Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Witte raaf door Bram Dehouck

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Witte raaf
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 24 november 2016
Zeker Weten Goed

Boekcover Witte raaf
Shadow
Witte raaf door Bram Dehouck
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 3e druk, 2016
  • 253 pagina's
  • Uitgeverij: De Geus

Flaptekst

Nick Farkas is een man om naar op te kijken. Iemand bij wie je in de buurt wilt zijn. Een en al charme, stijl, uitstraling. Zijn cv is een opsomming van successen. Nick Farkas is een witte raaf. Dat zegt hij niet zelf, zo wordt hij genoemd. Door hooggeplaatste mensen.
Andere mensen, zij die wat langer met hem samenwerkten, vertellen een ander verhaal. Over manipulatie en intimidatie, over misbruik en regelrechte leugens. Over luchtkastelen en een opgeblazen zelfbeeld.
Maar komt hoogmoed dan niet voor de val?
Nee, Nick Farkas valt niet. Want hij blijft nooit lang op dezelfde plaats.
Als de grond te heet wordt, spreidt hij zijn vleugels.
Nu is hij weer geland. Een nieuwe baan, een nieuw begin.
Misschien zal het deze keer anders gaan.
Misschien komt Nick Farkas deze keer eindelijk zichzelf tegen

Eerste zin

De dag dat Nick Farkas het leven van Stefanie Baertsoen binnenstapte, leek De Bunker haar nog dreigender dan anders. Wellicht was dat de bedoeling van de architect geweest: het forse volume moest mensen imponeren, zelfs intimideren.

Samenvatting

Deel I :  verteller Stefanie Baertsoen 
 Stefanie werkt als gewaardeerde kracht op de marketingafdeling van de firma Scherpenzeel. Ze heeft een drukke tijd [en een burn-out] achter de rug. De ellende begint als er een nieuwe medewerker wordt aangetrokken, Nick Farkas. Die is ambitieus op het ziekelijke af en probeert vanaf de eerste dag de dingen naar zijn hand te zetten. Hij krijgt steun van de baas, Ludo. Ook wanneer er fouten worden gemaakt (een verkeerde drukproef) wentelt Nick die zaken af op Stefanie. Die baalt ervan dat haar baas er met open ogen intrapt. Nick claimt haar kamer, voert veranderingen door, neemt ander personeel aan en zoekt het conflict  met Stefanie. Die klaagt erover tegen Axel, haar relatie met wie ze ook een een lastige tijd achter de rug heeft (een miskraam, de oorzaak van haar burn-out) . Axel gaat Nick googlen en vindt wat verdachtmakingen tegenover Nick. Die gaat steeds verder in zijn politiek Stefanie eruit te werken. Ludo gaat gek genoeg mee.  Er verdwijnen mappen met belangrijke informatie van Stefanies pc: Nick weet nergens van. Met Stefanie krijgt de lezer het type van een engnek voor ogen. Hij palmt de andere receptioniste in. Axel gaat Nick in de gaten houden  en legt een bezwarend dossier aan. Dat overhandigt hij aan Stefanie en die gaat voordat ze Ludo inschakelt de discussie aan met Nick.  Hij wordt woedend en wil haar ontslaan, maar Stefanie zegt dat ze de volgende dag Ludo zal inlichten. Er komt alleen geen volgende dag voor Nick, want nadat hij boos is weggereden, is het eerste wat Stefanie over hem hoort dat hij en zijn vrouw Sandra zijn overvallen. Ze zijn beiden gewond.  De politie komt ook verhaal halen bij Stefanie.

Deel II : verteller Tess Jonkman (rechercheur)
Tess is de rechercheur die de zaak onderzoekt. Intussen is Sandra als gevolg van haar verwondingen overleden en is er sprake van een  moord. Tess  ondervraagt de buren, familieleden(vader Sandra, een rijke betonfabrikant)  en collega's van Nick, maar alle sporen lopen dood. Wel is er sprake van een man onder een  luifel, die vlak voor de moord het huis van Nick in de gaten hield. Maar niemand weet wie het is. De zaak lijkt vast te zitten totdat de oude buurvrouw van Nick, Alice Mortier, de politie belt met de mededeling dat ze een bebloed hemd, bebloede schoenen alsmede de  familiejuwelen heeft aangetroffen bij het afval. De witte sneakers die heel exclusief zijn, zijn die van Nick. Hij wordt ook meteen opgepakt en komt met twee verschillende verklaringen. Hij zou eerst een derde man hebben gezien die Sandra en hem heeft neergestoken. Later geeft hij aan dat hij zichzelf heeft neergestoken, omdat hij in paniek was geraakt. Hij had daarna de roofoverval verzonnen en de juwelen bij het afval gezet. De politie gelooft hem niet en klaagt hem aan. Hij heeft echter een heel slimme advocaat en de rechtszaak is echt geen appeltje-eitje. Er is in België namelijk juryrechtspraak. Tess is bij de zaak aanwezig, ook als getuige.

Deel III : verteller Axel (relatie van Stefanie) 
Het perspectief wisselt van Tess naar Axel. Hij is aanwezig bij de rechtszaak en hoort de diverse getuigenverklaringen. Intussen weet de lezer uit een flashback dat hij de man onder de luifel was, omdat hij bewijs tegen Nick had verzameld, bewijs van diens vreemdgaan met een sportschoolmeisje. De belastende kleding en een bebloede envelop heeft hij op een barbecue verbrand. Tijdens de zaak wordt Tess en later ook Stefanie aan een verhoor onderworpen. Vooral Stefanie wordt in het nauw gedreven vanwege haar twee burn-outs. Ook na de arrestatie van Nick heeft ze een burn-out gekregen. De advocaat pakt haar hard aan. Ze is intussen weg bij Axel: de problemen op relationeel gebied werden haar te zwaar.
Axel heeft de beslissende sleutel in handen en meldt zich bij Tess aan als de "man van de luifel." Tijdens de reconstructie wordt duidelijk wat er aan de hand is. Nadat hij bewijzen had verzameld met foto's wilde hij Sandra inlichten. Hij laat een envelop bij haar  achter, maar blijft kijken wat er gebeurt. Nick wordt woest als hij door Sandra wordt geconfronteerd met zijn overspel en steekt haar  neer. Als hij boven is, gaat Axel de woning weer binnen om zijn eigen sporen (de envelop met foto's) weg te halen.  De slimme advocaat probeert daarmee alsnog de moord in de schoenen van Axel te schuiven, maar de jury komt later tot het eensluidende oordeel dat Nick schuldig is. Hij wordt veroordeeld.  
Axel wacht buiten Stefanie op. Ze heeft haar baan bij Scherpenzeel weer opgepakt en het gaat relatief goed met haar. Dan gaat ze de hoek om. Axel blijft op haar wachten.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Nick Farkas

Nick is een man die over lijken gaat. Hij is gladjes, aantrekkelijk voor vrouwen en hij wil over de rug van anderen veel bereiken. Natuurlijk valt hij bij een aantal mensen altijd door de mand. Stefanie heeft hem door en dat kan hij niet verkroppen. Wanneer hij na een ruzie bij zijn vrouw Sandra komt, confronteert die hem met zijn overspel, waardoor de stoppen bovendien doorslaan. Hij is slim en hij verzint een leuke roofoverval, maar hij maakt daarbij toch wel foutjes. Hoogmoed komt ook nu weer voor de val. Tijdens de rechtszaak kan zijn slimme advocaat het door de handelwijze van Axel niet redden. Nick wordt veroordeeld.

Stefanie Baertsoen

Stefanie is een hard werkende vrouw die in moeilijke tijden zich toch volledig inzet voor het bedrijf. Het is dan ook extra pijnlijk dat haar baas Ludo meer achter de nieuwkomer Nick gaat staan dan achter haar. Ze heeft ook nog net een burn-out achter de rug vanwege een miskraam. Ze gaat desalniettemin de strijd aan geholpen door haar vriend Axel. Maar het loopt toch allemaal een beetje uit de hand. Na de arrestatie van Nick besluit Stefanie weg te gaan bij Axel. Ze gaat wonen bij haar ouders en trekt later in een appartement. Ze gaat dus duidelijk niet terug naar Axel. die dat wel graag zou willen. En de zaak met Nick op scherp heeft gezet, juist ter wille van haar.

Tess Jonkman

Tess is rechercheur. Ze moet de zaak van Nick en Sandra oplossen. Ze lijkt doortastend, maar is toch wel onzeker over hoe haar uiterlijk is. Ze kijkt vaak in de spiegel en dubt ook vaak over hoe ze gekleed moet gaan bij welke gelegenheid. Die onzekerheid kom je eigenlijk ook wel tegen in haar werk als politieagent.

Axel

Axel is de relatie van Stefanie. In het nabije verleden hebben ze een ongewenste miskraam meegemaakt. Axel zou wel weer graag aan een kind beginnen, maar Stefanie nog niet. Het kamertje waar het kindje zou komen te liggen, wordt een discussiepunt en zwaartepunt in hun relatie. Tenslotte kan Stefanie er niet meer tegen en verlaat hem. Axel heeft alles in het werk gesteld om een dossier op te bouwen tegen Nick en wraak te nemen op de man die het zijn relatie zo moeilijk maakt. Hij werkt alle sporen zoveel mogelijk weg, maar wanneer hij ziet hoe moeilijk Stefanie het krijgt in de rechtszaak en eigenlijk tot een verdachte wordt bestempeld, grijpt hij in . Hij zegt tegen Tess dat hij de "man bij de luifel" was. Hij heeft er eigenlijk alles voor over om zijn geliefde van de ondergang te redden. Maar helaas voor hem, gaat ze toch bij hem weg.

Quotes

"Hij verlegt zijn blik van der ug van Tess Jonkman naar de twaalf gezichten van de jury. Het kwaad is geschied. Er is niets ongeloofwaardigs meer aan Farkas' verdediging. Als een gewiekste goochelaar heeft Van Steedam het onmogelijke voorgesteld als de normaalste zaak van de wereld. En dan moet her ergste nog komen." Bladzijde 228
"Sindsdien hadden ze niet meer geklust in huis. Met het verdwijnen van het kind leek ook het nut van de woning verdwenen. Hoe lang was het geleden dat ze hier naar binnen had gekeken? " Bladzijde 61
""Kijk niet naar zijn handen, kijk naar zijn geest. Daar heb je een voordeel. Je hebt hem ontmaskerd, je kent zijn ware gelaat. Bij jou speelt hij geen toneel meer, hij heeft geen zin nog te proberen je te charmeren. Daarom wil hij je weg hebben."" Bladzijde 101
"Farkas stapte uit en wandelde naar de overkant van de straat, waar hij aanbelde. De deur ging snel open, alsof hij verwacht werd. Hij lachte naar een jonge, blonde vrouw. Ze kwam Alex bekend voor, maar het was pas toen hij haar paardenstaart zag zwiepen dat hij het wist. Hij had haar niet herkend zonder het mouwloze shirt en het zwarte broekje." Bladzijde 212
"Ze draait zich naar hem om. "Ik ben het", zegt hij. Ze kijkt alsof hij gek is, ze begrijpt hem niet. "Ik ben de man die u zoekt. De man onder de luifel."" Bladzijde 234

Thematiek

Wraak / bloedwraak / eerwraak

Axel neemt wraak op de man die zijn relatie Stefanie het werken onmogelijk heeft gemaakt. Hij doet dat door de man Nick eerst te stalken, bewijzen te verzamelen en die daarna aan zijn vrouw te overhandigen. Het loopt uit de hand en de gemaakte foto's zijn er de aanleiding voor dat Nick zijn vrouw doodslaat en uiteindelijk veroordeeld wordt. Zo neemt Axel wraak voor het mislukken van zijn relatie en de burn-out van zijn vriendin Stefanie.

Motieven

Moord

Nick Farkas doodt zijn vrouw met een mes als hij weet dat zij weet van zijn overspel. Hij doet voorkomen alsof er een derde man (de mogelijke dader) in het spel is. Het is niet echt een whodunit, want de lezer weet vrij snel wie de dader van de moord (eigenlijk doodslag) is.

Beroepsproblemen

Je werkt jaren naar tevredenheid van je werkgever op een zaak. Je slooft je uit als er een personeelstekort is en dan ineens komt de witte raaf op het toneel. Je baas wordt ingepalmd en je wordt door de nieuwkomer in een dusdanig slecht daglicht gezet dat je positie op je werk aan het wankelen is. Die collega maakt promotie waartegenover staat dat je zelf wordt gedegradeerd. Die beroepsproblemen neem je mee naar huis in je relatie. Zo worden problemen op het werk vaak relatieproblemen.

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

De relatie tussen Stefanie en Axel is wankel geworden door de miskraam die Stefanie heeft gekregen, (waardoor de seksuele relatie tussen hen beiden verwaterd is) de problemen op het werk, de burn-out die Stefanie kreeg. Na de arrestatie van Nick is Stefanie bij Axel weggegaan en bij haar ouders ingetrokken. Axel heeft haar proberen te helpen door haar van Nick Farkas te verlossen.

Overspel

Nick Farkas pleegt overspel met diverse blondjes. Axel heeft daarvan de bewijzen (foto's van het sportschoolvrouwtje) en confronteert diens vrouw Sandra ermee. Het leidt allemaal tot de doodslag op die vrouw van Nick. *.

Kinderwens

Stefanie heeft een kinderen, wordt zwanger maar verliest later de baby. Ze raakt daardoor in een burn-out. Op de zaak vertelt ze er niet over en het taboe wordt ook een probleem in haar relatie met Axel.

Burn-out

Stefanie heeft in het verhaal twee keer last van een burn-out. De eerste keer is ze enkele maanden op de zaak afwezig als ze een mkiskraam meemaakt, de tweede keer gebeurt het wanneer Nick Farkas wordt opgepakt wegens de moord op zijn vrouw en Stefanie weet dat Axel een hand daarin heeft gehad.

List, leugens en bedrog

Nivk Farkas is niet van zijn eerste leugen gebarsten. Hij verkoopt veel onwaarheden, doet zich veel beter voor dat hij is en is op die manier erg manipulatief. Hij windt met leugens zijn baas Ludo om de tuin en zorgt ervoor dat Stefanie in een verkeerd daglicht wordt gezet.De leugens vertelt hij ook tijdens de rechtszaak.

Motto

Make your money with a suit and tie
Make your money with shrewd denial
make your money expert advice.
if you can wing it 

(R.E.M. - "King of comedy")
 

Vrije vertaling :
Verdien je geld met een pak en een stropdas, met een pientere ontkenning of met een deskundig advies, naarmate je het zo kan draaien.
Deze mottoregels hebben betrekking op Nick Farkas, de witte raaf onder de personages, die alles naar zijn hand kan zetten. Maar niettemin veroordeeld wordt, als hij zijn hand overspeelt.

Opdracht

Er is geen opdracht

Trivia

Witte Raaf is pas de vierde thriller van Bram Dehouck. Met zijn eerste twee veroverde hij de Gouden Strop (voor het spannendste verhaal). Dat kwam vooral door zijn originele verhaaltrant.

Titelverklaring

Nick Farkas wordt door zijn nieuwe werkgever "een witte raaf" genoemd. Witte raven zijn uitzonderlijk in de natuur.
Nick heeft bijzondere capaciteiten: slimme maar ook gemene.
Stefanie wordt de dupe van deze witte raaf en haar relatie Axel neemt wraak. 

Structuur & perspectief

Er zijn drie delen.
Deel I (onderverdeeld in 29 genummerde hoofdstukjes)
Deel II (13 hoofdstukjes)
Deel III (11 hoofdstukjes)

De drie delen staan min of meer in een chronologische volgorde, maar grijpen ook steeds terug naar situaties die teruggaan in de tijd waardoor er toch een niet-chronologisch verhaal ontstaat.

Ieder deel heeft zijn eigen personale verteller
Deel I : Stefanie Baertsoen (werknemer bij firma Scherpenzeel)
Deel II : Tess Jonkman (rechercheur)
Deel III : Axel (relatie van Stefanie) 

Alle drie vertellers doen hun verhaal in de o.v.t.

Decor

Het decor van de roman is het Belgische niet bestaande plaatsje Leperyck. Daar staat het gebouw van de firma Scherpenzeel waar Nick Farkas komt werken.

De schrijver geeft weinig informatie over de tijd van het verhaal. Uit tekstgegevens blijkt dat het in ieder geval na de aanslagen in Parijs plaatsvindt. Die aanslagen waren in november 2015. Het ligt dan voor de hand te concluderen dat het verhaal in het jaar 2016 speelt. Ook de vertelde tijd is niet goed te bepalen. Van de dag dat Farkas komt werken bij de firma Scherpenzeel en daar Stefanie onheus bejegent tot aan zijn veroordeling door de jury verloopt ongeveer een klein jaar.

Stijl

Mooie verteltrant, rust in de opbouw van zinnen.  Herkenbare dialogen.
Vrijwel geen Vlaamse zinnen en woorden. Ook geen seksuele of gewelddadige beschrijvingen.
Heldere metaforen die niet lastig te begrijpen/volgen zijn.
Een paar voorbeelden:
(44) "Nick was met zijn Miami-verhaal dwars door haar verdedigingslinie geknald, als een dolle automobilist die zijn wagen dwars door de dranghekken een menigte injaagt."
(195) "De man kleefde aan Alex als kauwgom aan een schoenzool." 
(221)  "Sandra was zo trouw als een Labrador."

Kortom, gemakkelijk te volgen en te begrijpen door scholieren van middelbare scholen.
Niet uit op sensatie en bloederige taferelen.

Slotzin

Ik heb het voor jou gedaan, wil hij zeggen. Haar glimlach is nu een beetje geforceerd. Ze draait zich om, het jurkje laat een stukje dij zien. De sproeten op haar armen,de moedervlek op haar kuit. Hij blijft staan, hopend dat ze nog eens achterom kijkt en naar hem lacht. Echt lacht. Op zijn minst achteromkijken. Of eens zwaaien. Iets. Ze verdwijnt achter de hoek. Hij blijft wachten.

Beoordeling

Vierde thriller van een bedachtzame schrijver die zijn thrillers net even iets anders opbouwt en aan de lezer vertelt dan de gemiddelde thrillerschrijver in het Nederlandse bestsellersgebied. Daardoor valt hij op in het Nederlandse taalgebied. Witte Raaf past uitstekend in het rijtje van de vorige drie.

Uitstekend te lezen voor de doelgroep van scholieren in de eindexamengroep. Bijkomend voordeel is dat door de opbouw, de ruime bladspiegel en de relatief korte inhoud het boek snel te lezen is door scholieren. Je bent er echt niet zo veel tijd aan kwijt en dat is altijd mooi meegenomen.

Recensies

"Hoe Bram DeHouck de gedachten van alle personages verwoordt, vind ik zeer plezant en prikkelend. Dat is mijns inziens zijn sterke kant en maakt dat je geboeid in Witte raaf van Bram Dehouck blijft lezen. Uiteindelijk werd mijn hoge verwachting redelijk vervuld. De thriller van Bram Dehouck – Witte raaf wordt beoordeeld met ++ (goed)." https://www.allesoverboek...ller-2016/
"Witte raaf is een geslepen, inventieve thriller. Het laat zich vlot lezen, het roept diverse gevoelens op tijdens het lezen en de opbouw van het verhaal is magnifiek. Van Dehouck is bekend dat hij een meester is in het beschrijven van de sfeer, wat zich vaak uitte in onheilspellende dorpsgemeenschappen. In Witte raaf heeft hij deze klasse op een briljante manier toegepast op de personages. " http://www.thrillzone.nl/...itte-raaf/
"Dan komen hoofdinspecteur Tess Jonkman en inspecteur Andy Wolkers in beeld. Zij onderzoeken de moord op een jonge vrouw van rijken huize en brengen een verdachte voor de rechter. In de rechtszaal lijkt de gladde en gewiekste advocaat Jean-Paul Van Steedam de dienst uit te maken. Hij weet zelfs de hoofdinspecteur onzeker te maken bij het getuigenverhoor en bespeelt de juryleden op geraffineerde wijze. Hoe loopt dat af? De plot blijkt fraai te zijn geconstrueerd en de afloop van het verhaal zet de lezer meer dan eens op het verkeerde been. " http://perfecteburenleesc...k.html?m=1
"Dehouck kiest voor een originele benadering door het personage van Nick Farkas als een rode draad door zijn plot te verweven. Met drie delen, opgezet als een psychologisch machtsspel tussen twee collega’s, een rechercheonderzoek en tot slot een rechtbankverslag, neemt Dehouck de lezer mee naar een verhaal dat iedereen zou kunnen overkomen. Juist de identificatie met de verschillende personages zorgt ervoor dat het verhaal onder je huid kruipt. De onmacht van Stefanie die haar reputatie op de werkvloer naar de knoppen ziet gaan, de onzekerheid van rechercheur Tess Jonkman en de tegenstrijdige gevoelens van een persoon die alles op het spel zet om een geliefde van de ondergang te redden. " https://www.hebban.nl/rec...witte-raaf
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.425 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees