ze deden ze in een emmer met chloor en zo kregen de broeken hele aparte vlekken. Punks droegen vaak spijkerbroeken van het merk Lois. Ze moesten dan helemaal strak om je benen zitten en daarom werden de pijpen ook strakker gemaakt. Elke Punker had wel een zwart leren jack, die versierd was. Een meisjespunker konden ook dezelfde kleding als de jongens dragen, maar ze kozen ook vaak voor strakke korte leren rokjes. Daaronder werden vaak panty’s gedragen; netpanty’s met gaten of roze, rode en groene panty’s. Vaak moesten de Punks zich ook aan ‘kledingcodes’ houden, anders werden ze door andere Punks als Hippies aangezien.
De Punkmuziek is erg hard, en er zit weinig melodie in. Een erg bekende band uit de Punk-tijd is Sex Pistols. Voor veel Punks was deze band hun grote voorbeeld en namen ze ook veel dingen van ze over, zoals kleding, drugsgebruik en ideeën.
Het schoeisel van de Punks was erg verschillend. Vele kozen voor zwarte, puntige laarsjes en soms ook versleten basketbal schoenen.
De make-up was ook erg belangrijk. Vooral meisjes droegen opvallende make-up: lange lijnen om de ogen en ook tekeningen op hun gezicht. Om de ogen zaten vaak extremere kleuren: roze, paars en rood. Op het gezicht werd alles met een zwart potlood ‘getekend’. De lippen werden zwart, of met zwarte lijnen eromheen. Vooral bij concerten werd de make-up extra overdreven. Ook veel jongens zijn er dan opgemaakt. Een bekend iets is de ster boven het oog en zwarte verfstempels.
Punks dragen veel accessoires, veel studs en metaalwerk. Ook hadden veel Punks piercings en tatoeages. De piercings zaten niet alleen in de oren. De piercings lieten ze meestal door vrienden zetten, en de tatoeages ook. Deze zaten meestal op hun bovenarm of schouder, maar er waren er ook veel die ze op hun vingers hadden. Ook rare gebruiksvoorwerpen werden als antisieraad gebruikt. Een voorbeeld hiervan is een babyspeen. Sommige extreme Punks droegen SM-pakken, vol met ritssluitingen en vaak in combinatie met grote zwarte laarzen.

Sinds begin jaren ’70 ontworpen Malcolm Maclaren en Vivienne Westwood zelf Punk-kleding en die verkochten ze in hun winkel in Ringsroad: Sex/Seditionaries.
Hier kwamen erg veel Punks naartoe.

Deelvraag 3: Wat zijn/waren de bedoelingen van deze subcultuur?

Veel Punks hadden dezelfde bedoelingen. Maar er waren ook veel verschillende Punkgemeenschappen die zelf ook een eigen mening over dingen hadden.
met als doel de grenzen tussen kunst en leven op te heffen. Ze vonden de steeds commerciëlere samenleving verschrikkelijk.
Het verzet tegen de maatschappij was sterk agressief. De Punk ideologie legde sterk de nadruk op persoonlijke autonomie en individualisme.
Een gemeenschap uit Londen, de King Mob, wou alle grenzen tussen kunst en leven weg hebben en maakte zich klaar voor een feestelijke maar gewelddadige revolutie tegen de steeds commerciëler wordende samenleving. King Mob vormde volgens de bevolking een constante bedreiging voor de openbare orde en voor het net nieuwe fabriekssysteem.
De sinds 1972 bij elkaar komende Punks in Detroit vonden dat de maatschappij op een aantal punten moest invoeren:

· De cultuur omzetten in Rock&Roll, drugs en sex.
· Afschaffing van geld
· Vrije verschaffing van voedsel, kleding, huisvesting en medische zorg
· Vrije toegang tot alle media en technologieën
· Dekolonisatie van het onderwijs en het strafrecht
· Afschaffing van het leger
· Steun aan het verzet
Het merendeel van deze punten zijn erg onrealistisch, maar toch zagen de Punks het zo.


De Punks wilden ook totaal niet de oude normen en waarden van de arbeiders terugbrengen. De Punks waren ook Anarchisten, iemand die er voor is geen wet te gehoorzamen en geen overheidsgedrag te erkennen, hierdoor zijn ze niet in een hokje te stoppen en staan ze los van alle politieke partijen.

Deelvraag 4: Welke acties hebben ze gevoerd en wat hebben zij hiermee bereikt?

Punks liepen vaak mee met demonstraties en andere acties. Dit was één van hun dagelijkse bezigheden.
De Punks in Amerika hebben sinds 1972 in Detroit al een soort bijeenkomsten die massaal worden bezocht door Punkers. Dit waren een soort acties tegen samenleving, die steeds maar commerciëler werd. Ze hebben er alleen niks mee bereikt dan aandacht.
De eerste echte bekende Punkband, de: Sex Pistols was een band die met zijn muziek, uiterlijk en gedrag duidelijk liet merken dat hij het niet eens was met de samenleving. Ze namen een anarchistische houding aan. Ze hebben indruk gemaakt op het publiek, maar verder niet iets mee bereikt.
De Londonse Punkgemeenschap die zichzelf King Mob noemde, was ontstaan uit de nakomers van de situationisten. Ze zijn in 1957 in Parijs gesticht en hebben verschillende acties gevoerd In 1972 zijn ze opgeheven, maar ook al waren er maar een enkele duizenden actieve leden, ze hebben een erg grote indruk achtergelaten in de Punk-cultuur. Verder hebben ze er geen andere dingen mee bereikt.
In het voorjaar van 1967 braken in Detroit straatrellen uit die opliepen tot de grootste stadsopstand uit de Amerikaanse geschiedenis. Zelfs vandaag nog ziet de stad er uit of er net een oorlog is geweest. De binnenstad zit vol met kale blokken, leegtes en getto’s. In de buitenstad heeft het bedrijfsleven en de middenklassen zich gevestigd.
Bij elke Punker hoort nu nog het tarten van sociale en muzikale harmonie, de afkeer van de steeds commerciëler wordende maatschappij en het aandacht vestigen van zichzelf. Dit zijn nog steeds een soort acties om voor hun mening en levensstijl uit te komen.

REACTIES

G.

G.

leuk stuk
als oud punkie uit de jaren 70 en tachtig heb ik nog wat opgestoken ook.
in grote lijnen klopt het wel.
Je legt veel nadruk op kleding. was niet zo belangrijk. teveel nadruk op kleding maakte je een weekendpunk. waar zelfs de scheuren in kleding afgezoomd waren. Nadruk lag provocatie van alles wat gevestigd was(alles dus zo ongeveer) shockeren. Kraken rellen trappen plotetarisch winkelen enz .
ik vind het leuk dat er nog zoveel aandacht voor punk bestaat vooral omdat de comercie onze wereld zo ongeveer aan de rand van afgrond heeft gebracht ( sociaal ecologisch)
succes met je werkstuk.



17 jaar geleden

D.

D.

oi!,
ik heb gezien dat er stond, "pogo" een dans was voor punkers "op en neer springen", maar een pogo is meer voor ska-punk ( ska-punkers danse zo maar ska is gwn een subcultuur), de algemene punkers ( street/punk-rock/oi!, etc) noeme we mosh pit, in ene mosh pit duwen en trekken we mekander,


dank bij voorbaat, Michaël

17 jaar geleden

I.

I.

In die punk-tekst staat 'n fout over de make-up, de make-up word beschreven voor gothics, punks maken geen tekeningen bij hun oog zoals sterretjes enzo en al helemaal geen zwarte (of omlijnde) lippen! punks hebben meestal gewoon zwarte make-up of andere kleuren op de ogen, bovenal een lijntje onder de ogen die een stuk dikker is dan een gemiddelde mens gebruikt. maar dus GEEN versieringen!
Groetjes Inge

18 jaar geleden

B.

B.

Hallow,

Ik vind jou stuk over punk een avn de betere die er tussen staan :) de meeste mensen zien het verkeerd of dragen hun mening er over naar voren ipv de feiten...*klap klap* ben je zelf ook verwant emt de punk of heb je er juist helemaal niets mee??

Gr Bjorn

20 jaar geleden

L.

L.

Ik ben zelf een punk en ik weet echt wel wat dat inhoud... en nouwja laten we het zo brengen je werkstuk is prut!

19 jaar geleden

A.

A.

haaj
ik ben een meisjuh van 12 en ik wou ju eigelijk ff bedanken want ik heb natuurlijk niet ju hele werkstuk ovr getypt maar er wel veel info. vandaan bedankt!
doeg anoniem

19 jaar geleden

L.

L.

heey,
ik had ff een vraagje..waar heb jij jou informatie vandaan gehaald? ik kan namelijk geen goede informatie over Punk vinden, en jij wel zo te zien.. nahja..iig alvast bedankt!
d0ei d0ei
Liset..

19 jaar geleden

M.

M.

leuk dit werkstuk ik ben zelf namelijk ook punker ik vind het egt een tof werkstuk oi polloi

groetjes mark

19 jaar geleden

J.

J.



KUNY U ONS DE GESCHIEDENIS VAN DE PUNK EENS UITLEGGEN ALVAST BEDANKT! :))))

5 jaar geleden

R.

R.

Goed werkstuk. Ik wil even zeggen: Punk is not dead, it just sucks now.

19 jaar geleden

N.

N.

punkmuziek weinig melodie ???dag het niet

19 jaar geleden

B.

B.

Hallo Milou

deze tekst over punkers is erg goed bruikbaar, we hebben er veel aan gehad

19 jaar geleden

A.

A.

Beste Milou, ik ben bezig met mijn profielwerkstuk over jeugdsubculturen en jouw werkstuk bevat heel veel informatie die voor mij heel nuttig kan zijn. Bedankt!
Groetjes, Anne

19 jaar geleden

R.

R.

thx voor je verslag heb er een 9 voor gehaalt ;)

19 jaar geleden

L.

L.

Heey!!
Echt een hele goede recensie over punkers:)
Ik kon hem goed gebruiken voor maatschappijleer; het werkstuk dat ik moet maken over punkers.
Echt harstikke bedankt!!:D

X Lidy

19 jaar geleden

H.

H.

milou

merci, dit was heel goed en het heeft mij veel goeje info opgelverd

thanks
en goe gedaan

ciao

19 jaar geleden

3.

3.

Merci veur al den info

18 jaar geleden

P.

P.

Ik heb er absoluut geen idee van of dit soort commentaar vaak gecheckt wordt of wat dan ook, maar ik ben een 16-jarige uit België en ik moet ook het een en ander bespreken over Punk(rock). Toevallig kwam ik op deze pagina terrecht en ik vroeg me af of je me mss wat intressante tips/url's kunt geven, alvast bedankt

18 jaar geleden

M.

M.

hey, ik las je werkstuk over punkers,
zelf ben ik ook bezig met een werkstuk over punkers en ik vroeg me af waar je de informatie had gevonden over hun denkbeelden, bedoelingen enz. =)

18 jaar geleden

I.

I.

mooi werkstuk van jou over punkers, ik doe dit onderwerp ook voor maatschapijleer, ik heb een hoop informatie uit jou werkstuk gehaald.
nu nog ff in eigen woorden typen en dan ben ik klaar.

badankt voor de informatie
gr. Ibe

18 jaar geleden

S.

S.

ej, dat werkstuk van scholieren.com is een goed werkstuk, maar ik wou even vragen of je misschien nog wat informatiebronnen hebt die je voor het werkstuk "geschiedenis van de punkers" hebt gebruikt. Het zou mooi zijn, als je misschien ook nog boeken weet die je voor dat werkstuk hebt gebruikt.
alvast bedankt

18 jaar geleden

L.

L.

heel saai je hebt aleen maar deelvragen

18 jaar geleden

S.

S.

wel te merken dat je geen punk bent in dit werkstuk

18 jaar geleden

A.

A.

Ik kwam jouw werkstuk toevallig tegen, en van het feit dat ik hem wel bruikbaar vond, heb ik het liever niet gebruikt (bang gepakt te worden voor fraude).
Maar wat mijn vraag nu zojuist is is; Heb je misschien nog de bronnen van dit werkstuk en/of herriner je het nog?
Ik zou het graag op rpijs stellen :(.
Als je ze niet meer hebt, of niet meer kunt herrineren is het op zich niet zo'n groot probleem.
Alvast bedankt

16 jaar geleden

S.

S.

Hoi,

Wou even zeggen dat ik bezig ben met een muziekproject voor 2e jaars tweetalig vwo klas en daarbij jouw werkstuk goed heb kunnen gebruiken om bepaalde aspecten van de punk lifestyle goed samen te kunnen vatten.
Bedankt hiervoor!

Groetjes,
E.L.M. Scheerder
4e jaars Engels docent.

14 jaar geleden

R.

R.

Interessant stuk. Of de punks er meer mee hebben bereikt, ik geloof het wel. Met zowel alle culturele stromingen is dat een bepaalde attitude die wordt aangenomen. En vanuit deze houding kunnen ook nieuwe politieke overtuigingen zijn ontstaan. Ik denk dat dit een cultuuromslag was. Ik denk wel dat mensen vanaf die tijd kritischer zijn geworden over bepaalde politieke onderwerpen, en een andere houding zijn gaan aannemen dan de hippies. Elke stroming heeft zijn pieken en dalen, tot het geleidelijk overgaat op iets nieuws.

5 jaar geleden

L.

L.

ik vind het een goed werkstuk alleen had iets nodig over het eten wat ze eten miss had je daar niks over kunnen vinden maar vind het wel jammer maar voor de rest een goed werkstuk

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.