Zoeken naar Lisa door Greet Beukenkamp

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover Zoeken naar Lisa
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 3 juni 2014
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2007
Pagina's
216
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Zoeken naar Lisa
Shadow
Zoeken naar Lisa door Greet Beukenkamp
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 2007
  • 216 pagina's
  • Uitgeverij: Leopold

Flaptekst

Nina zit in de trein, op weg naar Zuid-Frankrijk. Vorig jaar is haar zusje Lisa daar spoorloos verdwenen tijdens een backpackvakantie. Intensief speurwerk heeft niets opgeleverd, en haar ouders worden verscheurd door onzekerheid en verdriet. Leeft Lisa nog? Nina heeft besloten haar achterna te reizen. In het diepste geheim bereidt ze haar plan voor: ze zegt dat ze in de grote vakantie gaat logeren bij een vriendin in Brugge. Maar ze koopt een kaartje naar Valence. Van daar af wil ze verder reizen naar La Malène in de Cevennen, waar Lisa het laatst is gezien.
In de trein ontmoet ze Tiger, een intrigerende jongen die meer lijkt te weten dan hij kwijt wil… Kan ze hem vertrouwen?

Eerste zin

Uit het raampje hangend keek Nina op haar vader neer.

Samenvatting

Nina is vijftien en is op veertienjarige leeftijd haar zus uit het oog verloren. Haar zus, Lisa, is op zestienjarige leeftijd alleen op vakantie naar Zuid-Frankrijk gegaan. Ze heeft toen haar ouders beloofd dat ze elke dag even zou bellen, maar na een paar weken deed ze dit niet meer en was ze onbereikbaar voor iedereen. De vader van Nina is regelmatig terug naar Frankrijk gegaan om naar sporen van Lisa te zoeken maar nergens was er een spoor van Lisa te vinden.

Nu de grote vakantie is aangebroken wil Nina het liefste alleen op zoek gaan naar Lisa. Ze heeft een heel plan gemaakt met allemaal leugens omdat haar ouders niet mogen weten dat ze naar Zuid-Frankrijk gaat. Daarom heeft ze haar ouders verteld dat ze naar haar Belgische vriendin Veerle in Brugge gaat. De vader van Nina zet haar op de trein en zodra Nina moet overstappen pakt ze de trein naar Valence zodat ze uiteindelijk naar La Malène kan gaan. Veerle heeft ze al ingelicht zodat zij ervan weet als de vader van Nina ineens naar huis opbelt.

Zodra Nina in de trein zit leert ze de jongen Tiger kennen. Al snel raken ze aan de praat en vertelt Nina wat haar plan is in Zuid-Frankrijk. Tiger lijkt aan het begin een aardige jongen met rare trekjes te zijn, waardoor ze hem af en toe wantrouwt. Als hij aanbiedt om samen op zoek te gaan naar Lisa slaat ze dit niet af en besluit ze om met hem mee te gaan. Tiger is een ervaren backpacker en weet veel van liften waardoor ze elke keer zo op de plaats van bestemming zijn.
Tiger is tweetalig opgevoed waardoor hij vloeiend Nederlands en Frans spreekt. Daarom spreekt hij allemaal mensen aan in Frankrijk en worden ze al snel op het goede spoor gezet wat ze kan helpen om Lisa te vinden. Ze krijgen namen van mensen die meer af moeten weten van de verdwijning van Lisa. Door één van deze mensen worden ze getipt om een kanotocht te maken die Lisa destijds ook heeft gemaakt. Tussendoor zou ze ergens gekampeerd hebben en dat was dan ook de plek waar ze voor het laatst is gezien. Nina en Tiger besluiten om deze kanotocht ook te maken en te stoppen op de kampeerplaats waar Lisa gekampeerd zou hebben. Als ze zijn aangekomen op de plek van de kamperplaats ziet Nina iets opmerkelijks: het witte konijntje dat Lisa al van kleins af aan mee had ligt op de grond. Dit is dus bewijs dat Lisa echt op deze plek is geweest.

Samen met Tiger reizen ze weer af naar de camping. En ook hier komen ze achter iets opmerkelijkst: Lisa heeft een jaar geleden met een groep jongeren op dezelfde camping gestaan. Later komen ze erachter dat ze zelfs op dezelfde campingplaats gestaan hebben.
Door stiekem in de boeken van de campingeigenaar te kijken komen Tiger en Nina achter een Australisch telefoonnummer van een jongen. Met deze jongen zou Lisa het laatste te maken hebben gehad en ze willen hem graag spreken om te vragen of hij van meer weet. Als Tiger hem opbelt wordt de jongen in de eerste instantie boos, maar later geeft hij het telefoonnummer van Lisa. Het teken van leven is er dus eindelijk: Lisa leeft nog!
Gelijk belt Nina Lisa op om te vragen hoe het met haar gaat. Dit gesprek verloopt emotioneel en Lisa geeft toe dat ze zich schaamt en dat ze daarom nooit meer iets van haar heeft laten horen. Ze is zwanger geraakt van die Australische jongen en is hem later achterna gereisd zodat hij mee kon betalen aan de opvoeding van hun kind. Lisa geeft aan dat ze het liefste terug naar Nederland wil als haar ouders het ook goed vinden en haar alles willen vergeven.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Nina

Nina is een vijftienjarig koppig meisje dat veel verdriet heeft om haar vermiste zus Lisa en is hiermee de hoofdpersoon van het verhaal. Ze gaat in Frankrijk op zoek naar haar zus Lisa en kan hier heel zelfstandig haar eigen weg vinden. Het is dus een zelfstandig meisje dat niet verlegen is en gewoon durft te zeggen waar het op staat.

Lisa

Lisa is de zeventienjarige zus van Nina. Op zestienjarige leeftijd is ze alleen op vakantie naar Zuid-Frankrijk gegaan en van die vakantie is ze nooit meer terug gekomen. Op het moment dat ze vermist wordt is ze zeventien. Als ze wordt gevonden woont ze in Australië en is ze moeder van haar dochter Jeanina.

Veerle

Veerle is de Belgische vriendin van Nina. Ze hebben elkaar op een camping op vakantie ontmoet en zijn sindsdien vrienden gebleven.

Tiger

De echte naam van Tiger is Pascal en hij heeft van vrienden de bijnaam Tiger gekregen. Tiger valt op jongens, is drieëntwintig en is een Groningse student die psychologie studeert.

De vader van Nina en Lisa

de vader van Nina leer je alleen kennen door de telefoongesprekken die ze hebben. Het is een bezorgde man die veel om zijn kinderen geeft. In het verhaal komt hij erachter dat Nina helemaal niet bij haar vriendin Veerle zit. In de eerste instantie wordt hij hier heel erg boos om maar uiteindelijk accepteert hij dat ze alleen naar Frankrijk is gegaan en besluit hij om onmiddellijk naar haar toe te gaan.

De moeder van Nina en Lisa

Komt nauwelijks voor in het verhaal. Het enige wat er over haar verteld wordt is dat ze in een depressie is beland na de verdwijning van Lisa.

Quotes

"Later had haar vader Veerles ouders nog willen bellen, maar dat had ze hem gelukkig uit zijn hoofd weten te praten. Ze had alles al met hen geregeld, zei ze. Vrijdag veertien juli was de laatste schooldag en zaterdag zou ze met de trein naar Brugge vertrekken. Veerles vader zou haar dan bij het station afhalen. Pap had nog zwakjes geprotesteerd. Hij kon haar toch net zo goed met de auto wegbrengen? Brugge was maar drie uur rijden. Nina hield voet bij stuk." Bladzijde 10
"’Michael dacht dat ik die advocaat was,’ sprak Tiger verder. ‘Het kostte me nog heel wat moeite om hem ervan te overtuigen dat dat niet zo was. Toen ik zei dat ik alleen maar wilde weten waar ik Lisa kon vinden, was hij behoorlijk opgelucht. Hij heeft me toen het een en ander verteld. Ook heeft hij me Lisa’s adres gegeven en haar telefoonnummer." Bladzijde 207

Thematiek

Queeste

Het thema van het verhaal zijn de emoties van Nina over de verdwijning van haar oudere zus Nina. Het hele verhaal draait om de gevoelens en de emoties van Nina. Ze heeft al een jaar lang haar zus Lisa niet meer gezien en niemand weet waar ze is en of ze nog in leven is. De ouders van Nina hebben het er heel erg moeilijk mee dat ze in zo’n onzekerheid leven en willen het liefste zekerheid over of ze wel of niet dood is. Het is zo geschreven dat het lijkt alsof je zelf in het verhaal meespeelt, waardoor je meevoelt met Nina en je wilt dat ze zo snel mogelijk zekerheid krijgt. Hierdoor gaat Nina zelf opzoek naar Lisa waardoor ze een queeste ondergaat om haar gevoel dat haar zus nog leeft te onderbouwen, dit lukt uiteindelijk.

Motieven

Relatie tussen zussen

Nina voelt zich slecht omdat haar zus er al een jaar niet is. Hierdoor gaat ze opzoek naar haar zus en vindt ze haar weer. Lisa vertrouwt uiteindelijk haar geheim aan Nina en vraagt om advies.

Dood

Iedereen is bang dat Lisa dood is gegaan en doet daarom geen moeite om op zoek te gaan. Nina is dit echter zat en besluit zelf op zoek te gaan.

Trivia

Dit verhaal is geen waargebeurd verhaal. Lisa is nooit echt vermist geweest en het is verzonnen om een boek te kunnen schrijven.

Titelverklaring

De titel ‘Zoeken naar Lisa’ slaat op de vermiste zus Lisa van Nina. Lisa is op zestienjarige leeftijd alleen naar Frankrijk op vakantie gegaan en is nooit meer terug gekomen. Na een jaar lang zelf zoeken en zoeken met de politie is ze zelfs met behulp van een televisieprogramma nog niet gevonden. Omdat Nina meer zekerheid wil hebben besluit ze om in de grote vakantie alleen naar Frankrijk af te reizen en daar op zoek te gaan naar haar oudere zus Lisa.

Structuur & perspectief

In dit verhaal is er gebruik gemaakt van het personale perspectief. De verteller van het verhaal is zelf niet in het verhaal betrokken, maar er wordt wel één persoon gevolgd. In dit geval is dat Nina.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling: het verhaal zelf begint terwijl de handelingen al zijn begonnen. Je krijgt dus niet eerst een uitleg van personages, maar je zit gelijk in het verhaal. Dit verhaal begint als Nina in de trein naar Frankrijk zit.
Het verhaal heeft een gesloten einde. Het thema van dit verhaal is op zoek gaan naar Nina haar vermiste zus Lisa en dat is aan het einde van het verhaal gelukt. Ze hebben Lisa gevonden en zelfs via de telefoon gesproken. Hoe de relatie tussen Lisa en haar ouders verder gaat krijg je niet te weten, maar het verhaal zelf eindigt als het boek ook is afgelopen.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een cijfer. Dit cijfer geeft aan in welk hoofdstuk je aan het lezen bent.

Decor

Het verhaal speelt zich vooral in Zuid-Frankrijk af en nauwelijks in Nederland af. Nina komt zelf uit Nederland en gaat zelfstandig met de trein via België naar Zuid-Frankrijk. Omdat ze nog jong is mag ze eigenlijk niet naar Zuid-Frankrijk toe en daarom heeft ze als smoesje verzonnen dat ze de vakantie bij haar Belgische vriendin Veerle doorbrengt. Met telefoongesprekken tussen Nina en haar vader speelt het verhaal zich zogenaamd in Brugge af, waar Veerle woont.
Verder speelt het zich in Frankrijk in de Cevennen af. Dit ligt in Zuid-Frankrijk en dit is de plek waar Lisa voor het laatst is gezien. Nina en Tiger gaan de buurt van Cevennen af om sporen van Lisa te vinden. Het verhaal speelt zich dus voornamelijk rond en in Cevennen af.

Er is in dit verhaal geen gebruik gemaakt van een belangenruimte. Een belangenruimte is een ruimte waarin de gevoelens van de personages overeen komen met de gebruikte ruimte. Dit is niet het geval.

Het verhaal speelt zich in een paar weken af. Het begint als Nina op de trein wordt gezet door haar vader, en het eindigt als ze Lisa hebben gevonden. In deze tijd is Nina alleen maar met Tiger verbleven en is er een hechte vriendschap tussen hen ontstaan.

Stijl

De schrijfstijl van Greet Beukenkamp is heel eenvoudig waardoor iedereen het kan begrijpen. Er zijn weinig moeilijke woorden te vinden en als ze wel te vinden zijn is er uit het tekstverband op te maken wat het betekent.
Alles is zo geschreven dat je door het verhaal meegesleept wordt waardoor je het verhaal al snel uit hebt gelezen. Alles is op een gedetailleerde manier beschreven, waardoor er geen detail ontbreekt en het verhaal spannend blijft. Door het gebruik van details worden de emoties van de personages uitvoerig beschreven, waardoor het verhaal je emotioneel raakt.

Door het gebruik van details loop je soms wel leesvertraging op. Over één klein ding kan in een groot stuk tekst verteld worden. de leesvertraging is niet storend om te lezen en voegt veel toe aan het verhaal.

Er is nauwelijks gebruik gemaakt van flashbacks. Af en toe zijn er wel wat terug verwijzingen naar het verleden, maar dit wordt dan in een paar zinnen verteld.

Een citaat om de schrijfstijl van Greet Beukenkamp te verduidelijken: ‘Het duurde even voordat Nina begreep dat hij zinspeelde op het leugentje over haar leeftijd. Ze dacht nog na, of ze erop in zou gaan of niet, toen er vanuit Tigers tent een metalig melodietje kwam. Hij kroop snel naar binnen. ‘Hallo,’ hoorde Nina hem zeggen. Hij luisterde blijkbaar, want hij zei een poosje niets.’ – blz 88
In dit citaat is te zien dat het verhaal op een meeslepende manier wordt geschreven. Er mist geen detail waardoor het verhaal de heel tijd boeiend blijft.

Slotzin

De zon weerkaatste op de onregelmatige vlakjes van het ruwe aquamarijn.

Beoordeling

Het was een spannend boek om te lezen en het bleef van het begin tot het einde spannend. De schrijfstijl is erg makkelijk en met weinig moeilijke woorden waardoor het voor iedereen te begrijpen is. Daarnaast is het met heel veel emotie geschreven waardoor je blijft meeleven met de personages uit het verhaal.
Kortom: het is een leuk boek en zeker een aanrader voor de jongere lezers!

Recensies

"Jammer dat de ontknoping erg tegenvalt en bijzonder ongeloofwaardig lijkt. Een afknapper die een goed bedoeld verhaal de das omdoet." http://www.archief.pluizu...20Lisa.htm
"Ik vond het verhaal mooi, spannend en zielig en ik zou het boek aan iemand anders aanraden, omdat het een heel mooi en spannend boek is, en het is soms ook wel heel aangrijpend." http://www.mijnstempel.nl...=1316&id=5

Overhoor jezelf

De titel van dit verhaal is ‘zoeken naar Lisa’. Wie is Lisa?
In wat voor perspectief is dit verhaal geschreven?
In dit verhaal wordt er één grote leugen gebruikt. Wat is deze leugen?
Tiger is de bijnaam van de jongen die Nina in de trein ontmoet heeft. Wat is de echte naam van Tiger?
Naar welk land reizen Nina en Tiger af?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Tiger en Nina zijn getipt om een kanotocht te maken die Lisa ook gemaakt heeft. Tijdens deze kanotocht vindt Nina een knuffelkonijntje die van haar zus is geweest.
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Tiger en Nina hebben Lisa telefonisch kunnen bereiken. Ze is inmiddels moeder van een baby en woont op dat moment in Afrika.
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Tiger en Nina hebben elkaar leren kennen via internet en hebben stiekem in de trein naar Frankrijk afgesproken om samen naar Lisa te zoeken.
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.082 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zoeken naar Lisa door Greet Beukenkamp"

Ook geschreven door Jessica