Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Marx

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • 3e klas vwo | 709 woorden
  • 28 november 2001
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
76 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Achtergrond Karl Marx werd geboren op 5 mei 1818 in Trier (Duitsland) als zoon van een rechtsgeleerde, zijn moeder was een Nederlandse. In Trier volgde hij ook zijn gymnasium opleiding. Op school stond hij bekend om zijn spotten over de politiek in Duitsland op dat moment. Hij schreef er gedichten over en vertelde aan iedereen op school dat de politiek op dat moment slecht was. Daardoor kwam hij vaak in aanraking met de politieke politie, die hem als gevaarlijk achtte. Daardoor kun je zien dat Marx al vroeg zijn eigen ideeën over de politiek in zijn land had. 2. Studie en levensloop Karl ging na het gymnasium in oktober 1835 (op 17-jarige leeftijd) rechten studeren aan de Universiteit te Bonn. Marx ging vooral naar die Universiteit omdat daar een “Poetenbund” onder de studenten is. Een “Poetenbund” is een bond waarin leden zitten die hun radicale vrijheidsidealen koesteren en uiten. Marx kwam ook bij die bond en nam er belangrijke stof op voor zijn spotgedichten. Overigens stond die bond wel onder scherp toezicht van de politieke politie. Najaar 1836 stapte Karl over van Bonn naar Berlijn waar hij filosofie ging studeren. Daarnaast verdiepte Karl Marx zich in geschiedenis en economie. Aan de universiteit van Jena promoveerde hij tot doctor in de filosofie. In Berlijn kwam hij overigens tot de conclusie dat hij zijn eigen idee moest maken: het Marxisme. Dit was een belangrijke periode in het leven van Marx en vooral voor het Marxisme.Na zijn studie trouwde Karl met zijn verloofde Jenny von Westphalen. Marx werkte als redacteur voor de Rheinische Zeitung in Duistland en Deutsch Französische Jahrbücher in Parijs maar wegens zijn radicale opvattingen over onder andere de politiek moest hij steeds verhuizen. Door een artikel in de Deutsch Französische Jahrbücher leerde hij Friedrich Engels uit Manchester kennen, waarmee hij zeer bevriend werd. In 1845 verhuisde Karl vanuit Parijs naar Brussel samen met Friedrich Engels. Daar sloten ze zich aan bij de socialistische beweging. Samen schreven zij het Communistisch Manifest. In 1848 vertrokken Marx en Engels naar Duitsland om deel te nemen aan de revolutie. Dit mislukte en Marx moest opnieuw vluchten. Hij vestigde zich nu in Londen. In 1867 verscheen de eerste druk van Das Kapital, dat de grondslag vormde voor het Marxisme.
3. Marxisme Marx’ zijn theorieën zijn nu wereldwijd bekend, maar wat is het Marxisme eigenlijk? Het Marxisme is een samenvatting van de ideeën van Karl Marx. Het wordt later ook wel het communisme genoemd. Marx vond dat er gelijkheid moest komen tussen de rijken en de armen. De heersende klasse noemde hij de kapitaalbezitters (of bourgeoisie) en de onderdrukte klasse het proletariaat. De bourgeoisie bezaten de kapitaalgoederen zoals: ploegen, landbouwgrond enz. alle middelen die beschikbaar waren waarmee je een kapitaal kon maken. Marx had twee uitgangspunten: - de economische verhoudingen maken uit wie in een samenleving de macht heeft en wat de cultuur van die samenleving is. - Als de economische verhoudingen veranderen, ontstaat er een klassenstrijd en komt er een nieuwe samenleving tot stand.Marx voorspelde dat er een klassenstrijd zou ontstaan tussen de bourgeoisie en het prolitariaat. Het prolitariaat zal dan een revolutie uitvoeren. De productiemiddelen zullen in handen komen van de gemeenschap. Er zal dan een heel nieuwe samenleving ontstaan: de communistische samenleving. Het kapitalisme zou zelf voor een ondergang zorgen voorspelde Marx in de volgende 5 stadia : 1. De concentratie wet, waarbij grote ondernemingen voortdurend de kleine opslokken, en hierdoor steeds grotere ondernemingen ontstaan. 2. De accumulatie wet, verondersteld dat kapitalisten, die de meerwaarde ontvangen, door concurrentie proberen de omvang van de ondernemingen steeds te vergroten. 3. De Verelendung, de voortdurende verslechtering van de positie van de proletarische klasse, die afhankelijk zijn van de kapitalisten. De armoede zal steeds groter worden. 4. De crisistheorie, het gaat de bedrijven steeds slechter, waardoor arbeiders worden ontslagen. Hierdoor ontstaat weer sociale ellende. 5. De ineenstorting ("Zusammenbruch") van de kapitalistischemaatschappij. De crisissen zullen elkaar steeds sneller opvolgen en de positie van de arbeidende klasse zal voortdurend slechter worden. De spanning tussen de klassen wordt onhoudbaar. Het kapitalisme gaat ten onder. Het allerbelangrijkste gevolg was de revolutie in Rusland in 1917, die hij helaas niet meer mee heeft mogen maken. Hij had het liefst gezien dat dit in Engeland was gebeurd. Pas na zijn dood op 14 maart 1883 werden zijn gedachten steeds populairder en meer-gelezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.