Zomerburen. Hoe een zomer in Drenthe alles veranderde door Rianne Robben

Zeker Weten Goed
Foto van Jiska
Boekcover Zomerburen. Hoe een zomer in Drenthe alles veranderde
Shadow
  • Boekverslag door Jiska
  • Zeker Weten Goed
  • 6 januari 2021
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2020
Pagina's
227
Geschikt voor
onderbouw vmbo/havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Zomerburen. Hoe een zomer in Drenthe alles veranderde
Shadow
Zomerburen. Hoe een zomer in Drenthe alles veranderde door Rianne Robben
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2020
  • 227 pagina's
  • Uitgeverij: Blossom Books

Flaptekst

Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie in zijn eentje naar Australië vertrekt. Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen: over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

Eerste zin

‘Dan ga ik maar eens.’ Niels staarde haar aan. Een week na hun diploma-uitreiking had hij besloten om een vliegticket naar Australië te boeken.

Samenvatting

Het verhaal begint op Schiphol, waar Olivia afscheid neemt van haar vriendje Niels, die naar Australië gaat en ‘afstand wil nemen’. Olivia denkt dat zijn plotselinge vertrek iets te maken heeft met de beroving van een tijdje terug, maar later komt ze erachter dat Niels waarschijnlijk al eerder een werkvisum heeft aangevraagd. Als lezer kom je er later ook achter dat Niels het echt heeft uitgemaakt en dat Olivia dat niet wil horen. Als Niels door de douane is, besluit ze om naar haar opa en oma in Drenthe te gaan en ze slaat de lift van zijn ouders af.

Aangekomen in Emmen krijgt ze een lift van Ilse en haar broer naar Nederermerscheen. Als ze doorkrijgt dat Niels het uitgemaakt heeft, troost Ilse haar en ze neemt haar ook mee naar een schuurfeest. Die nacht vertelt Ilse Olivia dat ze op meisjes valt.

Olivia brengt daarna veel tijd door met Ilse en ook met haar vrienden uit de lhbtq+-gemeenschap. Ze blijft ook contact onderhouden met Niels en waar hij eerst zwijgt of afwijzend reageert op haar berichten, wordt hij steeds spraakzamer en aardiger. Uiteindelijk vraagt hij haar zelfs om naar Australië te komen en hij biedt aan om haar ticket te betalen. Olivia wil met zijn voorstel instemmen maar durft dat niet tegen Ilse te zeggen en dat brengt haar aan het twijfelen.

Olivia en Ilse gaan samen naar het Schützenfest, een schuttersfeest net over de grens. Ilse kust haar in een schuurt en Olivia kust haar eerst terug, maar daarna rent ze weg. Diezelfde avond vertrekt ze naar Amsterdam. Daar spreekt ze de volgende dag af met haar vriendinnen om uit te gaan en die avond zoent ze op de dansvloer met een ander meisje. Weer thuis praat ze voor het eerst met haar vriendinnen over Ilse en haar mogelijke verliefdheid.

Ze gaat terug naar Drenthe en Ilse en in de trein laat ze Niels weten dat ze niet naar Australië komt. Ze verklaart Ilse de liefde en ze kussen opnieuw.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Olivia

Olivia is achttien jaar en ze lijkt enigszins afhankelijk. Ze heeft voor Nederlands gekozen omdat haar vriendje Niels dat graag wil studeren en hij haar dan kan helpen. Haar vriendinnen en zus vinden Niels niks, maar zij wil dat niet horen. Dat hij het uitmaakt, wil ze ook niet horen. Olivia lijkt onzeker omdat de mensen in haar omgeving, haar zus en Ilse bijvoorbeeld, de dingen heel zeker lijken te weten, wat ze willen studeren en waarom bijvoorbeeld, maar ik vind haar twijfels heel gewoon voor een jong iemand. Ze denkt veel na en is gesloten, ze deelt haar twijfels en problemen niet snel met anderen. Ze is ook gevoelig en snel uit haar doen door heftige gevoelens. Uiteindelijk leert ze haar twijfels en onzekerheden een plek geven en te luisteren naar haar gevoel.

Ilse

Ilse is ook achttien jaar en gaat sterrenkunde studeren in Leiden. Ze heeft krullen en bruine ogen. Ze is direct en vraagt wat ze wil weten. Ze kletst veel en houdt ervan om feitjes op te zoeken over de gekste onderwerpen. Ze lijkt ook een beetje wild of roekeloos, als ze danst geeft ze saxofoonsolo’s en ze klimt op dingen. Olivia kent Ilse al langer en vindt dat ze minder spontaan lijkt dan vroeger. Dat lijkt te komen door haar ‘coming out’ waardoor ze meer op haar hoede is voor wat mensen van haar willen en vinden. Ze zegt dat mensen altijd maar denken dat je ‘uit de kast komt’ en dat alles dan klaar is, terwijl er daarna nog heel veel vragen en twijfels zijn.

Quotes

"Ilse keek haar ongelovig aan. ‘Luister, je kunt nog zes weken mijn buurmeisje zijn. Als je erover wilt praten dan geef je maar een gil en anders sleep ik je gewoon mee naar alle schuurfeesten totdat je hem vergeten bent.’" Bladzijde 42
"Vanuit het niets zei hij: ‘Je weet toch wel dat Ilse voor het andere team speelt?’" Bladzijde 43
"Andere vrouwen zoenen was lesbisch. Of biseksueel. Of panseksueel. Of iets … maar het was niet hetero en Olivia was hetero. Heel erg hetero. Zo hetero als ze maar kwamen. Zonder twijfel." Bladzijde 176

Thematiek

Identiteit

Het thema is identiteit of coming of age. Olivia is achttien en denkt te weten wie ze is en wat ze gaat doen, maar doordat haar vriendje onverwacht een andere weg inslaat, wordt ze min of meer gedwongen over zichzelf na te denken en komt ze achter dingen van zichzelf die ze eerder niet wist. Aan het einde van het boek heeft ze een ontwikkeling doorgemaakt en heeft ze zichzelf beter leren kennen.

Liefde

Je identiteit en je seksuele geaardheid hebben veel met elkaar te maken, vandaar dat ik dit als tweede thema noteer. Olivia komt er in haar zoektocht namelijk achter dat ze biseksueel is. Als ze erover nadenkt, dan heeft ze op de middelbare school ook al een meisje leuk gevonden. In het boek komen veel oordelen over mensen met een andere geaardheid dan de heteroseksuele naar voren – tot en met geweld aan toe – en er wordt ook veel uitgelegd over wat er allemaal mogelijk is. Vanwege de oordelen en de onwetendheid is het namelijk niet gemakkelijk om je lekker in je vel te voelen als je een andere geaardheid hebt dan de heteroseksuele. Olivia voelt zich dan ook een hele tijd ‘lastig’, want heteroseksueel zijn is ‘normaal’ en geeft dus geen gedoe. Door het boek hoop je dat er een tijd komt waarin niemand meer ‘uit de kast’ hoeft te komen, omdat alle seksuele geaardheden gelijkwaardig naast elkaar bestaan.

Motieven

Stad-platteland

Olivia is geboren in Drenthe maar het gezin is naar Amsterdam verhuisd. Haar vader heeft altijd heimwee gehad naar Drenthe. Hij voelt zich daar pas echt zichzelf. Olivia leert zichzelf ook beter kennen op het platteland. Haar moeder en zus lijken meer stadsmensen. De bekende verschillen tussen stad en platteland komen aan bod – de afstanden, de natuur, de voorzieningen, de sociale cohesie - en er wordt in dialect gesproken. Kort komt ook het verschil tussen veen- en zand-Drenthen aan bod. Achterin staat een verklarende woordenlijst.

Dyslexie

Olivia gaat Nederlands studeren terwijl ze liever voor taalwetenschap had gekozen. Dat hebben haar docenten haar vanwege haar dyslexie echter afgeraden. Ze kan hierdoor dus niet haar hart volgen en dat doet haar pijn. De dyslexie en de oordelen daarover van haar docenten hebben haar onzeker gemaakt. Achterin kun je lezen dat de auteur dit zelf ook heeft meegemaakt en het tegendeel bewezen heeft door een boek te schrijven.

Horloge

Olivia heeft Niels een horloge cadeau gegeven, dat hij moet afgeven aan de overvaller. Hij krijgt het niet snel genoeg af en de overvaller zet een mes op zijn keel. Uiteindelijk rent hij weg zonder het horloge, maar Niels draagt het horloge nooit meer en Olivia geeft haar cadeau nu overal de schuld van.

Motto

Al wie hier samenkwam uit verre streken,

het land ontgon en zich een woonplaats schiep,

was elders uitgesloten, uitgeweken,

en droeg het hart in haat, tien turven diep.

Novemberland, Koos Schuur

Koos Schuur (1915-1995) was een Vijftiger. Dit is een citaat uit een loflied op de Groninger Veenkoloniën. In Drenthe heb je ook veen- en zandgronden.

Het gedicht gaat over de eenzaamheid van de bewoners van Groningen, die op andere plekken zijn uitgekotst en hiernaartoe zijn getrokken. Ik denk dat je dat ook over de lhbtq+-gemeenschap kunt zeggen, dat ze nog lang niet overal welkom is.

Opdracht

Dit boek is voor de twijfelaars. Voor iedereen die ooit twijfelde aan zijn/haar/hun geaardheid, identiteit en breder, voor iedereen die ooit twijfelde aan zichzelf.

En voor mijn opa’s, die beiden overleden (net) voordat dit boek verscheen.

Titelverklaring

Olivia brengt een zomer in Drenthe door. Het buurmeisje van haar opa en oma is een oude vriendin en zij worden dus buren voor een zomer.

Structuur & perspectief

Het boek is verdeeld in genummerde hoofdstukken en het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn ook een inleiding van de uitgever, een dankwoord, een hoofdstuk met aanvullende informatie en een verklarende woordenlijst aanwezig. In het verhaal zijn ook appgesprekken opgenomen. Het verhaal wordt verteld door Olivia in de ik-persoon.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Drenthe, in Nederermerscheen (een niet-bestaande plaats op veengrond), en in Amsterdam (zie motieven). Het speelt zich af in het heden en duurt een zomer.

Stijl

Robben hanteert een luchtige en gemakkelijke stijl. Het boek wemelt niet van de beeldspraak of stijlfiguren en wordt nergens ingewikkeld of dramatisch. Dat maakt het verhaal prettig om te lezen.

Slotzin

Misschien logen je hersens je soms voor, maar als ze je uiteindelijk de waarheid vertelden, dan kon je maar beter luisteren.

Beoordeling

‘Zomerburen’ is een rechttoe-rechtaan verhaal over een meisje dat verliefd wordt. Ik vond het interessant om mee te lezen met de worstelingen van iemand die ontdekt dat ze ook op meisjes valt, ik heb daar veel van geleerd, maar het verhaal was voor mij te simpel. Na de zoen vond ik het zelfs in herhaling vallen. Dat neemt niet weg dat het voor beginnende en herkennende lezers erg geschikt is.

Overhoor jezelf

Hoe reist Olivia naar Drenthe?
Waar is Olivia’s zus Anna onlangs heen verhuisd?
Wat maakt dat de overvaller wegrent?
Wat is het vertelperspectief?
Dit verhaal heeft een open einde.
Fabel en sujet van dit verhaal zijn aan elkaar gelijk.
Dit verhaal bevat een pro- en epiloog.
Wat is GEEN motief in dit verhaal?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.953 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Jiska